TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony A80K (XR-55A80K)

På høyde med de beste

Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!

Av / 12.09.22 - 09:00
Sony A80K (XR-55A80K)

Lyd & Bilde mener

  • Sony A80K serverer et sylskarpt bilde med knallsterk kontrast. Google-grensesnittet er enkelt å bruke, og TV-en leverer også god lyd fra de innebygde høyttalerne.
  • Sony-skjermen savner litt lysstyrke sammenlignet med de aller råeste toppmodellene.

Sony er tilbake med en sterk portefølje av TV-er denne høsten: Vi har tidligere stiftet bekjentskap med high-end modellen A95K – verdens første QD-OLED TV – som leverer noe av den beste bildekvaliteten vi har sett. Men den koster også deretter! Dersom prisen for flaggskipmodellen blir for stiv, eller du kunne tenke deg en annen skjermstørrelse, er lillebroren A80K et interessant alternativ. Denne OLED-skjermen bruker et mer konvensjonelt bildepanel, men er ellers spekket med mange av de samme finessene. I tillegg leveres den i skjermstørrelser helt opp til 77 tommer!

Les også Første test av QD-OLED Sonys nye toppmodell A95K er blant de første TV-ene med den nye QD-OLED teknologien. Og en bildekvalitet vi knapt har sett maken til!
65 A80K titan blk titan blk outsidel ccw 65 A80K titan blk titan blk outsidel front 65 A80K titan blk titan blk outsidel cw 65 A80K titan blk titan blk outsidel back
<
>
Sony XR A80K. (Foto: Sony)

Sony A80K: Prisgunstig OLED-TV

A80K tar over etter 2021-modellen A80J, som vi hadde positiv erfaring med fra fjoråret. Og oppskriften ser veldig lik ut: OLED-panelet er også denne gangen hentet fra LG Display, mens Sony har brukt sine egne kunnskaper på bildebehandling og lyd. Brukergrensesnittet er Google TV som vi også fikk på forgjengeren. Alt i alt er det flere likheter enn forskjeller å spore mellom de to.

65 A80K titan blk titan blk outsidel bz
Sony A80K bruker et 4K OLED-panel fra LG Display. (Foto: Sony)

A80K må klare seg uten det eksotiske QD-OLED panelet som vi finner i toppmodellen A95K. Her brukes i stedet et mer konvensjonelt OLED-panel. Til gjengjeld er lillebror langt billigere: Faktisk kan du kjøpe en 65-tommers A80K til prisen av en 55 A95K, og for et par tusenlapper ekstra kan du øke til hele 77 tommer. I denne testen har vi tatt for oss 55-tommeren XR-55A80K, men vi regner med at ytelsen vil være representativ for hele serien.

Obs! A80K-serien leveres kun i skjermstørrelsene 55/65/77″. Dersom du er på jakt etter en mindre OLED-skjerm er det A90K-serien du skal kikke nærmere på. Den består av 42″ og 48″ modeller som er spesielt myntet på «compact living» og gaming. Test kommer!

Bravia XR A80K – design

A80K har tilsynelatende mange fellestrekk med forgjengeren fra 2012. Designmessig er dette en slank, lekker og diskrè OLED-TV med svart ramme og metallføtter, som kan justeres i to ulike trinn. På denne måten kan for eksempel skjermen heves litt dersom du vil gjøre plass for en lydplanke på undersiden.

Annonse

Veggmontering er også mulig, men da kan det nok være lurt å gå for et uttrekkbart feste, da de sidevinklede tilkoblingene kan bli litt trange å komme til. Vi legger også merke til at baksiden som huser elektronikk og høyttalere, bygger litt ut i forhold til OLED-panelet. Skjermen vil derfor stikke noe ut fra veggen dersom du henger den slik.

65 A80K titan blk titan blk outsidel btyI 65 A80K titan blk titan blk outsidel btyH
<
>
Sony A80K har føtter som kan heves slik at du får plass til en lydplanke under. (Foto: Sony)

Brukervennlighet og finesser

Sony A80K bruker den etter hvert velkjente Google TV plattformen (Android versjon 10), som byr på en oversiktlig og velassortert innholdsmeny. Start-skjermen gir god oversikt over det tilgjengelige innholdet: Nytt på denne versjonen er at brukerne kan logge seg på med egne brukerprofiler, med tilpassede innstillinger, anbefalinger og menyvalg. Appene du selv bruker mest vil da få en prioritert plassering i hovedmenyen.

Google-grensesnittet fungerer bra, og vi liker at det stadig kan oppdateres med nye finesser.
Utvalget av strømmetjenester er bredt, med blant annet Netflix, HBO Max, Disney+ og Amazon Prime Video i porteføljen. Her får du også tilgang til Bravia Core, som er Sonys egen strømmetjeneste. A80K har også bred formatstøtte, der for eksempel Dolby Vision HDR video og Dolby Atmos er tatt med.

A80K støtter også Airplay, Chromecast og Google Assistant, med innebygd mikrofon i fjernkontrollen og TV-en.

På tilkoblingssiden kan Sony A80K skilte med fire HDMI-innganger, hvor to av dem støtter 4K/120 hz signaler – ideelt for spillkonsoller som PS5 og Xbox Series X.

Det skal nevnes at en av disse inngangene også fungerer som lydreturkanal (eARC). Dermed har du i praksis bare en HDMI 2.1 inngang ledig dersom du bruker en ekstern lydplanke.

Sony-skjermen er ellers godt tilrettelagt for gaming, med en dedikert spillmodus som vi målte til cirka 16 millisekunder forsinkelse (input lag).

Sony A80K remote
Sony A80K kommer med Sonys nye fjernkontroll, som har fått en nettere design med færre knapper.(Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Bildemessig er det ingen store overraskelser ved Sony A80K. Med et moderne OLED-panel fra LG Display, i kombinasjon med Sonys beste XR videoprosessor, ligger alt til rette for en storslagen bildeopplevelse.

OLED-panelet er av typen som bruker hvite subpiksler (W OLED), den samme som benyttes i et bredt antall av OLED-skjermer på markedet. Så langt Lyd & Bilde kjenner til, dreier det seg ikke om den nyeste «EX» eller Evo-varianten med høyere lysstyrke – men et mer standard panel som er mer eller mindre identisk med fjorårsmodellen A80J.

Alle de kjente og kjære kvalitetene vi forbinder med OLED er på plass: Sony-skjermen tegner opp et sylskarpt og kontrastrikt bilde som umiddelbart får oss til å nikke anerkjennende. Vi har nemlig den vesentlig dyrere flaggskipmodellen XR-55A95K stående rett ved siden av, og A80K gjør seg definitivt ikke bort i sammenligningen!

Svartnivået er eksemplarisk, og TV-en takler selv krevende scener med glans. Når Arondir (spilt av Ismael Cruz Cordova) kryper gjennom en mørk gruvegang i andre episode av Maktens Ringer, klarer skjermen å være virkelig bekmørk når det gjelder, uten å viske ut de mørkegrå detaljene i grotten. Samtidig klarer Sony-skjermen å gjengi dynamikken fra den glødende lykten hans på en god måte. De mørke filmscenene får en fenomenal dybde. Virkelig engasjerende!

Sony XR A80K OLED Rings of Power Arondir
Sony A80K leverer kontrastrike bilder med suveren dybde og svartnivå. Her fra Maktens Ringer på Amazon Prime. (Foto: Audun Hage)

Vi måtte selvfølgelig sjekke hvordan Sony A80K håndterer eldre HD-materiale også, og her falt valget på Netflix-versjonen av Top Gun fra 1986. Sony-skjermen gjør en glimrende jobb med å gjengi filmklassikeren akkurat slik den skal være, uten overdreven fargegjengivelse eller støyreduksjon. Sonys XR-prosessor leverer en suveren bildebehandling, som gjør at bildet oppleves skarpere, uten at det mister dybde eller realisme. Med sømløse fargesjatteringer og glatte bevegelser, ble dette et trivelig gjensyn med en ung Tom Cruise som Maverick – før vi benket oss i sofaen for 2022-versjonen!

DSC 4887
Selv en gammel film som Top Gun fra 1986 ser skarp og fargerik ut på Sony-skjermen. (Foto: Audun Hage)
Les også Spesialeffekt-bonanza! Kan tidenes, desidert, dyreste TV-serie virkelig innfri de enorme forventningene?
Les også Herlig, notalgisk actionbonaza Tom Cruise beviser nok en gang hvorfor han er klodens fremste garantist for actionfilmsuksesser.

Begrenset lysstyrke

Som forventet er det først og fremst på lysstyrken at Sony A80K kommer litt til kort mot et par av konkurrentene. Vi målte lysstyrken til rett over 600 nits i et 10% vindu i HDR-modus, hvilket faktisk er bittelitt lavere enn forgjengeren – og merkbart lavere enn for eksempel konkurrenten LG OLED C2, som leverer cirka 750 nits i samme testsekvens.

Den noe lavere lysstyrken merkes ved at kontrastrike HDR-effekter slik som sollys, flammer og eksplosjoner mangler litt glitter og glød, og bildet kan virke litt flatt sammenlignet mot de aller, aller beste. Når vi ser testscener fra natur- og dyreriket, er det tydelig hvordan toppmodellen A95K klarer å skvise ut enda mer intense og nyanserte farger. Det samme kan sies om Samsung S95B, som også bruker et topp moderne QD-OLED panel.

Lydkvalitet

På lydsiden er A80K utstyrt med Acoustic Surface Audio – Sonys «usynlige» høyttalerløsning. I stedet for å montere høyttalerne under eller på sidene, har de satt små «vibratorer» bak skjermen som sender lyden ut via OLED-panelet. Her er også en egen basshøyttaler på baksiden.

Sony-systemet har en rekke fordeler, først og fremst ved at lyden oppleves å kommer rett ut av bildet og er godt synkronisert med handlingen på skjermen. I tillegg er dialog-gjengivelsen både fyldig og klar. Lydopplevelsen er klart over gjennomsnittet.

Når vi sammenligner med toppmodellen A95K, kan vi dog høre at A80K blir litt slank i forhold. Storebroren er utstyrt med et kraftigere og mer omfattende lydsystem, som gir enda sterkere og tydeligere tale, pluss mer trøkk i lydeffektene. Forskjellen er klart hørbar.

I tillegg finnes det naturligvis konkurrenter der ute med vesentlig mer kruttsterke høyttalere. Her er det fristende å nevne Philips OLED936 (erstattes snart av OLED937) som har en egen B&W høyttaler montert i sokkelen. Men en slik løsning tar naturligvis større plass, og er vanskeligere å oppgradere. Med Sony-skjermens skjulte høyttalere er det lett å legge til en lydplanke på et senere tidspunkt. Velger du en av Sonys egne lydplanker, vil det også være mulig å kombinere disse og få kraftigere og bedre lokalisert lyd.

Konklusjon

A80K er en av Sonys mer prisgunstige OLED-modeller for 2022. Den har veldig mye til felles med fjorårsmodellen A80J, og oppleves mest av alt som en lettere «facelift» snarere enn en splitter ny modell. A80K leverer glimrende bildekvalitet, spenstig innebygd lyd og har et velfungerende brukergrensesnitt med massevis av apper. Det er først og fremst på lysstyrken vi opplever at A80K kommer litt til kort mot de aller beste. En av hovedkonkurrentene er LG OLED C2, som har fått en betydelig oppgradering av både bilde og lyd i år, i tillegg til å være konkurransedyktig på pris. Når det er sagt, er ikke forskjellen dramatisk stor, og Sony A80K er fortsatt en veldig god TV. Dersom du er på jakt etter en diskré OLED-TV med Google og flott innebygd lyd, er Sony A80K et meget godt kjøp!

Karakter
Sony A80K (XR-55A80K)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde