TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG OLED G3 (OLED65G3)

Beste OLED-TV hittil?

LGs nye 2023-modell OLED G3 har nettopp gjestet testbenken. Kan vi allerede ha sett årets beste TV?

Av / 07.04.23 - 09:00
LG OLED G3 (OLED65G3)

Lyd & Bilde mener

  • LG OLED G3 har fått et oppgradert bildepanel med imponerende kontrast og lysstyrke, som gjør dette til en glimrende TV til all slags bruk. Pluss for slank design med integrert veggfeste.
  • Mens veggfeste følger med i esken, må du betale ekstra for sokkel til bordmontering.

For oss som tester og sammenligner mange TV-er gjennom året, er G-serien fra LG blant de det knyttes aller størst forventning til. Dette er nemlig flaggskipserien med den aller seneste spissteknologien, som LG alltid pleier å gi litt ekstra kjærlighet når det kommer til teknisk ytelse og design.

Joda, det finnes mer prisgunstige OLED-skjermer der ute i form av A- eller B-serien, og vi skal ikke glemme at C-serien er en yndet favoritt blant gamere og andre entusiaster. Men for deg som søker det aller beste, er det verdt å sjekke ut LGs nye toppmodell i «G-klassen».

LG OLED G3 (OLED65G3) 1

LG OLED G3 med toppmoderne MLA OLED-teknikk

Årets toppmodell OLED65G3 kan som vanlig skilte med noen eksklusive finesser. Den har en slankere og mer veggtilpasset design enn lillebrødrene, men den viktigste nyheten sitter på innsiden – det splitter nye «MLA» OLED-panelet, som lover å ta LG-skjermen til nye høyder ytelsesmessig.

MLA står for Micro Lens Array og er videreutvikling av Evo OLED-panelene som vi husker fra fjoråret. Det handler kort fortalt om et skjermfilter bestående av bittesmå konvekse linser (vi snakker mikrometerstørrelse, med cirka 5000 linser per piksel) som hjelper til med å dirigere enda mer lys ut av OLED-panelet. Og ikke rent lite heller – LG hevder opptil 60 % prosent økning i lysstyrke!

Annonse

LG har også utviklet en egen bildebehandlingsalgoritme (Brightness Booster Max)som hjelper til å justere lysstyrken fra scene til scene. Og toppmodellen G3 er altså den første til å utnytte alt dette.

LG OLED G3 – design

Det andre spesielle med G3-modellen – som også tituleres «Gallery OLED» – er at den er skreddersydd for å monteres på vegg. Baksiden er helt flat, med egne spor til kabler og veggfeste som gjør det mulig å henge skjermen kloss inntil veggen. Det følger med en dertil egnet veggbrakett i esken, som heldigvis kan trekkes ut når du behøver adgang til kablene.

På designfronten har det riktignok ikke skjedd voldsomt mye siden fjorårets G2-modell. LG-skjermen har fortsatt en slank ramme i børstet stål, der bildet går nesten helt ut i kantene – men bare nesten. Vi kan fortsatt skimte en tynn svart rand rundt bildet.

Det er verdt å nevne at erkekonkurrenten Samsung sine Neo QLED og OLED-modeller lar bildet gå helt ut i kanten, noe som gir en enda mer sømløs visuell effekt.

Baksiden av skjermen er helt flat, med en innfelt spalte til veggfeste. Innfellingen gjør at TV-en kan henges tett inntil veggen, og til dette bruker man et originalt veggfeste som følger med i esken.

LG OLED G3 (OLED65G3) 2

Veggfeste følger med – men sokkel er tilleggsutstyr

Mange vil nok også se det som en ulempe at det ikke følger med noen bordsokkel i esken. Du må henge TV-en rett på veggen når du mottar den, og vi vet jo av erfaring at det kan være ønskelig å prøvemontere før man borer hull i veggen.

Alternativt går det selvfølgelig an å bestille bordstand som tilleggsutstyr. Hvis du vil kjøpe den originale bordstanden til G3-serien (modellkode SR-G3WU65) må du regne med å betale i underkant av 2000 kroner.

LG lånte oss en slik i forbindelse med testen. Den tilter skjermen cirka 4 grader bakover, og kan svinges for å endre retning på skjermen.

LG OLED G3 design LG OLED G3 design 2
<
>
Baksiden av skjermen er helt flat, med en innfelt spalte til veggfeste. Innfellingen gjør at TV-en kan henges tett inntil veggen, og til dette bruker man et originalt veggfeste som følger med i esken. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

OLED G3 kommer også lastet med WebOS 23, som er nyeste versjonen av LGs smarte brukergrensesnitt. Eksisterende LG-eiere vil umiddelbart dra kjensel på fjernkontrollen, som er seneste generasjon av Magic Remote med pekefunksjon.

TV-en er enkel å sette opp via fjernkontrollen eller via LGs egen ThinQ-app. Menysystemet WebOS tilbyr egne brukerprofiler, der du kan tilpasse start-skjermen og få anbefalinger basert på dine seervaner. Her får du dessuten tilgang til et bredt utvalg av de mest etterspurte appene og strømmetjenestene

LG har sørget for å gi de mange undermenyene et ansiktsløft, slik at man kommer kjappere til de ulike innstillingene. Du kan hente opp en sidemeny med relevante hurtiginnstillinger for bilde og lyd, uten å måtte dekke til hele skjermen. Det liker vi.

Dersom du er en ivrig gamer, vil du sette pris på spillmenyen Game Optimizer. Den gir full oversikt over innsignalene, samtidig som man kan optimalisere bildeinnstillingene for ulike typer spill. G3 støtter også VRR, AMD FreeSync og Nvidia G-Sync for best mulig synkronisering opp mot konsoller og PC-grafikkort.

Vi målte for øvrig forsinkelsen (input lag) til rett under 13 millisekunder i spillmodus (1080p/60hz), hvilket er på nivå med de beste gaming TV-ene.

LG OLED G3 har også standby-finessen ”Alltid på”, hvor TV-skjermen kan vise ulike typer informasjon når den er skrudd av. Slik som klokke, værmelding og stemningsbilder. Samtidig er den lynraskt klar til bruk fra standby.

Fjernkontrollen Magic Remote fungerer fint, men den er laget i plast slik som de øvrige LG-modellene. Etter vår mening hadde G-klassen fortjent en mer eksklusiv premium-variant.

LG OLED G3 (OLED65G3) 3
LGs WebOS brukergrensesnitt er både lynraskt og komfortabelt å bruke, blant annet takket være pekefjernkontrollen Magic Remote. (Foto: Audun Hage)

Meget gode tilkoblingsmuligheter

LG har lenge vært blant de beste i klassen til å tilby brede tilkoblingsmuligheter. G3-modellen kan skilte med fire fullt HDMI 2.1 kompatible innganger, der alle har høy nok båndbredde for 4K/120Hz videosignaler.

Det betyr at du kan koble til for eksempel en TV-mottaker, spillkonsoll og en Apple TV til LG-skjermen og fortsatt ha plass til en lydplanke via HDMI eARC (lydretur) kontakten.

Det hører med til historien at flere av konkurrentene (inkludert flere av årets nykommere) fortsatt må nøye seg med bare to.

Hvis vi skulle ønske oss noe mer, måtte det være at LG vurderte å flytte alle de fysiske tilkoblingene til en separat boks. Vil du ha noe slikt, må du derimot vente på en annen toppmodell – OLED M3, som får helt trådløs videooverføring.

Les også Trådløs OLED-TV fra LG Ny toppmodell med trådløs videooverføring. 

Bildekvalitet: Glødende god lysstyrke!

LG sine OLED-skjermer har alltid vært kjent for sitt bekmørke svartnivå, men har også fått gradvis høyere lysstyrke gjennom årene. Fjorårets toppmodell G2 Evo oppnådde en klar forbedring på dette området, men i år virker det som LG virkelig har brettet opp ermene.

Siden LG påberoper seg noen kraftige forbedringer i lysstyrke, innledet vi testingen med å kalibrere skjermen og sjekke hvordan påstandene sto seg i praksis. Og ganske riktig: Lysstyrken gjør et veritabelt «hopp» – uten at det ser ut til å ha noen negative bivirkninger på bildekvaliteten.

Obs! For å oppnå best mulig ytelse fra LG-skjermen, er det først nødvendig å skru av strømsparing og økofunksjoner – hvis ikke vil OLED-panelet «strupes» for den høyeste lysstyrken, og da er jo noe av vitsen borte. Disse innstillingene finner du nederst i Generell-menyen under «Energisparing».

LG OLED G3 (OLED65G3) 4
Kalibrering av LG OLED G3. (Foto: Audun Hage)

Vi målte LG OLED65G3 til hele 1384 nits (10 % vindu) i Dolby Vision HDR-modus, og henholdsvis 613 og 418 nits i 25 % og 50 % testvindu. Vi har oppnådd lignende tall fra OLED-skjermer tidligere, men da har det typisk vært i dynamisk bildemodus med veldig blått fargeskjær i hvitt.

At G3-modellen klarer denne lysstyrken mens den holder et nøytralt D65 hvitpunkt og bare ørsmå fargeavvik, er derfor regelrett imponerende.

LG-skjermen har også en meget nøytral og nyansert fargegjengivelse, der spesielt Filmmaker-bildemodusen imponerer. Med et avvik (delta E) på 1,1 i gråskalaen og 1,5 på fargene, leverer G3-modellen superkorrekte farger.

OLED G3 klarer samtidig å bevare den gode kontrasten vi forbinder med OLED, målt til 425.000:1 med sjakkbrett-mønster (ANSI checkerboard). Den kvitterer også med hele 208 nits i fullskjerm hvit, hvilket vil si at den fint klarer å gjengi for eksempel skisport og annet innhold med mye hvitt i seg, uten å virke lyssvak.

(All kalibrering av Gorm Sørensen, Procal)

Så hvordan slår den økte lysstyrken ut i praksis?

Gode måleresultater er selvfølgelig viktig, men gir det også bedre bildeopplevelse? Svaret er definitivt ja i dette tilfellet. G3-skjermen har et veldig behagelig og uanstrengt bilde, som også tar seg meget godt ut i opplyste omgivelser.

Vi hadde også en 2022 OLED-skjerm (Panasonic LZ1500E) tilgjengelig for anledningen, og det er tydelig hvordan G3-modellen fra LG klarer å tegne opp et enda lysere og mer kontrastrikt bilde.

Den ekstra lysstyrken kommer spesielt godt med på filmer og serier i HDR-format. Dagslysscener med mye sol, eller andre høylyseffekter, får en merkbart sterkere intensitet i seg.

Med sesong 5 av Netflix-serien Formula 1: Drive to survive, kan vi fint se på TV-skjermen i dagslys uten å savne noe lysstyrke underveis, og da er det samtidig nok overskudd igjen til å gjengi de lyseste effektene fra solskinn og glødende bremser. Golf-dokumentaren Full Swing ser også utmerket ut, med et veldig lyssterkt, klart og kontrastrikt bilde fra greenen.

LG OLED G3 Netflix Full Swing LG OLED G3 Netflix Full Swing (2) LG OLED G3 Netflix Drive to survive LG OLED G3 Netflix Drive to survive 2
<
>
LG OLED G3 leverer et lyssterkt bilde med saftig kontrast.: Her fra Formula 1 Drive to Survive på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Krigsfilmen Intet nytt fra Vestfronten ser også veldig kinoaktig ut, med et bunnløst svartnivå i de mørke scenene. Den allerede nevnte Filmmaker-modusen serverer et bilde med meget nøytrale fargenyanser, som viser bildet slik produsentene ønsker, uten noe ekstra krydder i form av overdrevne farger eller glatte bevegelser.

Skulle du likevel foretrekke litt glattere bevegelser med bevegelsesutjevning (interpolering) aktivert, går det også an å velge innstillingen Cinema Home.

Et annet lyspunkt? Vi har tidligere kritisert OLED-skjermene for å ha et nokså speilblankt frontglass, som kan gi sjenerende refleksjoner av omgivelsene. Derfor er det gledelig å se at 2023-modellen med MLA-panel nå har fått en mindre lysreflekterende overflate. Det er ikke supermatt, men gjør en merkbar forskjell – nok til at vi kan se på film i dagtid, uten å «se oss selv i speilet» hver gang det er en mørk scene.

LG G3 er med andre ord en OLED-skjerm som tåler både kveldstitting og dagslys, enda bedre enn før.

LG OLED G3 (OLED65G3) 5
Bilde fra Intet nytt fra Vestfronten på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

LG G3 har en slank design, uten noen spesiell «lydlist» eller synlig høyttalerløsning slik du kan finne på noen av konkurrentene. G3-modellen leverer likevel grei lyd fra de innebygde høyttalerne, som er en 4.2 konfigurasjon med egne basshøyttalere. Det utmerker seg med en distinkt og klar stemmegjengivelse som kommer tydelig ut fra skjermen. Bassgjengivelsen er også fyldig nok til å gi god gjengivelse av musikk og lydeffekter.

Her er faktisk også en virtuell «surroundeffekt» på filmer og serier: LG-skjermen har innebygd lydprosessering (AI Lyd Pro) som sørger for å gi blant annet Dolby Atmos innhold et ekstra løft.

Det kan ikke måle seg med de TV-skjermene som har innebygde høyttalere for dette – for eksempel Philips OLED937 eller Panasonic LZ2000, men er likevel et steg opp fra standard lyd.

LG anser nok at mange som handler TV i denne klassen uansett vil koble til en separat lydplanke eller lydsystem. G3 støtter selvfølgelig Dolby Atmos via HDMI eARC kontakten, og dersom du kobler til en kompatibel LG lydplanke (for eksempel S95QR)kan du utnytte skjermhøyttalerne i kombinasjon med lydplanken – såkalt WOW Orchestra.

Les også Ekte kino med high-end lydplanke Dette er lydplanker for deg som ønsker ekte surroundlyd og en skikkelig kinoopplevelse, men ikke gidder separate komponenter og ledninger. Men de koster!

Konklusjon

LG har sørget for å gi sin aller beste 4K OLED-modell G3 en real oppgradering i år. Toppmodellen retter seg som vanlig mot de ekstra kresne, med avansert bildebehandling, flust av finesser og tilkoblingsmuligheter, pluss en skreddersydd design for veggmontering.

OLED-skjermene er kjent for sin kontrastrike bildekvalitet, og med G3 får du bare mer av alt det gode. Bildekvaliteten har fått et tydelig løft i år, med vesentlig høyere lysstyrke og større «punch» i kontrasten. Det mest imponerende er likevel at den klarer alt dette, samtidig som den bevarer en nøytral fargebalanse. LG har også hørt våre ankepunkter (endelig!) og redusert gjenskinnet fra det blanke OLED-panelet.

Disse forbedringene gjør LG-skjermen enda mer velegnet til variert TV-bruk, samtidig som du får en glødende god filmopplevelse. Vi synes godt LG kunne sendt med en bordsokkel til denne prisen, men utover det , fortjener G3 en klar anbefaling!

Merk: Siden LG OLED G3 er den første vi tester blant årets OLED-modeller, er det ennå for tidlig å si nøyaktig hvor bra den yter opp mot konkurrerende 2023 flaggskipmodeller som Samsung S95C, Panasonic MZ2000, Philips OLED908 m.fl. Men inntil videre kan vi i alle fall si at lista er lagt, og at konkurransen blir tøff!

Karakter
LG OLED G3 (OLED65G3)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming