Panasonic har som vanlig flere eksotiske high-end modeller på tapetet for 2019, deriblant noen temmelig heftige OLED-skjermer. På tross av dette er det faktisk en mellomklasse-modell som vekker størst interesse.
Nykommeren TX-65GX800 må ikke forveksles med Lumix-kameraet med samme navn. Den kan likevel kalles et blinkskudd, for maken til TV i denne prisklassen er det lenge siden vi har sett. Hør bare her: LCD-panel med 4K-oppløsning, bredt fargespekter og lokal dimming, smart-TV med Netflix og Amazon, støtte for alle de viktige HDR videoformatene, og ikke minst Dolby Atmos 3D-lyd. Den kommer også med den superkraftige videoprosessoren HCX under panseret, noe som kan sammenlignes med å sette turbomotor i en Nissan Micra …
Det beste av alt, er at Panasonic har greid å skvise prisen under 20.000 kroner (veil.) for en 65-tommer. Det er omtrent halvparten av hva du må betale for en tilsvarende OLED-TV. Kan du nøye deg med 40”, 50” eller 58” blir prisen enda hyggeligere. Det høres nesten litt for godt ut til å være sant?
Design
TX-65GX800 har en enkel og elegant utførelse. Utformingen er slank, men byggekvaliteten solid. Selv om materialvalget for det meste består av plast, er det ingenting som skriker ”billig” her. Selv når vi stiller Panasonic-skjermen ved siden av en slank lekkerbisken som LG OLED65E9, ser utseendet helt ok ut. Skal vi trekke for noe, må det være at omrammingen, i likhet med selve skjermglasset er av den speilblanke ”glossy” typen som er følsom for fingermerker og lysrefleksjoner. Derfor kan det være greit å ta forholdsregler med gardiner, plassering i rommet og lignende.
Brukervennlighet og finesser
Til forskjell fra mange av konkurrentene kjører Panasonic fortsatt sitt egenutviklede brukergrensesnitt (MyHomeScreen 4.0). Det er et ganske drastisk valg i disse Android-tider, men det fungerer faktisk helt utmerket. Menysystemet er kjapt, enkelt og oversiktlig, og står ikke nevneverdig tilbake fra Android når det gjelder brukervennlighet.
Startskjermen gir full oversikt over apper og tilkoblede enheter, så vel som direkte TV-kanaler. Anbefalt innhold fra Netflix og YouTube vises direkte i menylinjen, og det beste er at menyvalgene ikke skygger for programmet du ser på der og da – veldig seervennlig. Her har faktisk av konkurrentene et par ting å lære.
GX800 utmerker seg med bred formatstøtte: Panasonic er en av få produsenter som kan takle begge de viktige videoformatene Dolby Vision og HDR10+, både via HDMI-inngangene og innebygde apper. Dermed er du sikret fremtidig kompatibilitet og kan vise moderne HDR-innhold i beste tilgjengelige kvalitet.
Panasonics fjernkontroll kan oppleves litt stor og klumpete sammenlignet med bl.a. Samsung og LGs slanke kontroller. På den annen side har den store og lettleselige knapper, og er oppdatert med egen snarvei til bl.a. Netflix. Stemmestyring med Google Assistant og Amazon Alexa glimrer imidlertid med sitt fravær.
Bildekvalitet
Den siste tiden har vi testet mange eksotiske high-end TV-er med spissteknologi som OLED og QLED, i tillegg til superskarp 8K-oppløsning på enkelte modeller. Foruten at de ser fantastiske ut, har disse flaggskip-modellene noe annet til felles … nemlig en ganske fantasifull pris! Det er slett ikke alle som er velstående (eller gale) nok til å prioritere å bruke 30-40-50.000 eller mer på en TV-skjerm. Kanskje det er på tide å komme ned på landjorda igjen?
I det vi koblet opp Panasonic GX800 var vi akkurat ferdig med å teste to relativt heftige OLED-skjermer (LG OLED65E9 og Sony KD-65AG9). Kresne som vi er, var ikke forventningene til en relativt rimelig LCD-modell spesielt store, men der tok vi skammelig feil. Et trykk på Amazon Prime, og The Grand Tour med eks Top Gear trioen Clarkson, May og Hammond i HDR10+ kvalitet, var nok til å overbevise oss.
Panasonic-skjermen serverer et lekkert og kontrastrikt bilde, som ligger flere nivåer over det vi vanligvis forventer i denne prisklassen. Fargene er veldig intense og fulle av nyanser, uten å overdrive fargemetningen. Den fargesprakende lakken fra guttas Lamborghinier og Ferrarier formelig glinser. Panasonic-skjermen greier også å bevare et overbevisende svartnivå, for eksempel når bilturen går gjennom en mørk tunnel. Når de kjører gjennom tunnelen, bevarer den også et overraskende dypt og bekmørkt svartnivå.
Over til filmtitting. For anledningen velger vi Netflix-filmen Bright med Will Smith i hovedrollen. Filmen leveres i glitrende Dolby Vision bildekvalitet og Dolby Atmos på lydsporet. Også her gir Panasonic-en førsteklasses bildeopplevelse: Dolby Vision er som regel en fordel uansett TV, men viser seg å ha ekstra fortrinn på en relativt rimelig TV som dette. GX800 greier å grave frem forbløffende mange detaljer i det rollefigurene begir seg gjennom nattens mulm og mørke. Stikkflammene glimter mot oss i det fiendene peprer løs med ulike skytevåpen. Og når Will Smith får en diabolsk tryllestav i hendene, fylles TV-skjermen med blendende hvitt!
Kontrasten og realismen er upåklagelig, og står faktisk ikke langt tilbake fra langt dyrere TV-skjermer. La gå, svartnivået og gjengivelsen av mørke filmscener er ikke helt på høyde med OLED, og lysstyrken kan ikke måle seg med intensiteten fra kostbare LCD-skjermer med direkte LED-baklys. Men forskjellen er ikke enorm, og til kant-LED å være er det helt topp!
Lydkvalitet
GX800 har ganske brukbar lyd for egen maskin: Lyden er kraftfull, ren og klar, med utmerket fylde i stemmegjengivelsen. Her er det også brukbar tyngde i bassområdet. Ingen erstatning for separat lydplanke, men nok til å gi en god gjengivelse av nyheter og sport, for eksempel. Langt fra blikkboks-lyden som preger en del budsjett-TV-er.
GX800 støtter Dolby Atmos lyd. Det er ikke dermed sagt at du får 3D-lyd med høyde-effekt rett ut av TV-en, da GX800 kun har alminnelige stereohøyttalere. Derimot får du nytten av kunne prosessere Atmos-lyd (fra tilkoblede HDMI-kilder så vel som innebygde apper) og sende den videre til kompatible lydplanker. Panasonic har selv lansert noen Atmos-kompatible lydplanker til gunstig pris.
Konklusjon
Panasonic TX-65GX800 plasserer seg i mellomklassen prismessig, men ytelsen tåler sammenligning med langt dyrere TV-modeller. Her får du skarpheten fra en vaskeekte 4K-skjerm, kombinert med nyanserte og intense farger, og ikke minst et overbevisende svartnivå. Foruten et bra bildepanel og kraftig bildemotor kan Panasonic skilte med støtte for alle de viktigste bilde- og lydformatene. For oss er det ingen tvil: Dette TV-en du skal kjøpe hvis du er kresen på bildekvalitet, men ikke vil punge ut en formue!
Oppdatering 22.08.2019
Obs! Panasonic-modellen vi har testet med eksakt modellbetegnelse TX-65GX800E har for tiden begrenset tilgjengelighet i Norden. I skrivende stund er det kun derivat-modellene TX-65GX830 (Power) og TX-65GX810 (frie forhandlere)som er tilgjengelig for salg i Norge. GX830 og GX810 har en mørk sølv finish, en annen sokkel enn standard, marginalt oppjustert bildebehandling og lyd, samt større Tekst-TV minne (!) som eneste forskjeller mot basismodellen GX800. Panasonic Nordic forsikrer om at ytelsen fra disse vil være minst like god som den testede modellen.
Link til Panasonic TX-65GX810 hos Prisguiden
Link til Panasonic TX-65GX830 hos Prisguiden
5 hendelser på “Panasonic TX-65GX800E”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Hei.
Tenkte å kunne dele min erfaring med TVen (altså TX-65GX810E). Kjøpte den etter mye fram og tilbake mellom OLED, QLED og LED. Jeg var veldig spent ift. det med speiling og dårlig innsynsvinkel – men denne lille «bekymringen» var helt ubegrunnet slik vi bruker TVen her i stua. Klart, du bør ikke akkurat ha en lyskilde eller vindu bak der du sitter, eller ha behov for mange folk som vil sitte helt sprett rundt i stua. Hos oss ser 3 stykker som sitter på en stor 3-seters-sofa på hver sin kant med ca 3 m avstand til TVen – null problem med hverken speiling eller innsynsvinkel… og lenger til side vil uansett ingen sitte og se på TV.
Sett på at TVen var satt ned fra opprinnelig pris på 19998,- kr til 15998,- kr og jeg slo til med en 20% DnB-MasterCard-rabatt hos Power, har dette med 12798, – kr vært et av mine beste kjøp ever(!).
Kombinert med 4K-bluray-spilleren Panasonic DP-UB820 (et like rimelig kupp når det gjelder 4K-bluray-spillere, her sammenlignet med en nesten dobbelt så dyr DP-UB9000) og 1299,- kr for kalibrering av TVen ender dette opp i en 4K opplevelse av de sjeldne – i hvert fall ikke noe som kunne gjettes til under 20000,- spenn!!
Til-å-grine fantastisk og 100 % enig med L&B sin vurdering! Eller med andre ord: Løp og kjøp! 🙂
(Jeg mente å skrive TX-65GX830E – og ikke TX-65GX8310E)
Ja, det burde nevnes at det er en 50 hz tv og det burde gjøre den dårligere på sport.
Har ikke så mye å si om TV’en er 120Hz da innholdet du ser på som regel spilles av i 30/60 bilder pr. sekund. Ser du på innhold som spilles av i 60 BPS på en 60Hz TV så vil bildet synkroniseres perfekt med panelet på TV’en. Noe av det du kan merke på f.eks. en 120Hz TV er redusert følelse av Motion Blur, men det igjen er veldig subjektivt på hvordan det oppfattes.
Hei.
Vil du si at denne er bedre enn Sony XG9505 som har bak-led og 120hz, også til samme pris? Jeg ser på disse to og klarer ikke å bestemme meg. Jeg er ikke opptatt av operativsystem da jeg bruker tv boks og gjenskinn/refleksjon er jeg vant med fra mange år med plasma. Hvilke av disse er best, eller er deg Ikke store forskjellen?