Sony har et bredt utvalg av TV-modeller i sortimentet for 2023, og blant disse finner vi OLED-modellen A80L. Den leveres i skjermstørrelser fra 55 og helt opp til 83 tommer! Prismessig blir dette en naturlig utfordrer til LG C3, som vi også har stående på testbenken.
Sony A80L
Sony er en uavhengig TV-produsent som har muligheten til å velge og vrake mellom ulike skjermteknologier. A80L bruker et OLED-panel fra LG Display, kombinert med Sonys egen bildebehandling og lyd, noe som har vist seg å være en suksessformel på tidligere generasjoner. Utstyrt med videoprosessoren XR og et oppdatert Google TV brukergrensesnitt, er dette nye Sonys flaggbærer i premium-klassen.
Sony har også presentert high-end modellen A95L med QD-OLED-teknologi, men denne ventes ikke før til høsten. Dermed er A80L faktisk den nyeste og beste Sony OLED-skjermen du kan kjøpe akkurat nå!
Sony A80L: Design
A80L har et elegant utseende med slank, avrundet innramming i mørkt metall, og kjennetegnes av en diskré Sony-logo nede i venstre hjørne. Føttene kan monteres smalt, bredt og i to ulike høyder. Slik får skjermen enkelt plass på ulike reoler, og kan heves litt for å gi plass til en lydplanke innunder.
Baksiden har Sonys karakteriske rutemønster på overflaten, og de sidevendte tilkoblingene sitter på venstre side. Dersom du ønsker å veggmontere Sony-skjermen vil det også være mulig, da vil du trenge et feste med VESA-målene 300 x 300 mm.
Brukervennlighet og finesser
Sony kjører det veletablerte Google TV grensesnittet, som gir tilgang til et bredt utvalg av ulike apper og strømmetjenester. Google-systemet blir jevnlig oppdatert, og gir deg personlige anbefalinger basert på hva du vanligvis ser på. Sonys egne innstillingsmenyer ligger også lett tilgjengelig, på en måte som ikke forstyrrer seeropplevelsen.
Sony må imidlertid se seg forbikjørt av LG når det gjelder tilkoblingsmuligheter. Mens LG C3 har fire HDMI-innganger med full båndbredde (48 Gb/s – raskt nok til 4K/120Hz videosignaler), klarer Sony A80L dette kun på to av fire. Dette begrenser hvor mange høykvalitets videokilder du kan ha tilkoblet samtidig.
Sony har et plaster på såret for deg som eier en Playstation 5: A80L er konfigurert for å fungere optimalt med PS5, og støtter blant annet funksjonene Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode.
Sony har også introdusert en egen spillmeny på 2023-modellene, hvor du får rask tilgang til relevante innstillinger. Her kan du blant annet regulere svartnivået, og sette inn «trådkors» som hjelper deg å sikte bedre.
Likevel føles det sparsomme antallet HDMI 2.1-kontakter som en begrensende faktor i gaming-sammenheng. Vi synes godt Sony kunne fikset dette på den nyeste generasjonen, spesielt siden flere av konkurrentene nå tilbyr dette. A80L har for øvrig litt mer input lag enn LG C3, som vi målte til 16,6 millisekunder kontra 13,9 millisekunder på LG-skjermen.
Bildekvalitet
Sony er allerede blant de flinkeste i klassen når det kommer til bildekvalitet, og vi husker forgjengeren A80K som en av de bedre OLED-TV-ene fra fjoråret. Så hva mer kan nykommeren A80L bidra med?
Bildemessig er det flere likheter enn forskjeller. A80L bruker fortsatt et «vanlig» OLED-panel, og altså ikke den nyeste MLA-typen som foreløpig bare finnes i toppmodeller som LG G3 og Panasonic MZ2000.
Førsteinntrykket er at bildekvaliteten ligger tett opp imot forgjengeren. Sony-skjermen har den samme glimrende kontrasten, og særdeles lekker og velnyansert fargegjengivelse, som er et kjennetegn på Sonys presise bildebehandling.
Sony hevder de skal ha oppnådd høyere lysstyrke på årets modeller, men det er ikke kjempestor forskjell: Vi målte A80L til 660 nits i et 10 % testvindu. Det er cirka 60 nits mer enn forgjengeren, men likevel et stykke unna LG OLED C3, som kvitterer med nesten 800 nits i samme tilfelle.
Forskjellen i spiss-lysstyrke merkes først og fremst ved at høylyseffekter som sollys, flammer og eksplosjoner i noen tilfeller får litt mindre glød på Sony A80L, enn de gjør på LG-skjermen. Men forskjellen er ikke kjempestor, og Sony-skjermen klarer å kompensere med en effektiv bildebehandling og «tone mapping» underveis.
Og du for en skarphet! Videoprosessoren Cognitive XR har fått noen ekstra verktøy i år, hvor blant andre finessen XR Clear Image bidrar til fremhevet skarphet og redusert støy. Det fungerer imponerende bra, på en effektiv men skånsom måte.
Alt fra vanlige TV-sendinger i HD, til ekte 4K-video får et merkbart løft. Detaljer i ansikter og konturene rundt objekter fremheves, og bildene får en imponerende dybdefølelse, uten at det føles overdrevent. Og man kan selv gå inn og justere virkningsgraden i bildemenyen.
En annen ting som slår oss, er de sømløse bevegelsene. Sony-skjermen har en merkbart bedre interpolering enn LG-skjermen, der panorerende kamerabevegelser fremtrer med mindre flimmer og oppbrytninger. Selv om LG C3 har noen lignende funksjoner i sin bildebehandling, virker de ikke like delikat og sømløst som i Sonys tilfelle.
Når vi sammenlignet de to konkurrentene side om side, fant vi ofte at vi foretrakk det noe skarpere og mer detaljerte bildet fra Sony. Det er Sonys egen bildebehandling som er stjernen her, og hjelper A80L med å gi et lite overtak.
Lydkvalitet
Sony har også noen skjulte triks når det kommer til lyd. Høyttalerne synes ikke utenpå, men ligger gjemt bak OLED-panelet i form av små «vibratorer» som sender lyden ut gjennom skjermen. A80L har tre slike for venstre/høyre og senterkanalen, og tillegg sitter det to basshøyttalere på baksiden.
Alt dette bidrar til en glimrende lydkvalitet, som ligger et klart nivå over C3-modellen fra LG. Mens LG C3 preges av en litt innestengt og diffus klang, har Sony A80L en lysere, mer velplassert og distinkt lyd. Stemmene kommer klart og tydelig ut av Sony-skjermen, og er hele tiden godt synkronisert opp mot handlingen. A80L kan også spille høyere uten å virke anstrengt.
Sony har også gjort det enkelt å legge til en lydplanke på et senere tidspunkt. Velger du en av Sonys egne lydplanker, for eksempel HT-A5000, vil det også være mulig å kombinere disse og få kraftigere og bedre lokalisert lyd, gjennom funksjonen Acoustic Centre Sync.
Konklusjon
Sony A80L er en naturlig evolusjon av fjorårets vellykkede A80K-modell: Sony har beholdt mye av formelen fra fjorårsmodellen og finpusset litt her og der. Rosinen i pølsa er Sonys avanserte bildebehandling, som gir svært naturlige og nøytrale farger, glatte bevegelser og imponerende bildeskarphet.
Ulempen er at Sony-skjermen må klare seg med litt lavere lysstyrke, og mer begrensede tilkoblingsmuligheter enn enkelte av konkurrentene i prisklassen. Spesielt gaming-entusiaster vil nok være litt skuffet over at Sony ennå ikke leverer fire fullverdige HDMI 2.1 innganger.
Med det sagt, er du en mer en film og serie-entusiast enn hardcore gamer, kan vi trygt anbefale Sony A80L!