TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Philips OLED809 (65OLED809/12)

Fargerik TV-underholdning

Philips’ mest populære OLED-TV er tilbake i ny 2024-versjon: OLED809 er en TV med skyhøy underholdningsfaktor.

Av / 18.10.24 - 08:00
Philips OLED809 (65OLED809/12)

Lyd & Bilde mener

  • Philips OLED809 leverer glimrende bildekvalitet med god kontrast og glatte bevegelser, og det stemningsskapende Ambilight-lyset gjør opplevelsen enda bedre.
  • Philips-skjermen har ikke den råeste lysstyrken, og må nøye seg med at to av fire HDMI-innganger har den nyeste 2.1-standarden.

Tro det eller ei, men nå har det faktisk gått nesten ti måneder siden vi ble introdusert for Philips 2024 TV-modeller for første gang tilbake i januar. Produsenten har tatt seg god tid med å rulle årets TV-modeller ut i butikkene og til oss testere. Men den som venter på noe godt … heter det vel? Uansett, nå er nykommeren OLED809 klar til dyst!

Philips OLED809 (65OLED809/12) 1
Philips OLED809 har en slank design, med tynn ramme. Flere av skjermstørrelsene leveres med en sentral svingbar sokkel. (Foto: Philips)

Philips OLED809: høy ytelse i premium-klassen

800-serien har lenge vært blant de mest populære TV-modellene fra Philips. Den oppdaterte 2024-versjonen med OLED EX-paneler lover en maks lysstyrke på 1300 nits, sammen med tresidig «Next-Gen» Ambilight-lys. En ny åttende generasjons P5 AI videoprosessor sørger for å holde kontroll på bildebehandlingen.

Utseendemessig slekter OLED809 klart på fjorårsmodellen OLED808. OLED-skjermen har en sylslank innramming med mørkegrå farge. Philips har også beholdt den praktiske vendbare sokkelen, med unntak av 77-tommeren som leveres med to ekstra stødige føtter. Ellers vet vi at mange foretrekker å veggmontere Philips-skjermene.

OLED809 leveres i skjermstørrelser fra 42 til 77 tommer, så enten du har en stor stue eller et lite bøttekott, kan du nå fylle det med OLED-bilder og et heftig bakgrunnslys på veggen.

Philips OLED809 (65OLED809/12) 2
Men dersom du velger 77-tommeren står denne på to føtter. (Foto: Philips)

Tresidig Ambilight-lys

Philips TV-modeller har en innebygd fordel som kommer ekstra tydelig frem nå som høstmørket setter inn. Overalt hvor vi ferdes er det lett å skimte at fargerike LED-lys blir stadig mer populært rundt om i nordiske stuer, og det ser enda mer spektakulært ut når fargene skifter i takt med hendelsene på TV-skjermen.
Vi snakker selvfølgelig om det fargerike omgivelseslyset Ambilight, som har vært et Philips-varemerke i årevis. OLED809 kalles nå en «Ambilight TV» for å understreke at dette er en særegen finesse. Det finnes riktignok konkurrenter som tilbyr lignende løsninger, men disse krever at du må montere eksterne LED-striper.

Annonse

OLED809 har den nye generasjonen Ambilight-lys, med lysdioder montert på sidene og på toppen bak. Vil du derimot ha firesidig Ambilight må du gå et hakk opp, til storebroren OLED+909.

Dessverre er det ikke lenger mulighet til å fjernstyre Philips Hue lyspærer slik man kunne på tidligere generasjoner. Det konseptet tilhører nå divisjonen Signify, som tilbyr den separate Philips Hue Sync Box.

Philips OLED809 (65OLED809/12) 3
Philips OLED809 har tresidig Ambilight-lys (venstre, høyre og toppen), mens storebroren OLED+909 leveres med Ambilight på fire sider. (Foto: Philips)
Les også Slutt for Philips Ambilight+Hue? Nye Philips Ambilight TV-modeller vil ikke lenger ha direkte fjernstyring av Hue lyspærene, hevdes det.

Brukervennlighet og finesser

Philips har i år introdusert operativsystemet Titan OS på enkelte TV-er, men på OLED-modellene beholder de det velkjente Google TV. Det gir tilgang til et bredt utvalg av apper og strømmetjenester, og startskjermen bør se velkjent ut for de fleste. Du kan lagre egne brukerprofiler og skreddersy skjermen etter egne preferanser, inkludert en egen meny for barna.

Philips legger vekt på at årets modeller skal være mer tilrettelagt for gaming, med støtte for opptil 144Hz skjermfrekvens med VRR. OLED809 har en egen kvikk bildemodus for spill, pluss en Game Bar-meny med relevante innstillinger.

OLED809 har støtte for både HDR10+ og Dolby Vision (også for gaming), i tillegg til Dolby Atmos og DTS:X på lydsiden. Det sikrer at masse moderne underholdning vises i beste tilgjengelig kvalitet.

Fjernkontrollen med Bluetooth og USB-C har også fått en liten ansiktsløfting, og er veldig praktisk med blant annet en programmerbar knapp. Vi merker at TV-en responderer hurtig på kommando. En annen gladnyhet er at Philips-skjermen nå støtter Apple Home og AirPlay 2, slik man kan styre og dele innhold fra iOS-enheter.

På tilkoblingssiden har det derimot ikke skjedd så mye siden sist. Philips nøyer seg fortsatt med to av fire HDMI-innganger i 2.1-standard på denne modellen.

En av kontaktene fungerer dessuten som eARC-port, så dersom du kobler til en lydplanke har du bare egentlig én inngang igjen. Hvilket betyr at du har begrenset plass til avanserte spillkonsoller med 4K/120Hz videosignaler. Det er verdt å merke seg at konkurrenter som Samsung S90D og LG OLED C4 allerede tilbyr full båndbredde på alle fire inngangene.

Philips OLED809 (65OLED809/12) 4
Philips OLED809 har det velkjente brukergrensesnittet Google TV. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Det er på bilde-arenaen at slaget skal stå, og her skal det sies at OLED809 leverer varene.

Philips sine OLED-modeller har vært ekstra populære nettopp grunnet sine rike farger og sterke kontrast, godt akkompagnert av Ambilight. Og det får vi i fullt monn med OLED809. Bildekvaliteten er virkelig sylskarp, og vil tiltale de som liker en frisk bildeopplevelse, og som ikke rynker på nesen av litt ekstra krydder.

Mens mange TV-produsenter er nærmest religiøst opptatt av «Director’s Intent» (regissørens intensjoner) og forsøker å bevare et studiokorrekt bilde, har Philips lagt seg på en litt mer løssluppen og gøyal linje. Deres holdning er at mye av dagens varierte innhold (spesielt eldre opptak) har godt av en ekstra omgang i videoprosessoren. De liker å ta prosessorkraften i bruk for å forbedre bildekvaliteten i størst mulig grad. Og i dette tilfellet spares det ikke på fargene!

I den ferske Netflix-dokumentaren Mr. McMahon, om wrestling-sirkuset WWE, er det mange tilbakeblikk til 90-tallet. Noen av opptakene har ganske miserabel kvalitet, men Philips-skjermen klarer å forbedre skarpheten og jevne ut bevegelsene, slik at de ser ganske så briljante ut.

Philips OLED809 L&B (6) Philips OLED809 L&B (5)
<
>

Smart bildebehandling

OLED809 kommer utstyrt med en ny generasjon P5 AI videoprosessor. Finurlig nok skal ikke AI stå for Artificial Intelligence, men snarere Ambient Intelligence i dette tilfellet. Det handler om at Philips-skjermen kan hurtig omstille seg etter omgivelser og innhold, og justere lysstyrke, kontrast og fargene etter forholdene.

Den såkalte AI-bildemodusen er ganske smart, ved at den kan analysere videoinnholdet og bestemme riktig bildemodus ut fra dette. Du kan også gå inn og definere hvilken modus du foretrekker, og lagre denne til ulike innhold og videoinnganger. Slik kan du være sikker på å få den modusen du liker best, uten å måtte trikse med fjernkontrollen hver gang.

Den dynamiske bildemodusen Crystal Clear (Krystallklar) gir en ganske saftig bildeopplevelse, med veldig oppjusterte farger og kunstig høy skarphet. Men noen eldre produksjoner kan ha godt av en slik vitamin-innsprøytning.

HBO-serien Band of Brothers var i sin tid en meget imponerende produksjon, men kan virke litt tam sett med dagens øyne. Da kan du sjalte over til Krystallklar og gi krigsdramaet litt mer farger og liv.

Når det er sagt, faller nok den passe edruelige Hjemmekino-modusen mer i smak for vår del, på et bredt spekter av innhold. Vi liker dessuten at Philips gir anledning til å finjustere innstillinger slik som bevegelseskompensasjon, på en måte vi foretrekker. Og for den som ønsker å få OLED809 proffkalibrert, finnes det også en egen Calman-modus.

Philips OLED809 L&B (4)
<
>
OLED809 leverer glimrende bildekvalitet, og kommer med flere praktiske bildemoduser. Du kan også la «AI» velge rett bildemodus for deg. (Foto: Audun Hage)

God kontrast og glatte bevegelser

Philips OLED809 utmerker seg akkurat som forgjengeren med et kontrastrikt og fargerikt bilde, med skarp og støyfri bildebehandling. Svartnivået er selvfølgelig bekmørkt som OLED-er flest: Fordi alle de små pikslene i panelet kan tennes og slukkes individuelt, er det ikke behov for noe baklys, og det bidrar til suveren kontrast. Alle farger og grå nyanser kan tegnes opp på en fullstendig svart bakgrunn, og det gir en fabelaktig dybde i bildet.

OLED809 har også veldig glatte og sømløse bevegelser, hvor den makter å bevare skarpheten nesten uansett hvilken manøver som foretas på skjermen. Man kan følge panoreringer og bevegelser i bildet uten oppbrytninger eller flimmer.

Philips OLED809 (65OLED809/12) 5
Ambilight-lyset sørger for en engasjerende opplevelse på film og TV-serier: De tøffe krigsscenene fra HBO-serien Band of Brothers får nytt liv gjennom Philips-skjermen. (Foto: Audun Hage)

Middels lysstyrke

OLED809 bruker grunnleggende samme type OLED-skjerm som forgjengeren OLED808, et såkalt «EX» panel fra LG Display. Og når det kommer til rene tall, leverer ikke OLED809 noen merkbar økning i ytelse fra fjorårsmodellen.

Lysstyrken ble for eksempel målt til cirka 850 nits i et 10 % vindu, hvilket er brukbart for en OLED, men ikke mye høyere enn forgjengeren. En 2024-konkurrent som LG OLED C4 klarer rett over 1000 nits, og det samme gjør Samsung S90D som vi har testet tidligere.

Philips-skjermen har imidlertid lysstyrke nok for de fleste omgivelser og seerforhold, selv om den kanskje mangler litt punch i høylyseffektene på HDR-filmer. For Philips-fans er det greit å notere seg at produsenten også tilbyr storebroren OLED+909, som benytter et «MLA» OLED-panel med enda mer lys.

Ambilight betyr prikken over i-en

OLED TV-er er kjent for sitt kontrastfylte bilde, og det kan faktisk bli en påkjenning for øynene iblant, spesielt når det begynner å bli mørkt om kvelden. I slike forhold er Ambilight-lyset en aldri så liten velsignelse, da det bidrar til å gjøre bildeopplevelsen litt mer øyevennlig. Vår erfaring er at Ambilight gjør opplevelsen både mer behagelig og virkningsfull. På den seneste generasjonen er lyssettingen veldig godt synkronisert med handlingen.

Lydkvalitet

Philips er kjent for å legge vekt på god lydkvalitet. OLED809 er ikke like påkostet som high-end modellene i så måte, men er likevel utstyrt med et bra sett høyttalere. Det sitter gode stereohøyttalere i underkant av TV-skjermen, i tillegg til en dedikert bassenhet på baksiden.

Lyden står absolutt til godkjent og vel så det. Vi merker med en gang at TV-en kan spille høyt og rent, med god klarhet over hele frekvensregisteret. Stemmegjengivelsen kommer tydelig ut, slik at det er lett å følge samtalene. Her er også god fylde i bassen, slik at musikk og lydeffekter låter spenstig. Det er ingen spesiell surroundeffekt her, men godt nok til vanlig TV-underholdning i det minste.

Som alltid anbefaler vi en separat lydplanke for å få full glede av filmer og serier med surroundlyd. Philips-skjermen støtter både Dolby Atmos og DTS:X lydprosessering, og kan sende ut lydsignalene via HDMI eARC-utgangen.

Obs! Vil du ha enda bedre TV-lyd uten å punge ut for en separat lydplanke, kan det være verdt å sjekke ut storebroren OLED+909, som har en mer påkostet høyttalerløsning fra Bowers & Wilkins.

Konklusjon

Philips OLED809 føyer seg inn i rekken av glimrende OLED-TV-er fra Philips-leiren. Som vanlig setter vi spesielt pris på den gode kombinasjonen av kontrastrik OLED-bildekvalitet, glimrende bildebehandling og stemningsskapende Ambilight-lys. Dette er en formel som har vist seg å levere gang på gang.

Samtidig har Philips gjort noen små, men kjekke oppdateringer fra forgjengeren OLED808. Lysstyrken er ikke klasseledende, og for noen vil det være et savn at Philips nøyer seg med to av fire HDMI 2.1-innganger. Totalt sett er OLED809 likevel et bra TV-kjøp som er lett å anbefale.

Les også OLED-trekantdrama i premium-klassen OLED er ofte en garantist for god bildekvalitet, men hvilken av disse tre OLED-TV-ene er det aller beste kjøpet?
Karakter
Philips OLED809 (65OLED809/12)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming