I dagens TV-verden er du nødt til å slå på stortromma for å skille deg ut. Selv ganske alminnelige og ”folkelige” TV-skjermer har nå fått glimrende bildekvalitet, og til og med de største 4K-skjermene har sunket kraftig i pris: Ja, selv bestemor på 75 kan ha råd til en 75-tommer hvis hun har lyst.
Hva betyr dette i praksis? Vel, for det første betyr det at TV-produsentene er nødt til å tenke stort når de lanserer et nytt showoff-produkt. Det betyr også at du som er nyrik fotballspiller, e-sport ikon eller bitcoin-millionær(!) må grave dypere i lommeboka for å få en TV utenom det vanlige.
Hvis penger ikke er noe problem, kan det være fristende å anbefale LGs splitter nye flaggskip-modell OLED88Z9. Den er nå klar for butikk og har fått en offisiell pris på…hold deg fast: 279.990 kroner. Det stemmer: Nesten 300 laks for en TV! Til gjengjeld får du her en bildeopplevelse som for øyeblikket er temmelig unik.
88” OLED med 8K-oppløsning
LGs OLED-TVer har allerede rukket å bli en favoritt blant mange bilde-entusiaster.
Selv om erkekonkurrenten Samsung lusker i bakgrunnen med sine QLED-skjermer, er det ingen tvil om at LG-modeller som OLED65C9 og OLED65E9 har satt en standard for bildekvalitet, spesielt når det kommer til svartnivå, kontrast og innsynsvinkel.
Med toppmodellen OLED88Z9 har LG tøyd teknologi-strikken enda lenger – så langt de klarer per dags dato. Den bruker et 88 tommer stort OLED-panel som er det største LG leverer, og dessuten det aller første med knivskarp 8K-oppløsning. To verdensnyheter på en gang der, altså!
8K OLED-paneler har riktignok vært vist på messer tidligere, men da bare som prototyper kobler til en kraftig PC. Det er først nå teknologien har funnet veien til en TV du faktisk kan kjøpe.
For ordens skyld: Testen vår er basert på en kortere seanse med LG-skjermen, under en presentasjon i Stockholm rett før jul. Etter at presse og interiørbloggere hadde sett sitt, fikk vi ta en nærmere kikk i ro og mak med vårt eget utvalgte testmateriale. Selv om vi normalt foretrekker å teste TV-er på hjemmebane, gjør vi et unntak i dette tilfellet. Det har også sine praktiske fordeler, da Z9 veier over 100 kilo, og er nesten to meter bred!
Design
Det hersker ingen tvil om at OLED88Z9 er svær! Likevel har den som OLED-skjermer flest, en slank og moderne formfaktor. Selve panelet er litt tykkere enn mindre modeller, antagelig for å opprettholde fasongen og unngå bølgeeffekter. Men det er ingen tvil om at TV-en er stilig å se på rent visuelt. Det eneste som kanskje skjemmer litt, er den speilblanke overflaten, som er følsom for fettfingre så vel som refleksjoner av omgivelsene.
Det hører også med til historien at Z9 ikke lar seg veggmontere: Den kommer i stedet med en stilfull rektangulær sokkel i børstet metallfinish. Her sitter også alt av høyttalere, elektronikk og tilkoblinger montert. Siden sokkelen har en åpning i midten, kan det sikkert være fristende å plassere TV-mottaker og andre videokilder her – selv om det bryter litt med estetikken.
Brukervennlighet og finesser
Når det kommer til betjening og brukergrensesnitt er OLED88Z9 prikk lik en hvilken som helst LG-TV av nyere dato. Den kommer lastet med operativsystemet WebOS (4.0) som vi allerede har god erfaring med. LG har imidlertid sørget for å oppgradere fjernkontrollen til en flottere variant i børstet metall. Den har samme funksjonalitet som den vanlige Magic Remote med musepeker, men føles helt klart mer eksklusiv å ta og føle på. Vi ser gjerne at LG inkluderer denne på fremtidige premium-modeller!
LG-skjermen viser også muskler på tilkoblings-fronten: Den har som en av de få TV-ene på markedet hele 4 stykk HDMI 2.1 kompatible innganger. Det betyr at hver av videoinngangene er kapable til å kan ta imot 8K-signaler med opptil 60 bilder i sekundet, eller 4K-video med opptil 120 bilder per sekund! Per dags dato finnes det ingen formater som leverer dette, men det har mye å si for fremtidskompatibiliteten med eksterne 8K videokilder, når de måtte komme.
HDMI 2.1 byr også på annet godis, som lydreturkanalen eARC for høyoppløst lyd, og ikke minst Auto Low Latency Mode (ALLM) og Variable Refresh Rate (VRR) som sørger for lavest mulig input lag og smooth ytelse til spillbruk.
OLED88Z9 er også utstyrt med en ekstern ”oppgraderingsboks” som kan skiftes ut dersom LG slipper fysiske oppgraderinger til Z9 i fremtiden.
Bildekvalitet
Så til sakens kjerne, hvor bra ser OLED88Z9 egentlig ut i levende live? Vel, når du kombinerer alle OLED-kvalitetene vi er kjent med, firedobler oppløsningen og blåser bildet opp til to meters bredde, ser det som forventet ekstremt heftig ut. Men det tar litt tid å ta innover seg alle inntrykkene.
Ved første øyekast ser Z9 egentlig ”bare” ut som en OLED i XXL-format. Alle de kjente styrkene er på plass, med knallsterk kontrast, bunnløst svartnivå og bred innsynsvinkel med jevne farger uansett hvor du sitter. Alt dette er selvfølgelig en god start, men ikke noe grensesprengende.
Det er først og fremst ved bildeskarpheten at Z9 virkelig sprenger grenser. Selv har jeg testet flere 8K-skjermer, inkludert flaggskip-modeller fra Samsung og Sony med LCD-teknologi, og de ser glimrende ut, for all del. Men dra meg baklengs inn i fuglekassa, hvor bra 8K ser ut på en OLED-skjerm!
Det er åpenbart noe med oppløsningen, fraværet av unødvendige filtre foran skjermen, og det at hver eneste av de 33 millioner (!) små pikslene lyser selvstendig – som får bildet til å se helt magisk ut. Bildet fremstår fullstendig glatt, homogent og helstøpt.
Det å betrakte 8K-skjermen fra normal sitteavstand på ca 3 meter, minner faktisk forbausende mye om å se den virkelige verden gjennom et vindu. Selv om bildet er uten 3D-effekter, føles det likevel tredimensjonalt som følge av den ekstreme skarpheten. Man kan flytte blikket og ”se innover” i bildet som om det var ekte. Fraværet av synlig pikselstruktur gjør illusjonen mer troverdig.
Seansen hos LG besto i første omgang av typiske 8K demoklipp fra en USB-minnepinne. Her snakker vi om målrettede produksjoner som er laget for å imponere, ofte med saktegående, panorerende opptak og nærbilder av natur og dyreliv. Det ser selvsagt griseflott ut, men det er ikke glansbilder av en orangutang vi er kommet for å se. Vi bryr oss mye mer om ”real world content”, serier og filmer man kan se allerede i dag!
Et trykk på fjernkontrollen tar oss til Netflix og storfilmen The Irishman. Den serveres i 4K-oppløsning med HDR videokvalitet (Dolby Vision), og er ganske representativ for innhold som er lett tilgjengelig for de fleste. Her settes LG-skjermens AI-oppskalering på prøve for å fylle 8K-skjermen med skarpe bilder, men den klarer seg med glans. Bildebehandlingen gjør en ekstremt bra jobb, og hadde vi ikke visst bedre, kunne det like gjerne vært en ekte 8K-film vi kikket på.
Undertegnede har allerede rukket å se Scorsese/De Niros mesterstykke et par ganger, men via LG-skjermen ser jeg detaljer som jeg hittil har misset på mindre kapable TV-er. Ikke så rart egentlig, siden vi sannsynligvis sitter med en TV som er minst like avslørende som den teknikerne brukte i studio! Både aggressiv klipping, eller slurv med CGI-effektene kommer lett til syne her. Men også små detaljer i handlingen blir mer tydelige. Som at Frank Sheeran (spilt av De Niro) skjelver litt når han forteller om sine erindringer fra krigen. Eller at Joe Pesci rynker litt ekstra på nesen hver gang han snakker om at noen skal ”tas”. Her opplever man å komme ekstremt tett på handlingen.
Blankt glass
Perfeksjonister som vi er, har vi som vanlig et par ting å trekke for. 88OLEDZ9 har som OLED-skjermer flest, et relativt blankt panelglass, som har en tendens til å reflektere mye av omgivelsene. Og dette kommer naturligvis ekstra godt til syne når skjermarealet er i overkant av to kvadrameter!
Hotellrommet som LG hadde valgt for anledningen, hadde mange vinduer med utsikt over Stockholm by. Disse måtte selvfølgelig skjermes for å unngå refleksjoner, og få full glede av bildekvaliteten.
Det er heller ingen tvil om at Z9, som OLED-er flest, trives i best i dempede, lyskontrollerte omgivelser. Selv om kontrasten fra 0-100% er glimrende, er den maksimale lysstyrken begrenset oppad til cirka 700 nits. Det er bare halvparten av hva for eksempel Sony KD-85ZG9 eller Samsung Q950R klarer å skvise ut. Dermed egner LG-skjermen seg aller best i rom der man har mulighet til å skjerme for lyset, spesielt ved filmtitting. Men da skyter vi inn at ingen av disse holder følge med OLED-skjermens suverene svartnivå. Under de rette forholdene, kan vi knapt tenke oss en bedre TV for filmelskere enn verstingen fra LG.
Lydkvalitet
Selv om det knapt er synlig med det blotte øyet, kommer LG OLED88Z9 utstyrt med et ganske kapabelt lydsystem. Skjult i sokkelen sitter det høyttalere som fyrer lyden ut gjennom den rektangulære åpningen. I bunnen sitter to dedikerte basshøyttalere som bidrar med lydmessig fundament. Lydsystemet støtter Dolby Atmos 3D-lyd på papiret, men har ingen dedikerte høyttalere for høydeeffekter.
Vi skal ikke påstå at lyden er i klasse med det sylskarpe bildet, men det er milevis bedre enn ordinære TV-er. Høyttalerne leverer varm og fyldig lyd, med en distinkt og tydelig stemmegjengivelse. Her er også nok bass til å skape engasjement i lydeffekter så vel som gitar og basstrommer. Vi tok en runde med Boz Scaggs livekonsert fra Youtube, og fant umiddelbart takten.
Her er det med andre ord ikke behov for å tenke på noen lydplanke. Skal du oppgradere lyden fra LG-skjermen, er det mer naturlig å tenke på et fullblods surroundanlegg med separate høyttalere.
Et glimt av fremtiden
Med første ordentlige titt på LGs 8K-TV unnagjort, må jeg innrømme at lista er hevet. Den største aha-opplevelsen kom imidlertid da jeg returnerte hjem til Norge og tilbake til min ”ordinære” 75-tommers 4K TV! Den en gang topp-spekkede skjermen virket med et ikke like heftig lengre, og irriterende nok legger jeg nå merke til pikselstruktur og små ”sagtenner” som jeg knapt visste var der! Sånn kan det altså gå: Når man først har sett 8K på ordentlig, er det tydeligvis ingen vei tilbake. Lista er hevet!
Konklusjon
Det ble dessverre en relativt kort seanse med LGs aller første og største 8K OLED-TV. Men inntrykket sitter ved, som brent inn på netthinnen! Kombinasjonen av ekstrem skarphet og kolossal kontrast, skaper et bilde som er ”to die for” for filmentusiaster og andre som er opptatt av storslagne bildeopplevelser.
LGOLED88Z9 har en pris som gjør den uoppnåelig for de fleste alminnelige lønnsmottakere. Men dersom du har lyst og råd, hersker det ingen tvil om at dette en av de aller, aller råeste TV-ene som kan kjøpes for penger akkurat nå.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser