Moderne TV-er får stadig lekrere bildekvalitet, men lyden er det verre med: Jo slankere skjerm, desto mindre plass til overs for skikkelige høyttalere. Ikke rart at salget av separate lydløsninger har eksplodert! En lydplanke kan heve lydopplevelsen betraktelig – ulempen er at den tar ekstra plass, ser sjelden særlig elegant ut, og introduserer nok en ekstra fjernkontroll du må holde styr på.
Panasonic er nok først og fremst kjent for utsøkt bildekvalitet, men på nykommeren TX-65FZ950E har de også sørget for at lyden har bein å stå på – bokstavelig talt. Sjefen i Panasonic-sortimentet kombinerer rå bildekvalitet med en innovativ lydplanke fra Technics integrert i sokkelen. FZ950 koster bare noen tusenlapper mer enn lillebror FZ800, og kan skilte med betydelig bedre lyd.
Panasonic TX-65FZ950E: Design
Utseendemessig er FZ950 veldig lik lillebroren, med en slank utførelse i svart metall. Men mens FZ800 står på en standard metallfot, har FZ950 en særegen høyttaler integrert i sokkelen. Den går i hele TV-ens bredde og er dekket i høyttalerduk for å se mest mulig diskré ut. Det hele fremstår som en visuelt elegant løsning – langt mindre prangende enn en løs lydplanke.
Brukervennlighet og finesser
FZ950 kommer med to ”premium” fjernkontroller i eksklusiv metallutførelse. Den ene er en klassisk variant med en knapp til hver funksjon. Den har også belysning, slik at du slipper å fomle i kinomørket. Den andre kontrollen har pekeflate og innebygd mikrofon – forberedt for stemmestyring. Panasonic har imidlertid ikke havnet i Android-leiren enda, og satser fortsatt på sitt eget brukergrensesnitt, My Home Screen. Dette er et enkelt menysystem med begrenset antall apper og finesser, som til gjengjeld fungerer bra til det det er ment for. Savner du en app eller to, kan det løses med en ekstern mediespiller.
Panasonic-skjermen har gode tilkoblingsmuligheter, med kortinngang for både parabol, kabel og bakkenett. Den kan også streame TV-innhold til en annen TV i huset via internett (IP). De med mange 4K-kilder bør imidlertid merke seg at bare 2 av 4 HDMI-innganger har båndbredde nok til å takle alle typer 4K-signaler. Panasonic har for øvrig en lynrask dedikert spillmodus. Vi målte forsinkelsen ned mot 18 millisekunder på det laveste.
Bildekvalitet
Panasonic TX-65FZ950E er bygget over samme lest som lillebror FZ800: det innebærer et LG OLED-panel av nyeste sort, kombinert med Panasonics egen video-chip HCX (Hollywood Cinema eXperience) i oppgradert versjon. Den blodtrimmede videoprosessoren er propp full av avansert bildebehandling, og tar i bruk alle triksene Panasonics kan for å klemme ut mer naturtro bilder. Deriblant en ny fargedekoder med 3D oppslagstabell (3D lookup table) som analyserer bildet og plasserer fargenyansene med større presisjon enn tidligere.
Mens noen av TV-produsentene liker å pynte på fargene og kanskje jekke opp skarpheten et par hakk for mye, er Panasonic opptatt av å bevare det originale bildet uten manipulasjon eller tilsetningsstoffer. Denne mangelen på ”krydder” kan medføre at TV-en ikke ser like imponerende ut i butikken, ved siden av mer kulørte konkurrenter – men det blir desto bedre når du tar den med hjem!
FZ950 kommer med et vell av innstillingsmuligheter og bildemoduser. ”THX Cinema” er den mest fargenøytrale av dem alle, men best egnet for filmtitting med dempet belysning. Normal-innstillingen fungerer glimrende til vanlig TV-titting i opplyst rom. Panasonic-skjermen har en fargegjengivelse som simpelthen bare må oppleves: Spinn en naturfilm som Planet Earth II i Blu-ray skuffen, og du blir garantert imponert av det ultra-presise fargespekteret. Bildet fremstår fullstendig sømløst, med null tendenser til ”banding” eller synlige graderinger.
Skifter man til en bekmørk actionserie som Altered Carbon er det også tydelig hvordan Panasonic klarer å grave frem flere detaljer fra de mørkeste partiene enn konkurrentene, uten at det introduserer støy eller andre problemer. Der LG og Sony har en tendens til å ”crushe” de mørkeste gråtonene greier Pana-skjermen å bevare mer bildeinformasjon og dybde. Og når laserstrålene fyker over skjermen har Panasonic også tilstrekkelig lysstyrke til å blende oss.
Konkurrentene fra LG og Sony kan skilte med støtte for Dolby Vision – et videoformat som Panasonic noe overraskende har valgt å droppe. I stedet har de teamet opp med Samsung, Philips og 20th Century Fox om en åpen, felles standard kalt HDR10+. Begge standardene bruker såkalte dynamiske metadata for å gi TV-en mer informasjon om lys- og kontrastforholdene i hver enkelt scene – og kan dermed gi en bedre bildeopplevelse. Hvilken av standardene som vil ”vinne” til slutt er for tidlig å si. Dolby Vision har et visst forsprang, mens HDR10+ ser ut til å få mer fotfeste etter hvert som flere produsenter og innholdsleverandører hiver seg på.
Lydkvalitet
Panasonics høyttalersokkel bærer merket ”Tuned by Technics” som indikerer at hi-fi divisjonen har hatt en finger med i spillet under utviklingen. Selve høyttaleren er et stereo treveis høyttalersystem med totalt 80 watt utgangseffekt, og det gir virkelig hørbar forskjell. Mens FZ800 ga ganske slank og innestengt lyd, varter storebror opp med langt mer åpen og potent lyd. Diskanten er distinkt og veloppløst, med betraktelig mer ”luft” i lydbildet. Det viktige mellomtoneområdet kommer godt frem, og gir vesentlig bedre taleforståelse. Her er det også rikelig med bass til å gi ekstra fylde til stemmer så vel som lydeffekter og musikk. Du får ikke den buldrende dypbassen som bare en subwoofer kan gi, men det er i mange tilfeller godt nok. Med unntak av Bang & Olufsens TV-er, som ligger i en annen liga prismessig, er Panasonic FZ950 helt klart blant de mest vellydende TV-ene akkurat nå.
Konklusjon
De som er opptatt av realistiske og naturtro bilder tråkker ikke feil med Panasonic 65FZ950E. I en tid hvor både Sony, Philips og LG selv bruker bortimot identiske OLED bildepaneler, kreves det gode kort for å skille seg ut i mengden. Panasonic TX-65FZ950 har imidlertid et ess i ermet med sin avanserte bildebehandling, som resulterer i en ekstrem presis fargegjengivelse. FZ950 deler alle de gode egenskapene med lillebror FZ800, men kan i tillegg skilte med en elegant lydplanke i hi-fi kvalitet – uten at det koster skjorta. I skrivende stund er prisforskjellen mellom FZ950 og FZ800 knappe 5.000 kroner. Det er den verdt, etter vår mening – for lydens skyld!
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser