TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)

Sonys råsterke OLED setter ny rekord

Sony gjør et sterkt comeback i high-end klassen med sin nye toppmodell: Bravia XR-A90J har den høyeste lysstyrken vi har målt fra en OLED-TV, noensinne!

Av / 23.03.21 - 09:00
Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)

Lyd & Bilde mener

  • Sonys nye toppmodell serverer nydelig og kontrastrik bildekvalitet med kanonsterk lysstyrke, pluss utmerket lyd fra de skjulte høyttalerne.
  • Kun to av de fire HDMI inngangene er HDMI 2.1 kompatible.

Sony er langt fra å være verdens største TV-produsent, men de markerer seg ofte blant de aller beste når kommer til bilde og lyd. Den japanske produsenten sto for noen av de TV-ene vi husker best fra 2020, deriblant 8K-modellen ZH8 og den prisgunstige A85. Derimot glimret de med sitt fravær i den absolutte high-end klassen av OLED-skjermer.

Den såkalte ”Master series” KD-65AG9 som vi testet året før, fikk nemlig aldri noen direkte arvtager i 2020. Sonys daværende toppmodell fikk mye skryt for bildekvaliteten, men måtte samtidig tåle kritikk for nokså laber lysstyrke.

Sony har tatt seg god tid, men nå er toppmodellen for 2021 endelig klar. Og denne gangen ser de ut til å ha ladet kanonen ordentlig: Nykommeren A90J kommer lastet med et ekstra lyssterkt OLED-panel, drevet av en supersmart videoprosessor (Bravia XR). Den har også fått bedre tilkoblingsmuligheter, samt den helt nye Google TV-plattformen. De som kjøper Sonys toppmodell kan dessuten se frem til Bravia Core, som er deres egen eksklusive strømmetjeneste. Her er det med andre ord mye å glede seg til!

Sony Bravia XR A90J kommer i 55”, 65” og 83” skjermstørrelse. I denne testen har vi tatt for oss 65-tommeren XR-65A90J, men det meste vil være likt for hele serien.

Design

Sonys OLED-skjermer har helt siden første generasjon hatt en særegen, minimalistisk design – luksuriøs uten å være prangende. A90J føyer seg inn i rekken, med en slank ramme i svart metall.

Annonse

Årets modell har fått en ny sokkelløsning: I stedet for sentermontert fot har A90J to små føtter som monteres ute i kantene. Med disse hviler TV-en bare noen få millimeter over bordoverflaten, og står meget stabilt. Til gjengjeld krever de et tilsvarende bredt TV-møbel: Sony har ikke gjort plass for midtmontering av føttene på 55” og 65” modellen – derimot skal dette være mulig på 83-tommeren.

Dersom du planlegger å sette en lydplanke foran TV-en, har du også mulighet til å montere føttene på en alternativ måte som hever skjermen litt. Ellers er det selvfølgelig mulig å veggmontere TV-en (300 x 300 mm VESA mål).

65_A90J_blk_blk_edge2edge_cw 65_A90J_blk_blk_edge2edge_btyI 65_A90J_blk_blk_edge2edge_btyA1 65_A90J_blk_blk_edge2edge_btyC
<
>
Sony A90J kommer med føtter som kan heves for å gi plass til lydplanke under TV-en. (Foto: Sony)

 

Brukervennlighet og finesser

Bravia XR-65A90J er faktisk den første 2021-modellen vi har på testbenken: Dette er også den første TV-en med det nyeste Android-brukergrensesnittet fra Google – også kjent som Google TV.

Den nye Google-plattformen kjennetegnes av en ny startmeny, som gir full oversikt over de mest brukte appene dine, samt TV-kanaler og tilkoblede enheter. Den gir også direkte anbefalinger til innhold, basert på preferanser og hva du tidligere har sett på. Brukeropplevelsen minner mye om dagens YouTube-app, bare utvidet til å gjelde alle typer TV-innhold. Sony-skjermen har også innebygd Google Assistant, hvor du kan snakke direkte til TV-en uten å måtte benytte fjernkontrollen.

Den nordiske versjonen av Google-plattformen bar ennå preg av å være i en tidlig fase, og ikke alt virket like intuitivt i starten – vi måtte for eksempel gå noen omveier for å finne Google Play Store og laste ned nye apper. Sony A90J kommer imidlertid installert med relevante strømmetjenester som Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ og Amazon Prime Video installert på forhånd.

Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 1 Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 2 Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 3
<
>
Sony A90J tar i bruk den nyeste Android-plattformen – også kjent som Google TV – der brukergrensesnittet og startskjermen har fått en merkbar ansiktsløfting. (Foto: Audun Hage)

Ny fjernkontroll

A90J kommer også med Sonys nye premium fjernkontroll. Den har en lekker utførelse i børstet metall. Knappene er bakbelyste, og årets modell er oppdatert med snarvei-knapper til YouTube, Netflix, Disney+ og Amazon Prime Video.
Ellers merker vi at TV-en reagerer raskt på kommando, og Sony har gjort en god jobb med å implementere sine egne funksjoner og innstillinger ovenpå det nye Google-grensesnittet.

Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 4 Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 5
<
>
Sonys fjernkontroll har fått flere snarvei-knapper, og lyser opp når du plukker den opp. (Foto: Audun Hage)

 

Bravia Core

En annen nyhet på årets toppmodeller er Bravia Core – Sonys egen strømmetjeneste. Den er forbeholdt de nyeste 2021-modellene med Bravia XR prosessor, og tilbyr ferske spillefilmer fra Sony Pictures Entertainment.

De som kjøper en Bravia A90J får 2 års strømme-abonnement pluss 10 såkalte “Movie credits” med på kjøpet. Strømmetjenesten byr på flere klassiske Sony-titler, mens du må utløse en credit for å se nyere film.

Vi tok en rask titt på den nye tjenesten, som i første omgang føltes litt uferdig. Menystrukturen føles litt uvant og lite logisk å navigere i. Vi strevde litt med å få oversikt over det tilgjengelige innholdet, og opplevde til tider at tjenesten lastet tregt eller mistet kontakt med serveren. Dette skyldes nok at vi testet Sony-skjermen før den var offisielt tilgjengelig i butikk.

Bildekvaliteten er derimot upåklagelig: Flere av filmene ligger tilgjengelig i 4K HDR format, og Bravia Core utmerker seg ved å kunne strømme i svært høy bitrate (opptil 80 megabits per sekund). Vi nådde ikke helt denne hastigheten i vårt tilfelle (dog 50-60 mbps), men en titt på blant andre Vin Diesels Bloodshot avslørte en imponerende skarp bildegjengivelse, som var påfallende fri for komprimeringsstøy. Mer av dette, takk!

Dessverre ser Bravia Core foreløpig ut til å være en ganske smal satsing: Tjenesten er forbeholdt de som kjøper de nyeste TV-modellene, og gjelder ikke Sonys 2020-modeller, for eksempel. Man har heller ikke mulighet til å forlenge abonnementet utover det man får ved kjøp av TV-en. Litt merkelig, men vi antar at det (som vanlig) har med filmrettigheter å gjøre.

Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 6 Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 7 Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 8 Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 9
<
>
Bravia Core er Sonys nye strømmetjeneste, tilgjengelig eksklusivt for dem som kjøper 2021 Bravia XR-modeller. (Foto: Audun Hage)

Følg med på lydogbilde.no for en mer dyptgående test av Bravia Core på et senere tidspunkt, når tjenesten er helt klar.

Topptrimmet bildepanel og prosessor

Sony er allerede kjent for sin gode bildebehandling, og til 2021-årgangen har de utviklet en helt ny videoprosessor Den nye XR-prosessoren baserer seg på såkalt kognitiv intelligens – avansert kunnskap om hvordan mennesker ser og fokuserer blikket på ulike objekter. Prosessoren deler opp skjermen i flere soner, finner det antatte fokuspunktet i bildet – for eksempel et ansikt – og optimaliserer farger, kontrast og skarphet akkurat der det behøves.

Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 10
Den nye Sony Cognitive Processor XR tar i bruk såkalt kognitiv intelligens, som handler om å bedre forstå hvordan mennesker ser, hører og oppfatter bilde og lyd. (Foto: Sony)

A90J har også fått et splitter nytt OLED-panel. Hvorvidt det dreier seg om et såkalt Evo-panel fra LG Display eller en annen topptrimmet variant, har vi ikke fått bekreftet enda. Sony hevder uansett at de har oppnådd høyere lysstyrke gjennom smartere bildebehandling, og ikke minst bedre kjøling: det sitter nemlig et tynt kjøleelement av aluminium bak bildepanelet, som bidrar til å lede bort varmen. På denne måten skal panelet tåle langt høyere lysstyrke uten fare for permanent innbrenning.

Bildekvalitet

Så til selve rosinen i pølsa, hvordan TV-en ser ut i praksis! Da vi testet forgjengeren KD-65AG9 i 2019, var vi stort sett strålende fornøyd – med ett unntak: Lysstyrken fra OLED-panelet var nokså laber. Sony hadde valgt en ganske konservativ, forsiktig bildeestetikk sammenlignet med konkurrentene, som gjorde at krevende HDR-scener rett og slett så litt tamme og livløse ut. Trenger mer krutt, skrev vi den gang.

Sony ser ut til ha merket seg kritikken, for nettopp lysstyrken er noe de har klart å forbedre på A90J. Og ikke bare litt! Vi merker allerede når Sony-logoen lyser mot oss for første gang, at denne TV-en er av et annet kaliber.
Mens tidligere OLED-modeller har kunne fremstå et litt dunkle og blasse i solfylte rom, har Sony A90J plenty med krefter nok. Den lyser opp rommet på en måte som umiddelbart kan minne om en lyssterk LCD-TV! Hvitt blir skikkelig hvitt, og selv sendinger fra skiskytter-VM med masse snø over hele skjermen, ser overbevisende og kontraststerke ut i et lyst rom. Dette vil helt klart være med å heve bruksområdet, fra ren ”kino-TV” til en TV som takler alle slags brukerscenarioer.

En annen positiv bieffekt av den sjenerøse lysstyrken, er at HDR-effektene får betydelig mer intensitet. Høylys-effekter som sollys, flammer og lignende ser nærmest glødende ut!

Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 11 Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 12 Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 13
<
>
Sony Bravia A90J har en vesentlig høyere lysstyrke enn tidligere testede OLED-skjermer. Det bidrar til saftig kontrast og svært realistiske HDR-effekter! Her fra Netflix-filmen Extraction. (Foto: Audun Hage)

 

Rå kontrast

Actionfilmen Extraction (Netflix) har noen krevende scener som vi liker å komme tilbake til: Bildekvaliteten er lekker, og serveres i Dolby Vision HDR-format. Partiet hvor leiesoldaten Tyler jages gjennom Dhaka by, starter i dagslys, tar seg gjennom skyggefulle bakgater, og videre til stupmørke undergrunns-tunneler. Seansen preges av raske panoreringer og hurtige sceneskifter fra mørkt til lyst, som setter både skjermen og videoprosesseringen på en knalltøff prøve.

Ingenting å utsette på A90J her: Faktisk behersker Sony-skjermen de krevende scenene bedre enn noen annen TV vi har sett til nå! Den kan være blendende sterk i ett parti, bekmørk i det neste, uten å drukne detaljene i støy eller overdreven svart (black crush). Uten baklys (det er tross alt en OLED vi snakker om) er det heller ingen problemer med halo-effekter. Det ser rett og slett råbra ut når en OLED får skikkelig lysstyrke!

Vi var naturligvis spente på hva slags innvirkning den nye ”superintelligente” XR-prosessoren ville ha på bildeopplevelsen: Har Sony gått i fella og lagt på for mye kunstig fest og fyrverkeri, eller ser det fortsatt naturlig ut? Svaret er heldigvis det siste.

Til tross for masse avansert bildebehandling, jobber Sony-prosessoren tilsynelatende på en veldig diskré måte. Mens mange av konkurrentene har en tendens til å overdrive kontrast, farger og skarphet, har Sony landet på et bilde som ser skremmende realistisk ut, samtidig som det bevarer en nøytral fargebalanse.

Bevegelsene er også glimrende: I sesong 1, episode 7 av Cobra Kai, er det noen små ringvirkninger i vannet som kan bryte opp på enkelte TV-er. Sony-skjermen fanger de ørsmå bevegelsene i denne scenen på mesterlig vis.

I disse streaming-dager er det også gledelig å se at Sony har fått til en meget effektiv støyreduksjon. Enda så gode strømmetjenestene har blitt, preges de ofte av variabel bitrate som kan medføre blokk-aktig støy og forvrengning. Sony-skjermen er svært god på å redusere denne støyen, uten å kludre til de små detaljene.

Alt i alt, fant vi svært lite å utsette ved bildegjengivelsen. A90J gir oss en følelse av å sitte med en pinlig nøyaktig studiomonitor, der man virkelig kan boltre seg i alle typer videoinnhold.

Konkurrenter?

Dette er den første 2021-modellen vi har på testbenken, og listen med potensielle utfordrere er lang. En modell det knyttes stor forventning til er LGs nye G1 med nyutviklet ”Evo” panel, som lover en betraktelig økning i lysstyrke. Sony har på sin side oppnådd en forbedring ved hjelp av bedre kjøling og bildeprosessering. En annen OLED-utfordrer er Panasonic JZ2000, som tar over for den superlekre GZ2000 fra i fjor. Men den store ”snakkisen” i år er selvfølgelig de nye QLED Neo modellene fra Samsung, som lover vesentlig bedre lyskontroll og kontrast enn tidligere generasjoner. Hvordan A90J vil gjøre det mot alle disse high-end utfordrerne gjenstår å se, men enn så lenge har Sony lagt lista høyt!

Lydkvalitet

A90J bruker Sonys etter hvert velkjente Acoustic Surface Audio høyttalersystem, der lyden sendes rett ut av skjermen ved hjelp av små, usynlige høyttalerenheter forankret i selve bildepanelet. Årets modell har fått et lettere oppgradert system, med kraftigere lydtrykk og bredere frekvensområde enn forgjengerne.

Vi har god erfaring med denne lydløsningen fra tidligere modeller, og A90J låter imponerende bra den også. Det at lyden kommer fra nøyaktig samme sted som bildet, gir en besnærende realistisk effekt, som bidrar til å trekke oss tett inn på handlingen.

Sony-skjermen har likevel, tross de siste forbedringene, noen begrensninger sammenlignet med tradisjonelle lydplanker. Vi merker at lyden låter litt mer inneklemt og anstrengt når vi skrur opp volumet. Og selv om klangen i og for seg er fyldig nok, savner vi litt trykk i den dypeste enden av bassen.
Her må Sony-skjermen se seg slått av Philips OLED935, som har et enda større og klarere lydbilde. Sistnevnte kan også utvides med ekstra subwoofer, dersom man er sulten på dypere bass.

Sony-skjermen har heller ingen innebygde Atmos høydekanaler, slik vi for eksempel kan finne på Panasonics toppmodell HZ2000 og den kommende JZ2000.Vil du ha fullblods tredimensjonal Atmos-lyd, må du ty til en ekstern lydplanke. Sony har lagt godt til rette for dette via HDMI eARC lydutgangen. Dessuten er det da kjekt at de innebygde høyttalerne holdes ute av syne.

Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 14
Bravia A90J kan også brukes i et større surroundanlegg.: Ved å koble surroundforsterkeren til høyttalerkontaktene, kan du bruke TV-ens innebygde høyttalere som senterkanal. Smart! (Foto: Audun Hage)

Konklusjon

Har Sony greid å forbedre sin nye flaggskip-TV for 2021? OM de har! Bravia XR A90J kombinerer et kraftig oppgradert bildepanel med en særdeles effektiv videoprosessor, som resulterer i svært lekker bildekvalitet. Alle de vanlige OLED-fordelene er på plass, med glitrende farger og bunnløst svartnivå. Samtidig er lysstyrken vesentlig forbedret fra tidligere modeller.

Med opptil 1300 nits i de lyseste partiene, er A90J i stand til å gi blendende realistisk gjengivelse av HDR-video, i både mørke og lyse omgivelser. Den innebygde, usynlige høyttalerløsningen fungerer utmerket. Med HDMI 2.1 kompatible innganger (dog kun to av dem) er Sony-skjermen også klargjort for gaming. Legg til en velfungerende smart-TV løsning og smart fjernkontroll, og du har en tett på optimal allround-TV skjerm til alle typer TV-underholdning.

Kalibrering av Sony Bravia XR A90J

Sony Bravia XR A90J støtter automatisk kalibrering via PC-programmet Calman Autocal. Bruk av kalibreringsprogramvare henvender seg først og fremst til profesjonelle, eller avanserte brukere som vil ha et så nøyaktig bilde som mulig. I tillegg er det nyttig for å sjekke at TV-en holder hva den lover!

I Sonys tilfelle gikk prosessen greit for seg: Ved å laste ned appen Calman for Bravia fikk vi automatisk kontakt mellom PC og TV via Wi-Fi.

Rett ut av esken ga vårt testeksemplar en relativt nøytral fargebalanse, med bare en anelse for mye blått, litt for lite grønt, og et svakt drag mot magenta og blått.
Målingene i Custom-modus (SDR) hadde totalt sett et delta-avvik på 2,4 gråskala, 2 på fargerommet, hvilket er godkjent, og godt innenfor toleransen til forbrukerskjermer på delta 3.0.

Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 15 Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 16 Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J) 17 A90J Colorchecker A90J Saturation sweep
<
>
Vi målte Sony Bravia XR-A90J til over 1300 nits ved 100% lysstyrke/10% skjermareal. (Foto: Audun Hage)

Etter en kjapp kalibrering fikk vi gråskala avvik på 0,4 og fargerom avvik på 0,6. Hvilket er tett på perfekt! Målingene i HDR-modus var også meget presise: selv etter bare å ha kalibrert SDR fikk vi 0,8 delta avvik i det synlige dynamikkområdet på under 1 i gråskala og 1,6 i fargerommet. Det er omtrent på linje med en proff studiomonitor!

Med måten Bravia TV-ene er satt opp på, trenger man bare gjøre en enkel SDR-kalibrering (2,2 gamma), så kalkulerer TV-en automatisk andre modus slik som HDR osv, ut fra målingen du har gjort. Dermed slipper man å gjøre omfattende HDR-kalibrering. Smart og tidsbesparende!

Vi opplevde også i praksis at kalibreringen gikk kjapt og glatt for seg, uten at vi behøvde gjøre masse manuell triksing eller feilsøking for å komme i mål. Hvilket tyder på at Sony og Calman har gjort hjemmeleksa si.

Lysstyrken er også imponerende: hele 1300 nits på 10% skjermareal. Det er betydelig mer enn Panasonic HZ2000, som tidligere har klokket inn ca 900 nits på tilsvarende målinger. Dermed setter Sony ny bakkerekord!

Skjermareal Lysstyrke (nits) Kommentar
1 % 1450 Dropper til ca 900 etter 5 sekunder
5 % 1450 Dropper til ca 900 etter 5 sekunder
10 % 1300 Dropper til ca 900 etter 5 sekunder
50 % 330
100 % 200

En annen ting vi merket oss under målingene, er at Sony-skjermen ser ut til å være lite plaget med innbrenning. De lyse testvinduene pleier ofte å etterlate en midlertidig skygge på skjermoverflaten, men her forsvant de ganske umiddelbart uten plagsomt etterheng– hvilket trolig kan tilskrives mer effektiv kjøling.

All kalibrering utført av Gorm Sørensen @ ProCal.

Karakter
Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

8 hendelser på “Sony Bravia XR A90J (XR-65A90J)”

  1. Alexander Lund

    Hei Audun, takk for fin anmeldelse! Det står at dere gleder dere til å sammenligne med Neo QLED TVene til Samsung. Hvis vi kun tenker film, og ser bort fra hvordan rommet TVen står i ser ut, velger du Sony A90J eller Samsung QN95A?

  2. Hadde vært morro å sett en sammenligning mellom A90J og A80J da sistnevnte ikke har det samme panelet, eller samme prosessor-chip (Bravia XR Pro versus Bravia XR Extreme).
    Selv skal jeg ha 77″ så A90J er uaktuel for meg desverre. Er veldig spent på A80J. Er forskjellen stor mon tro? Tror også A80J kan bli bestselgeren med tanke på pris og mulighet for 77″.

  3. Rart 1300 nits kalibrert når flere sider ikke måler mere en 800/830nits ferdig kalibret 🤔

  4. Blir å kjøpe denne til neste år når prisene har kommet ned litt. Gikk akkurat til innkjøp av en CX, men det er denne jeg egentlig ville ha. Herlig å lese at den leverer såpass bra!

    1. Audun Hage

      Hei Morten, LG CX er heller ikke noe dårlig valg. Veldig gode priser på 2020-modellene nå, ikke minst i 65″! Vi regner også med å få inn testeksemplarer av de nye C1 og G1 modellene fra LG snart. 🙂 Mvh Audun

  5. Har gledet meg til denne testen siden TV-en ble annonsert noen måneder tilbake, og det er oppløftende å se at den ser ut til å levere på alle punkter. Avventer test av Panasonics JZ2000, men det skal nok en del til for at jeg ikke går for A90J i løpet av året.

    1. Audun Hage

      Hei Alex, ja det var gøy å få første 2021-modell inn på testbenken 🙂 Panasonic JZ2000 er en annen het kandidat, likeså med LG C1/G1, pluss et par andre. Vi skal nok få testet de også etter hvert, bare å følge med!


      mvh Audun

    2. Alexander Gauslaa

      Nå annonserte nettopp Panasonic resten av 2021-lineupen sin, og jeg må innrømme at JZ1500 ser utrolig lovende ut på papiret. Har en forkjærlighet for Panasonic, har hatt 3-4 av plasma-TV-ene deres og har bare positive ting å si. Primær-TV nå er en ZT65 som er helt konge men som begynner å nærme seg pensjonsalderen, men jeg får ha is i magen i tre-fire måneder til. Har uansett ingen 4K- eller HDR-kilder , så jeg tåler nok den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde