TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Philips 55POS9002

Magisk kontrast!

Philips har tatt OLED og krydret det med sitt Ambilight omgivelseslys. Resultatet er en TV med bildeopplevelse utenom det vanlige.

Av / 01.09.17 - 00:06
Philips 55POS9002

Lyd & Bilde mener

  • Ambilight-lyset forsterker opplevelsen på en allerede glimrende TV. Kontrasten står ut i hele rommet!
  • Philips-skjermen må greie seg uten Dolby Vision, det kanskje beste HDR-formatet.

Det som først og fremst skiller nye Philips 55POS9002 fra konkurrentene er deres patenterte Ambilight omgivelseslys, som belyser bakveggen med de samme fargene du ser på TV-skjermen. Dette gir en kontrasthevende effekt, som definitivt kan øke bildeopplevelsen flere hakk. Det blir ekstra spennende å se hvordan denne fungerer i kombinasjon med OLED!

Philips lanserte sin første OLED (55POS901F ) allerede høsten 2016, men det skulle gå ytterligere noen måneder før den dukket opp i butikkene. Og før vi hadde rukket å teste den, hadde Philips lansert en ny, rimeligere OLED modell!

Nykommeren legger seg på et adskillig lavere prispunkt enn forrigemodell. Philips har klart å trimme ned kostnadene ved å fjernet den avanserte 6.1 ”lydplanken” fra 901, og erstattet den med et noe enklere lydsystem. Samtidig skal bildepanel, bildeprosessor og regnekraft være oppgradert til 2017-nivå.

Design
55POS9002 er som nevnt en nedtrimmet modell, men designen ser ikke ut til å ha lidd skade av det, snarere tvert imot. Det er en slank og lekker skjerm vi har å gjøre med. Den tynne, mørke metallinnrammingen kan faktisk minne litt om LGs egen B7 modell. Philipsen står imidlertid på egne ben med en original, buet sokkel, og baksiden er nokså annerledes fra LG sin. Foruten de mange Ambilight lysdiodene noterer vi oss en ekstra basshøyttaler i midten, flankert av tilkoblinger på venstre side.

picture1 picture2 Philips 55POS9002 1 Philips 55POS9002 2
<
>
Med både OLED og Ambilight gir Philips 55POS9002 en fargesprakende bildeopplevelse.

Brukervennlighet og finesser
Philips har i flere år vært en ivrig Android-supporter. Årets modell kjører fortsatt Android 6.0, men en oppgradering ventes i løpet av året. Android har sine styrker og svakheter, og man må leve med at brukervennligheten ikke er helt på nivå med LG og Samsung, som kjører sine egne, proprietære systemer (WebOS og Tizen). Hovedmenyen for innhold er ikke like godt presentert, og domineres av Googles egne tjenester. Google Play Store gir deg tilgang til tusentalls av apper og spill, men ikke alle er like godt tilrettelagt for nordiske brukere.

Annonse

Sammenlignet med f.eks Samsungs genialt enkle fjernkontroll, har fjernkontrollen til Philips vanvittig mange knapper å forholde seg til. Eget tastatur på baksiden gjør det enkelt å taste inn passord, ord i søkefeltet og lignende, men ellers er de stort sett i veien. Tilbake-knappen på fjernkontrollen er ikke alltid like konsekvent i måten den fungerer på. Vi føler vi har sett dette før, og gleder oss til Philips har en mer minimalistisk fjernkontroll til sine TV-er.

Bildekvalitet
Det er en vaskeekte OLED-skjerm vi snakker om her: Philips bruker bildepanel fra LG Display og stiller dermed likt med Sony, Panasonic og andre som ”låner” teknikken fra LG. Forskjellen ligger i bildeprosesseringen, og selvfølgelig Ambilight som er unik for Philips.

Philips har alltid hatt en forkjærlighet for kraftig bildebehandling, som optimaliserer bildet etter alle kunstens regler. Avanserte algoritmer tas i bruk for å gjøre detaljene skarpere, fargene sterkere og bevegelsene glattere. Dette gir utvilsomt svært kontrastrike bilder med høy wow-faktor, men fra et puristisk ståsted kan det virke noe overdrevent. For hvor rød skal den Ferrarien egentlig være?

Heldigvis er 55POS9002 utstyrt med en rekke bildemodus, slik at gjengivelsen kan tilpasses til det man selv liker – inkludert en egen filmmodus hvor det bare er minimalt med ekstra krydder – ”as the director intended”. Vi foretrakk å bruke denne når vi skulle bedømme bildene kritisk.

Det tar ikke lang tid å slå fast at Philipsen har alle de velkjente OLED-kvalitetene, og de som er vant til en vanlig LCD-skjerm vil oppleve en stor overgang! Kontrasten er helt rå, med stor spennvidde fra det svarteste svart til det lyseste lyse. Lyset er helt jevnt fordelt over skjermen, uten problemer med lysflekker. Fargegjengivelsen er helt upåvirket innsynsvinkel.

Stor Ambilight-effekt
De gode kontrastegenskapene gjør at 55POS9002 passer glimrende til film- serietitting, gjerne i litt mørklagte omgivelser for kinofølelsens skyld. Ulempen med slike settinger er at de kan virke trettende på øynene. Den sterke kontrasten kan bli slitsom å titte på i lengden – ikke minst når vi snakker om en OLED-skjerm med HDR!
Det er her Philips sitt geniale Ambilight-lys kommer inn i bildet. Det å betrakte bildet med et bias-lys i bakgrunnen regnes som mer behagelig, og anbefalt for øynenes skyld. Med Ambilight får du et fargelys som er synkronisert opp mot handlingen på skjermen.

Philips har finpusset teknikken helt siden den ble introdusert til de første flatskjermene i 2004. OLED-modellen har ekstra kraftige farge LED-projektorer med økt rekkevidde på topp og sider. Til sammen projiserer de et fargelys som (avhengig av avstand mot vegg) blir tre ganger større enn skjermen alene! Ambilight-systemet har flere moduser, og vi liker best settingen ”Livlig” som følger handlingen best. Ambilight overfører stemningen fra skjermen til hele rommet. Det spiller bra på lag med den kontraststerke OLED-skjermen og føles mer behagelig å hvile blikket på.

Ingen Dolby Vision
Videoinnhold med økt kontrastområde, såkalt High Dynamic Range, er den hotteste nyheten vi har sett på TV-fronten i senere tid. Den nye videostandarden gir økt kontrast og bredere fargespekter, og gjør at TV-bildene bokstavelig talt gløder av liv. Vi tester alle TV-er som kommer inn med ekte HDR-materiale fra Netflix og UHD Blu-ray.

Som OLED-skjermer flest har Philips 55POS9002 en stor fordel ved visning av HDR. Med det bunnløse svartnivået som bakteppe blir alle detaljer ekstra fremtredende, og det formelig gnistrer i det lyse effekter som sollys, flammer og eksplosjoner danser over skjermen. Sammenlignet med en LCD-skjerm, som må heve baklyset (og dermed mister noe kontrast på bildeoverflaten) hver gang det er en lys hendelse et stede i bildet, klarer OLED-en å bevare kontrasten piksel for piksel, på hele skjermen. Da kan vi leve med at lysstyrken ikke er på høyde med en blodtrimmet LCD-skjerm som Samsungs Q9F.

Philips-skjermen mangler dessverre støtte for Dolby Vision. DV er ennå ikke like utbredt som den åpne HDR10-standarden, men har noen bildemessige fordeler (frame by frame kontrastkontroll). Dette er synlig i sammenligning med LG OLED55B7V på passende Netflix-innhold som The Defenders. LG-skjermen greier å hente ut mer detaljer fra mørke partier, samtidig som det er mer nyanser i de lyse. Frontlyktene på Iron Fists Mercedes er et godt eksempel: På Philips ser man bare lyset, mens man på LG ser både lyspæren og reflektorene. Dolby Vision gjør hele forskjellen.

Kalibrering
Philips-skjermen kommer med ”ekspertmodusen” ISF Dag og Natt, men har utover det begrensede kalibreringsmuligheter. Her er kun 2 punkts hvitbalanse, og ingen fullverdig fargekalibrering (Color Management System). Det blir derfor vanskelig å rette opp avvik i gråskala og kalibrere den 100% til perfeksjon. Det er ikke mulighet for å kopiere innstillinger til flere innganger(eller Netflix). Philips 55POS9002 har imidlertid en god fargedekoder som sørger for god fargekorrekthet. Etter justering endte vi med et gjennomsnittlig delta-avvik på 1 i Calman Colorchecker, hvilket er et utmerket resultat.

Her er våre målinger av lysstyrke:

10% testvindu: 625 nits
18% testvindu: 510 nits
25% testvindu: 410 ca
100% testvindu: 127 nits

Lydkvalitet
Philips 55POS9002 har ikke like påkostet lydsystem som forgjengeren 901, men låter ganske kurant for det. Høyttalerne er vendt nedover med en ekstra basshøyttaler på baksiden. Lyden er både sterk og klar med tydelig stemmegjengivelse og bra fundament. Philipsen tåler også ganske høyt volum før den låter presset. Alt i alt godkjent lyd, men 55POS9002 vil som alle andre TV-er ha godt av en separat lydplanke.

Konklusjon
Den nyeste OLED-skjermen fra Philips gir en ganske unik bildeopplevelse. 55POS9002 har suveren kontrast og gnistrende farger, og det er før man i det hele tatt har slått på Ambilight-lyset! Projeksjonen av farger på veggen bak gir en besnærende effekt, med både økt innlevelse og mindre øyebesvær. Totalt sett leverer Philips-skjermen en av de flotteste bildeopplevelsene du kan oppnå akkurat nå.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 hendelser på “Philips 55POS9002”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde