TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Philips OLED807 (65OLED807/12)

Mye lys, mye farger

Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er det duket for en nydelig bildeopplevelse.

Av / 11.11.22 - 11:11
Philips OLED807 (65OLED807/12)

Lyd & Bilde mener

  • Philips OLED807 gir en nydelig bildeopplevelse preget av sterk kontrast og smude bevegelser. Det fargerike Ambilight-lyset bidrar til å heve opplevelsen, samtidig som det er behagelig for øynene.
  • Philips kjører fortsatt det eldre grensesnittet Android 11, og den store fjernkontrollen kan være litt tungvint å betjene.

Philips er et meget populært TV-merke her hjemme: kombinasjonen av Android-TV med OLED-bildekvalitet, påkostet lyd og ikke minst det fargesprakende Ambilight-lyset har vist seg å være en potent kombinasjon.

Testkandidaten OLED807 kommer i fire skjermstørrelser (48”, 55”, 65” og 77”) og tar i bruk den nyeste generasjonen OLED-paneler fra LG Display, også kjent som OLED EX. Philips har også trimmet bildebehandlingen i form av en ny P5 AI (6th Gen) videoprosessor.

Philips OLED807 (65OLED807/12) 1

Firesidig Ambilight-lys

OLED807 ville jo ikke vært en ekte Philips-TV uten det klassiske omgivelseslyset Ambilight, som består av lysdioder vendt oppover, nedover og til siden. Årets modell har forbedret lyskvaliteten i diodene og styringen av disse være forbedret, slik at lyset justerer seg mer sømløst og kontinuerlig etter innholdet på skjermen, og tar hensyn til lysforholdene i rommet.

Nytt på 2022-generasjonen er også pausemodusen Aurora, som utnytter Ambilight-lyset når TV-skjermen står i standby. Skjermen kan da vise utvalgte bilder og videosekvenser i kombinasjon med Ambilight-lyset, og bidra med stemningsfylt lys og lyd i bakgrunnen.

Annonse
Philips OLED807 (65OLED807/12) 2
Philips OLED807 har firesidig Ambilight-lys som bader omgivelsene i farger som matcher handlingen på skjermen. Meget effektfullt! (Foto: Philips)

Lekker og sylslank design

OLED807 er definitivt lekker å se på idet vi pakker den ut, skrur den sammen og får den opp på testbenken. Den har det karakteristiske sylslanke OLED-panelet, med en noe tykkere del der elektronikken og høyttalerne sitter montert. Selve rammen rundt skjermen er også syltynn, og gir inntrykk av et bilde som formelig «svever» foran oss.

TV-en står på en T-formet fot i krom, som tillater oss å dreie skjermen til venstre eller høyre. Det er en kjekk finesse, men vi noterte oss skjermen lett kunne vingle litt når vi bevegde den frem og tilbake.

Mange vil nok foretrekke å veggmontere Philips-skjermen via de innebygde VESA-festene: da vil også det firesidige Ambilight-lyset gi en ekstra visuell effekt, siden det skaper en lysglorie rundt hele skjermen.

Philips OLED807 (65OLED807/12) 3
Philips OLED807 har en slank design med tynn ramme og T-formet forkrommet fot.

Brukervennlighet og finesser

Philips OLED807 kjører en nyere versjon av Android-brukergrensesnittet, nærmere bestemt Android 11. Men det er verdt å merke seg at Philips – i motsetning til Sony og TCL – ikke har tatt steget til den nye Google TV plattformen enda.

Etter vår mening oppleves ikke hovedmenyen fullt så moderne som de seneste Google TV-ene, og ser i stedet ganske lik ut som tidligere Philips-modeller. Philips har også designet sin egen menystruktur for de ulike TV-innstillingene, men disse er ikke alltid like oversiktlige. Etter vår mening har Sony gjort en bedre jobb med å organisere innstillingene på sine modeller.

Til gjengjeld har OLED807 et bredt utvalg av apper og strømmetjenester. Stemmestyring via Google Assistant er også mulig, via innebygd mikrofon i fjernkontrollen.

Den sølvgrå fjernkontrollen har en premium følelse med bakbelysning og lærtrekk på undersiden (Muirhead). Men den fremstår ikke som den mest ergonomiske vi har holdt i hånden, nå da mange av konkurrentene har byttet til mer kompakte varianter.
Litt større avstand mellom knappene, og litt tydeligere knappefølelse hadde definitivt hjulpet.

Tilkoblinger og formatstøtte

På tilkoblingsfronten kan Philips-skjermen skilte med fire HDMI-innganger, hvorav to av disse har full 48Gbps båndbredde med støtte for de seneste HDMI 2.1 finessene. Deriblant eARC (høyoppløst lydreturkanal) samt gaming-funksjoner som VRR FreeSync Premium og G-Sync (48-120Hz), som sikrer en glattere spillopplevelse.
Formatstøtten er meget god: OLED807 støtter HDR-formatene Dolby Vision og HDR10+. Begge disse videostandardene inneholder en strøm med dynamiske metadata, som tillater større variasjon i kontrast. På denne måten kan du være trygg på at alt kompatibelt innhold (enten det kommer fra for eksempel Netflix, Disney+ eller Amazon) kan vises til sitt fulle potensiale. Philips er sammen med Panasonic og TCL blant de få som tilbyr tilsvarende bred HDR-støtte. Kudos for det!

Philips OLED807 (65OLED807/12) 4

Bildekvalitet

De viktigste nyhetene på 807-modellen kommer i form av bildemessige godsaker. Selve bildepanelet er nytt av året – et såkalt OLED EX panel fra LG Display, som har fått vesentlig forbedret lysstyrke. Videoprosessoren P5 AI har også fått flere bildeforbedrende finesser i verktøykassa, slik at den kan utnytte bildepanelet til fulle.

Merk: Denne varianten har ikke utvidet kjøling slik man finner på enkelte high-end modeller. Philips tilbyr også en dyrere variant, OLED907, som er utstyrt med kjøling og kan klare enda høyere vedvarende lysstyrke.

Så hvordan ser det hele ut i praksis? Ganske lekkert, faktisk. Vi har blitt relativt godt vant til den kontrastrike bildekvalitet fra OLED, men Philips OLED807 utmerker seg et usedvanlig lyssterkt, skarpt og fargerikt bilde, med solid og støyfri bildebehandling.

Når vi ser en effektfull serie som Snabba Cash sesong 2, avslører OLED807 at den har et merkbart mer punchy og lyssterkt bilde enn forgjengeren OLED806/856. Lysstyrken måles til cirka 850 nits i et 10 % vindu. Det er ikke like høyt som de aller råeste high-end skjermene, men er likevel tilstrekkelig for å gi en besnærende glød i HDR-effektene, i tillegg til et generelt litt lysere og mer dynamisk bilde.

Svartnivået er selvfølgelig bekmørkt som OLED-er flest: Fordi alle de små pikslene i panelet kan tennes og slukkes individuelt, er det ikke behov for noe baklys, og det bidrar til suveren kontrast. Alle farger og grå nyanser kan tegnes opp på en fullstendig svart bakgrunn, og det gir en fabelaktig dybde i bildet.

Når det er sagt, ser vi en viss tendens til såkalt black crush på Philips-skjermen. Detaljer i og rundt de aller mørkeste områdene av bildet, har en tendens til å drukne i svart. Her kan det være nødvendig å gå opp et hakk på lysstyrken, men dette kan også fremkalle mer støy i bildet. Etter vår oppfatning har Sony lykkes bedre med dette på sin A80K modell.

Til gjengjeld smeller Philips til med særdeles glatte bevegelser, som overgår selv det vi har sett fra Sony. Bevegelsesskarpheten i bildemodusen Hjemmekino er utrolig god, og gjør at man kan følge panoreringer og bevegelser i bildet uten oppbrytninger og flimmer. Det gjør at sportsinnhold som fotball og MMA ser flimmerfritt og sømløst ut.

Advarsel: Dette kan være ganske vanedannende! Hvis du derimot er følsom for «såpeoperaeffekten» og heller foretrekker å se film med 24 bilder i sekundet, finnes det også en nøytral Filmmaker mode der alt av bevegelseskompensering er skrudd av.

Alt i alt leverer Philips OLED807 glimrende bildekvalitet, og kommer med en rekke effektive bildemoduser som gjør at man kan skreddersy bildet etter egne preferanser, enten man foretrekker litt ekstra krydder og kontrast, eller foretrekker det superkorrekt.

Ambilight gir det lille ekstra

OLED807 har et ekstra ess i ermet i form av Ambilight. Dette er en unik finesse for Philips som du kun finner på deres TV-er, og som mange TV-entusiaster sverger til. Denne modellen har såkalt firesidig Ambilight-lys.

Ambilight har flere bildemessige fordeler, ved at bildet vokser i omfang og føles mer behagelig å hvile øyene på. Det ekstra fargelyset mot bakgrunnen bidrar også til bedre opplevd kontrast. Men mest av alt gir det en større grad av innlevelse, fordi handlingen fyller en større del av rommet. TV-en kan også kommunisere med ekstra Philips Hue fargelyspærer rundt om i rommet, og da kan resultatet bli riktig magisk!

Philips OLED807 (65OLED807/12) 5

Lydkvalitet

OLED807 må dessverre se langt etter høyttalersystemet fra Bowers & Wilkins, som vi finner på en del dyrere Philips-modeller. Her er det i stedet mer ordinære, undermonterte høyttalere, kombinert med en ekstra basshøyttaler på baksiden.

Kresne som vi er blitt, ble vi ikke spesielt inspirert av lyden på denne modellen. Stemmegjengivelsen oppleves litt ullen og innestengt, og gjengivelsen av musikk føles ganske diffus. Den ekstra basshøyttaleren bidrar med ekstra fylde, men spiller ikke spesielt taktfast eller dypt.

En lydplanke vil nok raskt komme på ønskelisten i dette tilfellet. Da er det greit å vite at Philips-skjermen støtter Dolby Atmos lydprosessering, og kan sende ut lyden via HDMI eARC-utgangen.

Hvis du derimot er opptatt av god, integrert TV-lyd, kan det være verdt å sjekke ut storebroren OLED907, som har en mer påkostet «lydlist» fra Bowers & Wilkins på undersiden.

Les også Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.

Konklusjon

Philips OLED807 er en glimrende OLED-TV full av fine kvaliteter. Designmessig er dette en flott TV å se på rent visuelt. Bildekvaliteten gjør et merkbart løft fra fjoråret med saftigere lysstyrke og bedre kontrast.

Samtidig føles nok dette som mer en evolusjon enn revolusjon sammenlignet med forgjengeren OLED806: Philips bruker fortsatt det aldrende Android 11 systemet og har ennå til gode med å svitsje til Google TV. Fjernkontroll og menysystem er ikke det aller mest ergonomiske vi har testet til nå, men fungerer for så vidt tilfredsstillende.

Rosinen i pølsa her er definitivt det firesidige Ambilight-lyset, som bidrar til å gi opplevelsen av film, serier og sport en skikkelig piff. Hvis du søker en OLED-TV med det lille ekstra, er OLED807 absolutt et bra kjøp – ikke minst fordi den også kommer i et bredt utvalg av skjermstørrelser.

Karakter
Philips OLED807 (65OLED807/12)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde