Her i Lyd & Bilde-redaksjonen blir vi bombardert med nye produkter året rundt, men det er ikke hver dag vi har en splitter ny TV-teknologi på testbenken! Sony Bravia A95K er verdens første QD-OLED TV, en teknikk det knyttes store forventninger til, da den skal kombinere fordelene fra både OLED og QLED.
Den nye toppmodellen slekter på A90J, en av våre absolutte favoritter fra 2021, som vi også kåret til årets beste high-end TV. Men i år har Sony gått nye veier, i jakten på enda bedre bildekvalitet.
Som mange lesere sikkert har fått med seg, fikk vi en sniktitt på Sony A95K allerede i februar, men nå har vi hatt en skikkelig testrunde med det første eksemplaret i Norden!
Bravia A95K: Fra OLED til QD-OLED
Sony overrasket mange da de trakk sløret av den nye flaggskipmodellen under CES-messen i januar, rett foran nesa på konkurrentene. Det avanserte bildepanelet brukes også av Samsung i deres kommende S95B, som lanseres senere i år.
QD-OLED skiller seg fra den konvensjonelle OLED-teknikken i måten bildepanelet er oppbygd på. I stedet for å sende hvitt lys gjennom et fargefilter, brukes en kombinasjon av blått lys og kvanteprikker (Quantum Dots) til å gjengi primærfargene rød, grønn og blå. Disse kan slås sammen for å gjengi helt hvitt lys.
Kvanteprikkene gjør QD-OLED i stand til å gjengi enda sterkere og klarere fargenyanser med høyere lysstyrke. Samtidig ivaretar den de andre kvalitetene vi forbinder med OLED, slik som perfekt svartnivå og bred innsynsvinkel. Faktisk enda bredere!
Design
Utseendemessig er det ikke noe revolusjonerende med A95K: Sony-skjermen har en diskré matt svart finish, med en tynn ramme der bildepanelet går helt ut i kantene. Baksiden er noe tykkere, for å gi plass til strømforsyning, tilkoblinger og annen elektronikk. Dette gjør at A95K ikke fremstår like superslank som en del av konkurrentene, og skjermen vil også stikke noe ut dersom du veggmonterer den.
A95K kommer med en flat og blytung sokkel. Den er like bred som skjermen, og gir god forankring til underlaget. Men det finurlige er at du kan velge om den skal vende forover eller bakover.
Monterer du den på baksiden, vil skjermen helle litt bakover – en design vi husker fra A1, Sonys første OLED-TV. Alternativt kan sokkelen monteres på forsiden. Da står TV-en rett opp, og man kan skyve skjermen kloss inntil veggen.
Vi synes designen er stilig, men noterer også at det er begrenset plass til en lydplanke under skjermen. Mange vil derfor foretrekke å veggmontere Sony-en, og da vil du trenge et veggfeste med 300 x 300 VESA-mål (55”).
Brukervennlighet og finesser
Bravia A95K er en såkalt Google TV, som er en videreutvikling av Android. Den skiller seg ut med en oppdatert startmeny, som gir full oversikt over appene, TV-kanalene og tilkoblede enhetene du bruker mest. I tillegg får du personlige anbefalinger basert på hva du tidligere har sett på.
Brukervennligheten er utmerket, ikke minst takket være den nye fjernkontrollen. Sony har klart å integrere sitt eget menysystem ovenpå Googles brukergrensesnitt på en bra måte, og vi liker at innstillingene er raskt tilgjengelig via en pop-up-meny. Det kreves færre trykk for å komme frem her, enn det gjør på konkurrenten Philips sine Android-TV-er.
A95K er utstyrt med fire HDMI-innganger, men bare to av dem er HDMI 2.1 kompatible. Den ene fungerer også som lydreturkanal (HDMI eARC) for ekstern lydplanke. Dersom du kobler til en slik, har du i praksis bare én HDMI-inngang for moderne spillkonsoller som PS5 eller Xbox Series X.
Vi synes dette er litt kjipt, da flere av konkurrentene tilbyr 2.1-støtte på alle fire. Sony støtter riktig nok 4K/120 Hz og VRR, men virker ikke like gaming-fokusert som de nyeste råtassene fra LG og Samsung. Vi savner en egen spillmeny (Game bar) med alle relevante innstillinger på ett sted. Når det er sagt, har A95K en utmerket spillmodus, med forsinkelse (input lag) på rundt 15 millisekunder.
Sony-skjermen har ellers bred formatstøtte, inkludert videoformater som Dolby Vision og IMAX Enhanced, samt ikke minst Dolby Atmos lydprosessering. Det sikrer at mye av dagens underholdning kan vises fra sin beste side.
Obs! A95K leveres også med webkameraet Bravia Cam, som kan benyttes til bl.a. videosamtaler. Dette har vi ikke rukket å teste ordentlig enda, men lover å komme med en oppdatering så snart vi har!
Kalibrering av Sony XR A95K
Sony Bravia XR A95K støtter automatisk kalibrering via PC-programmet Calman Autocal, og Google-appen Calman for Bravia. En kjekk funksjon er at det holder med én kalibrering for å korrigere alle de ulike bildemodusene (inkludert Dolby Vision). Det er smart og tidsbesparende av Sony, og gjør A95K til en enkel TV å kalibrere.
Rett ut av esken ga vårt testeksemplar gode innledende målinger, med gjennomsnittlig delta-avvik på 4,6 i gråskalaen og 2,3 på fargerommet (SDR, bildemodus Profesjonell 1).
Etter kalibrering fikk vi gråskala avvik på 0,4 og fargerom avvik på 0,5. Hvilket er tett på det perfekte. Målingene i HDR-modus var også meget presise, med 0,7 i gråskala og 1,1 på fargerommet. Alt dette vitner om at Sony A95K har svært presis fargegjengivelse.
Lysstyrken fra QD-OLED panelet er også utmerket. Vi målte 55” Bravia A95K til cirka 1000 nits vedvarende på 10 % skjermareal (Vivid/Dynamisk modus). Kanskje mer imponerende er det at A95K klarte 930 nits ferdig kalibrert (Professional 1). I tillegg oppnådde vi 210 nits på 100 % skjermareal, hvilket viser at TV-en har rikelig med lysstyrke også i fullskjerm hvit.
I tillegg er det imponerende hvordan QD-OLED skjermen beholder den samme fargetemperaturen, dynamikken og fargemetningen når vi flytter oss ut til siden. Selv med skarp innsynsvinkel ser bildet helt likt ut som rett forfra. Her har QD-OLED en klar fordel mot tradisjonell OLED!
All kalibrering utført av Gorm Sørensen @ ProCal.
QD-OLED under lupen
Når vi tar en nærmere kikk på QD-OLED bildepanelet, ser vi at det har en særegen pikselstruktur. I stedet for å ligge side om side slik vi er vant til, er subpikslene for rødt, grønt og blått arrangert i triangelmønster, med den grønne primærfargen øverst. Avhengig av bildeinnhold og hvor langt unna du sitter, kan denne litt uvante piksel-plasseringen skape noen rare effekter.
Lyse objekter på mørk bakgrunn, som for eksempel undertekster eller sjakkmønstrede testbilder, kan få et svakt grønnskjær i overkant, nettopp fordi det begynner med en linje av grønne subpiksler. Likeledes kan man skimte et svakt preg av magenta i underkant av de samme objektene.
Dette ”piksel-fenomenet” er kun synlig på nært hold, og er ikke noe vi la merke til ved vanlig titteavstand, to meter unna i godstolen. Da er bildet så godt som sømløst. Derimot tenker vi det kan ha innvirkning på hvor godt QD-OLED vil fungere som PC-monitor, eller til konsollgaming hvis du sitter klistret inntil skjermen. Du kan lese mer om dette i vår test av 34” gaming-monitoren Alienware AW3423DW.
Fenomenal fargegjengivelse
En ting er hvordan QD-OLED ser ut via forstørrelsesglass og måleinstrumenter – det viktigste er jo hvordan det virker sett med egne øyne! Og her er det all grunn til å ta frem superlativene.
Vi har lenge vært bortskjemt med en spektakulær, kontrastrik bildekvalitet fra vanlig OLED. men QD-varianten tar det et steg lenger.
A95K har mye til felles med vanlig OLED, i måten den tegner opp skarpe bilder på en bekmørk bakgrunn. Hver eneste lille piksel er «selvlysende» og kan tennes og slukkes uten bakbelysning. Det gir et sylskarpt bilde med en glimrende dybdefølelse.
Der hvor QD-OLED virkelig skiller seg ut, er når det kommer til fargegjengivelsen. Etter hvert som vi går gjennom testbildene våre med velkjent innhold, går det opp for oss at dette er helt rått!
A95K har utrolig fyldige, men presise farger, over et bredere fargespekter enn vi er vant til å se. Blant annet kommer de oransje og purpurrøde nyansene usedvanlig godt frem. Likevel er ikke fargene overdrevne. Tvert imot føles bildet veldig naturlig og behagelig å se på. Mer uanstrengt, på en måte.
En annen ting som er viktig å merke seg, er den gode innsynsvinkelen. Her har vi allerede vært godt vant med konvensjonell OLED, men QD-varianten klarer å bevare fargene og kontrasten enda jevnere, også når man betrakter bildet fra en skarpere vinkel.
A95K tar også med seg mange av styrkene fra forgjengeren A90J, ikke minst når det kommer til generell bildebehandling, og bevegelsesskarphet. Sony-skjermen har veldig glatte og sømløse bevegelser til sport og underholdning, samtidig som du kan velge å slå av interpoleringen for å gjengi spillefilmer på korrekt vis.
Er dette den beste bildekvaliteten vi har sett? Vel, vi kan knapt huske å ha sett bedre fargegjengivelse enn dette, og da inkluderer vi noen temmelig heftige studiomonitorer og avanserte prototyper!
Lydkvalitet
På lydsiden bruker A95K Sonys såkalte Acoustic Surface+ teknikk, der lyden kommer direkte ut av skjermen. Dette skjer ved hjelp av innebygde ”vibratorer” som får OLED-panelet til å fungere som høyttalermembran. I tillegg sitter det en basshøyttaler på baksiden som gjengir de dypeste frekvensene.
Sony-skjermen har en meget klar, åpen og balansert lyd, med sterk og tydelig stemmegjengivelse. Her er også rikelig med bass, slik at det blir litt fylde i musikken og lydeffektene. Det beste av alt er at lyden kommer direkte ut av skjermen, og ikke fra høyttalere rundt omkring. Dette gir veldig god synk mellom lyden og handlingen på skjermen, og en ekstra dose med realisme.
Et kompakt innebygd lydsystem som dette har likevel sine begrensninger, og vi kan høre at Sony-høyttalerne blir ubekvemme på høyt volum, med en litt anstrengt og spiss lydkarakter. Det totale lydbildet kan ikke måle seg med størrelsen, tyngden og tredimensjonaliteten til for eksempel Philips OLED986, som har en kraftig ekstern høyttaler.
A95K kan selvfølgelig oppgraderes med ekstern lyd den også: Velger du et av Sonys kompatible lydsystemer (HT-A7000 eller HT-A9) får du en ekstra fordel. Da kan TV-høyttalerne benyttes som senterkanal til dialogene, mens de eksterne høyttalerne tar seg av surroundlyd og bass. Dette er en løsning vi har testet tidligere og kan anbefale.
Konklusjon
Sonys nye flaggskip-TV er et imponerende skue, med fenomenal fargegjengivelse og glimrende kontrast. A95K har mer enn nok lysstyrke til å gi en god bildeopplevelse i lyse rom, samtidig som den smeller ordentlig til i de lyseste HDR-effektene. Og det beste av alt er at den ivaretar den samme bildekvaliteten enten man sitter rett foran eller litt ute til siden.
Går du veldig tett inntil skjermen, kan du se antydning til et litt annerledes pikselmønster. Dette er ikke noe problem på sofa-avstand, men kan være merkbart når du sitter kloss inntil skjermen. Greit å være obs på for den som vurderer QD-OLED til gaming!
Brukervennligheten på A95K er også godt ivaretatt med Google-system og hendig fjernkontroll. Vi synes imidlertid at Sony kunne kostet på seg fire fullverdige HDMI 2.1 innganger på en toppmodell som dette.
Det finnes også plenty av konkurrenter til high end tronen i år, ikke minst LG G2 som vi allerede har god erfaring med. Samsung har også sin egen QD OLED modell på vei, i tillegg til flere potente QLED LCD modeller. For ikke å glemme Panasonic og deres omtalte flaggskip LZ2000. Vi ser frem til å teste flere av disse i tiden fremover.
Hvilken TV som stikker av med årets vinnertrofé gjenstår å se, men Sony har i alle fall et sterkt kort med A95K!
Hei. Jeg synes testene deres er veldig informative, men jeg hadde blitt superglad om dere kunne lagt med info om hvilke skjerminnstillinger dere ender opp med etter kalibrering
Sorry to comment in English but I have a question : is the A95K’s image significantly better than the pansonic JZ2000