TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: TCL NXTFRAME A300 Pro

Ingen dårlig kopi

TCLs egen vri på The Frame, kalt NXTFRAME, er slett ingen dårlig kopi, men det finnes forbedringsmuligheter.

Av / 06.11.24 - 08:00
TCL NXTFRAME A300 Pro

Lyd & Bilde mener

  • TCL NXTFRAME har en fin byggekvalitet og slank design. De medfølgende bilderammene gir skjermen en flott estetisk look. Bildekvaliteten er lyssterk med fin fargegjengivelse.
  • Kontrasten er midt på treet, som følge av et konvensjonelt Edge LED LCD-panel. Det følger ikke med bordstativ i esken, da TCL-skjermen er beregnet for veggmontering.

TCL har hintet om denne nye designmodellen i lengre tid, helt tilbake til de første prototypene kalt TCL Art TV som ble vist på messer for noen år siden. Nå er den offisielle utgaven kalt NXTFRAME endelig i butikkene, og det legges ikke skjul på hvilken populær TV den er ment til å etterligne: Samsung The Frame.

Samsung har lenge hatt «monopol» på denne typen design-TV, men nå mener TCL tydeligvis at nok er nok! Både navnet, konseptet og utseendet er veldig likt konkurrenten, helt ned til de utskiftbare rammene i ulike farger.

TCL NXTFRAME A300 Pro 1
TCL NXTFRAME A300 Pro. (Foto: TCL)

TCL NXTFRAME

NXTFRAME A300 leveres i skjermstørrelser på 55, 65 og 75 tommer, og prisene starter på 15.990 kroner (veil.) for 55″ modellen. Velger du den mer påkostede Pro-versjonen til 19.990 kr (veil.) som vi har testet, får du også med en lekker lydplanke med trådløs subwoofer, som er utviklet i samarbeid med Bang & Olufsen.

Når vi pakker opp TCL-skjermen, er det ingen tvil om at likheten til konkurrenten er slående. TCL-skjermen har en slank, flat og rettskåren design som gjør at den kan henges tett inntil veggen. Akkurat som på Samsungen følger det med et tilpasset veggfeste i esken. Men i motsetning til Samsung har ikke TCL noen universell innfesting for VESA-braketter, så det kan bli vanskelig å bruke med andre veggfester.

Selve skjermen har hvit innramming, men TCL har også vært elskverdige nok til å legge ved et sett rammer i esken. Dette er noe Samsung tar seg ekstra betalt for. Et sett med rammer til The Frame koster deg rundt tusenlappen.

Annonse
TCL NXTFRAME test (10) TCL NXTFRAME test (35) TCL NXTFRAME test (34) TCL NXTFRAME test (33) TCL NXTFRAME test (32)
<
>
Fjernkontrollen er selvsagt i hvitt, og bruker Bluetooth som de øvrige TCL-variantene. Samsungs fjernkontroll er til sammenligning noe nettere, og bruker oppladbare batterier (via USB-C eller solceller). Foto: Audun Hage)

Veggfeste og ramme er inkludert – men ikke bordstativ

Rammene som følger med TCL er laget i aluminium, i en lys trefarge og festes til skjermen ved hjelp av magneter. Vi fant at passformen var relativt god og sammenlignbar med The Frame.

Det som derimot IKKE følger med, merkelig nok, er føtter til å sette TCL-skjermen på bordet. Dette er du nødt til å kjøpe som tilleggsutstyr, enten i form av to føtter med justerbar høyde (1495 kr) eller en stilig gulvsokkel med hjul (3995 kroner).

TCL forventer nok at de fleste kjøperne vil henge TV-en rett på veggen umiddelbart. Etter vår erfaring er det likevel praktisk å kunne sette TV-skjermen trygt på en benk, før eller senere. Samsung har tatt høyde for dette ved å inkludere både bord- og veggfeste i esken.

TCL NXTFRAME A300 Pro 2
(Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

En annen viktig forskjell mellom de to konkurrentene gjelder audio/video tilkoblingene. På NXTFRAME sitter alle innganger og utganger i selve TV-skjermen, i motsetning til Samsungs separate «One Connect» boks.

At TCL har greid å integrere både tilkoblinger og strøm i en såpass slank TV er faktisk ganske imponerende. Dette kan likevel være en fordel eller ulempe, avhengig av hvordan du velger å montere skjermen. Man må være litt påpasselig for å unngå «kabelsalat».

Skjermmenyen til NXTFRAME er basert på det velkjente Google TV som vi er vant til å se på andre TCL-modeller. Google-systemet regnes som et av de mest brukervennlige variantene, da det tilbyr et bredt utvalg av apper.

Formatstøtten er god, og TCL utmerker seg blant annet ved å støtte et bredt spekter av videoformater, inkludert HDR10+ og Dolby Vision HDR, samt Dolby Atmos på lydsiden. Samsung støtter ikke Dolby Vision, og stoler i stedet på sin egen bildebehandling.

TCL har fire HDMI-innganger, hvorav to er av typen 2.1. Samsung tilbyr 2.1 og 4K/120HZ på alle fire inngangene.

Eget kunstgalleri med AI-generert kunst

Når det gjelder spesifikke finesser for NXTFRAME, er den viktigste appen ART GALLERY. TCL har ikke noe eget kunst-abonnement slik som Samsung, men tilbyr et gratis utvalg av bilder. I tillegg kan man velge såkalt «AI-genererte» bilder.

Bildene hentes da frem ved at du selv legger inn spesifikke ønsker basert på ulike temaer og stemninger. Basert på informasjonen du legger inn vil TV-en da komme opp med forslag til et passende bilde, som kan vises når skjermen står i standby eller pausemodus.

Om bildene da lages av AI helt fra bunnen av, eller om det er et eksisterende arkiv av bilder vet vi ikke, men det fungerer uansett ganske bra. Vi fikk opp mange fine forslag gjennom tjenesten. Vi liker at det er mulig å velge mellom en mengde fargerike og stemningsfulle bilder uten å betale for det. I tillegg er det naturligvis mulig å vise dine egne private bilder.

TCL NXTFRAME test (7) TCL NXTFRAME test (4) TCL NXTFRAME test (3) TCL NXTFRAME test (2)
<
>
(Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

TCL-skjermen er utstyrt med 4K LCD-panel med «QLED» fargefilter for bredere fargespekter. Bildebehandlingen håndteres av en «AIPQ Pro» videoprosessor. Skjermfrekvensen går helt opp til 4K/120Hz og 144Hz, hvilket er gunstig for både bevegelser og gaming.

I likhet med Samsung har TCL valgt en matt overflate på denne skjermen, og selv om den ikke fremstår like «supermatt» som The Frame, er den lite plaget av refleksjoner.

Førsteinntrykket er at TCL-skjermen leverer et skarpt og klart bilde med god og nyansert fargegjengivelse. Skjermen har relativt god lysstyrke, i tillegg til at belysningen er jevnt fordelt – vel og merke dersom du sitter rett foran skjermen.

TCL-skjermen vil med andre ord være velegnet til generell TV-underholdning, men når vi tar et nærmere (kunstkritisk?) blikk, blir vi også klar over noen svakheter.

Innsynsvinkelen er en typisk ulempe ved LCD-skjermer, som blir ganske synlig på denne modellen. Farger og kontrast blir merkbart blekere og mer «utvaskede» når man betrakter bildet skrått fra siden.

TCL NXTFRAME test (31) TCL NXTFRAME test (30) TCL NXTFRAME test (29)
<
>
(Foto: Audun Hage)

Begrenset kontrast

Det er også verdt å merke seg at TCL NXTFRAME – akkurat som Samsung – bruker et panel med såkalt «Edge LED» baklys. Det påvirker igjen hvilken bildekvalitet du kan forvente.

TCL er kjent for sine avanserte MiniLED-skjermer med tusenvis av dimming-soner og blendende sterk kontrast, men på denne modellen har de gått for en mer konvensjonell variant uten lokal dimming, antageligvis for å spare plass.

Kontrasten blir derfor midt på treet, og kan ikke sammenlignes med OLED eller MIniLED når det kommer til dynamikk eller dybdefølelse. I kombinasjon med den matte skjermoverflaten, kan bildet oppleves som litt flatt og lite engasjerende.

Disse begrensningene kommer neppe som noe sjokk på erfarne TV-tittere, men er likevel viktige å nevne. For selv om forskjellen ikke er så stor ved vanlig TV-titting, er de veldig tydelige når vi bytter til mer krevende HDR (High Dynamic Range) materiale.

Slike scener stiller ekstra høye krav til skjermens kontrast og lysstyrke. Og siden NXTFRAME nøyer seg med cirka 330 nits, og heller ikke har noen lokal dimming, klarer den ikke å gi skikkelig gnist i høylys-områdene. Man kan savne litt fest og fyrverkeri.

Dette er for øvrig en begrensning som deles med Samsung The Frame. Det skal nevnes at både Samsung og TCL har betydelig mer «HDR-kapable» TV-skjermer i sortimentet, for eksempel TCL MQLED85 og Samsung QN85D.

Ikke like god på farger

Nå er jo dette først og fremst en sammenligning med The Frame, og her leverer TCL mer på linje med konkurrenten fra Korea. Vi fant likevel at The Frame har noen synlige fordeler i noen tilfeller.

Når vi sammenligner de to skjermene side om side, er det merkbart hvordan Samsung har et hakk bedre kontrast, mer nyansert fargegjengivelse, men også et generelt skarpere bilde. Ørsmå detaljer og konturer i ansikter og andre objekter kommer ikke like godt frem på NXTFRAME, spesielt når handlingen er i bevegelse. I tillegg virker bildet en anelse for mørkt i mange tilfeller.

TCL tilbyr flere ulike bildemodus, slik som Standard, Dynamisk, Kino og Filmmaker Mode, og bytter automatisk til for eksempel Dolby Vision HDR når dette er aktuelt. Men den som kalles Standard, er pussig nok en slags øko-modus med begrenset lysstyrke.

Vi fant også at Film-modusen hadde en tendens til å drukne de mørkeste detaljene. Dette løste seg greit ved å justere opp lysstyrken noen hakk, men burde strengt tatt ikke være nødvendig. Vi savner derfor en mer optimal universal-innstilling til variert bruk, slik som Samsungs adaptive modus.

Lydkvalitet

På lydsiden kommer NXTFRAME i to ulike varianter: A300 er standardmodellen med innebygde høyttalere. Vi har testet den oppgraderte utgaven A300 Pro som har et oppgradert lydsystem i samarbeid med Bang & Olufsen.

Lydplanken som følger med A300 Pro-modellen har 3.1.2 kanaler med totalt 9 høyttalere og en slank separat subwoofer. De leveres i hvitt og har en fasong som matcher bra til TV-en.

Lyden er definitivt bedre enn gjennomsnittet av TV-er der ute, og på nivå med det vi forventer av dagens lydplanker. Stemmegjengivelsen er klar og tydelig, med en varm og fyldig klangbalanse som gir bra opplevelse av både musikk og lydeffekter. Det er også fin diskantoppløsning her, som bidrar til et luftig og behagelig lydbilde, som er imponerende bredt for størrelsen. Den trådløse subwooferen fyller på med ekstra fundament og bedre futt i bassrytmene.

Totalt sett låter denne løsningen faktisk helt utmerket, selv om det er ikke helt på høyde med de aller beste lydplankene i basic-klassen, slik som den populære Sonos Beam. Men når vi tar hensyn til prisforskjellen mellom vanlig A300 og A300 Pro(cirka 4000 kroner), er det er faktisk en grei pris å betale for lydplanke med sub.

TCL NXTFRAME A300 Pro 3
Lydplanken kobler seg trådløst til TV-en, så du slipper å bruke en HDMI-kabel til dette. Den støtter for øvrig Dolby Atmos. Merk for øvrig at Pro-modellen ikke har egne innebygde høyttalere. (Foto: Audun Hage)

Konklusjon

NXTFRAME er den nyeste design-TV-en fra TCL, og med tanke på hvilken populær modell den skal utfordre, er det naturlig å ha høye forventninger. Førsteinntrykket er bra: designen og byggekvaliteten er lekker. Vi liker at TCL legger ved veggfeste og en stilig ramme i esken – men stusser litt over at det ikke følger med føtter.

Velger du Pro-modellen får du med en stilig lydløsning i matchende design, som også låter imponerende for størrelsen.

For å utkonkurrere en rival som The Frame, imidlertid – må man enten være betydelig billigere eller bedre på noen områder. Og der når ikke NXTFRAME helt opp enda. Bildekvaliteten har fortsatt en vei å gå før den kan matche The Frame. Og selv om TCL har laget en fiffig og gratis bildefunksjon, kan den ikke måle seg med Samsungs sofistikerte kunstutvalg – som dog koster ekstra penger.

Husk at Samsung har hatt mange år på å utvikle og forfine sitt konsept, mens dette bare er TCLs første opptreden. I så måte er NXTFRAME et lovende produkt, og det blir spennende å følge utviklingen videre. Det hadde for eksempel vært ekstra spennende å se en NXTFRAME med MiniLED-teknologi innenfor rammen …

Karakter
TCL NXTFRAME A300 Pro
Premium

Også i denne testen:

Samsung The Frame LS03D

Originalen er fortsatt den beste

Samsung har hatt god tid på å utvikle sin folkefavoritt blant design-TV-er, og til sitt bruk er The Frame fortsatt den beste.

Samsung The Frame er en moderne TV med lekker byggekvalitet og gjennomtenkt, slank design, og masse smarte finesser. Bildekvaliteten er skarp og velegnet for variert TV-innhold.
Kontrasten er midt på treet, som følge av et tradisjonelt LCD-panel uten lokal dimming. Rammer er tilleggsutstyr. Mangler støtte for HDR-formatet Dolby Vision.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde
[]