TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

Sylskarp drømme-TV

Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!

Av / 11.09.20 - 12:00
Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

Lyd & Bilde mener

  • Samsung Q950T har en sylslank design med tilnærrmet usynlig ramme, og bildekvaliteten ser svært lekker ut, spesielt med 8K-video som er denne TV-ens ess i ermet.
  • Samsung har ikke like overlegen kontrast som man kunne forvente. Vi savner også støtte for HDR-formatet Dolby Vision.

En ekte flaggskip-modell skal være litt ”over the top” både når det kommer til design, spesifikasjoner og teknisk ytelse. I tillegg skal den gjerne svi litt ekstra i lommeboka! Og Samsung har ikke spart på kruttet med Q950TS, deres nye toppmodell for 2020.

Flaggskipet Q950TS kommer med alle de siste nyvinningene på bildefronten, inkludert et knivskarpt 8K bildepanel og en heftig videoprosessor under panseret. Den har også et kobbel fullt av høyttalere på innsiden. For å toppe det hele har Samsung skviset all teknikken inn i en særdeles slank og lekker innpakning.

Er så denne 8K-toppmodellen ”den hellige gral” når det kommer til bildeopplevelser? Eller finnes det bedre kjøp der ute som kan gi like stort bildemessig Nirvana? Den som tester skal få se!

Samsung Q950TS
Samsung Q950TS. (Foto: Samsung)

Design

Q950TS representerer en ny designvri som Samsungs selv har døptInfinity Screen.Navnet henspiller på såkalte ”infinity pools” – svømmebasseng der vannet tilsynelatende fortsetter endeløst ut mot horisonten. Men her er det altså TV-en som er endeløs, eller rettere sagt kantløs.

Selv om TV-skjermene har blitt gradvis tynnere opp igjennom årene, er selve innrammingen fortsatt som regel 1-2 centimeter bred. Det handler både om å beskytte bildepanelet så vel som å ramme inn bildet rent visuelt. Men nå er det altså denne innrammingen Samsung vil kvitte seg med.

Annonse
Samsung Q950TS (QE75Q950TS) 1
Syltynn ramme: Samsung Q950TS har et bilde som går helt ut i kantene – såkalt Infinity screen. (Foto: Audun Hage)

På Q950TS har de greid å redusere innrammingen til det minimale: En millimeter-tynn metallremse i børstet stål er det eneste som omkranser bildepanelet, som for øvrig er bare 1,5 centimeter cm tykt sett fra siden. Det er ganske imponerende, med tanke på at skjermen er tettpakket med LCD-panel, QLED fargefilter og direkte LED-baklys, for ikke å glemme 8 individuelle høyttalerenheter.

Samsung Q950TS (QE75Q950TS) 2

Den slanke, rammeløse designen er vakker å se på, men har også en praktisk fordel, ved at selve TV-en tar mindre plass rent fysisk. Q950TS kan leveres i 65, 75 og 85 tommers størrelse, som alle får en mindre dominerende fremtoning enn andre TV-er av tilsvarende skjermstørrelse.

 

Godt tilrettelagt for veggmontering

Q950TS har et par finesser som gjør en ekstra velegnet til veggmontering. En av dem er veggfestet No Gap Wall Mount som følger med i esken. Veggbraketten felles inn på baksiden, og gjør at skjermen kan henge kloss inntil veggen. Ferdig montert stikker den bare cirka 2 centimeter ut fra veggoverflaten. Det er faktisk mindre enn LGs Gallery OLED!

Samsung Q950TS (QE75Q950TS) 3
Q950TS har en syltynn innramming i børstet stål, som knapt nok er synlig når man betrakter skjermen fra sofaen. Det gir en lekker fremtoning som ekstra stilig dersom man velger å veggmontere TV-en. (Foto: Samsung)

I tillegg kommer Q950TS med Samsungs eksterne koblingsboks, One Connect. Denne gjør at alle HDMI- og signaltilkoblinger kan holdes skjult, samtidig som de er lett tilgjengelige når du skal koble til en ny enhet. Boksen trenger bare en tynn kabel for å overføre strøm og signal opp til TV-en, og bidrar derfor til en ryddig og diskré installasjon.

Obs! Merk at Q950TS har en litt større boks og tykkere kabel enn 4K-skjermene fra Samsung. Dette på grunn av kraftigere strømforsyning.

 

Brukervennlighet og finesser

Samsung-skjermen er lett å ta i bruk, samtidig som den byr på mange avanserte muligheter. Brukergrensesnittet Tizen har fått skarpere grafikk og bedre organiserte menyer, og TV-en er superenkel å sette opp ved hjelp av mobilen. Vi liker også den blåtann-baserte fjernkontrollen, som reagerer lynraskt på kommandoer.

Samsung-skjermen er meget velutstyrt på app-fronten. Med blant andre Netflix, HBO, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ og nå også Disney+, står det masse underholdning på menyen. Samsung-skjermen har også Airplay 2, som gjør det enkelt å streame iPhone-innhold direkte til TV-skjermen.

For oss som vil nyte ekte 8K-innhold, er det også særs viktig at Q950TS har fått den nye YouTube-appen med 8K-oppløsning ombord.

Samsung Q950TS har også Ambient Mode, som er Samsungs ”pauseskjerm”. Den kan vise bilder, grafikk, værinformasjon og lignende, når skjermen står i standby. Her er det også fullt mulig å laste opp familiebilder.

Les også Nå kan du se YouTube i 8K-oppløsning Ved hjelp av den nye videokomprimeringen AV1 blir YouTube tilgjengelig i knivskarp 8K-kvalitet!

Fortsatt ingen Dolby Vision…

Q950TS støtter selvfølgelig HDR-video, inkludert det åpne formatet HDR10+ som Samsung selv har vært med å utvikle. Derimot er det fortsatt ingen tegn til det konkurrerende formatet fra Dolby, som tar i bruk dynamiske metadata for en enda mer kontrastrik bildeopplevelse. 

Netflix har lenge tilbydd filmer og serier i Dolby Vision HDR-format, og med lanseringen av Apple TV+ og Disney+ finnes det enda mer innhold tilgjengelig. På Q950TS må man nøye seg med å se disse i ”vanlig” HDR-format. Her kunne Samsung ta lærdom fra Panasonic og Philips, som nå støtter både HDR10+ og Dolby Vision.

Samsung har imidlertid utstyrt Q950TS med kraftig videoprosessering, som analyserer bildet, utfører tone mappingog forhåpentligvis klarer å jevne ut noen av forskjellene mellom de ulike HDR-formatene.

Samsung vil sikkert argumentere for at flere streamingtjenester (deriblant Amazon og Rakuten) nå tilbyr det åpne HDR10+ formatet, men for vår del skulle vi gjerne ha anledning til å velge!

Samsung Q950TS (QE75Q950TS) 4
Samsung Q950TS er utstyrt med fire HDMI-innganger, men kun den fjerde kan skryte av full støtte for HDMI 2.1. Legg merke til det lille gaming-symbolet under kontakten! (Foto: Audun Hage)

Støtter HDMI 2.1

Samsung Q950TS kan skilte med fullverdig HDMI 2.1 støtte (dog bare på en av inngangene). Dette er særskilt viktig i 8K-sammenheng da det åpner for overføring av videosignaler i 8K/60p format. I tillegg har den støtte for 4K/120p (High Frame Rate/HFR),  Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Det lover godt for fremtidig kompatibilitet med neste generasjons spillkonsoller.

Samsung Q950TS har også fått flere funksjoner som skal gi bedre spillopplevelse. Finessen Real Game Enhancer + kan brukes til å heve detaljnivået i mørke scener, slik at du får lettere øye på motstanderne. Q950TS har for også en dedikert spillmodus, med meget lav forsinkelse. Vi målte såkalt input lag til rett rundt 10 millisekunder.

 

QLED-TV?

Q950TS er toppmodellen blant Samsungs såkalte QLED-TVer. Dette er i bunn og grunn tradisjonelle LCD-TV-er, som er trimmet med en rekke moderne løsninger på innsiden. Fargefilteret med kvanteprikker (quantum dots) gir et bredere fargespekter, mens et direkte LED-baklys med lokal dimming sørger for å booste kontrast og lysstyrke.

Samsung Q950TS (QE75Q950TS) 5
Samsung Q950TS bruker QLED fargefilter og direkte LED-baklys for bredt fargespekter og presis kontrast. (Foto: Samsung)

Toppmodellen fra Samsung har ekstra mange lysdioder å rutte med, som er inndelt i  480 individuelle soner. Disse fores av en kraftig strømforsyning, som også gjenspeiler seg i strømforbruket. Men noe sier oss at de som overveier en TV i denne prisklassen, neppe lar seg stoppe av noen ekstra kilowatt-timer!

 

Samsung har også tatt hensyn til at mange vil plassere TV-en i et hjemmemiljø med mange vinduer og lys. Q950TS er utstyrt med et antirefleks-filter som reduserer speiling av omgivelsene.

 

Sylskarp bildekvalitet

Samsungs nye toppmodell er propp full av avansert teknologi, men åtti-tusen-kroners spørsmålet er naturligvis hvordan den ser ut i praksis! Her er det naturlig å starte med innhold i 8K-oppløsning, som jo er selve hovedpoenget med en TV som dette.

Inntil videre er det faktisk YouTube som er den primære kilden til video i 8K-kvalitet. Med lanseringen av den nye video-kodingen AV1 har både amatører og profesjonelle anledning til å laste opp og spille av innhold i 8K-oppløsning. Det fordrer naturligvis at man har den rette hardwaren!

Vi har tidligere latt oss imponere av verkene til videofotografer som Jacob & Katie Schwarz, Phil Holland med flere. Her tilbys det videoer av dyr, natur, landskap og byliv i nifst bra kvalitet! Realismen er til å ta-og-føle-på. Bildene er laserskarpe og samtidig veldig behagelige å hvile blikket på. Alle detaljene får like mye plass, uten kunstig skarphet eller aggressiv fremheving av konturer.

Samsung Q950TS (QE75Q950TS) 6
Det er ingen tvil om at Samsung Q950TS ser ekstremt lekker ut når den spiller av ekte 8K-innhold. Detaljene er til å ta og føle på, og du kan se innover i bildet! (Foto: Audun Hage)

Muligheten til å se vaskeekte 8K-innhold i all sin prakt, er helt klart den største fordelen med en TV som Q950TS. Her får man oppleve en detaljerikdom som selv ikke de beste 4K-skjermene helt klarer å kopiere.

Men: Vi går etter hvert tom for hakeslepp-videoer fra YouTube, og må vende oss til underholdning fra Netflix, HBO og 4K Blu-ray, i mer alminnelig 4K og HD-kvalitet. Her bruker Samsungs smarte AI-prosessor all sin video-magi for å fylle ut de manglende pikslene, og det ser for det meste glimrende ut. Likevel blir det ikke like heftig som ekte vare. En blodtrimmet 8K-TV som dette, yter åpenbart best med høyoktant 8K-drivstoff på tanken!

Samsung Q950TS (QE75Q950TS) 7
Samsung-skjermen ser riktig flott ut med “alminnelig” 4K-innhold også, men her er den ikke like overlegen andre skjermer. Her fra Netflix-serien Cobra Kai. (Foto: Audun Hage)

Hvilket bildemodus?

De som dykker ned i Samsung-skjermens bildeinnstillinger vil finne et hav av justeringsmuligheter de kan boltre seg i. Men for de aller fleste er det nok best å velge en fast bildemodus og la resten være i fred.

For de som liker naturlige farger med minst mulig ”krydder” er det gledelig at Samsung har innført den nye Filmmaker Mode på 2020-modellene. Dette er en supernøytral innstilling hvor man føle seg trygg på at TV-en gjør minst mulig for å manipulere bildet. Her er alt av kontrastforbedringer, konturfremheving og utglatting av bevegelser enten kraftig redusert eller skrudd helt av.

Samsung Q950TS (QE75Q950TS) 8
Samsung Q950TS støtter Filmmaker mode. (Foto: Audun Hage)

Samsung Q950TS ser absolutt skapelig ut i Filmmaker Mode, med en naturlig fargepalett og jevne bevegelser. Samtidig gir det oss en liten fornemmelse av å kjøre en sportsbil med håndbrekket på! Samsung-skjermen har så mange videofinesser under panseret, at det er fristende å la dem løpe fritt. Velger man i stedet den adaptive bildemodusen Intelligent Mode, analyserer og optimaliserer TV-en bildene etter alle kunstens regler. Og selv om dette går i mot våre puristiske vaner, må vi medgi at Samsung-skjermen ser veldig engasjerende ut i Intelligent-modus. Skarpheten blir hel rå, fargene får større glød og flere nyanser, kontrasten blir knallsterk og lysstyrken blendende, uten at det hele bikker over og blir kunstig eller tegnefilm-aktig.

 

Fordeler og ulemper

Samsungs 8K toppmodell må tåle sammenligning med en rekke potente 2020-modeller, deriblant LGs CX og GX OLED-skjermer, Panasonics flaggskip GZ2000, for ikke å glemme Samsungs egne Q800T og Q95T modeller. Og hvis vi legger til side den superlekre designen og imponerende skarpheten, er ikke Q950TS fullt så overlegen som man kunne forvente, gitt den store prisforskjellen. Faktisk ligger den mer på det jevne med konkurrentene når det kommer til generelle bildeparametre som kontrast og fargegjengivelse.

Enda så finmasket og presist den lokale dimmingen har blitt, greier ikke Q950TS helt å matche den avgrunns-dype gjengivelsen av svart som det en OLED gjør. Selv med 480 (!) individuelle soner kan vi fortsatt spore noen halo-effekter rundt lyse objekter på mørk bakgrunn.

Q950TS har til gjengjeld en saftig lysstyrke som OLED bare kan drømme om (ca 1600 nits i HDR Film-modus): Det kommer godt med når man vil se TV på dagtid, og gir en heftig glød fra intense HDR-effekter. Her skal det likevel nevnes at rimeligere QLED-modeller som Q95T og Q800T allerede ser plenty lyssterke ut.

Samsung Q950TS (QE75Q950TS) 9

Vi sporer også noen ujevnheter i lysfordelingen fra panelet: med testbilder i lys grått over hele skjermen, er det tegn til såkalt vignettering, der bildet blir mørkere ut i kantene. I tillegg kan vi svakt skimte en del vertikale og horisontale striper på skjermoverflaten. Dette er kjent fenomen på LCD-skjermer kalt dirty screen effect (skitten skjerm). Disse stripene er ikke spesielt fremtredende ved vanlig TV-titting, men kan virke sjenerende når man ser hurtigpanorerende innhold som fotball. Ingen TV er helt perfekt, men på en high-end modell som Q950TS hadde vi faktisk forventet mindre av dette. Kan det være en bivirkning av den superslanke formfaktoren?

 

Lydkvalitet

Samsung Q950TS er utstyrt med et såkalt OTS+ (Object Tracking Sound) lydsystem som består av hele 8 høyttalerelementer. Disse er strategisk plassert på baksiden og sidevangene av skjermen for å gi et større og mer surround-aktig lydbilde.

Vårt inntrykk er at Samsung har gjort en god jobb med lyden på Q950TS. Her er det god fylde i bassen og klar distinkt diskantgjengivelse, som bidrar til god taleforståelse. De mange høyttalerne bidrar også til at lydbildet matcher bra med størrelsen på skjermen. Med det sagt, kan ikke TV-lyden spilles veldig høyt før den møter ”veggen”. De små høyttalerne låter litt anstrengt, og bassen viser sin begrensning. Mye vil ha mer!

Det er ingen tvil om at Q950TS, som de fleste andre TV-er, helst bør matches med en lydplanke og subwoofer av tilsvarende kaliber. Velger du en kompatibel lydplanke fra Samsung, kan du også dra nytte av funksjonen Q Symphony, som forbinder TV-høyttalerne og lydplanken sammen til et unisont lydbilde. Vi har tidligere testet dette med Samsungs TV og lydplanke i Q800T-serien, og det ga definitivt mersmak.

 

Konklusjon

Samsungs flaggskip Q950TS er en skikkelig lekkerbisken når det kommer til TV-design. Det å skvise så masse potent teknikk ned i en slank, rammeløs TV fremstår som en ren ingeniørbragd! Q950TS leverer også varene når det kommer til bildekvalitet, med et sylskarpt, kontrastrikt og lyssterkt bilde. Men, du skal være villig til å bla opp for å få denne herligheten i hus.

Med en pris på 80.000 kroner (veil.) er Samsung Q950TS en kostbar sak, selv for de mest ihuga bildeentusiastene. I tillegg er det er først og fremst på ekte 8K-innhold at den virkelig briljerer, og skiller seg fra konkurrentene. Dersom du er sugen på en vaskeekte 8K-TV, men kan leve uten banebrytende design, fremstår lillebroren Q800T derfor som et bedre kjøp i våre øyne.

Les også Samsungs 8K-TV er gnistrende god! Med sin suverene skarphet gir Samsung Q800T en kruttsterk forsmak på fremtidens TV-teknologi.

Kalibrering av Samsung Q950TS

Samsung Q950TS støtter kalibreringsprogrammet Calman Autocal, som gir adgang til å finjustere alle bildeparametrene automatisk. Ved å koble til en PC og relevant måleutstyr, kan man sette opp direkte kommunikasjon mellom TV og PC og foreta automatisk kalibrering.

Samsung-skjermen kommer med en rekke ulike bildemodus fra fabrikk, og ikke overraskende er det Film-modusen som måler best fra TV-en er ny. I tillegg ser den nye Filmmaker-modusen meget bra ut opp av esken, med særdeles korrekt og jevn fargebalanse. Dette er en modus man trygt kan velge for mest mulig nøytrale farger.

Dessverre fungerer ikke Autocal-innstillingen med Filmmaker Mode, da denne er låst fra fabrikk. Derimot er den alminnelige film-modusen et godt utgangspunkt for presis kalibrering. Her oppnådde vi 0,4 gjennomsnittlig delta-avvik i gråtoneskalaen, med et maks avvik 0,9, som er langt under grensen på 3.0.

Q950TS gir meget gode måleresultater, men vi skulle ønske at Samsung hadde en snarvei til bildeinnstillinger på fjernkontrollen, slik LG og mange andre produsenter tilbyr. Det blir mye trykking frem og tilbake for å komme til ønskede innstillinger. Et ønske til neste gang!

Kalibreringsrapporter:

Q950TS SDR (Film)

Q950TS Filmmaker mode

Q950TS HDR

 

All kalibrering er utført av Gorm Sørensen fra ProCal. Gorm Sørensen er en ISF- og THX-sertifisert kalibreringsekspert med årelang erfaring innen TV/AV, kino og kringkasting.

Karakter
Samsung Q950TS (QE75Q950TS)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde