TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung S95D (TQ65S95D)

Samsung S95D: Null refleksjoner!

Samsungs nye OLED-flaggskip gir en forbløffende bildeopplevelse – praktisk talt uten gjenskinn.

Av / 03.05.24 - 10:00
Samsung S95D (TQ65S95D)

Lyd & Bilde mener

  • Samsung S95D leverer et meget kontrastrikt og fargenyansert bilde, som er praktisk talt uten refleksjoner fra skjermen. I tillegg imponerer den med lekker design og glimrende lyd.
  • Den matte skjermoverflaten kan ha noen bivirkninger, avhengig av lysforholdene i rommet. Samsung-skjermen støtter ikke HDR-formatet Dolby Vision.

Samsung S95D er den sørkoreanske produsentens topprangerte OLED-TV for 2024, og det er noe man kan både se, høre og føle. Her er svært lite som er overlatt til tilfeldighetene.

Toppmodellen S95C fra 2023 var nær ved å klatre helt til topps i fjorårets tester. Og nå er altså arvtageren S95D klar til dyst, med et oppgradert QD-OLED panel og en smartere AI-videoprosessor, som noen av de viktigste forbedringene.

Samsung S95D (TQ65S95D) 1
Samsung S95D. (Foto: Samsung)

Samsung S95D – design

Årets nye toppmodell har den samme grunnleggende designen som fjorårsmodellen, men det er noen viktige forskjeller. Det første vi legger umiddelbart merke til når vi pakker opp Samsung-skjermen, er det supermatte skjermglasset.
S95D kommer dekket med en plastfilm under frakt, men når denne dras av, er det som å stirre inn i et sort hull!

 

Øynene får vansker med å fokusere, for det er rett og slett ingenting å fokusere på. Den supermatte overflaten svelger nesten alt av lys som kommer inn. Til sammenligning er LG-skjermen vi har stående ved siden av, relativt blank og preget av refleksjoner/speilbilder.

Annonse

Selve «kroppen» på skjermen er også noe av det lekreste vi har sett. Samsungs OLED-skjerm er bare 1,1 centimeter tykk – under halvparten så tykk som LG-konkurrenten. Hvordan er dette mulig?

Trikset er som vanlig at strømforsyning, elektronikk og tilkoblinger er flyttet til en separat boks, Slim One Connect. Slik holder skjermen seg like slank og flat hele veien, uten noe som stikker ut.

Du kan velge å plassere koblingsboksen bak på foten, eller for eksempel gjemme den i en reol. Denne løsningen vil selvsagt se veldig «clean» ut dersom du henger TV-en på veggen. Det følger med en lengre kabel til dette formålet, men den er relativt tykk på grunn av strømbehovet.

S95D_003_L Perspective_Graphite Black S95D_001_Front_Graphite Black S95D_002_R Perspective_Graphite Black S95D_004_R Side_Graphite Black S95D_005_Detail_Graphite Black
<
>
Samsung S95D. (Foto: Samsung)

 

Samsung S95D – brukervennlighet og finesser

Samsung sverger til sitt eget operativsystem og brukergrensesnitt, Tizen OS, som har fått en liten facelift i år også. Hovedmenyen er blitt mer oversiktlig for å reflektere de mange appene og tjenestene man har tilgang til, og vi liker at man nå lettere kan få opp innstillingsmenyen som en «popup» på skjermen i stedet for å gå gjennom masse menyer og knappetrykk. App-utvalget er som vanlig upåklagelig og for den som liker sånt, er det også tilgang til en masse gratis TV-kanaler gjennom Samsung TV+. Baywatch, anyone?

Samsung har også sørget for at hardcore gamere har nok av finesser å boltre seg i. For eksempel får du her fire HDMI-innganger med full båndbredde. OLED-panelet takler hastigheter opp til 144 Hz, og en egen Game Bar meny gir oss full oversikt over de relevante innstillingene.

Formatstøtten er god, men Samsung unnlater fortsatt å støtte Dolby Vision HDR for både gaming, film og strømmetjenester. Derimot er det full støtte for Dolby Atmos, både via det innebygde høyttalersystemet og via HDMI eARC utgangen.

Samsung S95D vs LG OLED G4 (17) Samsung S95D vs LG OLED G4 (14) Samsung S95D vs LG OLED G4 (10)
<
>
Samsungs eksterne Slim One Connect Box er en smart løsning som holder tilkoblingene vekk fra selve TV-en, eller som her ,monteres bak på sokkelen. (Foto: Audun Hage)

Våre innledende målinger viste at både LG OLED G4 og Samsung S95D gir meget korrekte farger og gråskala, rett opp av esken og ukalibrerte. Begge skjermene leverte et delta-avvik på godt under 3 som typisk er under det menneskeøyet lett kan oppfatte. LG-skjermen leverer eksepsjonelt bra i SDR. Samsung S95D leverte på sin side faktisk enda bedre i HDR enn SDR, med svært lave farge- og gråskalavvik. Mens LG på sin side kvitterte med litt høyere lysstyrke og kontrast.

Merk: de litt høyere avvikene på LG-skjermen skyldes noe høyere fargeverdier i blått, som kan jevnes ut med en Calman-kalibrering. Med Samsung er det knapt noe behov for å kalibrere, da målingene allerede er så lave. 

Målinger LG OLED65G4 Samsung TQ65S95D
Fargegjengivelse SDR (dE) 1,2 1,6
Gråskala SDR (dE) 0,6 1
Fargegjengivelse HDR (dE) 2,4 1,9
Gråskala HDR (dE) 2,4 1,5
Lysstyrke (HDR)
10 % 1621 nits 1531 nits
100 % 249 nits 296 nits
Kontrast (SDR) 37613:1 10190:1
Kontrast (HDR) 53678:1 39733:1

Bildekvalitet

Førsteinntrykket er at det nye Glare Free OLED-panelet har en ganske særegen og fascinerende innvirkning på bildeopplevelsen. De fleste TV-skjermer har en ganske speilblank overflate, men Samsung-skjermen har nesten null refleksjoner av omgivelsene i rommet, inkludert lamper, vinduer eller andre ting. Selv direkte belysning av blitslampen fra mobilen på nært hold, blir visket bort! Dette resulterer i en skjerm som er utrolig ren og fri for visuelle forstyrrelser – her er det bare bildet som skinner.

Den matte skjermen er imidlertid ikke helt uten bivirkninger. Fordi panelet mangler den blanke, «høyglanspolerte» finishen, mister det også noe av det absolutte svartnivået i noen omgivelser. Skjermen blir også litt lysere og gråaktig, når den utsettes for lysinnfall fra sidene.

Når vi betrakter Samsung S95D og LG OLED G4 side om side i et lyst rom, er det tydelig at sistnevnte har et dypere svartnivå, i tillegg til litt blankere og mer»polerte» bilder. S95D kan av og til virke litt mer flat i uttrykket, samtidig som den mister noen detaljer i mørke scener.

På den annen side var det også mange andre tilfeller hvor Samsung-skjermen så klart renere og skarpere ut, takket være den matte overflaten. Og når lyset dempes eller skrus av, er det derimot liten forskjell på svartnivået. Og her vil Samsung-skjermen ha en vesentlig fordel i mange tilfeller, spesielt hvis du har lamper eller vinduer rett bak sofaen din. Så her må man simpelthen prioritere litt, basert på egne preferanser og lysforhold i hjemmet.

I tillegg virker den matte overflaten til å være vesentlig mindre følsom for fettmerker. Fingermerkene er langt mer synlige på den blanke LG-skjermen …

Samsung S95D vs LG OLED G4 (6) Samsung S95D vs LG OLED G4 (7) P1040079
<
>
Dette bildet gir en god illustrasjon av hvordan skjermene ser ut i et rom med dempet belysning, med en lyskilde bak sofaen. (Foto: Audun Hage)

Sylskarpe bilder

Når det faktisk kommer bilder på skjermen, er det mye å glede seg over. S95D byr på en meget skarp og kontrastrik bildeopplevelse, med en særegen, nesten 3D-aktig dybdeeffekt. Sistnevnte er nok også mye takket være Samsungs kraftige AI bildebehandling. 4K-bilder i HDR-format ser selvfølgelig svært lekkert ut på denne skjermen, takket være svært god kontrast og lysstyrke. Men vi blir også imponerte over bildekvaliteten fra mer ordinære videokilder uten HDR.

Videoprosessoren gjør en glimrende jobb med å oppskalere ulike videokilder, og får selv våre gamle Blu-ray filmer til å minne om 4K. Det er veldig lite «sagtenner» eller annen støy å skimte her, uten at bildet føles unaturlig polert på noen måte. I tillegg bevarer S95D en god bildeskarphet, også under bevegelse.

QD-OLED skjermene har tradisjonelt hatt en sterk fordel på fargegjengivelse. S95D er ikke noe unntak i den forstand, og det er ingen tvil om at Samsung-skjermen har svært voluminøse og nyanserte farger, som i tillegg måler svært korrekt. Her virker det imidlertid som LG har klart å ta igjen noe av forspranget, for også MLA OLED-skjermen deres har fått en svært imponerende fargegjengivelse.

Samsung-skjermens store styrke er at den reflekterer veldig lite av omgivelsene, og samtidig kan bevare den samme fargebalansen nesten uansett vinkel. Så for deg som har en bred sitteplass, liker å kunne se TV fra ulike vinkler, vil S95D ha noen klare fordeler fremfor LG OLED G4. Med LG-skjermen må man være mer påpasselig med plasseringen for å få best resultat.

Totalt sett er det ingen tvil om at begge disse OLED-skjermene presterer på meget høyt nivå. Du tråkker ikke feil med noen av disse high-end TV-ene. På ren og skjær bildekvalitet har LG et lite fortrinn, takket være bittelitt høyere kontrast og dypere svartnivå under noen lysforhold. Mens Samsung-skjermen nok vil være den mest praktiske og anvendelige i mange tilfeller.

Samsung S95D (TQ65S95D) 2

Lydkvalitet

Samsung-skjermen er som nevnt bare halvparten så tykk som LG-skjermen, men det skulle man ikke tro når man får høre lyden. Samsung S95D har nemlig vesentlig fyldigere og kraftigere lydgjengivelse enn LG OLED G4, og det kommer av at den har flere ganske store høyttalerelementer spredt rundt omkring på baksiden. Til sammen klarer de å lage et ganske stort, bredt og tydelig lydbilde.

Stemmegjengivelsen kommer klart ut samtidig som det er god fylde i musikk og lydeffekter. Her kan man til nød klare seg uten separat lydsystem – men det blir selvfølgelig vesentlig bedre dersom du slenger på en lydplanke. Da kan du også dra fordel av finessen Q Symphony, som bruker alle TV-ens høyttalere i samspill med lydplanken. Vi har testet dette sammen med den nyeste lydplanken HW-Q995D, og må medgi at det gir en ganske kul effekt.

Konklusjon

Samsung har gitt sin OLED-toppmodell en velkommen oppdatering for 2024 med nytt skjermpanel og kraftigere videoprosessor under panseret. Dette er utvilsomt en meget lekker potent og høytytende TV.

Vi liker spesielt den slanke designen og den gjennomførte brukervennligheten. I tillegg sørger det nye supermatte bildepanelet for en råbra og refleksfri bildeopplevelse. Konkurransen er sterk i high-end segmentet, og bildeytelsen ligger noen hårsbredder unna LG OLED G4, men totalt sett er Samsung S95D likevel en av de aller beste OLED-skjermene vi har testet i 2024.

Karakter
Samsung S95D (TQ65S95D)
High End

Også i denne testen:

LG OLED G4 (OLED65G4)

Den aller beste OLED TV-en

Årets toppmodell LG OLED G4 har fått noen oppdateringer som gjør denne TV-en til en virkelig fenomenal bildemaskin – kanskje den beste vi har sett.

LG G4 er en glimrende TV med fantastisk bildekvalitet, svært gode tilkoblingsmuligheter og formatstøtte, i tillegg til en slank og lekker design.
Lydgjengivelsen er nokså slank, og kan behøve hjelp fra en lydplanke.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming