Har du tenkt over hvorfor man sjelden ser TV-skjermer i boligannonsene på Finn.no? Det er fordi svarte skjermer og «kabelsalat» utgjør en visuell støy, som boligstylister skyr som pesten når de skal gjøre stua trivelig og presentabel.
Med den nye designmodellen Posé har LG forsøkt å skape en mer ryddig og visuelt tiltalende TV. Om den vil være «interiørarkitektens drøm» skal vi ikke si for sikkert, men den skiller seg i hvert fall fra andre flate og triste skjermer der ute.
LG-skjermen leveres i 42, 48 og 55 tommer – alle med topp moderne OLED-panel. Vi har testet den mellomste som koster 19.000 kroner – noen tusenlapper mer enn en standard LG C2.
Posé er en del av Objet-serien fra LG. (Video: LG)
LG Posé – Design
LG sine OLED-TV-er har fått mye skryt for bildekvalitet, men de fleste av dem er jo ganske like og kjedelige på utsiden, som TV-er flest. I så måte er Posé et friskt pust designmessig.
Selv om LG har fått hjelp av nederlandske Moooi til selve formgivningen, kan man nok mistenke dem for å være en smule inspirert av erkekonkurrenten Samsung, med designmodeller som The Frame, og kanskje spesielt den gulvstående The Serif.
LG Posé er i likhet med Samsung The Serif, laget for å stå fritt i rommet på egne ben, og kan plasseres der du finner det mest praktisk, uavhengig av veggplassering eller TV-benk. For eksempel i et hjørne eller midt ute på gulvet dersom du har en stor åpen stueløsning.
Strøm og TV-signaler ledes diskré ned gjennom føttene, og på baksiden fins det en liten hylle til eksterne enheter. Her kan man sette for eksempel en Apple TV elle Google Chromecast, og holde ledningene fullstendig skjult.
Designen ser tiltalende ut i våre øyne. Pose tar seg fint ut fra alle vinkler, med et deksel på baksiden som holder ledninger og kontakter skjult. Utførelsen er for det meste i hvit plast, men det stoffkledde bakdekselet trekker opp kvalitetsinntrykket.
Merk: Pose er laget spesielt for å stilles på gulvet. De fire medfølgende føttene sørger for å plassere skjermen i anbefalt tittehøyde. Alternativt kan man henge skjermen på veggen ved hjelp av et kompatibelt VESA-feste (ekstrautstyr). Derimot følger det ikke med noen føtter til bordmontering.
Brukervennlighet og finesser
Når det kommer til betjening og bruk er Posé veldig lik andre LG TV-er, med brukergrensesnittet WebOS og pekefjernkontrollen Magic Remote. Bare en ting – her er fjernkontrollen hvit, for å matche utseendet på skjermen.
Menysystemet er lett å bli fortrolig med, og byr på et rikelig utvalg av apper. De seneste strømmetjenestene inkludert SkyShowtime og HBO Max ligger tilgjengelig for nedlastning. LG er raskt ute med oppdateringer når det slippes en ny tjeneste eller finesse.
Tilkoblingsmulighetene er greie, men det er verdt å merke seg at LG – merksnodig nok – har nøyd seg med tre HDMI-innganger på akkurat denne modellen. Disse er til gjengjeld HDMI 2.1 kompatible med støtte for 4K/120Hz. Dermed er LG-skjermen godt forberedt til gaming også.
Foruten å se lekker ut fra alle vinkler, har LG-skjermen også et «partytriks» i form av appen Kunstgalleri, hvor man kan laste ned ulike bildeserier og illustrasjoner. Disse vises når skjermen står i standby, og på denne måten unngår man at TV-en blir stående som et svart hull i midten av rommet.
Bildekvalitet
Det er fint med en annerledes og nytenkende TV, men det hjelper jo lite hvis bildekvaliteten er blass og kjedelig. Dette har LG heldigvis innsett, for de har ikke spart på bilderessursene i dette tilfellet.
Posé er utstyrt med et moderne og kontrastrikt OLED-panel. Alle de tre skjermstørrelsene bruker såkalt Evo-teknikk, der eneste unntak er at 55» utgaven kan skilte med noe høyere maksimal lysstyrke. Videoprosessoren er den samme vi finner i LG OLED C2 (α9 Gen5 AI).
Bildemessig er vi derfor i kjent farvann her, og Posé LX1 viser straks at den har de vante OLED-kvalitetene i behold. LG-skjermen tegner opp et sylskarpt og kontrastrikt bilde, som er tilnærmet fritt for støy eller ujevnheter. OLED-panelet har en meget jevn lysfordeling uten lyse flekker eller «blooming» slik man kan oppleve på mange LCD-skjermer. Fargegjengivelsen er sterk og velnyansert, der vi umiddelbart foretrekker innstillingen «Kino Hjem» som den beste til film og serier.
Skjermen har også nok lysstyrke til at man fint kan se TV i opplyste rom på dagtid, uten å savne noe. Med bred støtte for ulike videoformater slik som Dolby Vision HDR, er man sikret at de seneste seriene presenteres best mulig.
En annen fordel med OLED-teknikken er at innsynsvinkelen blir meget bred. Bildet bevarer kontrasten og fargebalansen uansett om man betrakter skjermen forfra eller skrått fra siden. Dette er ekstra kjekt i Posé sitt tilfelle, og gjør at skjermen kan snus i ulike retninger uten å ofre bildekvaliteten.
Det man derimot må tåle, er at OLED-skjermen kan bli ganske «speilblank» i lyse omgivelser. LG har et relativt blankt skjermglass, spesielt sammenlignet med Samsung The Frame hvor de har valgt en helt matt overflate. Dette kan være lurt å ta hensyn til når man skal plassere skjermen i forhold til vinduer og andre lyskilder.
Lydkvalitet
LG og Moooi har klokelig nok sørget for å gi plass til et sett med høyttalere også. Det sitter en egen «lydlist» rett under skjermen som er direkte rettet mot sitteposisjon.
Lyden er definitivt bedre enn gjennomsnittet: Posé LX1 har en tydelig og tilstedeværende stemmegjengivelse som kommer godt ut. Her er også nok klang og fylde til at lydeffekter og musikk får litt tyngde og substans. Vi opplevde en aldri så liten surroundeffekt med serier som Drive to Survive på Netflix, der det er støtte for lydformatet Dolby Atmos.
Posé låter definitivt et hakk bedre enn gjennomsnittet av TV-er. Hvilket er en fordel, for designen er ikke like lett å kombinere med en lydplanke – selv om man har mulighet for det via HDMI eARC-utgangen. En annen mulighet er selvfølgelig å koble til et sett høyttalere trådløst via Bluetooth eller WiSA-standarden.
Konklusjon
LG Objet Collection Posé LX1 henvender seg til de som vil ha en litt annerledes og visuelt tiltalende TV – uten å gå på kompromiss med bildekvaliteten. Og her har LG truffet blink i våre øyne. 48LX1 leveres med topp moderne OLED-panel, med sterk kontrast, glimrende fargegjengivelse og imponerende svartnivå. LG-skjermen har flere smarte finesser som bidrar til å holde installasjonen pen og ryddig. Den kan stå fritt i rommet på egne ben, og har en øyevennlig design med buede kanter. Bakplaten har en snedig hylle hvor man kan sette eller oppbevare ulike ting, mens kabler ledes skjult ned gjennom foten. Hvis du søker en stilig TV til stua, soverommet eller salongen, vil denne være midt i blinken!
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser