Vi har testet et stort antall TV-er i året som gikk, men mange av dem blir litt for store og kostbare for folk flest. Man må vel bare innse at ikke alle drømmer om en 65-tommers plasma hjemme i stua! Nå er tiden kommet for å se hva som rører seg under den magiske 10.000 kroners grensen. Tradisjonelt kalte vi alt under 10.000 for budsjettklassen, men ikke nå lenger: Etter årevis med priskrig er dette blitt mer som en mellomprisklasse å regne.
Så hva er egentlig forskjellen mellom en 42-tommer til 10.000 og en tilsvarende budsjettmodell til 4-5.000 kroner? I første rekke dreier det seg om muligheten til å se 3D-film, som du ennå ikke får på de aller billigste TV-ene. I tillegg har disse skjermene flere nyttige finesser som opptaksfunksjon og internettilkobling, hvor du får tilgang til nye typer interaktivt innhold.
De litt dyrere TV-ene gir deg også bedre bildekvalitet, og ikke minst flottere design, gjerne takket være bruken av LED skjermpaneler, som gir en nettere og slankere skjerm i tillegg til bedre kontrast. For deg som er opptatt av å gjøre et godt TV-kjøp kan det derfor lønne seg å løfte blikket fra de aller billigste skjermene og opp på skjermene rundt 7-10.000 kroner.
3D for alle
I år som i fjor er det 3D som har vært den store ”snakkisen” på TV-fronten, og snart slipper du å ta stilling til om du vil ha 3D eller ikke. 3D-teknikken er nemlig i ferd med å bli en standard finesse på nesten samtlige TV-modeller. Felles for alle 3D-skjermene er at de krever briller for å se 3D. I noen tilfeller følger det med en eller flere briller i esken, i andre tilfeller må du betale ekstra.
Internet@TV
En annen finesse som har blitt mer utbredt i år er TV-ens egen internettportal. Gjennom nettilkoblingen kan man få tilgang til en rekke interaktive tjenester som Youtube, Facebook, Twitter, værmelding og mer til gjennom TV-skjermen. Foreløpig er disse funksjonene ingen erstatning, men mer et supplement til PC-en, men det bærer bud om en spennende TV-fremtid der mer av innholdet kommer via nettet i stedet for tradisjonell kringkasting.
Størrelsen teller
I denne testen er alle skjermene minst 40 tommer store. Noe mindre vil vi ikke anbefale i en vanlig stue med mindre du sitter under 2 meter fra skjermen. Størrelsen på TV-en bør stå i forhold til seeravstanden, og på en normal avstand på 3 meter passer en 40/42 tommer midt i blinken.
Kryper avstanden opp mot 4-5 meter, kan du trygt velge en 46 eller 50 tommer. Dette er en generell anbefaling til variert TV-titting. Hvis filmtitting og sport i HD står i hovedfokus, anbefaler vi en skjerm på 50 tommer eller mer uavhengig av betraktningsavstand.
Sharp LC-40LE631E
Enkel og god
Vi er blitt vant til å se bra og billige skjermer fra Sharp, og 631 er ikke noe unntak. Denne slanke og lekre skjermen fra Sharp har ingen 3D å skilte med, men til gjengjeld har den svært bra 2D-bilde med flotte farger og bra kontrast.
Panasonic TX-P50G30
Panasonic TX-P50G30
For deg som er mindre opptatt av 3D og bare vil ha en stor TV med god kvalitet er denne et bra valg.
Grundig Vision 8 46
Allround-kongen
Vision 8 er en brukervennlig TV med de rette finessene. Dette er en fleksibel TV med gode tilkoblingsmuligheter og høy kvalitet på bilde og lyd. Grundig er blant de få som kan tilby en TV med satellittmottaker i denne prisklassen, hvilket gjør Vision 8 til et bra valg for parabolkundene.
LG 42LW550W
Billig og behagelig 3D
Ute etter en billig og god 3D-skjerm? LG har svaret med sin Cinema 3D modell.
Sony KDL-40EX720
Bedre på 2D enn 3D
Denne rimelige skjermen fra Sony leverer fin bildekvalitet i 2D, men vi er ikke helt fornøyd med 3D-gjengivelsen.
Philips 42PDL7906
Hvitkledd design-TV
Philips frir til den designbevisste med sin nye 42-tommer. Philips-skjermen veier opp for ganske ordinær 2D-kvalitet ved at den fungerer utmerket til 3D-film. Den polariserende teknikken, eller Easy 3D som Philips kaller det, er et helt riktig valg i denne prisklassen. Philips-skjermen gir en meget bra 3D-opplevelse takket være at bildet er lyssterkt og skarpt, og Ambilight setter også en ekstra piff på stemningen.