8K-TV har lenge vært en kuriositet for de spesielt interesserte TV-entusiastene. Men når det gjelder en 8K OLED-TV, DA begynner vi virkelig å snakke om sjelden vare!
LG sine OLED-TVer nyter en høy status blant TV-entusiaster verden over, og 4K-modellene C2 og G2 har allerede imponert oss på testbenken denne sesongen. Men LG har enda kraftigere skyts tilgjengelig i arsenalet! Med flaggskipmodellen OLED Z2 tar de det hele et steg lenger, med et ekstra høyoppløst 8K OLED-panel, tilgjengelig i 77 og 88 tommer.
LG OLED Z2: 77-tommer med 8K-oppløsning
8K-teknologien i seg selv er ennå ung, og befinner seg i en slags «høna og egget» fase. Det er fortsatt relativt lite innhold tilgjengelig i den sylskarpe oppløsningen – og skjermene er fortsatt(uforholdsmessig) dyre.
Spesielt 8K OLED har vært, og vil nok fortsatt være en kostbar affære en tid fremover, selv om LG har forsøkt å få ned prisen på inngangsbilletten i år. 77-tommeren i Z2-serien er den hittil rimeligste 8K OLED-TV-en, men den koster fortsatt 120.000 kroner!
Det er nesten tregangeren i forhold til en «vanlig» 77 tommers 4K OLED. Faktisk kan du kjøpe en 83 tommers OLED83G2 for drøyt halvparten av hva LG forlanger for 8K-flaggskipet sitt.
Det finnes også en storebror til denne modellen (88-tommeren OLED88Z2), som leveres på en luksuriøs reol i børstet aluminium. Men den koster også en kvart million!
Hvorfor er 8K OLED så dyrt, tenker du kanskje? Vel, dagens OLED-fabrikker har kostet milliarder å bygge, og det er ikke bare-bare å legge om en storskala masseproduksjon over natten. 8K-panelene er vesentlig dyrere å produsere enn 4K-variantene, blant annet fordi OLED krever mange transistorer. Mens en LCD-TV klarer seg med én transistor per subpiksel, krever OLED angivelig tre til fem transistorer per subpiksel. Og når TV-en skal ha drøyt 33 millioner (!) piksler blir det en kostbar og krevende produksjonsprosess.
LG OLED Z2: Design
77-tommeren i Z2-serien har en slank «galleri-design» som vi kjenner igjen fra lillebroren G2. Skjermen er helt flat på baksiden, med innfellinger for tilkoblinger og veggfeste, slik at den kan henges tett inntil veggen.
LG har designet en egen veggbrakett som følger med i esken, i tillegg til vanlige metallføtter for bordmontering. Skulle du ønske å bruke andre veggfester med VESA-standard, finnes det også skruehull for dette.
LG virker å ha tenkt på det meste, og byggekvaliteten er upåklagelig. Vi liker også at de har inkludert en egen fjernkontroll, hentet fra Signature-serien. Den er i børstet stål, og føles vesentlig mer «premium» enn de vanlige plastkontrollene. Spør du oss, burde LG inkludert denne med samtlige OLED-modeller!
Brukervennlighet og finesser
Videre på betjeningsfronten kan Z2-modellen skilte med LGs nyeste operativsystem WebOS 22. Brukergrensesnittet er endret litt fra tidligere generasjoner, ved at man nå kan skreddersy startskjermen til sine egne preferanser. Man kan lagre egne brukerprofiler, og tilpasse menylisten med de appene og tjenestene man selv bruker mest. Stort sett alle populære strømmetjenester er tilgjengelig for nedlasting.
OLED Z2 har også fått den nye standby-funksjonen Always Ready. Med denne kan du bruke TV-en til vise grafikk, bilder, tiden, været og lignende, eller spille musikk når den ellers er skrudd av. TV-en starter da lynraskt igjen med et trykk på fjernkontrollen.
OLED Z2 har i likhet med andre LG-modeller, bred støtte for ulike videoformater, deriblant Dolby Vision og IMAX Enhanced. For 8K-underholdningen sin del er det selvsagt ekstra viktig at skjermen støtter komprimeringstandarden AV1, som åpner for å kunne vise YouTube-videoer i 8K-kvalitet.
Z2 utmerker seg også seg med svært gode tilkoblingsmuligheter. Alle de fire videoinngangene er HDMI 2.1 kompatible, og kan ta imot 8K-signaler med opptil 60 bilder i sekundet, eller 4K-video med opptil 120 bilder per sekund. LG-skjermen er dermed klar for å pares med moderne spillkonsoller og gaming PC-er.
Skulle du ønske å bruke 8K-skjermen til gaming er det også kjekt å vite at den støtter, Nvidia G-Sync og AMD Freesync VRR, som sikrer jevn gjengivelse av spillgrafikken. LG har en egen spillmeny (Game Optimizer), som samler de relevante innstillingene på et sted. Da kan også bildebehandlingen tilpasses ulike typer spill, slik som skytespill og sport.
Bildekvalitet
Vi har som nevnt latt oss imponere av hva LG sine «ordinære» OLED TV-er i C2 og G2-serien har prestert på testbenken denne sesongen. Begge de nye modellseriene er utstyrt med nye Evo-paneler som leverer super kontrast, nyansert fargegjengivelse og – spesielt for G2 sin del – imponerende god lysstyrke. Dette har gjort OLED-skjermene mer anvendelige til all slags TV-underholdning.
Skarpheten fra en 4K OLED er selvfølgelig allerede meget god. Hundretusenkroner-spørsmålet blir derfor om Z2-modellen med 8K kan gjøre det like bra, eller enda bedre?
Etter å ha levd med skjermen hjemme og på testrommet noen uker, kan vi alle fall slå fast at det ER en forskjell.
Ved første øyekast ser Z2 ut som en hvilken som helst OLED av nyere dato, men det blir raskt klart at nettopp skarpheten er noe for seg selv. Vi har testet flere LCD-skjermer med 8K-oppløsning, men en 8K OLED-skjerm er virkelig nifst god på bildeskarphet!
Med en pikseltetthet rundt 115 PPI(omtrent det samme som en 39″ 4K-TV), kan vi sitte nesten kloss inntil skjermen uten å se antydning til pikselstruktur eller rutemønster. Hele bildet fremstår sømløst og glatt Og siden hver eneste av de drøyt 33 millioner (!) pikslene også er sin egen lyskilde, blir bildet vanvittig kontrastrikt og detaljert.
Vi har lenge hevdet at kontrasten er vel så viktig som oppløsningen, for hvordan bildeskarphet oppleves i praksis. Men når både kontrasten og oppløsningen er på dette nivået, blir opplevelsen virkelig magisk.
I løpet av testperioden var vi blant annet innom nye Maktens Ringer på Amazon Prime. Ringenes Herre serien serveres i riktignok «bare» i 4K-oppløsning, og må derfor oppskaleres for å passe til skjermoppløsningen på 8K. Men her gjør videoprosessoren (LGs a9) en glimrende jobb, samtidig som bildekvaliteten på kildematerialet er noe av det bedre vi har sett.
Den påkostede Amazon-produksjonen kommer virkelig ut i all sin prakt på LG-skjermen. Nærbildene av skuespillerne er ekstremt gode og blottet for støy. Man kan virkelig skimte hver eneste pore og hårstrå på de skjønneste alvene, og hver grimase på de fæle orkene. Og ikke minst, hver eneste lille detalj i de storslagne kampscenene.
Det trenger ikke være 4K heller: OLED77Z2 leverer også en god bildeopplevelse med eldre filmtitler i full HD-oppløsning. Her må bildebehandlingen jobbe hardere for å fylle ut de manglende pikslene, men det fungerer bedre enn forventet.
LG-skjermen tilbyr en rekke ulike bildemoduser, men for vår del er det Kino Hjem som fungerer aller best. Her kan vi få nøytrale farger og glimrende lysstyrke, samtidig som vi kan trimme bevegelsesutjevningen (LGs TruMotion interpolering) til noe som ser naturlig ut.
Enda bedre med ekte 8K
Selv om LG-skjermen har imponerende god oppskalering, er det selvfølgelig med ekte 8K-innhold at skjermen virkelig kommer sin til rett. Den slags er fortsatt mangelvare fra de store filmprodusentene, men det finnes etter hvert noen semiproffe videoer på YouTube man kan se på og nyte. Deriblant produksjoner fra filmfotografer som Phil Holland og Eugene Belsky, som ser virkelig lekre ut.
YouTube-kanalene deres tilbyr alt fra nærbilder av katter til dronefilm over byer som New York og Los Angeles i krystallklar 8K-oppløsning. Og fellesnevneren er at de ser glassklare og naturtro ut. Konturene rundt objekter blir så skarpe at man nesten glemmer at det er et videoopptak man ser på. Nærmest som et vindu mot virkeligheten. Bare se opp for fingermerker!
Er det verdt prisforskjellen?
Dersom du har pengene til overs, selv etter at årets siste strømregning er betalt – kan det være verdt det dersom du er en hardcore TV-entusiast. Likevel, når alt kommer til alt, og man tar vekk den siste graden av skarphet, er det ingen tvil om at dagens 4K OLED-skjermer allerede gjør veldig mye bra til en vesentlig lavere pris.
På andre parametere som kontrast, svartnivå og fargegjengivelse, leverer LG OLED77Z2 på linje med de andre skjermene i toppklassen. Lysstyrken i HDR-modus ligger rundt 750 nits (10% vindu) hvilket sørger for bra intensitet i de lyseste partiene. Men det er heller ikke grensesprengende på noen måte. På sett og vis kunne man ønske seg at LG hadde greid å trylle frem enda høyere lysstyrke, eller trakk frem en enda mer eksklusiv finesse for å rettferdiggjøre den saftige prisforskjellen.
Lydkvalitet
I motsetning til mange andre skjermer i high-end klassen, har ikke LG-skjermen noe spesielt påkostet lydsystem – men det er likevel et klart steg opp fra standard. Høyttalerkonfigurasjonen er oppgitt til 4.2 kanaler, med fire høyttalere og to ekstra basshøyttalere. Den innebygde lyden er klart godkjent, med god stemmeklarhet og nok fylde til at vi får et greit inntrykk av musikk og lydeffekter. Lydsystemet tåler å spille høyt og klart uten plagsom forvrengning.
Likevel er det ingen tvil om at en skjerm i denne klassen fortjener kraftigere akkompagnement på lydsiden. Her er det fritt frem for å koble til en lydplanke eller utvidet hjemmekinoanlegg, og dra nytten av Dolby Atmos lydprosessering. For eksempel LGs egen SQ95R, som leverer hele 9.1.5 kanaler med lyd. Alternativt, dersom du vil ta den helt ut, kan OLED77Z2 også kombineres med Beosound Theatre, den nye lydplanken fra Bang & Olufsen, komplett med sokkel eller veggfeste. Den har vi ikke rukket å teste enda, men testeksemplar er bestilt!
Konklusjon
Noen vil hevde at 8K-TV er en utdøende rase: at de vil lide samme skjebne som 3D-TV, og skrotes før teknologien rekker å ta av. Men for oss som har sett teknologien på nært hold, er det definitivt fristende å se mer av den! Selv om LGs alminnelige OLED-skjermer ser imponerende ut, er det ingen tvil om at bildeopplevelsen blir et hakk råere og mer helstøpt når oppløsningen skrus opp til 8K.
LG-skjermen er utstyrt med en kraftig videoprosessor som gjør en glimrende jobb med å oppskalere HD og 4K-innhold til å fylle det store og sylskarpe 8K panelet. Samtidig er det ingen tvil om at den fortjener og krever å fores med prima vare. Da får du til gjengjeld en bildekvalitet som få andre skjermer kan konkurrere med.
Det eneste store problemet med LG OLED77Z2 er den massive prisforskjellen. Her er vi definitivt i den høye enden av skalaen, hvor selv en liten forbedring kan koste mange penger. Men selv da kan nok 120.000 kroner føles uforholdsmessig mye, spesielt når du kan kjøpe en glimrende 4K-variant av samme TV til under halvparten. Den er bare ikke like sylskarp som denne!
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser