TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Panasonic MX950E (TX-65MX950E)

Panasonics første MiniLED-TV

Panasonic er mest kjent for kresne OLED-skjermer, men med MX950E viser de at de kan lage gode LCD-skjermer også.

Av / 26.01.24 - 09:00
Panasonic MX950E (TX-65MX950E)

Lyd & Bilde mener

  • Panasonic MX950E leverer et flott bilde med nyansert og nøytral fargegjengivelse og god kontrast. Pluss også for bred formatstøtte.
  • LCD-skjermen har begrenset innsynsvinkel, og kun to av fire HDMI-innganger støtter 2.1-standarden.

Panasonic har en lang tradisjon med potente TV-er: de av oss som har vært med i TV-gamet en stund husker selvfølgelig de klassiske plasmaskjermene, som lenge var klasseledende innen bildekvalitet. De siste årene har den japanske produsenten fokusert mest på OLED i premium- og high-end klassene, ved siden av litt LCD til fornuftige priser. Nylig gjorde Panasonic «comeback» med en ny LCD-TV i premium-klassen, nærmere bestemt MiniLED-skjermen MX950E!

Panasonic MX950E (TX-65MX950E) 1
Panasonic MX950E. (Foto: Panasonic)

Panasonic MX950E

MX950E markerer et aldri så lite skifte for Panasonic: Dette er faktisk deres første LCD-TV med moderne MiniLED-baklys, og den første skikkelige toppklasse LCD-skjermen siden DX900 fra 2016. Den kan skilte med lokal dimming og avansert bildebehandling, i tillegg til mange finesser vi kjenner fra OLED-skjermene.

Panasonic MX950E er tilgjengelig i 55, 65 og 75 tommers skjermstørrelser: Vi har testet den mellomste, men vi regner med ytelsen vil være lik for hele serien – muligens med noe forskjell i antall dimming-soner.

Panasonic MX950E (TX-65MX950E) 2
Fysiske mål på 65″ MX950E

Med en veiledende pris på rundt 25.000 kr er dette en interessant utfordrer til Sony X90L, X95L, Samsung QN95C og andre high-end LCD-modeller fra 2023. Merk at siden dette er en 2023-modell, vil det om kort tid lanseres nye 2024-modellvarianter, som antageligvis slippes i butikkene i løpet av sommeren.

Obs! Panasonic har allerede lansert sine første 2024-modeller i form av flaggskip OLED-skjermene 95A og 93A. Disse bruker et nytt brukergrensesnitt kalt Fire TV.

Annonse
Les også Slik er Panasonics nye "Fire TV" Nå blir det fart på sakene.

Brukervennlighet og finesser

MX950E kommer lastet med brukergrensesnittet MyHomeScreen 8.0, som er Panasonics egenutviklede menysystem. Det gir en kjapp og oversiktlig startskjerm med rask tilgang til de viktigste tjenestene og menyene.

Panasonic-skjermen utmerker seg også med bred formatstøtte: Her er støtte for Dolby Vision IQ så vel som HDR10+ Adaptive. Disse HDR-formatene samarbeider med TV-ens lyssensor for å vise et optimalt HDR-bilde.

MX950E støtter også 4K/120Hz videosignaler med Nvidia G-sync og AMD FreeSync Premium VRR (variable refresh rate). Panasonic har også en «True Game» bildemodus med nøytrale bildeinnstillinger, pluss en «Game Mode Extreme» med ekstra lav forsinkelse (som vi målte til 16ms).

På tilkoblingsfronten har Panasonic sørget for fire HDMI-innganger, men som vanlig er det bare to av de fire inngangene som har full båndbredde til 4K/120Hz. Dette er typisk for TV-modeller med Mediatek chipset, og Panasonic er slett ikke alene om dette.

Man skal likevel merke seg at den ene 4K/120hz inngangen opptas av lydreturkanalen eARC, så hvis du har en lydplanke å koble til blir det kun en fullblods inngang til overs. Det kan føles litt tynt hvis du er en hardcore gamer med flere konsoller.

Panasonic MX950E remote Panasonic MyHomeScreen 8 Panasonic MX950E inputs
<
>
MyHomeScreen har et godt utvalg av apper, inkludert Disney+, men et par av de nyeste tjenestene glimrer med sitt fravær. Svensk SVT og danske DR er tilgjengelig, derimot kunne vi ikke finne norske NRK TV på app-listen. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Brukervennligheten er en ting, hva med ytelsen? Her bruker Panasonic TX-65MX950 et LCD-panel av typen VA (Vertically Aligned) kombinert med et Mini-LED-baklys.

De bittesmå lysdiodene pleier å gi rom for et større antall dimming-soner for et gitt skjermareal. I Panasonics tilfelle ser det ut til å være 128 dimming-soner for 65-tommeren. Det er ikke voldsomt mange soner (konkurrenter som TCL kan skilte med tusenvis av soner) – men som vi allerede vet, handler det like mye om hvor presist TV-en klarer å kontrollere sonene.

Her er Panasonic MX950E godt utrustet med videoprosessoren HCX Pro AI, den samme typen som benyttes i de beste OLED-skjermene fra samme hold, inkludert flaggskipmodellen MZ2000E.

Så hvordan utarter bildekvaliteten seg i praksis? For å finne ut av det satte vi opp TX-65MX950E ved siden av OLED-skjermen TX-65MZ2000E, som vi allerede hadde stående som referanse. Dette er en anerkjent OLED-TV med ekstremt presis bildekvalitet. En tøff konkurrent fra samme produsent!

Panasonic MX950E (TX-65MX950E) 3
Panasonic 65MX950E leverer en velbalansert bildekvalitet med nøytral og nyansert fargegjengivelse. (Audun Hage)

De to Panasonic-skjermene bruker vidt forskjellige panelteknologier, men oppnår mange av de samme positive kvalitetene. Det første som slår oss, er den gode skarpheten og detaljrikdommen fra moderne 4K-innhold. Bildene fra serier som Drive to survive er sylskarpe, kombinert med påfallende lite kompresjonsstøy. Begge Panasonic-skjermene klarer også å gjengi de hurtige Formel 1-løpene med glatte bevegelser mens de ivaretar bildeskarpheten. Fargepaletten er også god på begge to, men vi merker oss at hudtoner er enda mer nøytrale på OLED-varianten, mens LCD-modellen har et svakt rødlig magenta-stikk.

Begge Panasonic-skjermene har også rikelig med lysstyrke, som sikrer god ytelse i et opplyst rom. Her pleier MiniLED-skjermene normalt å ha en klar fordel takket være sine «lyskanoner» på innsiden, men i Panasonics tilfelle er det ikke stor forskjell. Lysstyrken ligger på det jevne mellom de to, selv når vi velger den kraftig opplyste Sport-modusen.

Faktisk er det kun på den aller sterkeste Dynamisk-modusen, at MX950E drar litt ifra på lysstyrke. Det er likevel nok til at sistnevnte har en fordel i lyse rom. Det må også tas med at Panasonics LCD-skjerm har en herlig fargeintensitet, med ordentlig punch i rødt, gult og grønt, samtidig som den bevarer en relativt nøytral fargebalanse. Dette er en glimrende TV å se sport med!

De fleste av oss foretrekker «filmkosen» på kveldstid med litt dempet belysning, og her har OLED en klar fordel. Selv om MX950E er utstyrt med baklys og lokal dimming, er ikke denne finmasket nok til å konkurrere med OLED, som kan tenne og slukke hver eneste lille piksel. Det er også påfallende når vi sammenligner de to i et mørklagt rom, at MX950E har en viss halo-effekt (lysglorie) rundt objekter på mørk bakgrunn. MZ2000E er til sammenligning bekmørk.

Panasonic MX950E (TX-65MX950E) 4
Svartnivået fra denne LCD-skjermen er bra, men kontrasten henger ikke med OLED-skjermen MZ2000E fra samme produsent. (Foto: Audun Hage)

Dette er jo akkurat som forventet, men vi synes likevel MX950E har litt grovere lyskontroll enn for eksempel Sony X95L og Samsung QN95C, som vi regner blant de beste LCD-skjermene. Begge disse har mer finmasket LED-kontroll og sonestyring enn Panasonic-skjermen. Men til de som har lært seg å like Panasonics glimrende bildebehandling, og det enkle brukergrensesnittet, vil Panasonic-skjermen likevel være et bra alternativ.

Det eneste som skuffer litt, og som må tas med som forbehold, er den relativt snevre innsynsvinkelen. Mens OLED-skjermen bevarer en uniform fargegjengivelse nesten uansett hvor man sitter, blir LCD-skjermen merkbart blassere i kontrast og farger når vi beveger oss ut til siden. Dette er verdt å tenke på dersom du har en bred sofa med mange sitteplasser.

Lydkvalitet

På lydsiden er Panasonic MX950E utstyrt med et 2.1 lydsystem, bestående av undermonterte stereohøyttalere og en bassenhet på baksiden, drevet av henholdsvis 2 x 15 watt og 20 watt til bassen. Lyden er sterk og klar med tydelig stemmegjengivelse, og god fylde til både musikk og lydeffekter. TV-en kan spille relativt høyt og rent, og det er dessuten en egen lydmodus som gjør talen tydeligere på lavt lydnivå.

Panasonic-skjermen støtter også surround-lydformater som Dolby Atmos på papiret, men den har lite egen surroundlyd å by på. Her blekner den litt i forhold til OLED-skjermen MZ2000E, som er utstyrt med et større Technics høyttalersystem. Med HDMI eARC lydutgang er det imidlertid lett å koble til en separat lydplanke, for den som vil sprite opp lyden litt.

Konklusjon

Med MX950E markerer Panasonic et aldri så lite «comeback» i high-end klassen for LCD-skjermer. Ved hjelp av MiniLED-baklys og solid bildebehandling klarer MX950E å tegne opp et skarpt, detaljert og kontrastrikt bilde med balanserte farger.

Bildegjengivelsen preges av glatte bevegelser og generelt lite støy. Innsynsvinkelen er som typisk for VA LCD-skjermer – ganske snever, så man må tåle at fargene blir litt utvasket sett fra siden. Til gjengjeld kvitterer Panasonic med et kontrastrikt, lyssterkt bilde i lyse rom. En god allrounder!

Karakter
Panasonic MX950E (TX-65MX950E)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde