Samsung har til nå lansert tre Q-serier (Q7F, Q8C/F og flaggskipet Q9F), som skal ta opp kampen med erkerivalen LGs populære OLED-skjermer. Modellen vi tester her, Samsung QE55Q7F, er en direkte utfordrer til LG OLED55B7V.
Samsung har gitt det futuristiske tilnavnet QLED til sine mest eksklusive TV-modeller, som bruker avansert ”quantum dot” teknikk for å oppnå bedre bildekvalitet. Quantum Dot er bittesmå men superpotente partikler som reagerer på lys. Teknologien kommer til å spille en viktig rolle i neste generasjons TV-er, men Samsung har så vidt begynt å bruke den allerede. Et ultratynt, 1 grams filter med ”kvanteprikker” kan nemlig gjøre underverker med lysstyrken og fargegjengivelsen fra konvensjonelle LCD-skjermer!
Les også: Test av 55″ LCD-skjermer med HDR
Design
Samsung har gått vekk fra det speilblanke og prangende utseendet de hadde for noen år tilbake. Årets modeller har et betydelig mer minimalistisk designuttrykk. Det merkes når vi pakker ut UE55Q7F at den har litt mer påkostet byggekvalitet enn den rimeligere UE55MU7075. TV-en veier mer, og materialene er av litt edlere sort. Den minimalistiske sokkelen er laget av børstet stål og støpejern.
QLED-serien har en gjennomført ”360 graders” design som innebærer at TV-en skal ta seg godt ut fra alle vinkler. Skjermen er veldig slank, og baksiden er helt glatt, med ledningene skjult bak deksler.
Samsung tilbyr et utvalg av forskjellige ”Q style” sokler til QE55Q7F. Kryssfoten som følger med i esken er smal nok til å passe de fleste TV-bord. Som ekstrautstyr kan du velge blant staffelifot, roterbar fot eller ”No Gap” veggfestet som lar deg henge TV-en tett inntil veggen.
Brukervennlighet og finesser
Samsung er blant de beste når det kommer til brukeropplevelse. Smart-plattformen Tizen er skreddersydd for TV-titting og fungerer både raskt og knirkefritt. Hovedmenyen har en rekke snarveier, og du kan bytte frem og tilbake mellom YouTube og Netflix uten å måtte starte forfra. Fjernkontrollen er slank, ligger godt i hånden og kan programmeres til å å styre TV-bokser fra bl.a Canal Digital.
HDMI og andre tilkoblinger ligger som vanlig i den separate ”One Connect” boksen, som forbindes med TV_en via en syltynn optisk kabel. Dette gjør det mye enklere å veggmontere TV-en, uten massevis av ledninger hengende ned (Merk at du fortsatt behøver separat strømkabel).
Samsung tilbyr også et bredt utvalg av apper, inkludert Amazon, Netflix, Facebook video, viaplay, NRK TV/NRK Super, plejmo m.fl. Verdt og nevne er også Gamefly spilltjenesten.
Spillentusiastene kan glede seg over egen gaming-modus med en forsinkelse (input lag) på lave 21 millisekunder.
Bildekvalitet
2017 har helt klart vært et stort år for OLED. Nesten alle TV-produsenter bortsett fra Samsung har lagt sin elsk på teknologien, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Den kontrastrike bildekvaliteten er utvilsomt ”digg” å hvile øynene på!
Samsung viser imidlertid ingen tegn til å ville kopiere erkerivalen LG med det første. De har fortsatt klokkertro på videreutvikling av LCD og LED-teknologi, som de mener er mer holdbart i det lange løp: De organiske materialene i OLED brytes ned over tid, og har også større risiko for innbrenning, hevdes det.
Så hva kan en QLED-skjerm som Q7F stille opp med? Det første som slår oss er de imponerende fargene, som har flere nyanser og større intensitet enn vi er vant til å se fra både OLED og LCD. Samsung-skjermen smører litt tykt på i Standard bildemodus, så vi foretrakk å bruke den mer nøytrale Film-innstillingen. I tillegg bør du sitte noenlunde rett foran skjermen for å få glede av fargene. Ute til siden blir kulørene blekere som følge av begrenset innsynsvinkel. Men QW55Q7F er langt fra den verste vi har sett på området.
Samsung har lykkes overraskende bra med fargegjengivelsen ”out of the box”, men vi noterte oss at de røde nyansene var noe oversaturerte. De som er kresne og vil ha 100% korrekt fargebalanse bør derfor kalibrere skjermen (QLED-serien er heldigvis tilrettelagt for avansert kalibrering med programmet CalMAN).
LCD-panelet i QE55Q7F er utvilsomt av bra kvalitet. Mens mange såkalte ”Edge LED” skjermer preges av lyse flekker, har Samsung-skjermen en veldig jevn lysfordeling. Skjermoverflaten er også veldig matt, uten plagsomme speileffekter av omgivelsene. Dette bidrar til økt kontrastopplevelse i mange tilfeller.
Samsung-skjermen kan skilte med god lysstyrke, som er gunstig når man betrakter TV-en i lyse omgivelser. Svartnivået er derimot ikke det mest imponerende vi har sett. Etter hvert som vi demper belysningen i rommet, kan vi se at baklyset skinner litt igjennom. Svart blir får et mer blålig preg enn det ”blekksvarte” bildet man får med OLED.
Begrenset kontrast i HDR-modus
Samsung QE55Q7F fungerer utmerket variert TV-titting på dagtid med mye lys i rommet, men den kommer litt til kort om kvelden når vi skal benke oss i sofaen med en spennende serie som Stranger Things sesong 2 (Netflix). Denne serien er tilgjengelig i HDR-kvalitet, som virkelig setter kontrasten på prøve. Her kommer det frem at QE55Q7F gir en litt tammere kontrast enn de aller beste
Samsung-skjermens kontrast er for eksempel merkbart mindre intens enn testvinneren Sony Bravia KD-55XE9005, som er utstyrt med direkte LED-baklys. Det samme gjelder i forhold til OLED-utfordreren LG OLED55B7V. Lysskinnet fra politiets ”saftblandere”, flammer og lignende får ikke den samme gnisten, og gir derfor en noe flatere opplevelse. Til tross for fantastiske farger, er ikke Q7F den beste HDR-skjermen etter vår mening.
Til gjengjeld viste fotball-opptakene våre at Samsung QE55Q7F fungerer utmerket til sport. Den greier å beholder skarpheten, også når det går hurtig for seg på gresset, og kameraet panorerer mye.
Lydkvalitet
Til tross for å være en slank TV med nedovervendte høyttalere, har Samsung QE55Q7F relativt klar og fyldig lyd. Frekvensområdet er bredt, med tydelig diskant og godt med trykk i bassen. TV-en kan spille høyt og rent uten plagsom forvrengning eller resonans. Klart godkjent, selv om en separat lydplanke med sub (for eksempel Samsungs egen HW-K960 med Atmos-lyd) selvfølgelig er å anbefale.
Samsung QE55Q7F: Konklusjon
QE55Q7F er den rimeligste av Samsungs QLED-skjermer med såkalt Quantum Dot teknologi. Design, byggekvalitet og brukervennlighet er definitivt i high-end klassen. Bildekvaliteten er også full av lyspunkter: lekker fargegjengivelse, god lysstyrke, matt skjermoverflate og glatte bevegelser gjør Q7F til en utmerket TV i en rekke sammenhenger. De som ser mye film og serier på kveldstid, må klare seg uten den dype gjengivelsen av svart som man får med en OLED-TV eller bak-LED LCD. Bortsett fra det har vi fint lite å utsette på Samsung-skjermen, som trygt kan anbefales.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser