BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

: Sony KD-65X9005C

The Beauty

Sony har klart å lage en av verdens tynneste TV-er, men X90C har mer å bidra med enn bare et vakkert ytre.

Lyd & Bilde mener

Slank og lekker design, flust av smarte finesser og meget god bildekvalitet med bred innsynsvinkel gjør Sony X9005C til en bra allround-pakke.
Android brukergrensesnittet føles litt uferdig enda, og X9005C får tøff konkurranse fra sin mer tykkfalne storebror X9305C når det gjelder bildekvaliteten.
 • 65” LED LCD, 3840x2160
 • 4 HDMI, 3 USB
 • Triluminous bildepanel
 • Netflix 4K
 • Vis mer
  Vis mindre

  Veil.pris 44995 kr

  Den nye designskjermen fra Sony tar rekordliten plass til en 65-tommer å være. Den er blant de aller, aller tynneste skjermene på markedet, faktisk den tynneste i LCD-klassen, kun slått av noen eksotiske OLED-skjermer fra LG.

  De som går Sony-skjermen nærmere etter i sømmene, vil imidlertid se at den nedre delen av skroget er tykkere og stikker ut mer enn resten. Skjermen er derfor ikke like tynn over hele overflaten. Sony-ingeniørene har imidlertid designet et eget veggfeste til X90, som i praksis gjør at den kan henges helt tett på veggen. Dette i tillegg til en svært tynn ramme rundt selve bildepanelet, gir TV-en et svært moderne og lekkert utseende.

   

  Brukervennlighet og finesser

  Sony-skjermen kommer med to fjernkontroller. Først den tradisjonelle fjernkontrollen med masse knapper, som har fått en ansiktsløftning med dedikerte knapper for nye funksjoner (deriblant en egen Netflix-knapp). I tillegg til denne følger det med en ny berøringsfølsom sveipekontroll: Ved å dra tommelen over panelet og trykke kan man navigere, velge og bekrefte ulike funksjoner. Fjernkontrollen har også innebygd mikrofon for stemmesøk via Google.

  Den største forandringen på brukersiden er definitivt det nye Android-systemet. Menyene har fått en helt ny look som kan minne om mobilskjermen på en Sony Xperia smartmobil. Men selv om det er et tydelig Sony-preg over menyene og lydsignalene, er det tydelig at Google skal ha et ord med i laget på hvordan menyene skal utformes. Eksempelvis er søkefeltet og snarvei til Youtube plassert øverst i menyvalgene, før andre apper og inngangsvelgeren. Vi ville satt pris på en mer personlig menystruktur sortert etter hva man selv liker å se på. Det kan også virke som de nye funksjonalitetene er litt overveldende på Sony-TV-en i starten.

  X90C har en hurtigstart-funksjon som gjør at skjermen slår seg raskt på fra standby, men det føles ikke som programvaren henger helt med i starten. Den må koble seg til nettet og sjekke etter de siste oppdateringene. Noe av dette er på mange måter uunngåelig nå som også TV-ene skal være en del av den ”tilkoblede verden”. Men det ville vært fint hvis oppdateringene kunne skjedd mens TV-en sto i dvalemodus, hvilket vi antar den vil gjøre etter hvert.

   

  Bildekvalitet

  Brukervennlighet og finesser er imidlertid bare veien; bildegjengivelsen er målet. I så måte er X90C godt rustet med et LCD-panel av typen IPS (In plane Switching) som sikrer bred innsynsvinkel og bevarer fargene også når man sitter ute på siden. Testeksemplaret vårt bar preg av å være et bra sådan, uten synlige pikselfeil eller plagsomme ujevnheter fra baklyset.

  Alle LCD-skjermer med kantbelysning vil ha en litt ujevn fordeling av lys, og Sony-skjermen burde egentlig være i risikosonen da fenomenet er mer utbredt på store og tynne bildepaneler. Vi så ingen store innslag av ”clouding” i mørke scener som det heter på fagspråket. En ting merker vi dog, en svak tendens til såkalt ”dirty screen effect” der små ujevnheter i lysfordelingen får skjermen til å se skitten ut. 65X90 har en smule av dette, men vi har sett betydelig verre. Hvilket forhåpentligvis tyder på bra seleksjon fra fabrikkens side.

  Sony har tidligere vist på sine 4K TV-er og projektorer at de behersker oppskalering og generell bildebehandling ut til fingerspissene. X9005C gjør en eksemplarisk jobb med å skalere opp alminnelig HD-materiale til 4K. Den bringer frem detaljene uten å overdrive skarpheten rundt konturer, og skaper et troverdig og naturtro bilde. Selv innhold lavere enn HD-kvalitet, enten det er TV eller Youtube, ser overraskende bra ut.

  Aller best resultat får man naturligvis på ekte 4K-materiale. X90C støtter HEVC videokomprimering og åpner dermed for å nyte Netflix i ekte 4K-oppløsning, forutsatt at du har en rask nok internettilkobling. Kvaliteten på serier som Breaking Bad og Bloodline er sterke argumenter for å velge en 4K TV. Vi testet også med noen ekstra høyoppløste demoklipp i ekte 4K via USB, og da var det som Sony-skjermen satte inn et ekstra gir, og enda en ”hinne” ble fjernet mellom oss og handlingen på skjermen.

  kd-65x9005c
  65X9005C er en meget slank og lekker TV. Faktisk hevder Sony at dette er verdens tynneste LCD-TV!

  Sony-skjermen har som nevnt ekstra bred innsynsvinkel til LCD-skjerm å være, hvilket betyr at man kan få en god bildeopplevelse med flere tilstede i sofaen. Svartnivået og kontrasten er imidlertid ikke helt i referanseklasse. Her må X90C se seg slått av andre TV-er i prisklassen, deriblant Sonys egen X93C som har et VA-basert LCD-panel med mer nøyaktig lyskontroll.

   

  Lydkvalitet

  Dette er en ekstremt slank TV, og for å klare det kunststykket har Sony naturligvis vært nødt til å spare noen steder. Det er ikke rom til overs for skikkelige høyttalere, knapt rom for noe i det hele tatt. For å løse det har Sony plassert høyttalerne på undersiden hvor de fyrer nedover. Lydkvaliteten har likevel brukbar klarhet og fungerer helt greit til dialog, nyheter og underholdning. Med en gang man vil blande inn musikk eller filmeffekter høres det at lydnivået er ganske begrenset og slank.

   

  Konklusjon

  Ved første øyekast kan Sony 65X9005C virke som en typisk design-TV, der det har vært lagt større vekt på formgivning og utseende enn best mulig bildekvalitet. Langt ifra, dette viser seg å være en på mange måter fullgod TV, også for de kresne bildeentusiastene – spesielt for de som allerede har et separat lydsystem! Faktisk kan det slanke formatet være en bonus, da det gir mulighet for å få en større skjerm enn ellers var mulig med mer klumpete konstruksjoner. I skrivende stund er det prisen som er den største utfordringen. Greit nok at man må ”lide litt” for skjønnheten, men i skrivende stund fremstår den som litt dyr sammenlignet med X9305C så vel som andre konkurrenter.

  PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
  se våre abonnementstilbud her .
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
  Kommenter

  Legg igjen en kommentar

   Les også

   Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
   Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
   Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
   iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.

   Aktuelle tilbud

   Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
   De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
   BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
   Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
   Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
   Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
   Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
   En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
   For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
   Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
   iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
   LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
   Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.