Samsung tilbyr med Q70R direkte LED-baklys på et lavere prispunkt enn tidligere. Designmessig er vi opp et hakk fra Q60R, ved at TV-kabinettet er blitt litt tykkere som følge av LED-baklyset, men til gjengjeld er rammen rundt bildepanelet blitt tynnere. Dermed tar Q70R mindre plass på veggen, og du får skvist inn enda en liten skjermstørrelse større hvis du har begrenset plass. Skjønt, det burde du ikke ha, hvis du skal ha opp en 82-tommer på veggen!
Brukervennlighet og finesser
I ekte Samsung-ånd er Q70R en velfungerende smart-TV med masse finesser. I tillegg til alle smart-TV-appene du trenger har TV-ene innebygd Samsungs SmartThings-grensesnitt. Det betyr at TV-en er i senter for å styre smarthjemmet, dersom andre smarte produkter støtter SmartThings. Q70R har standard svart fjernkontroll med Bluetooth, og kommer med alle de nyeste appene, inkludert Apple TV+, Airplay 2 og egen spillmodus med lav forsinkelse.
Når det gjelder fjernkontrollen er den meget brukervennlig, inntil du ønsker å faktisk gjøre noen bildeinnstillinger. Da må du trykke Hjem-knappen, bla deg helt til venstre i hovedmenyen hvor du finner Innstillinger. Og derifra finne bildeinnstillingene. Hver bidige gang. Personlig kunne jeg godt tenke meg en fjernkontroll med litt flere knapper på, så jeg slipper hovedmenyen hele tiden.
Bildekvalitet
Hvis du synes 65 tommer er stort, prøv 82! Det er helt sjukt hvor mye større innlevelse – og kinofølelse – man får, når bildet fyller synsvinkelen på den måten. Og det med et bilde med en vanvittig mye større kontrast enn noen projektor kan vise i et vanlig hjem. Ja, den tar definitivt sin plass på veggen, men har du plass bør det helt klart vurderes!
Det er ingen tvil om at baklys-teknikken har stor innvirkning på kontrast og generell bildekvalitet fra en LCD-skjerm. Dette gjelder uansett bildeinnhold, men er spesielt viktig når på HDR-video i høy kvalitet. Og ikke minst dersom man skal ha noe håp om å konkurrere med OLED!
Nettopp derfor er det positivt at Q70R i 2019 fikk flere lysdioder i arsenalet. Q70 har mye bedre kontrast og dypere svartnivå enn Q60R, og ikke minst høyere lysstyrke enn lillebroren.
Bra svart, men …
Sett i forhold til LGs C9 OLED-TV er svartnivået rent subjektivt faktisk ikke så veldig langt unna. Heller ikke når man skrur av lyset. Men i mørke scener legger man merke til at det dynamiske baklyset jobber opp og ned, for å holde tritt med bildeinformasjonen. Og selv med bakbelyst LED får man likevel litt grove «lyssoner», slik at hvis en liten lykt tennes i en mørk skog om natten, så dannes en glorie rundt lykten som ikke skal være der.
En annen ting jeg biter merke i er at Samsung-TV-en innimellom overdimmer. Altså, i mørke detaljer strupes lyset innimellom for mye, så detaljene gror igjen i svart i stedet for å fremstå med strukturene intakt. Man så flere eksempler på dette i mørke scener i nyinnspillingen av Lost in Space. Som for øvrig er i Dolby Vision, men Samsung støtter ikke dette. Derfor vises dette innholdet i stedet som standard HDR10. Det ser likevel meget bra ut, men når billykter skal vises som intenst gule, så blir de i stedet hvite. Dette fordi Dolby Vision har mer detaljer i høylyset. Likevel, uten å se TV-en ved siden av en Dolby Vision-TV, så ser det veldig bra ut.
Innsynsvinkelen er bra, bedre enn eldre LCD-TV-er. Men ser du skjermen fra en veldig skrå vinkel, blir fargene skjeve. Jeg tror mange vil like Intelligent modus, hvor TV-en tar hensyn til lys utenfra når den skal tolke lysstyrken i skyggeområdene. Men jeg synes TV-en oftere overdimmer mørke scener i denne modusen.
Litt å gå på fargemessig
Når det gjelder fargene, så ser de for så vidt bra ut rent subjektivt. Du vil neppe klage. Men jeg biter merke i at det mangler litt varme i hudfargene, og i scener med mye oransje, blir det litt blast. Det later til at det mangler litt grønt i fargebalansen. Dette med bildemodusen Film, som er den som ligger tettest opp mot D65 og gamma 2.2 – som det skal være på film.
Kalibreringsproblematikk
Jeg prøvde å sjekke med X-Rite-proben og det enkle programmet i1 Profiler fra PC, men problemet er når TV-en oppdager at en PC er tilkoblet HDMI, så får du bare velge mellom Standard og Dynamisk bildemodus. Standard er da det åpenbare valget. Men med en fargetemperatur på godt over 10.000 kelvin når målet er 6.500, er det ikke ideelt. Man må dra rødt opp og blått ned, for å få noenlunde riktig hvitpunkt. Problemet er at når man starter Netflix med HDR-innhold, ja så kommer helt andre bildemoduser opp. Og da ble plutselig modusen hvor man justerte hvitpunktet deaktivert. I stedet dukker helt andre justeringsfunksjoner opp. Det er ikke uten videre mulig å kopiere innstillingene som PC-programmet dikterer. Det betyr at du må ringe en kalibratør, om du skal ha denne kalibrert skikkelig.
Igjen, bildet ser både bra og riktig ut, hvis man ikke setter Samsung-TV-en opp mot en TV med bedre fargekalibrering.
Samsung QE82Q70R: Konklusjon
Samsung Q70R har ikke et like stort arsenal av bildeforbedringer som de aller dyreste QLED-modellene.
Kompromisset fører til at Samsung med Q70R endelig kan hevde seg med bak-LED i en prisklasse som tidligere har vært dominert av uinspirerende kant-LED skjermer og blass kontrast – her får du i stedet et meget bra svartnivå, flott lysstyrke og gode farger. Et av de beste TV-kjøpene i prisklassen. Spesielt i denne størrelsen.
Vi blir ikke helt kloke på bildeinnstillingene, dette er mer en TV for folk flest som bare ønsker å snurre film uten å tenke på det. Bra bilde får du, helt sikkert!
Også i denne testen:
LG OLED77C9
Storskjermen for deg som vil ha det beste
OLED77C9 er TV-skjermen for deg som ønsker kinofølelse i stua, og det med det beste bildet som er mulig å oppdrive til denne prisen.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser