TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung QN95A (QE55QN95A)

Lekker lyskanon

Samsungs 4K-toppmodell har fått en real oppgradering i år: Det nye MiniLED-baklyset skaper en formidabel kontrast!

Av / 10.05.21 - 09:00
Samsung QN95A (QE55QN95A)

Lyd & Bilde mener

  • Samsung QN95A smeller til med et lyssterkt og kontrastrikt bilde, men har samtidig imponerende bra svartnivå og lyskontroll. En glimrende TV til all slags bruk.
  • QN95A må – i likhet med tidligere Samsung-modeller - klare seg uten det populære Dolby Vision HDR-formatet.

QN95A er toppmodellen blant årets 4K-modeller fra Samsung, og med unntak av et par eksotiske 8K-skjermer er dette faktisk den råeste TV-en den sørkoreanske produsenten kan levere fra 2021-sortimentet. Råskapen reflekteres også i prisen, men til gjengjeld får du de fleste nyvinningene Samsung kan by på for året – inkludert et helt nytt bildepanel med MiniLED-baklys.

Samsung QN95A kommer i skjermstørrelser fra 55” og helt opp til 85”: I denne testen har vi sett nærmere på 55” modellen, men vi har også hatt en 65-tommer til sjekk, og regner derfor med at ytelsen vil være ganske lik over hele modellinjen. Og ytelsen…ja, den er temmelig heftig!

GQ65QN95AATXZG_011_Front3_Carbon-Silver GQ65QN95AATXZG_012_R-Perspective2_Carbon-Silver
<
>
QN95A har et nedtonet og diskré utseende med midtmontert fot i svart metall. TV-en er lett å plassere, samtidig som det er god plass til en lydplanke under skjermen. (Foto: Samsung)

 

Nytt i år: Neo QLED

Ryktene har lenge svirret om at Samsung snart vil pensjonere alt som heter QLED og LCD, og i stedet satse på OLED-teknologien, slik de andre TV-produsentene har gjort. Men det skjer visst ikke med det første!

Samsungs velkjente QLED-modeller består nemlig i 2021 også – men i år har de gjennomgått et realt hamskifte. De nye toppmodellene med tilnavnet Neo QLED tar i bruk den ettertraktede MiniLED-teknologien som mange har ventet på.
MiniLED henviser til lysdiodene bak LCD-skjermen, som produsentene nå har klart å krympe til en brøkdel (1/40) av vanlige lysdioder. Det gir plass til vesentlig flere lyskilder innenfor samme skjermareal. Hvilket kan oversettes til mer lys, og bedre kontrast!

Annonse
Samsung QN95A (QE55QN95A) 1
Samsungs såkalte Quantum Matrix MiniLED lysdioder er angivelig bare 1/40 av størrelsen til konvensjonelle lysdioder, og gir plass til vesentlig flere lyskilder på samme skjermareal. (Foto: Samsung)

Samsung QN95A: Design

Det er ikke bare innmaten som er ny på årets modell: Siden MiniLED-baklyset tar mye mindre plass enn tradisjonelle lysdioder, har det også blitt mulig å gjøre skjermen betraktelig slankere enn tidligere.

Samsung QN95A er omtrent halvparten så tykk som fjorårsmodellen Q95T (25,3 vs 42 millimeter). Det er ikke like syltynt som OLED-skjermene, men i motsetning til disse beholder QN95A stort sett den samme tykkelsen over hele baksiden, uten noen strømforsyning eller annet som stikker ut. Det gir en imponerende slank og lekker formfaktor.

Merk: Fordi TV-en har blitt vesentlig tynnere, er det ikke lenger plass til Samsungs tradisjonelle No Gap veggfeste. I stedet tilbyr de et nytt veggfeste kalt Slim Fit Wall-Mount (WMN-A50EB) som ekstrautstyr til en snau tusenlapp. Veggmontering med standard VESA-brakett er også mulig.

Samsung QN95A (QE55QN95A) 2 Samsung QN95A (QE55QN95A) 3 Samsung QN95A (QE55QN95A) 4 Samsung QN95A (QE55QN95A) 5
<
>
Den nye Slim Connect boksen gjør det enkelt å holde ”kabelsalaten” ute av syne. Obs! legg merke til at strømkabelen har blitt vesentlig tykkere enn før. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Utstyrsmessig har QN95A en del til felles med lillebroren QN90A, men det er noen viktige forskjeller. Toppmodellen kan skilte med en separat koblingsboks – den såkalte Slim Connect Box er ny av året, og har fått et flatere og generelt mer tiltalende utseende enn den gamle ”mursteinen” Samsung har anvendt tidligere.

Obs! Her passer det å skyte inn at det også finnes et par såkalte derivat-modeller av Samsung QN95A. Nærmere bestemt QN92A og QN93A. Disse modellseriene selges av henholdsvis Power og Elkjøp, og er bildemessig identiske med QN95A. Eneste forskjell er at disse modellene kommer UTEN den såkalte Slim Connect boksen.

Koblingsboksen gjør at kabler til TV-mottaker, Blu-ray spiller etc. kan holdes ute av syne – men den bidrar også til at QN95A får vesentlig bedre tilkoblingsmuligheter enn lillebrødrene. Boksen støtter nemlig HDMI 2.1 på alle fire innganger, hvilket gir rikelig med plass til høyoppløste videokilder slik som PS5, Xbox Series X og lignende.

QN95A bruker Samsungs velkjente Tizen brukergrensesnitt, som vi har god erfaring med fra tidligere modeller. Betjeningen er både rask og intuitiv, og styres ved hjelp av en slank og enkel fjernkontroll. Den er forresten ny av året – nå med innebygde solceller og oppladbart batteri. Smart!

Utvalget av strømmetjenester er også meget bra: Med både Netflix, Apple TV+, Amazon Prime Video, HBO, Rakuten, Disney+, og nå også Paramount+, burde det ikke være noe problem å finne noe å se på.

Har du ikke noe eget strømmeabonnement, går det an å sjekke ut Samsung TV Plus, som er deres nye gratis ”strømmetjeneste”. Vi skriver strømmetjeneste med kråketegn fordi det i realiteten dreier seg om lineære TV-kanaler. Utvalget er ikke kjempespennende, men kjekt når man mangler noe å se på.

Det eneste som skuffer litt på finessefronten, er at Samsung fortsatt (etter gjentatte hjertesukk fra både oss og andre testere) fortsatt ikke støtter HDR-formatet Dolby Vision. Det er heller ingen intern dekoding av Dolby Atmos 3D-lyd – men dette kan løses ved å koble til en separat lydplanke.

Optimalisert for gaming

Det å bruke TV-skjermen til gaming, enten det er til konsoller som Xbox og PS5 eller PC, blir stadig mer populært. Samsung har derfor lagt stor vekt på å forbedre TV-skjermenes “spillbarhet”. 2021-modellene har fått et nytt gaming-vennlig brukergrensesnitt kalt Game Bar, som samler de aktuelle innstillingene på ett sted. En annen interessant finesse er er Super Ultrawide GameView, som gir muligheten til å spille i enten 21:9 eller 32:9 bredformat på PC-spill som støtter dette.

QN95A har for øvrig en lynrask spillmodus, hvor vi målte inputlag ned mot rekordlave 5 millisekunder. Merk at man da må leve uten en del bildeforbedrende funksjoner, slik som bevegelsesutjevning. Men kvikt er det!

Samsung QN95A (QE55QN95A) 6 Samsung QN95A (QE55QN95A) 7
<
>
Med Samsungs Game Bar har du full oversikt over gaming-innstillingene. (Foto: Audun Hage)

Samsung QN95A: Bildekvalitet

LCD-teknologien har alltid vært avhengig av gjennomlysning fra baksiden for å vise bilder. Det er de fremdeles – forskjellen med MiniLED er at gjennomlysningen blir langt mer presis. Mens forgjengeren Q95T hadde cirka hundre individuelle soner med lokal dimming, har QN95A nærmere åtte hundre, avhengig av skjermstørrelse. Det åpner for langt mer presis lyskontroll, med mindre lysblødning og ujevnheter.

Det å holde et så stort artilleri av lysdioder under kontroll, krever imidlertid heftig regnekapasitet. Samsung har derfor også vært nødt til å oppgradere bildebehandlingen med en ny videoprosessor: den såkalte Neo Quantum Processor med AI oppskalering.

Alt dette lyder jo vel og bra, men hvordan ser Samsungs nye våpendrager ut i praksis? For å finne ut av det, satte vi den opp mot LG OLED55CX, en av fjorårets beste og mest populære OLED-skjermer. Og resultatet var faktisk ganske overraskende.

Samsung QN95A (QE55QN95A) 8
Samsung QN95A gir et svært lyssterkt og kontrastrikt bilde, som også tåler sammenligning med OLED. Her ser vi QE55QN95A til venstre, LG OLED55CX til høyre. Fra S1E5 av Snabba Cash, Netflix. (Foto: Audun Hage)

Førsteinntrykket er at MiniLED-skjermen har en herlig og uanstrengt lysstyrke: TV-bildene slår imot oss med en dynamikk vi sjelden har sett maken til, og trekker oppmerksomheten vekk fra OLED-skjermen. Her har du utvilsomt nok lysstyrke til å se TV i et dagslyst rom – og litt til! Høylyse HDR-effekter får også en herlig intensitet. Men i motsetning til andre lyssterke LCD-skjermer, har ikke QN95A de typiske svakhetene som pleier å følge med.

Til tross for den saftige lysstyrken, virker ikke fargemetningen eller kontrasten overdreven, og det er heller ingen tendens til lysblødning fra baksiden. Tvert mot virker lysfordelingen veldig jevn, og med sømløse graderinger fra mørkt til lyst. Svart ser ordentlig svart ut, uten det typiske blåskjæret man ofte ser på LCD-skjermer.

– Dette minner da egentlig ikke om en LCD i det hele tatt. Faktisk minner det mer om en… OLED? Tenker jeg for meg selv. De to skjermene oppfører seg veldig likt på mye av bildeinnholdet vi utfordrer dem med, og hadde dette vært en ”blindtest”, tror vi mange hadde fått vanskeligheter med å plukke ut de forskjellige skjermtypene…

Lyse objekter på mørk bakgrunn – for eksempel undertekster eller lyset i enden av en tunnell – har ofte medført irriterende lyseffekter på LCD-skjermer. Disse effektene kalles gjerne ”halo” eller glorie på fagspråket. Og når vi setter på noen krevende testscener, greier vi å fremprovosere små glorieeffekter fra MiniLED-skjermen også. Men effekten er forsvinnende liten sammenlignet med tradisjonell direkte LED, og er ikke noe som er plagsomt under vanlig titting. Ingen tvil: her får man en fenomenal kontrast, uten de typiske svakhetene LCD har vært kjent for tidligere.

Vi noterer også at Samsung QN95A har fått en imponerende bildeskarphet. Om dette skyldes baklyset, som jo har fått en høyere ”oppløsning” det også – eller bildebehandlingen, er ikke så godt å si, men både ansikter og andre objekter fremstår svært skarpe og detaljerte, uten å virke overdrevne på noe vis. QN95 har også utmerket skarphet når bildet er i hurtig bevegelse.

Stilt ved siden av OLED-skjermen fra LG, er det heller ingen tvil om QN95 har en vesentlig høyere lysstyrke (ca 1700 nits). Dersom høy lysstyrke er viktig i din situasjon, er det også verdt å merke seg at MiniLED-skjermen klarer dette uten noen tendenser til midlertidig innbrenning. For å oppsummere: LCD-teknikken har fortsatt sine styrker og svakheter sammenlignet med OLED, men med MiniLED har den helt klart fått noe ekstra å slå i bordet med!

 

Lydkvalitet

Samsung QN95A er utstyrt med såkalt Object Tracking Sound, som består av strategisk plasserte høyttalerelementer på baksiden av TV-skjermen. Den analyserer lyd- og bildesignalene og bruker de ulike høyttalere for å skape et større, mer realistisk lydbilde. TV-en kan blant annet spore handlingen på skjermen og gjengir plasseringen av objektene mer presist.

Samsung-skjermen gir relativt god lyd på egen hånd: her er det god klarhet i stemmene, i tillegg til fin fylde i bassen. De ekstra høyttalerne bidrar også til å gjøre lyden luftigere og bedre spredt. Men det er selvsagt ingen erstatning for en separat lydplanke!

Dersom du vil ha fullt utbytte av lyden skal du selvsagt plusse på med en Atmos lydplanke, som kan overføre lydsignalet fra TV-en i høy kvalitet via HDMI eARC-kontakten.

Det bør nevnes at Samsungs TV-er nå spiller ekstra godt på lag med lydplankene fra samme produsent: det såkalte Q Symphony utnytter TV-ens egne høyttalere i kombinasjon med lydplankene, mens Spacefit Sound optimaliserer lyden til rommets akustikk.

Samsung HW-Q950T soundbar Q Symphony
Q Symphony utnytter TV-ens innebygde høyttalere i samspill med lydplanken. (Foto: Samsung)

Konklusjon

QN95A er Samsungs beste 4K-TV for modellåret 2021: Mot en noe høyere pris enn de andre QLED-modellene, får du både råere bildekvalitet og bedre tilkoblingsmuligheter.
Bildegjengivelsen er også glimrende: QN95A tar i bruk den nye MiniLED-teknikken som gir både suveren kontrast og blendende sterk lysstyrke – men også vesentlig bedre svartnivå enn vi har sett fra tidligere modeller. Dette gjør at QN95A briljerer på det meste av bildeinnhold, også der hvor LCD-skjermene tradisjonelt har måttet se seg slått av OLED. Vi ser ennå frem til å teste Samsung QN95A opp mot LG C1 og andre 2021-utfordrere, men så langt er det ingen tvil om at årets Neo QLED med MiniLED tar et solid steg i riktig retning!

Obs! Dersom du kan klare deg uten den separate koblingsboksen Slim One Connect, kan derivatmodellene QN92A og QN93A være gode alternativer til QN95A.

Kalibrering av Samsung QN95A

Samsung QN95A støtter kalibreringsprogrammet CalMan AutoCal. Ved å koble TV-en til en PC med måleutstyr, kan man måle (og, om nødvendig, korrigere) fargebalanse og gråskala etter gjeldende standarder. Dette er en tilleggstjeneste som tilbys av forhandlere og frittstående spesialister, og henvender seg til de som vil ha et 100% korrekt bilde. (Obs, ved forhåndskalibrering i butikk er det viktig at forhandleren får informasjon om lysforholdene i rommet ditt).

Samsung QN95A kommer også med såkalt Expert Calibration, som betyr at TV-en har gjennomgått en grundigere kalibreringsprosess på fabrikken. Nøyaktig hva det innebærer vet vi ikke, men det ser ut til å fungere, da QN95 ga overraskende gode måleresultater ”opp av esken”.

Samsung QN95A (QE55QN95A) 9 Samsung QN95A (QE55QN95A) 10 Samsung QN95A (QE55QN95A) 11
<
>
Samsung QN95A støtter automatisk kalibrering via CalMAN AutoCal. (Foto: Audun Hage)

Under måling av gråskala fikk vi et gjennomsnittlig delta-avvik på lave 1,7. Det er godt innenfor toleransen på 3, og den beste gråskalaen vi har målt fra en Samsung TV hittil. Etter en enkel 2-punkts kalibrering av RGB gain og bias kom vi helt ned til 0,7.

Samsung-skjermen er fortsatt litt ulineær i fargegjengivelsen, der spesielt rød- og blåfargene blir oversaturerte. Og her virker ikke ikke autokalibreringen like presis: Selv om vi ba Calman-programmet justere for et gjennomsnittlig avvik på 1, ble maksavviket større enn utgangspunktet. Vi valgte derfor å beholde fabrikkinnstillingene for farger.

Lysstyrken fra det nye MiniLED-panelet er også utmerket: vi målte lysstyrken til 1720 nits ved 10% vindu.

Målingene av TV-en i fabrikk-innstillinger vitner om at Samsung begynner å få kontroll på kalibreringen sin. Selv om fargedekoderen fortsatt virker noe ulineær, er det ingen tvil om at QN95 gjør veldig mye riktig. Etter kalibrering landet både fargerommet og gråskalaen innenfor et avvik på delta 1. Slike måleverdier har vi aldri sett fra en Samsung-TV, eller LCD-TV for den del! Dette er nok mye takket være det nye MiniLED-baklyset, bedre kalibrering fra fabrikk, samt at Samsung har tatt i bruk 12-bits fargegradering på disse modellene. – En helt annen verden enn tidligere Samsung-modeller, uttrykker Gorm og trekker på smilebåndet.

All kalibrering er utført av Gorm Sørensen fra ProCal. Gorm Sørensen er en ISF- og THX-sertifisert kalibreringsekspert med årelang erfaring innen TV/AV, kino og kringkasting.

Karakter
Samsung QN95A (QE55QN95A)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

5 hendelser på “Samsung QN95A (QE55QN95A)”

  1. Ole Andre Høiland

    Var å så på QN95A i dag, hvor jeg fikk selger til å spille av samme materiale på LG C1 EVO(77″) og Samsung QN95A(75″). For meg så QN95A ut som en OLED med mye høyere lysstyrke. Er det noen som vet om et sted det er mulig å teste QN95A i mer normale omgivelser og noe annet en demo materiale? HiFi klubben f.eks.?

    Dette er ikke optimale forhold og heller ingen teknisk måte å sammenligne TV’er på, kun min egen erfaring, noe som nødvendigvis ikke kommer til å være din erfaring.

  2. Joakim Eide

    Til tross for en vurdering som snakket negativt om Samsung QN95A sin Game Mode så skaffer jeg meg TVen.

    TVen er som denne testen sier, helt enestående. Kjempeklare farger og sterkt lys som gjør alt fra spill og filmer mye mer levende. Filmer har mye større flyt i skjermen og å spille med 120FPS, HDR og 4K er en fenomenal opplevelse.

    Det å koble min eldre stereoanlegg med den optiske utgangen på One Connect boksen var helt smertefritt. Kan spille på min Xbox Series X uten optisk utgang med optisk utgang takket være den nye TVen.

    Eneste problemet jeg av og til opplever er litt Ghosting i spesielle tilfeller. Ett eksempel er i Star Wars The Bad Batch der noen helt hvite klonetropper går langs landskapet. Da så vi hvite artifakter/ghosting etter hvor dem gikk. Men det er ikke ofte.

    Jeg anbefaler TVen kraftig for gamere.

    1. Thomas holm

      Har kjøpt 65 tommeren selv av denne jeg har lg olde 65 b6 fra før av å samsung gruser denne på vanlig tv titting , film og ikke minst spill. Å spille på samsung qn95a var heilt rå på xbox series x. Jeg har også testet lg 65 c1 sin nye oled denne er også heilt rå å ganske lik samsung sin men jeg synes samsung har høyere lystyrke å leg har litt mer på sin mørke områder pågrunn av oled. Men det samsung viser her av sin qn95a er virkelig rått å glad jeg kjøpte denne.

  3. Jan Sigurd

    Hei. Har dere noen erfaring med problemer med Samsung eArc og Sonos Arc? Ryktes om stort misnøye med kombinasjon Samsung og Sonos sin nye lydplanke.

  4. Joakim Eide

    Heisann. Jeg har lest en rapport som tilsier at Samsung TVene sin «Game Mode» gjør noe merkelig med fargene på TVen (Husker ikke konkret hva), og at spillene som blir spilt i Game Mode avviker fra spill utviklerenes artistiske synspunkt. Er dette noe dere har merket?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming