Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: LG OLED55B7V

Vidunderlige bilder

LGs prisgunstige OLED55B7V er et av de beste TV-kjøpene du kan gjøre akkurat nå.

Skrevet av / 12.09.17 - 11:00
LG OLED55B7V
Audun Hage

LG seiler i medvind for tiden. Deres OLED-skjermer anses av mange å levere den beste bildekvaliteten som kan kjøpes for penger, med overlegen kontrast og svartnivå.

Flere av konkurrentene har innsett dette, krøpet til korset og lisensiert teknologien fra LG for å kunne bruke den i sine egne toppmodeller. Listen over klienter inkluderer så langt Sony, Panasonic, Philips, Grundig og Loewe, og nå også Bang & Olufsen med deres BeoVision Eclipse.

Det ligger i kortene at disse TV-ene koster en del. OLED er fortsatt et premium-produkt i høyere prisklasse enn tradisjonell LCD-TV, og slik vil det fortsatt være en stund. Men det finnes noen unntak!

Les også: Black Friday 2017: De beste TV-tilbudene

LG 55OLEDB7V: Prisgunstig OLED-modell

LG OLED55B7V ser veldig minimalistisk ut og glir lett inn i hvilken som helst stue. (Foto: LG)

LG 55OLEDB7V tar over stafettpinnen fra fjorårets budsjettmodell OLED55B6V, som har vært en av LGs største bestselgere til nå. Fjorårsmodellen selges fortsatt i noen butikker, og er for tiden markedets rimeligste OLED med 4K-oppløsning, HDR, smart-TV og det hele. Men snart er lageret tomt, og da er det B7 som gjelder!

Årets nykommer OLED55B7V gjør som vanlig et lite byks i pris fra start, og koster i skrivende stund rundt 24.000 15.000 kroner. Den kan til gjengjeld skilte med et oppdatert OLED-panel, kraftigere bildeprosessor og raskere smart-TV enn forgjengeren.

Design

B7-serien er vesentlig rimeligere enn de mer eksklusive OLED-seriene fra LG, og en stor del av prisforskjellen ligger i byggekvalitet og finish. 65E7V har for eksempel en raffinert utførelse med OLED-panelet limt utenpå en glassplate, mens toppmodellen W7 er et rent panel til å klistre rett på veggen med magneter. Sammenlignet med disse er B7 en mer ordinær konstruksjon med grå metallramme, men den ser på ingen måte trist ut. Skjermen er sylslank, og en buet sølvfarget sokkel hever inntrykket. Skjermen ser veldig minimalistisk ut og glir lett inn i hvilken som helst stue.

Brukervennlighet og finesser

OLED55B7V bruker WebOS 3.5, som er LGs egenutviklede smart-grensesnitt. Brukeropplevelsen kretser rundt pekefjernkontrollen Magic Remote som lar deg navigere, peke og klikke deg fra meny til meny. Årets versjon har blitt merkbart raskere, og konkurrerer med Samsungs Tizen om å gi den beste totalopplevelsen, rett foran nesa på Android-konkurrentene! TV-en slår seg på lynraskt, og kan veksle mellom ulike menyer og innhold på rekordtid. Du kan selv tilpasse menylinjen med det du ønsker av innhold og applikasjoner, og fjernkontrollen kan styre dine øvrige enheter. Vi målte bildeforsinkelsen (input lag) til ca. 25 ms med vår Leo Bodnar tester – midt i blinken for gaming-entusiastene der ute.

Bildekvalitet

OLED har noen åpenbare fordeler når det kommer til bildekvalitet. Det er ikke tilfeldig at teknikken har gått seirende ut av en rekke tester og uformelle ”shootouts” den siste tiden! OLED-panelets evne til å tenne og slukke hver enkelt piksel individuelt, gir en helt suveren kontrast fra scene til scene sammenlignet med LCD, og man behøver slett ikke være ekspert for å se det.

B7-modellen har alle egenskapene vi forventer fra en god OLED-TV: Svart blir ekte svart, i motsetning til den litt blåaktige gjengivelsen man ofte opplever fra LCD-skjermer. Med ekte svart som underlag, blir også de andre fargene mer livlige og kontrastrike. I tillegg er bildegjengivelsen fra OLED-skjermen tilnærmet lik, uansett hvilken innsynsvinkel man betrakter den fra.

Når sant skal sies er B7 veldig lik forgjengeren på mange områder, men vi skimter noen forbedringer enkelte steder: Kontrasten og lysstyrken har blitt marginalt bedre, takket være at LG har tweaket bildebehandlingen litt. Årets nye modell har også mindre rødaktig gjenskinn i skjermglasset. Bevegelsene er blitt enda jevnere og glattere, og bevarer skarpheten i panoreringer litt bedre enn forgjengeren. LG B7 er imidlertid ikke helt på nivå med Sonys super-smoothe A1 OLED når det kommer til bevegelser.

Ujevn lysfordeling eller ”clouding” er et tilbakevendende tema på LCD-skjermer med kantmontert belysning. Denne typen problemer slipper man med OLED55B7V. Derimot kan vi skimte noen vertikale og horisontale striper på mørk bakgrunn. Disse henger igjen som ”etterheng” eller midlertidig innbrenning av testbildene våre, men er kun forbigående og oppleves ikke sjenerende i praksis. Så lenge man er påpasselig med å sette TV-en i standby etter bruk (LG kjører en ”skjermvask” før den slår seg av helt), er ikke innbrenning noe man trenger bekymre seg for.

Suveren HDR-kontrast

Når man kjøper seg en splitter ny TV er det selvfølgelig kjekt å kunne kose seg med de aller nyeste filmene og seriene fra Blu-ray og strømming. Et viktig stikkord her er den nye videostandarden HDR (High Dynamic Range), som gir økt kontrastområde og fargespekter. Her er OLED virkelig i sitt ess, med den suverene kontrasten helt fra bunn.

Her har LG-skjermen helt klart et fortrinn med støtten av det (etter vår mening) så langt beste HDR-formatet DOLBY VISION. Dolbys eget HDR-format gir vesentlig mer spillerom i kontrast og lysstyrke fra scene til scene, takket såkalte dynamiske metadata. Dette sammenlignet med vanlig HDR10, som setter et statisk lysforhold gjennom hele filmsekvensen.

Mens HDR10 er en åpen standard, krever Dolby både lisenspenger og egen hardware om bord i apparatet, og ikke alle produsenter har vært villige til å ta denne kostnaden. En sammenligning av LG OLED-en side om side med konkurrentene levner ingen tvil om at Dolby-versjonen ser betydelig mer spenstig ut. Netflix-serier med flere detaljer og nyanser fra mørkt til lyst. Dette gir LG en klar fordel mot bl.a. Philips og Panasonic, som ikke støtter Dolbys versjon.

Kalibrering av LG OLED55B7V

Måling og kalibrering av LG OLED55B7V ved hjelp av Klein K-10A og CalMAN programvare. (Foto: Audun Hage)
Måling og kalibrering av LG OLED55B7V ved hjelp av Klein K-10A og CalMAN programvare. (Foto: Audun Hage)

LG har måttet tåle litt kritikk i tidligere tester for sine lite kalibreringsvennlige skjermmenyer. Årets modeller har blitt litt bedre, med svart bakgrunn i stedet for blenda-hvit, og det har blitt litt enklere å gjøre avanserte innstillinger. Vi savner imidlertid autokalibrering (CALman Autocal) som nå støttes av både Panasonic og Samsung. Dette medfører at fullverdig kalibrering tar lengre tid.

Gammakurven er litt mørk og ujevn opp av esken. Etter en grundig 20 punkts kalibrering av hvitbalanse ble den perfekt. Årets modeller har fått vesentlig bedre og jevnere fargedekoding (look up table med flere referansepunkter), som gjør at fargene faller på plass der de skal. Etter kalibrering endte vi med en score på 0,76 i Colorchecker og snorrett fargebalanse, på høyde med en proff studiomonitor. Klart godkjent!

Vi målte også lysstyrken fra LG OLED55B7V, som viste seg å ligge noe under det vi målte fra 65-tommeren 65E7V. Maks lysstyrke er omtrent lik (680 nits med 10 % av skjermen i hvitt), men synker noe brattere i takt med økt størrelse på testvinduet.

10 % testvindu: 680 nits

18 % testvindu: 475 nits

25 % testvindu: 400 nits

100 % testvindu: 130 nits

LG OLED55B7V kalibreringsrapport

Lydkvalitet

LG-skjermen har ikke noe spesielt påkostet lydsystem, kun noen enkle høyttalere i underkant av panelet som kaster lyden forover. Lydsystemet er helt ok til tale og underholdning, men kommer fort til kort på musikk, film og serier. 55OLEDB7V fortjener helt klart å matches med et fullblods høyttalersystem, og en lydplanke med tilhørende sub (f.eks. LGs egen SJ9) vil helt klart gjøre underverker for lyden.

Konklusjon

Det tar bare noen sekunder å konstatere at ytelsen fra LG OLED55B7V lett kan hamle opp med de beste LCD-skjermene der ute når det kommer til svartnivå og kontrast. Ikke bare det – den ligner veldig mye på LGs egen (og mye dyrere) E7-modell i ren og skjær bildekvalitet! Lyden er litt spinkel, men for deg som er opptatt av best mulig bilde til fornuftig pris, er LGs budsjett-OLED et av de beste TV-kjøpene du kan gjøre akkurat nå.

Les også: Test av LG OLED65E7V

Lik og følg Lyd & Bilde på Facebook

Lyd & Bilde mener

Suveren kontrast og svartnivå, velfungerende smart-plattform og støtte for de viktigste formatene gjør LG OLED55B7V til en glimrende allround-TV. Lyden er litt slank og innestengt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

UEFA Euro 2024 – De beste TV-ene til fotball-EM

Er dette Samsungs beste TV hittil?

Hvilken er den beste OLED-TV-en i 2024?

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

Scroll to Top