Samsung S95B er en TV som produsenten selv virker å ha et nokså ambivalent forhold til. Den sørkoreanske produsenten har i årevis hevdet at deres QLED-TVer er overlegne mot erkekonkurrenten LG sine OLED-paneler. Likevel har Samsung altså gått hen og lansert sin første OLED-TV på snart ti år, uten å lage stor ståhei ut av det! Tro det eller ei…
Selv om Samsung har vist frem OLED-TV ved tidligere anledninger, fikk vi aldri se disse som ferdige produksjonsmodeller. S95B er derfor den første modellen du faktisk kan kjøpe her i Norden!
Den bruker et splitter nytt QD-OLED bildepanel, kombinert med Samsungs beste videoprosessor, Neural Quantum Processor 4K. I tillegg får du omtrent alt produsenten har å by på av smarte finesser, i en sylslank innpakning. Og prisen er lavere enn mange andre toppmodeller, inkludert konkurrenten Sonys egen QD-OLED.
Så hvor god er S95B, og hvem egner den seg best for? La oss teste!
Samsung S95B
Samsung-skjermen ble først presentert bak lukkede dører under CES-messen i Las Vegas i januar, men nå har vi endelig fått leke oss med et ferdig produksjonseksemplar.
Samsung er tydelige på at S95B ikke er ment som en erstatning til selskapets egne QLED-TV-er – snarere et alternativ, for de som stiller bestemte krav til bildegjengivelsen. Den kommer derfor i tillegg til Samsungs øvrige flaggskipmodeller.
I denne testen har vi sett nærmere på 65” utgaven av S95B, som i skrivende stund koster rundt 35.000 kroner. Det er omtrent samme sum du må betale for QLED-toppmodellen QN95B i samme skjermstørrelse.
Hva er QD-OLED?
Teknisk sett dreier det seg om et QD OLED-panel med kvanteprikker (Quantum Dots). Bildepanelet produseres av Samsung Display, og er det samme som brukes årets toppmodell fra Sony, A95K.
QD-OLED skiller seg fra den vanlige OLED-teknikken fra LG, i måten bildepanelet er oppbygd på. I stedet for å sende hvitt lys gjennom et fargefilter, brukes en blå lyskilde og kvanteprikker (Quantum Dots) til å gjengi primærfargene rød, grønn og blå. Disse kan slås sammen for å gjengi helt hvitt lys.
Kvanteprikkene gjør QD-OLED i stand til å gjengi enda sterkere og klarere fargenyanser med høyere lysstyrke (økt fargevolum). Samtidig beholder man fordelene vi kjenner fra OLED, slik som perfekt svartnivå og bred innsynsvinkel.
En foreløpig ulempe med QD-OLED er det begrensede utvalget av skjermstørrelser: Hittil er det bare 55” og 65” som er tilgjengelig. Men vi skal ikke utelukke at Samsung Display klarer å kjevle ut større paneler etter hvert. Det ville vært moro å sett en 77- eller 83 tommers QD-OLED i nær fremtid…
Samsung S95B: Design
Designmessig er dette en skikkelig lekkerbisken: Her har Samsung åpenbart ønsket å vise seg fra den slanke siden! S95B er blant de tynneste TV-ene vi har sett. Det eneste som skuffer litt, er at bildet ikke går helt ut i kanten: Vi kan fortsatt skimte en tynn, svart stripe rundt bildeinnholdet.
S95B er like slank over store deler av baksiden, med unntak av delen som huser høyttalere og annen elektronikk. Skjermen vil derfor stikke noen centimeter ut fra veggen dersom du velger å montere den der. Vi anbefaler et leddet veggfeste som lar deg trekke ut TV-en ved behov.
Velger du bordmontering, så vil TV-en stå på en flat, sentermontert fot som hever den noen centimeter over bordet – nok til å gi plass for en kompakt lydplanke.
Gode tilkoblingsmuligheter
Samsung har for øvrig valgt å droppe den separate One Connect-koblingsboksen vi kjenner fra QLED-modellene. På S95B sitter alle inngangene integrert på baksiden vendt mot høyre. Ledningene kan trekkes diskré ned gjennom foten, gjemt bak noen plastdeksler.
Samsung S95B utmerker seg med støtte for HDMI 2.1 og full 48 Gbps båndbredde på alle fire innganger. Dermed har TV-en rikelig plass til videokilder som PS5, Xbox eller en gaming-PC. Du kan også koble til en lydplanke via eARC-inngangen. Alternativt via Wi-Fi, dersom du har en lydplanke som støtter dette.
Samsung-skjermen er også preppet for gaming, med støtte for VRR, G-Sync, Freesync Premium og bildefrekvenser opp til 120Hz(uoffisielt 144 Hz). Her er også en snedig Game Bar-meny for relevante innstillinger. En egen bildemodus for spill reduserer forsinkelsen til cirka 10 millisekunder (målt ved 1080p/60 Hz).
Brukervennlighet og finesser: Nytt menysystem
S95B bruker Samsungs Tizen operativsystem, som har fått en aldri så liten overhaling i år. Hovedforskjellen er at menylinjen som før pleide å poppe opp i bunnen av skjermen, nå dekker hele skjermen når du trykker på hjem-knappen. Vi sier som Homer Simpson: D’oh!
Hovedmenyen er riktignok fin, fordi den gir bred oversikt over apper, videokilder og anbefalinger. Men vi savner likevel den gamle løsningen, som lot oss sjekke utvalget mens innhold rullet i bakgrunnen. Dette gjorde det lettere å hoppe mellom ulike tjenester, og fortsette der man slapp. Med dagens nye system, må du tåle flere avbrytelser.
Utvalget at apper og tjenester er til gjengjeld bredt. Samsung kan skilte med blant andre Netflix, Apple TV+, Amazon, HBO Max, Disney+, Paramount+ og mange flere. Og vi vet av erfaring at de er flinke til å holde app-galleriet oppdatert.
Fortsatt ingen Dolby Vision
Selv om Samsung nå har krøpet til korset og lansert sin første OLED-TV, viser de ingen tegn til å støtte HDR-formatet Dolby Vision med det første. Faktisk er S95B den eneste OLED-TV-en vi kjenner til som ikke støtter Dolby Vision…
Det populære Dolby-formatet er utbredt på både strømmetjeneste og spillplattformer, med dynamiske metadata som gir bildekontrasten et ekstra løft. Dette innholdet må derfor vises i vanlig HDR10 format, eller dynamisk HDR10+ dersom det finnes tilgjengelig.
Derimot kan S95B skilte med intern Dolby Atmos dekoding på lydsiden, slik at du kan få mest mulig av innhold som støtter lydformatet – ikke minst ved tilkobling av en separat lydplanke.
Bildekvaliteten da…?!
Vi har allerede rukket å stifte bekjentskap med QD-OLED teknologien gjennom testen av Sonys nye toppmodell A95K. Og siden Samsung S95B bruker samme bildepanel som sistnevnte – bare styrt av en annen videoprosessor – er det ingen overraskelse at den generelle bildeopplevelsen er veldig lik. Det vil si, temmelig fantastisk!
Samsung S95B har for det første en suveren kontrast: Med sine selvlysende piksler på en bekmørk bakgrunn, greier OLED-skjermen å skape et sylskarpt bilde med stor dybdefølelse. Lysfordelingen er superjevn, uten de små flekkene og gloriene man ofte må tåle på LCD-skjermer.
S95B kliner også til med en saftig og nyansert fargegjengivelse, som går utenpå det meste vi har sett! Gjengivelsen av primærfargene rødt, grønt og blått er imponerende intense, og får testbildene av natur, dyr og planter til å ”poppe” ut av skjermen. Ikke nok med det: Fargene ser like ut enten vi betrakter skjermen rett forfra eller skrått fra siden, da innsynsvinkelen er imponerende bred. Her er det egentlig bare Sonys toppmodell som klarer å henger med.
Sistnevnte har imidlertid enda mer presise og nøytrale farger: For mens Sony A95K både måler og ser superkorrekt ut, fremstår Samsungs farger til sammenligning mer overmettede og overdrevne, selv når vi velger den mest nøytrale bildemodusen (Filmmaker Mode).
En annen ting vi biter oss merke i, er at Samsung-skjermen kan virke litt mørk i noen tilfeller. Ta for eksempel Netflix-serien Umbrella Academy, hvor mye av handlingen foregår innendørs i dempet belysning: Her blir enkelte scener påfallende mørke eller helt ”avskrudd” i noen partier – også kjent som black crush på fagspråket.
Nok en gang ser det ut som konkurrenten Sony er hakket flinkere med bildebehandlingen, spesielt når det gjelder å bevare detaljene i mørke områder. Det kan også tenkes at Dolby Vision-formatet gir Sony en aldri så liten fordel her.
Vi klarte imidlertid å delvis bøte på dette, ved å aktivere kontrastforbedring i menyen og fintrimme skyggedetaljer en smule – uten at det så ut til å gi noen påfallende negative konsekvenser. En Calman-kalibrering kan nok absolutt være verdt å koste på seg, dersom du vil ha optimal bildekvalitet fra S95B. (mer om dette i eget avsnitt)
God lysstyrke og lite refleksjoner
Samsung-skjermen har utmerket lysstyrke til OLED å være: Vi målte lysstyrken til rett over 1000 nits i et 10% testvindu, og nærmere 200 nits med hele skjermen i hvitt. I tillegg er bildepanelet relativt matt/refleksfritt, slik at man unngår speiling av omgivelsene.
Disse egenskapene gjør at S95B duger fint til variert TV-titting under ulike lysforhold. Når det er sagt, kan det være tilfeller hvor du vil ønske en enda mer lyssterk TV.
En MiniLED-skjerm som Samsung QN95B klarer opp mot det dobbelte målt i antall nits, eller enda mer dersom man måler på 100% skjermareal. Dette gir naturligvis fordeler hvis du liker å se TV midt på dagen, i rom hvor det er mye lysinnslipp fra vinduer og lignende.
Spesiell pikselstruktur
Som vi tidligere har vært inne på i testen av Sony A95K og Alienware, har de nye QD-OLED-panelene en særegen pikselstruktur. Subpikslene for rødt, grønt og blått er arrangert på en måte som gir litt rare ”mønstereffekter” på en del bildeinnhold, grafikk og tekst.
Dette fenomenet er først og fremst merkbart når man sitter tett inntil skjermen, og neppe noe vil man henge seg opp i på vanlig seeravstand (2-3 meter). Vi oppfattet heller ikke at dette fremsto ”verre” på en 65-tommer enn det gjorde på en mindre 55-tommer. Samtidig er det verdt å være klar over, spesielt dersom man skal bruke skjermen mye til gaming eller som PC-monitor til videoredigering.
Lydkvalitet
I tillegg til det nye QD-OLED panelet, har S95B fått et lettere oppgradert lydsystem. TV-en er utstyrt med totalt 6 høyttalere og 60 watt utgangseffekt. I tillegg har den Dolby Atmos lydprosessering, slik at du kan få glede av Dolby-surroundlyden fra de innebygde TV-høyttalerne, uten å være direkte avhengig av en lydplanke.
Lyden er slett ikke så verst: Her er det god klarhet i stemmene, som kommer friskt og tydelig ut i stedet for å være innestengt. De ekstra høyttalerne bidrar også til litt et luftigere lydbilde enn man ellers ville fått. Her er også bra fylde i bassen, som gir litt ekstra tyngde til både lydeffektene og bassen. Lyden er ikke helt på høyde med Sony A95K som har en mer påkostet løsning, men likevel bedre enn vi hadde forventet.
Vil du ha ordentlig schwung over surroundlyden, kommer du imidlertid ikke utenom en separat lydplanke eller lydsystem. Nytt på 2022-modellene fra Samsung er at man kan sende TV-lyden til en lydplanke over Wi-Fi, som et alternativ til HDMI-kabel. Til og med Atmos surroundlyd kan overføres trådløst, så lenge du har en kompatibel lydplanke.
Vi lånte et testeksemplar av Samsungs nye HW-S810B for å sjekke nærmere, og kan bekrefte at Wi-Fi oppkoblingen fungerer enkelt via Smarthings-appen.
Konkurrenter?
Selv om S95B er ganske suveren på flere områder, mangler det selvfølgelig ikke på konkurrenter i dette sjiktet. Fremst av alle utfordrerne er Sony A95K som kan skilte med mange av de samme kvalitetene, pluss enda mer presise farger, saftigere lyd og ikke minst støtte for Dolby Vision. Men den koster også noen tusenlapper mer.
Er du veldig opptatt av lysstyrke, skal du også vurdere Samsungs egen ”lyskanon”, QLED-skjermen QN95B. En slik lyssterk TV har naturligvis sine fordeler hvis du liker å se TV midt på dagen, i rom hvor det er mye lysinnslipp fra vinduer og lignende. Er du mer sport- enn filmentusiast, holder vi en knapp på denne.
Vi skal heller ikke glemme erkekonkurrenten LG og deres toppmodeller OLED C2 og G2. Disse OLED-skjermene kommer svært nær Samsung på mange områder, og kan skryte av svært gode finesser for gaming, samt bred støtte for ulike videoformater. Dersom gaming og filmtitting står på hovedmenyen, vil begge disse være sterke kandidater.
Konklusjon
Samsung S95B er sammen med QLED-skjermen QN95B en av de beste TV-ene Samsung kan levere i år: Her får du en meget kontrastrik og fargerik bildekvalitet, som vil gå ”rett hjem” hos kresne bildeentusiaster.
Samsung-skjermen har også en lekker og gjennomtenkt design, med et slankt bildepanel og muligheter for skjult kabelføring. Tilkoblingsmulighetene er dessuten meget gode.
Vi er ikke like imponert over det nye Tizen-brukergrensesnittet, som krever unødvendig mye trykking for å komme dit man vil. På den annen side har S95B et bredt utvalg av apper og smarte finesser. Det er i grunn bare HDR-formatet Dolby Vision som glimrer med sitt fravær.
Når alt kommer til alt, er S95B en glimrende TV, med en relativt gunstig pris til high-end klassen å være. Derfor nøler vi ikke med å gi Samsungs første OLED på mange år en solid femmer.
Kalibrering av Samsung S95B
Samsung S95B støtter kalibreringsprogrammet CalMan AutoCal. Ved å koble TV-en til en PC med måleutstyr, kan man sjekke og korrigere fargebalanse og gråskala etter gjeldende standarder. Men her gjelder det å vite hva man holder på med!
Under de innledende målingene fant vi at S95B ga overraskende lav lysstyrke i Filmmodus (SDR). Det skyldes at TV-en kommer med strømsparefunksjonen ”Lysstyrkeoptimalisering” aktivert fra fabrikk. Denne er viktig å skru av dersom du vil ha fullt utbytte av lysstyrken i panelet. I tillegg må TV-en settes til Tilpasset fargerom (Custom) for at den skal gi riktig respons på kalibreringen.
Med energisparing deaktivert målte vi en fullskjerm lysstyrke på 150 nits (100% vindu) og 250 nits i 10% vindu. Hvilket er utmerket for TV-titting i et lyst rom.
Vi noterer også at QD-OLED panelet har en utrolig jevn og uniform lysfordeling: Her er det omtrent null tegn til striper, skyer, dirty screen effect eller andre ujevnheter – nesten bare perfekt, ren hvitt! Det kan oversettes til veldig rene, jevne og tydelige bilder.
Under måling av gråskala (SDR) fikk vi først et gjennomsnittlig delta-avvik (dE) på 2,8 i bildemodus Film. Det skyldes blant annet litt for lite blått, som gir litt gulstikk i bildet. Etter kalibrering oppnådde vi derimot en glimrende gråskala på 0,3.
Fargegjengivelsen målte vi først til 3,1, hvilket er rett over toleransen på 3. Etter en runde i Calman Autocal oppnådde vi derimot glimrende 1,0 i delta-avvik på fargegjengivelsen.
I HDR-modus fikk vi først dE i 1,9 gråskala og 1,7 i farger, og etter kalibrering greide vi å trimme det ned til henholdsvis 1,4 og 1,5. Alt dette er eksemplariske målinger. Lysstyrken er også utmerket: Vi målte Samsung S95B til 1067 nits i et 10% vindu, og 215 nits stabil i fullskjerm hvit (HDR-modus).
Vi fant likevel at fargegjengivelsen er noe undersaturert i rødt, som medfører litt ujevne rødfarger ved ulike intensiteter. Dette kan skyldes at Samsung presser panelet ekstra mye på lysstyrke, eller en mangel i fargestyringssoftwaren (fargedekoderen). Dette er for eksempel noe vi ikke opplevde da vi testet Sonys QD-OLED A95K.
Samsungs Film-modus virker også litt lys i den mørke partier av bildet, på tross av at vi korrigerte med innstillingen Skyggedetaljer (Shadow Detail). Den sporer derfor ikke PQ EOTF kurven for HDR-video helt slik vi ønsker. Den nøytrale Filmmaker Mode måler betraktelig mer presist. Vi anbefaler derfor å velge denne når du vil se HDR-film, og senke Skyggedetaljer til -2.
For å oppsummere, så har Samsung oppnådd svært presis bildegjengivelse fra sin QD-OLED, men det er fortsatt et stykke opp til Sony A95K når det kommer til absolutt, pinlig korrekt fargegjengivelse.
All kalibrering er utført av Gorm Sørensen fra ProCal. Gorm Sørensen er en ISF- og THX-sertifisert kalibreringsekspert med årelang erfaring innen TV/AV, kino og kringkasting.
Samsung QN95B (QE65QN95B)
Kontrastkanon fra Samsung
Oppfølgeren til en av fjorårets beste TV-er har nettopp gjestet testbenken! Samsung QN95B har fått en rekke forbedringer – men et par ting ergrer oss litt.
Sony Bravia XR A95K (XR-55A95K)
Et fyrverkeri av en TV!
Sonys nye toppmodell A95K er blant de første TV-ene med den nye QD-OLED teknologien. Og en bildekvalitet vi knapt har sett maken til!
Samsung The Frame 2022 (QE55LS03B)
Stilsikker TV til møblerte hjem
Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser