Etter å ha vært i ”åttende himmel” med Samsungs nye 8K-TV inntil nylig, er det på tide å komme ned på landjorda igjen. Selv om 8K-oppløsning kan se svært imponerende ut i all sin sylskarpe prakt, er det de færreste forunt å betale for gildet! Mange vil nok hevde det er galskap å bruke 40-50.000 kroner på en TV – spesielt i disse tider hvor man kanskje er ekstra nøye med hva kronene går til. Heldigvis finnes det noen gode alternativer!
Dersom du er kresen på bildekvalitet, men kvier deg for å betale mer enn du må, kommer 4K-modellen Samsung Q80T akkurat som bestilt. Denne QLED-skjermen inneholder mye av den samme teknikken du finner i Samsungs flaggskipmodeller, bare til en langt hyggeligere pris. Hvem vet, kanskje det går an å få topp ytelse uten å snu privatøkonomien på hodet?
Samsung Q80T: QLED-TV med direkte LED
Q80T er en fersk nykommer blant 2020-modellene fra Samsung. Ut fra navnet er det lett å tro at vi snakker om en direkte arvtager til fjorårets Q80R. Men den gang ei! Koreanerne har nemlig stokket om på modell-kabalen i år, og derfor ligner årets ”Q80T” mer på fjorårets Q70R når det gjelder tekniske spesifikasjoner. Forstå den som kan…
Uansett, Q70R er ingen dum TV å ta over stafettpinnen etter: Dette er modellen vi kåret til det beste kjøpet blant QLED-modellene i fjor. For modellåret 2020 er Q80T nå den billigste QLED-varianten med direkte LED-baklys, som innebærer en markant forbedring i bildekvalitet. Lavere modeller på rangstigen slik som Q77T, Q60T – ja til og med designmodellen The Frame – må nøye seg med kant-LED.
Direkte LED-baklys er en teknikk vi kjenner fra Samsung high-end modeller. Q80T har riktignok færre individuelle LED-soner, og litt lavere lysstyrke enn de råeste toppmodellene. Når det er sagt, ble vi ganske imponert over hva denne Samsung-skjermen presterer, og det til halve prisen av storebrødrene!
Design
Q80T-serien leveres i et bredt utvalg av størrelser, helt fra 49 ”og opp til 85”. I denne testen har vi tatt en nærmere kikk på 65”og 85” modellen.
Samsung Q80T preges av en slank og lekker design, med en sokkel som er både smal og flat. Den har kun en tynn ramme rundt skjermen, der bildet går nesten helt ut i kantene. Til en direkte LED-TV å være er den også relativt slank i dybden: Litt tykkere enn de tynneste OLED-skjermene, men ikke noe som sjenerer.
Dersom du er godt kjent med Samsungs dyrere modeller, vil det være et par finesser som glimrer med sitt fravær på Q80T: Den har kun standard veggfeste (ikke såkalt No-Gap), og har heller ingen separat koblingsboks. Derfor blir installasjonen mer av det tradisjonelle slaget, med ledninger som henger ned. Samsung har imidlertid gjort det mulig å lede kabler ned gjennom foten.
Bildetekst: Q80T må klare seg uten Samsungs praktiske veggfeste og koblingsboks, og egner seg derfor best til å stå på benken. Den har imidlertid riller for å føre kablene på en praktisk måte.
Brukervennlighet og finesser
Samsung Q80T tilhører kanskje mellomsjiktet blant årets modeller, men når det kommer til finesser ligger den faktisk tett på toppmodellene.
Utvalget av streamingtjenester er meget bra: Med både Netflix, Apple, Amazon, HBO, Rakuten og snart også Disney+, er det nok av innhold å boltre seg i.
Brukergrensesnittet Tizen er en av våre favoritter innen smart-TV. Årets versjon har fått skarpere grafikk og bedre organiserte menyer. TV-en er superenkel å sette opp ved hjelp av mobilen, og menylinjen gjør det lett å finne frem til ulike typer innhold. Du kan selv skreddersy din egen menylinje med de appene du bruker mest.
En annen nyhet på 2020-modellene er funksjonen Smart View, som lar deg vise mobilskjermen din ved siden av TV-innholdet. Det går til og med an å lytte til den andre ”skjermen” via hodetelefon-utgangen!
Q80T har også Ambient Mode, som er Samsungs smarte skjermsparer. Når skjermen står i standby kan den vise alt fra familiefoto til værinformasjon, eller farger og grafikk som går i ett med omgivelsene.
Q80T støtter selvfølgelig HDR-video, inkludert det åpne HDR10+ formatet med dynamiske metadata. Derimot må den klare seg uten Dolby Vision, som bl.a Netflix bruker på mye av sitt HDR-innhold. Samsung er nå den eneste av de store TV-produsentene som ikke støtter Dolby-formatet.
Samsung Q80T kan også skilte med HDMI 2.1 på en av inngangene. Den støtter 4K/120p Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Det lover godt for fremtidig kompatibilitet med neste generasjons spillkonsoller Playstation 5 og Xbox Series X.
Q80T har for øvrig en dedikert spillmodus, med rekordlav forsinkelse. Vi målte såkalt input lag ned mot 5 millisekunder!
Bildekvalitet
Som vi nevnte innledningsvis, er Q80T inngangsbilletten til såkalt direkte LED-TV fra Samsung i år. Alle de rimeligere modellene, inkludert designmodellen The Frame, må klare seg med kant-LED. Og vi skal ikke underdrive hvilken forskjell dette gjør på bildekvaliteten: Under testen hadde vi nettopp The Frame stående ved siden av. Og selv om årets modell har fått et tydelig løft, kan den ikke måle seg med kontrasten fra Q80T!
Med Samsung-skjermene stilt side om side, er det ingen tvil om at begge ser glimrende ut på standard TV-innhold. Både nyheter, sport og underholdning ser skarpt og lekkert ut, med en jevn og ren fargegjengivelse, pluss bred innsynsvinkel. Begge modeller gjør også en god jobb med å skalere opp HD-innhold til sylskarp 4K. Ikke så rart, da de begge benytter samme videoprosessor (Quantum Processor 4K).
Det er først når vi utfordrer de to Samsung-skjermene med moderne HDR-innhold (video med høyere kontrast og bredere fargespekter) at forskjellene begynner å bli fremtredende. Mye av innholdet fra Netflix, Amazon, Disney så vel som 4K Blu-ray gjengis nå i HDR-format, som virkelig presser TV-ens yteevne til det ytterste.
Kant-LED skjermer som The Frame har et stort handikap på HDR-innhold, fordi det statiske baklyset legger en demper på kontrasten. Skjermen greier simpelthen ikke å gjengi de mørkeste og lyseste nyansene samtidig. Kontrastomfanget blir rett og slett for stort, og mange visuelle detaljer går tapt. Her har Q80T med direkte LED-baklys en stor fordel, da den kan gjengi større kontrastforskjeller fra scene til scene.
Knallsterk kontrast
Med 4K-filmen Gemini Man i Blu-ray-spilleren, er det påfallende stor forskjell mellom The Frame og Q80T. Actionfilmen med Will Smith i hovedrollen byr på mange fargerike scener i dagslys, så vel som i mørket. Og det generelle inntrykket er at Q80T har vesentlig mer trøkk! Her er det skikkelig gnist i fargene, i tillegg til at mørkere scener får en helt annen dybde og detaljrikdom. Q80T har rikelig med lysstyrke nok til å se TV på høylys dag, samtidig som den makter å få frem de mørkeste nyansene i en dunkel scene. Kontrasten er rett og slett knallsterk!
Bildet på The Frame ser til sammenligning ganske flatt ut, og makter ikke gi tilsvarende dybdefølelse i mørke scener. Lyse objekter på skjermen, slik som flammer og eksplosjoner, får heller ikke den samme livaktige gløden som på Q80T. Ingen tvil: Her går bildeopplevelsen klart i favør av direkte LED.
4K vs 8K
Q80T er faktisk så god, at det var fristende å sammenligne med den langt dyrere Q800T som vi også har stående. Denne 8K-skjermen koster det dobbelte av Q80T i 65”, hvilket burde tilsi rått parti og ren utklassing! Men fullt så svart/hvitt er det ikke.
4K-skjermen Q80T klarer selvsagt ikke matche det sylskarpe og superglatte bildet fra 8K-modellen. Her er Q800T rett og slett overlegen. Men når det kommer til kontrast, fargegjengivelse og generell bildeopplevelse, er det faktisk flere likheter enn forskjeller mellom de to. Begge TV-ene byr på en veldig flott, nyansert fargegjengivelse som også bevares godt ved en skarpere innsynsvinkel. I tillegg har de faktisk omtrent like bra svartnivå. Selv om Q80T har litt færre individuelle soner, med litt mer synlig ”halo” effekt fra baklyset, er forskjellen langt mindre enn vi hadde trodd på forhånd. Ikke verst for en TV til 20.000 kroner!
Det eneste som hemmer kontrasten litt, er at Q80T har et noe blankere frontglass enn Q800T, og derfor er mer følsom for lysrefleksjoner og ”speiling” av rommet. Men så lenge du tar forholdsregler med gardiner foran vinduene, trenger ikke dette være noe stort problem. Eventuelt kan du vurdere dyrere modeller som Q90T og Q95T – som kommer utstyrt med Samsungs supermatte Ultra Black filter.
Fra 65” til 85”!
I tillegg til 65” versjonen av Q80T har vi også sjekket ut 85-tommeren i samme serie. Dette gjør vi for å forsikre oss om at ytelsen er noenlunde lik mellom de ulike modellene. I tillegg gjør vi det fordi 85” er rått!
QE85Q80T (pris: 49.990 kr) har samme design utvendig, men er definitivt en massiv TV. Med sine 85 tommer har den nesten 30% større bildeareal enn 75”, og er mer enn 70% større enn 65” som vi har stående ved siden av. Den digre skjermen fyller hele synsfeltet med underholdningen du vil se. Likevel er den relativt enkel å plassere, takket være midtmontert sokkel.
Vårt generelle inntrykk av 85” Q80T er at den har samme generelle bildekvalitet som 65”. Når det er snakk om BILDEOPPLEVELSE, går den imidlertid lillebror en høy gang! Det blir omtrent som å gå fra en liten bygdekino til en ren IMAX-forestilling!
Den sylskarpe 4K-oppløsningen kommer virkelig til sin rett med så stort bildeareal. I tillegg bidrar det direkte LED-baklyset til at skjermen bevarer god kontrast og lysstyrke, jevnt fordelt over hele skjermen. Innsynsvinkel og fargegjengivelse fremstår meget bra, og det samme gjør de glatte bevegelsene.
Vi opplevde egentlig ingen spesielle ulemper ved den større Q80T-modellen, bortsett fra en ting: det relativt blanke frontglasset vil nok bli ekstra merkbart her, gitt det massive bildearealet. Derfor gjelder det å ta visse forholdsregler med hvor du plasserer TV-en i forhold til vinduer og andre lyskilder.
Lydkvalitet
Samsung Q80T kommer med noen interessante finesser på lydsiden, deriblant Object Tracking Sound. Denne funksjonen bruker et ekstra sett med høyttalere, samt digital lydbehandling for å skape større og mer livaktig lydbilde. TV-en analyserer lydsignalet og fordeler lydeffektene for å gi en mer realistisk surround-effekt.
Samsung-skjermen gir faktisk utmerket lyd på egen hånd: her er det god klarhet i stemmene, i tillegg til fin fylde i bassen. De ekstra høyttalerne bidrar også til å gjøre lydbildet større og bredere, ved at lyden sprer seg jevnere rundt hele TV-en, og ikke bare fra undersiden. Lyden som kommer ut stemmer bedre overens med det vi ser på skjermen. Dette oppleves som en klar fordel, spesielt med den digre 85” utgaven!
Samsung Q Symphony: Lydplanke og TV i samspill
Selv om Samsung Q80T har relativt fin TV-lyd, vil den selvfølgelig få god drahjelp av en skikkelig lydplanke med subwoofer – gjerne med Atmos 3D-lyd. Her er det verdt å nevne at du nå kan hente ut lydsignalet fra TV-en i høy kvalitet via HDMI eARC-kontakten.
Velger du en ny 2020-modell lydplanke fra Samsung, kan du også ta i bruk den nye finessen Q Symphony: Denne utnytter TV-ens egne høyttalere i kombinasjon med lydplanken, for å skape et enda større lydbilde.
I forbindelse med testen, fikk vi også låne en Samsung Soundbar Q800T lydplanke, slik at vi kunne sjekke ut Q Symphony. Og resultatet er faktisk ganske interessant.
En seriøs lydplanke som Q800T gir naturligvis et stort løft i seg selv. Stemmer, musikk og lydeffekter får en helt annen klarhet, fylde og autoritet, ikke minst takket være den trådløse subwooferen.
Når vi sjalter inn Q Symphony, merker vi ingen særskilt økning i lydkvalitet, men det er definitivt en økning i kvantitet! Lydbildet blir bredere og høyere, og gir en mer tydelig surroundeffekt. Dette var spesielt merkbart på lydspor med Dolby Atmos: her bruker lydplanken TV-ens toppmonterte høyttalere som innebygde ”høydekanaler”, noe som gir en merkbart større 3D-effekt. Det virker også være god innbyrdes synkronisering mellom de forskjellige høyttalerne.
Vi måtte likevel være forsiktig med å skru opp volumet altfor mye: De innebygde TV-høyttalerne låter tydelig presset på høye lydnivåer, med forvrengning og resonans som farger lydbildet. Dette inntreffer på et punkt hvor lydplanken fortsatt har en del krefter til overs. Q Symphony blir derfor ingen erstatning for ekstra, fullverdige separate surroundhøyttalere, men kan likevel være en ganske morsom og nyttig finesse, så lenge den brukes med måte.
Konklusjon
Samsung Q80T seiler opp som en høyinteressant kandidat i premium-klassen: Den koster litt mer enn budsjettmodellene, men gir stor bildemessig gevinst. Samsung-skjermen er som skapt for å se krevende filmer og serier i HDR-kvalitet: Det direkte LED-baklyset bidrar til suveren kontrast. I tillegg scorer denne modellen bra på utstyr og tilkoblingsmuligheter. Hvis du sikler på Samsungs råeste high-end modeller, men vil slippe å betale en formue, er Q80T helt klart et godt kjøp. Vi er ennå i begynnelsen av TV-året 2020, men en ting er sikkert: Her har konkurrentene fått en TV å bryne seg på!
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser