TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Philips OLED+959 (65OLED959/12)

Fortsatt i en klasse for seg

Topp bildekvalitet, topp lyd og en ny generasjon Ambilight: Philips beste OLED-TV leverer varene og gir førsteklasses TV-underholdning – med noen små forbehold.

Av / 12.12.24 - 09:59
Philips OLED+959 (65OLED959/12)

Lyd & Bilde mener

  • Philips OLED+959 har en flott design, og leverer et sylskarpt og kontrastrikt bilde, med god hjelp fra et oppslukende Ambilight-lys. De innebygde B&W-høyttalerne serverer utsøkt lyd.
  • Prisen er i den høye enden for en 65-tommer, og Philips-skjermen må klare seg med at 2 av 4 HDMI-innganger støtter 4K/120 Hz.

En skikkelig high-end TV er nødt til å gi noe ekstra. Når man betaler en høyere pris, forventer man å oppnå bedre kvalitet, en spesiell finesse eller unik opplevelse som man ikke får andre steder. Hvis ikke blir jo poenget borte! Philips ser imidlertid ut til å ha funnet oppskriften med OLED+959, som er deres seneste high-end modell.

OLED+959 tar i bruk et topp moderne og lyssterkt MLA OLED-panel fra LG, kombinert med en kraftigere «Dual Engine» P5 AI videoprosessor. OLED+959 markerer også 20-års jubileet for Ambilight med en helt ny versjon av det populære omgivelseslyset. Og for de av oss som har kresne ører, kan den friste med et Dolby Atmos 5.1.2 surround-høyttalersystem, signert Bowers & Wilkins.

Philips OLED+959 (65OLED959/12) 1
Philips OLED+959 Ambilight TV. (Foto: Philips).

Philips OLED+959

OLED+959 er altså selskapets nye flaggskipmodell for 2024/2025. Philips har nemlig valgt en annen lanseringstakt enn konkurrentene, hvor de liker de å spare den aller beste modellen til sist. Vi ble først introdusert for prototypen tilbake i januar 2024, men nå er den altså endelig klar.

At denne OLED-en er litt særegen, kommer tydelig frem allerede når vi pakker den opp. TV-en har en frisk og annerledes design. For det første er Philips-skjermen overraskende tykk til OLED å være: 959 er faktisk cirka 4-5 centimeter tykk over hele skroget, og det skyldes mest av alt den omfattende høyttalerbesetningen, som er skjult bak grå stoffdeksler.

Potente høyttalere tar som kjent en del plass, og i stedet for å adskille dem i en separat lydplanke, har B&W valgt å integrere dem i TV-kabinettet. Litt som på high-end modellen Z95A fra Panasonic, men her er de strukket helt ut i kantene, og skjult bak stilige grå tekstiler, hentet fra danske Kvadrat.

Annonse
Philips OLED+959 (18) Philips OLED+959 (12) Philips OLED+959 (15) Philips OLED+959 (14) Philips OLED+959 (4) Philips OLED+959 (8) Philips OLED+959 (6) Philips OLED+959 (19) Philips OLED+959 (1) Philips OLED+959
<
>
Philips OLED+959 Ambilight TV. (Foto: Audun Hage)

Esken er forresten blytung! Det skyldes mest av alt den medfølgende gulvsokkelen i aluminium. Den hever skjermen til riktig nivå, slik at TV-en kan stilles rett på gulvet, og har dessuten en smart løsning for skjult kabelføring. Sokkelen virker solid, og den kan forresten også bygges om til å fungere som veggfeste også. Men ikke til TV-benken altså.

Det hele gir et originalt og futuristisk utseende, og vi får umiddelbart følelsen av at dette er en TV som er laget for å vises frem som et teknisk vidunder, snarere enn å kamufleres som en bilderamme.

Et aber bare: OLED+959 leveres så langt vi vet bare i én skjermstørrelse på 65 tommer. Så hvis du er på jakt etter en større eller mindre modell, er det bedre å kikke på lillebroren OLED+909, som har et bredere utvalg av skjermstørrelser.

Philips OLED+959 (65OLED959/12) 2
Philips OLED+959 og OLED+909. (Foto: Philips)

Ny generasjon Ambilight Plus – på tre sider

Den aller mest spennende nyheten for Philips-fans er det splitter nye Ambilight-lyset, spesifikt navngitt som Ambilight Plus. Philips har hatt stor suksess med det stemningsfulle omgivelseslyset, helt siden de første Ambilight TV-ene ble introdusert for 20 år siden.

Denne generasjonen tar i bruk en ny type «kuppelformede» linser utenpå lysdiodene, som skal gi en bedre og mer presis spredning av omgivelseslyset. Antallet LED-soner har økt, for å kunne følge handlingen i skjermbildet enda tettere.

Philips hadde lenge et monopol på denne lysteknikken, men i det siste har vi sett løsninger fra blant andre Signify/Philips Hue, Nanoleaf og Govee, som vil ta opp konkurransen om TV-seernes gunst. Disse består av LED-striper og lamper man kan montere på og rundt TV-en.

Effekten er noe av den samme, men Philips har fortsatt et fortrinn i våre øyne. Siden de kjenner den fysiske plasseringen av hver enkelt lysdiode, har de bedre mulighet til å dirigere lyset nøyaktig i samsvar med innholdet rundt om på skjermen.

Vi tipper at Ambilight Plus er laget for å understreke denne forskjellen, for den blir ekstra tydelig når vi betrakter OLED+959 i aksjon. Lyset er veldig sterkt, dynamisk og livaktig, samtidig som det er tett synkronisert med handlingen.

Vi er vant til at Ambilight har en stemningsfull, men ganske diffus sammenblanding av farger. På denne generasjonen er det lett å se at lyset har blitt skarpere og mer grafisk detaljert – som om noen har finjustert fokuset på linsen litt.

Det kan virke litt distraherende i starten, men når man fester blikket på skjermen, vil man etter hvert oppleve å bli trukket mer og mer inn i handlingen. Lyset gjør at TV-en føles større enn den egentlig er.

Philips har imidlertid vært litt sparsomme med antallet lysdioder, for i motsetning til lillebroren OLED+909, som har firesidig Ambilight, mister OLED+959 lysdiodene på undersiden. Du må altså velge om du vil ha firesidig Ambilight av den gamle typen, eller tresidig Ambilight Plus. Det beste ville jo være at man slapp å velge!

Brukervennlighet og finesser

Den rykende ferske flaggskipmodellen har en rik smørbrødliste av finesser. Brukergrensesnittet er det velkjente Google TV, hvor du kan lagre egne brukerprofiler og skreddersy skjermen etter egne preferanser – inkludert en egen meny for barna.

Philips har sørget for at OLED+959 skal fungere bra til gaming, med støtte for opptil 144Hz skjermfrekvens og VRR (Variable Refresh Rate). Den har en egen kvikk bildemodus for spill, pluss en Game Bar-meny med relevante innstillinger.

Philips er flinke til å støtte ulike videoformater, deriblant både HDR10+ og Dolby Vision til film og  gaming-formål, i tillegg til Dolby Atmos og DTS:X på lydsiden. Det sørger for at moderne underholdning kan vises i beste tilgjengelige kvalitet. Philips-skjermen støtter også Apple Home og AirPlay 2, slik at man kan styre og dele innhold fra iOS-enheter.

På tilkoblingssiden har det derimot ikke skjedd så mye siden OLED+909 og OLED809, der det fortsatt bare er to av fire HDMI-innganger som støtter 2.1-standarden. Her ligger Philips med andre ord bak Samsung og LG, som tilbyr fire fullt kompatible innganger på sine OLED-modeller.

Philips OLED+959 (65OLED959/12) 3
Fjernkontrollen med Bluetooth og USB-C har også fått en liten ansiktsløfting, og er veldig praktisk med blant annet en programmerbar knapp. Vi merker at TV-en responderer hurtig på kommando. (Foto: Amund Smidesang)

Bildekvalitet

Det er ingen hemmelighet at Philips har en solid posisjon i det nordiske TV-markedet, både som følge av Ambilight-effekten, men også den spreke bildekvaliteten. Philips liker sterke og dynamiske farger, og er ikke redd for å bruke videoprosesseringen for det den er verdt!

OLED+959 kommer attpåtil med en såkalt «Dual Engine» under panseret, med to prosessorer som avlaster hverandre og tar oppgavene med å styre bildebehandlingen og Ambilight-lyset. Med Perfect Natural Motion bevegelsesutjevning samt ulike «AI» drevne bildeforbedringer, blir vi lovet en smud og sylskarp bildegjengivelse.

Det får vi saktens også, og førsteinntrykket er at bildekvaliteten ligger tett opp mot OLED+909 som vi har testet tidligere.

Skarpheten er formidabel, og med gode produksjoner som «Naturens farger» med David Attenborough, er det nesten så man lurer på om vi i det hele tatt trenger 8K-TV! OLED+959 gjør også underverker med å oppskalere eldre videoinnhold, skarpt og støyfritt.

Kontrasten er selvfølgelig glimrende, som er å forvente når vi snakker om et moderne OLED-panel. Filmer med mørke scener som «The Equalizer» får en fenomenal dybde, og utfordringer med lokal dimming er selvfølgelig ikke noe tema. Philips-skjermen har dessuten en god antirefleksbehandling som reduserer speiling av omgivelsene.

Lysstyrken er også utmerket, om ikke nødvendigvis klasseledende: Her har vi blitt ganske godt vant med den nyeste generasjonen MLA OLED-paneler. Vi målte Philips-skjermen til cirka 1400 nits i et 10 % vindu, som er omtrent på det jevne med lillebroren OLED+909. Det er også merkbart mer enn mid-end modellene (OLED809, LG OLED C4 etc.) som stopper rundt 1000 nits.

Samtidig skal det sies at vi har målt flere av konkurrentene (LG OLED G4, Panasonic Z95A, Samsung S95D) til å yte enda litt høyere lysstyrke. Kanskje Philips har vært litt konservative, for å minimere risiko for innbrenning?

Uansett så er lysstyrken tross alt relativt god, og Philips-skjermen klarer definitivt å servere et meget dynamisk og livaktig bilde. Detaljnivået i lyse scener er glimrende, med en imponerende gjengivelse av sollys, skyer på himmelen og lignende. Og fremfor alt merkes det på de kruttsterke fargenyansene.

Smart bildebehandling med AI

Philips-skjermen er meget god til å justere lysstyrke, kontrast og fargene etter forholdene. Den såkalte AI-bildemodusen er effektiv til å analysere videoinnholdet og velge den optimale bildeinnstillingen for oss, basert på våre egne preferanser. Og når man legger til en innebygd lyssensor som tilpasser seg til lysforholdene i rommet, virker det hele ganske smart – altså en finesse som fungerer bra til mange varianter av TV-innhold.

For oss som liker å se filmen eller TV-serien slik produsenten har mastret den i studio, finnes det også mer puristiske bildeinnstillinger. Her har Philips også en mer skånsom «Filmmaker Mode», som skrur av unødvendig bildebehandling.

Alt i alt leverer OLED+959 fortreffelig bildekvalitet, men det er flere likheter enn forskjeller fra den litt rimeligere lillebroren OLED+909, som også er en glimrende TV.

Det er først og fremst når vi legger til den imponerende grafiske effekten av Ambilight Plus-lyset at vi merker forbedringen rent visuelt. Med det ekstra sterke og detaljerte lyset oppnår vi en slags «3D-effekt» som ikke kommer like godt frem på lillebroren.

Les også Philips’ råeste TV hittil? Philips OLED909 gir oss en bildeopplevelse vi bare kunne drømme om for få år siden: En fetere TV på veggen tror vi skal du lete lenge etter.

Lydkvalitet

Lyden er nok den delen hvor Philips OLED+959 skiller seg mest fra konkurrentene, og andre familiemedlemmer. Philips har et mangeårig samarbeid med høyttalerprodusenten Bowers & Wilkins, og på toppmodellen har engelskmennene tenkt nytt.

959 har til sammen hele 18 høyttalerelementer, men i stedet for å samle dem i en lydplanke-modul – slik de gjorde på forgjengere som 936 og 986 – har man altså valgt å integrere dem i selve TV-kabinettet.

Front- og senterkanalen sitter rett i underkant av skjermen, mens det også sitter egne surround- og høydekanaler på toppen og sidene, i tillegg til en separat basshøyttaler på baksiden. Totalt gir det 5.1.2 kanaler, og det hele drives av en forsterker på 102 watt.

Dette er blant de mest avanserte innebygde lydsystemene vi har sett på en TV, og det lar seg også høre. Philips-skjermen har en glimrende, klar og fyldig stemmegjengivelse som forankrer dialogen godt i midten. Stemmene er godt synkroniserte og føles nærmest tilstedeværende i rommet, slik at det blir lett å følge handlingen. En vesentlig forskjell fra den ofte diffuse stemmegjengivelsen fra «standard» lydsystemer.

Philips-skjermen har også et imponerende stort og bredt lydbilde som brer seg langt utenfor skjermkantene. Stereo-effekten er overbevisende, og vi får også en viss følelse av surroundeffekt. Når biler eller andre objekter passerer over skjermen, får vi en tydelig fornemmelse av lydeffekter som beveger seg fra side til side. Den integrerte bassen er saftig og taktfast, og gir bra fylde til både musikk og lydeffekter. Vi skal ikke påstå at det matcher de største lydplanke-systemene med bakhøyttalere og subwoofer, men til integrert TV-lyd å være, er det definitivt imponerende. Akkurat som med Ambilight-lyset, opplever vi at også lyden strekker seg langt utenfor TV-rammene. Skikkelig kult!

Konklusjon

Philips OLED+959 har mye av det som skal til for å skille seg ut i et knalltøft TV-marked. Med en meget sprek bildekvalitet, oppslukende Ambilight-lys og potent, virkelighetstro lyd, er alt duket for en førsteklasses TV-opplevelse. Men du må også betale for gildet, da Philips-skjermen ligger i den høyere enden for en 65-tommers OLED. Men det kalles jo ikke high-end for ingenting!

At OLED+959 «bare» har Ambilight på tre sider virker derfor litt rart, siden dette tross alt er flaggskipmodellen. Men du slipper i det minste at TV-en lyser opp gulvet og avslører hybelkaniner.

Det finnes riktignok flere konkurrenter der ute som kan utfordre Philips på bildekvalitet og lyd, deriblant Panasonic Z95A, og du kan også få en større, men enklere 77 eller 83-tommers OLED for lignende beløp som Philips forlanger for sin 65”. På den positive siden kommer Philips med egen gulvsokkel, trenger ingen lydplanke, og er du fan av Ambilight er vel OLED+959 noe av de heftigste vi har sett hittil.

Karakter
Philips OLED+959 Ambilight TV
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde