Philips OLED805 er den rimeligste OLED-TV-en fra Philips i 2020, og kommer i 55” og 65” skjermstørrelse. Den må klare seg uten påkostet lydsystem fra Bowers & Wilkins, slik du finner på de dyrere modellene fra Philips – men til gjengjeld har den masse godsaker på bildefronten!
Blant nyhetene på årets modell er en ny 4. generasjon av Philips P5 videoprosessor, som lover enda skarpere bilder og mindre støy. OLED805 støtter også det meste som kan krype og gå av viktige video- og lydformater, inkludert HDR10+ Dolby Vision og Dolby Atmos på lydsiden. Ja, også har den selvfølgelig Ambilight …
Ambilight fargelegger hele rommet
Philips har en spesiell plass i mange TV-entusiasters hjerte, og det er nettopp takket være Ambilight. Philips er fortsatt alene om å tilby denne teknologien, som består av bittesmå lysdioder på baksiden av skjermen. Lampene kan lyssette omgivelsene i alle regnbuens farger, men skifter i takt med handlingen på TV-skjermen. Det bidrar til å løfte innlevelsen betraktelig.
Ambilight-teknologien har vært en viktig merkevare for Philips, ikke minst etter de introduserte sin første OLED-TV med Ambilight for noen år siden. Den gnistrende kontrasten fra OLED-panelet, omkranset av et behagelig kontrastlys på sidene, gir en bildeopplevelse som simpelthen må oppleves.
Design
Philips 65OLED805 har en stram og snor-rett design som til forveksling kan ligne på forgjengeren OLED804 fra 2019. Den slanke OLED-skjermen står på to små forkrommede føtter, og svever bare noen millimeter over bordoverflaten. Det gir et stilrent og eksklusivt uttrykk.
Bildetekst: Philips OLED805 er flott å se på med stram design og blanke føtter.
En ting bør man imidlertid være klar over: Den lave plasseringen av skjermen gjør det vanskelig å få plass til en lydplanke i underkant, uten at den skygger for bildet. For å bøte på dette har Philips lagt ved ekstra ”spacere” som man kan bruke til å heve skjermen cirka 7 centimeter opp fra bordet. Smart!
Brukervennlighet og finesser
Philips 65OLED805 kommer lastet med 9.0 versjonen av Android. Denne versjonen har blitt kvikkere og mer TV-vennlig: Både direktesendte TV-kanaler og apper som YouTube og Netflix ligger raskt tilgjengelig via startmenyen, og det samme gjelder nylig lanserte Disney+. Stemmestyring via Google Assistent er også mulig, via innebygd mikrofon i fjernkontrollen.
Fjernkontrollen er ny av året: Philips har endelig hørt våre bønner, og oppgradert til en Bluetooth-basert fjernkontroll! Den nye kontrollen er blitt langt mer responsiv og fremfor alt mindre retningsbestemt enn den gamle traveren. Rent ergonomisk sett kunne vi klart oss med færre knapper, men pytt sann.
OLED805 støtter HDR-formatene Dolby Vision og HDR10+. Begge disse videostandardene inneholder en strøm med dynamiske metadata, som tillater større variasjon i kontrast. På denne måten kan du være trygg på at alt kompatibelt innhold (enten det kommer fra Netflix, Amazon Prime eller Disney+) kan vises til sitt fulle potensiale. Philips er sammen med Panasonic og TCL blant de få produsentene som kan tilby ”alle” HDR-formatene, mens f.eks. Samsung har unnlatt å støtte Dolby Vision.
Mangler HDMI 2.1
Philips-skjermen kan skilte med 4 HDMI-innganger av typen 2.0b. Med unntak av ALLM (Auto Low Latency Mode – automatisk spillmodus) er altså ingen av inngangene oppdatert med de seneste HDMI 2.1 finessene. Dermed er ikke OLED805 den aller mest opplagte TV-en for de aller mest gaming-frelste. Når det er sagt, skal man være klar over at både Xbox Series X og Playstation 5 sannsynligvis vil fungere utmerket, med unntak av de aller mest krevende spill-sekvensene.
Philips har inkludert en egen spillmodus på OLED805, men den er ikke blant de raskeste vi har målt: Med i overkant av 30 millisekunder ”input lag” ligger den bak OLED-skjermene fra Sony, LG og Panasonic. Philips har heller ikke mulighet for VRR (Variable Refresh Rate) eller 4K / 120 fps som gjør den litt mindre spillkonsoll-vennlig enn f.eks. LGs 2020 OLED-modeller. Litt synd, da gaming med Ambilight kan være ganske kult!
Avansert bildebehandling
Philips tilbyr TV-er i alle prisklasser, deriblant noen ganske flotte LCD-skjermer – men på toppmodellene satser de utelukkende på OLED-teknologi. Bildepanelet er innhentet fra LG Display, men på bildebehandlingen er det Philips selv som har regien!
OLED805 bruker 4. Generasjon av den kraftige videoprosessoren P5. Så hvorfor ikke bare kalle den P8? Svaret ligger i at navnet P5 representerer ”5 pilarer” med ulike sorter bildebehandling som kildeanalyse, skarphet, fargeforbedring, kontrast og bevegelsesutjevning. Den nyeste versjonen lover enda skarpere bilder og mindre støy, og har i tillegg fått en enda smartere ”AI” krets.
Vi har tidligere vært litt kritiske til Philips sin litt overivrige bildebehandling, men på årets modell tilbyr de noen langt mer edruelige og korrekte bildemodus. Her finnes det noe for enhver smak: Ja, selv standard-innstillingen ser faktisk overraskende bra ut: litt kaldere og friskere farger enn nøytralt, men god kontrast og rikelig lysstyrke. Vi tror mange vil trives med denne modusen til det meste av TV-innhold.
OLED805 utmerker seg også ved å ha en nøytral og fin Film-innstilling. Philips har nemlig inkludert den nye Filmmaker mode som sjalter ut all ”unødvendig” bildebehandling, for å oppnå et rent og upåvirket bilde – perfekt egnet for kresne serie- og filmentusiaster, som vil se innholdet på en måte som er tro mot regissørens intensjoner.
Hvis du vil ha full trøkk fra OLED-panelet kan du velge AI-innstillingen. Da kjører P5-prosessoren for full maskin, analyserer og optimaliserer bildet etter alle kunstens regler. Det gir et litt ”overnaturlig” fargesterkt, skarpt og kontrastrikt bilde, men det føles ikke like overdrevet som Vivid-modusen på tidligere Philips-modeller. Her kan det virke som Philips har hørt litt på tilbakemeldingene og landet på litt mer edruelige videoinnstillinger totalt sett.
Lekker bildekvalitet
Uansett hvilken bildeinnstilling man foretrekker, må vi innrømme at OLED805 ser knakende bra ut. Her får du de mange velkjente OLED-kvalitetene, slik som bunnløst svartnivå, høy kontrast og gnistrende farger – ispedd en ekstra ”piff”.
Philips har en skarp og superglatt bildebehandling, som virkelig makter å heve opplevelsen et ekstra hakk. Under testperioden koste vi oss med nær sagt alle typer bildemateriale – alt fra komprimerte TV-opptak til glassklar 4K Blu-ray – og alt ser riktig lekkert ut. Den nye P5 prosessoren klarer på snedig vis å lage et skarpt bilde med glatte bevegelser og lite støy, uten at det ser grøtete og unaturlig ut. Her har man oppnådd en klar forbedring fra forgjengerne.
Philips-skjermen utmerker seg fremfor alt med veldig glatte og sømløse bevegelser. Enten det er raske kamerapanoreringer eller objekter i bevegelse, klarer skjermen å bevare et skarpt fokus. OLED805 har også en ”Pure Cinema” innstilling som reduserer flimring uten å introdusere kunstig såpeopera-effekt.
OLED805 er virkelig i sitt ess på moderne videoinnhold i HDR-format. Takket være den gode formatstøtten kan du nyte det nyeste innholdet fra Netflix, Apple, Amazon så vel som Disney+ i maks tilgjengelig kvalitet. Philips-skjermen har en saftig kontrast og lysstyrke som virkelig får frem intensiteten i de lyseste partiene av bildet. I tillegg har den en presis gråskala som får frem detaljene i mørke partier også. Alt i alt må vi si oss svært godt fornøyd med bildekvaliteten,
Lydkvalitet
Philips OLED805 må som nevnt klare seg uten lydhjelp fra Bowers & Wilkins: TV-en kommer imidlertid med et ganske utmerket 2.1 høyttalersystem om bord. Her er det to nedovervendte høyttalere i tillegg til en dedikert bassenhet (en aktiv + to passive elementer) på baksiden. Lyden er relativt åpen, fyldig og tydelig – spesielt med tanke på at høyttalerne er nærmest usynlige!
Skulle du ønske å oppgradere med en separat lydplanke, er det greit å vite at Philips-skjermen støtter Dolby Atmos, også via ARC-utgangen. Derimot mangler den siste generasjons eARC med høyere oppløsning.
Konklusjon
Dersom du er på jakt etter en OLED-TV som skiller seg ut, vil Philips OLED805 være midt i blinken. Her får du en Android-TV med lekker design, sylskarp og kontrastrik bildekvalitet og fin lyd i en og samme pakke. Samtidig bidrar det fargesprakende Ambilight-lyset til å bade omgivelsene i matchende lys: det gir en merkbar boost i opplevelsen! Philips mangler dessverre en del av de seneste HDMI 2.1 finessene, og vil derfor ikke være den optimale skjermen for neste generasjons gaming-fans. Den brede formatstøtten, kombinert med god bildebehandling sikrer imidlertid at stort sett alt innhold ser flott ut via Philips-skjermen. I tillegg har den fått en ny og forbedret fjernkontroll, som sørger for at betjeningen går glatt. Definitivt verdt å anbefale!
1 hendelser på “Philips OLED805 (65OLED805)”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Hva er panelets refresh-rate under vanlige HD sendinger eller fra 1080p kilder?