Sony har lang fartstid som TV-produsent og lanserte sin aller første modell med Ultra-HD oppløsning i 2013. Siden da har de levert flere glimrende TV-er, og nå sist var det 65XD9305 som stakk av med seieren i vår test av storskjermer til fotball-VM. For de som synes 9305-serien blir litt for kostbar, kan Sony tilby den langt mer prisgunstige XD8505-serien. Spørsmålet er hvor mye vi må ofre av bildekvalitet og annen ytelse?
Design
Til å begynne med har Bravia 55XD8505 en betydelig enklere utførelse, ikke bare sammenlignet med XD9305, men også mot tidligere generasjoner av 8505-serien. Det meste av metall er byttet ut med plast, og Sony-modellen kjennes ikke like eksklusiv lenger. Baksiden er enkel, og lar deg ikke skjule kablene like elegant som f.eks. Samsung. Veggmontering er mulig, selv om det vil blokkere noen av kontaktene. Sokkelen er til gjengjeld smal nok til å passe ethvert TV-møbel. En annen ting som trekker ned, er den massive «mursteinen» av en separat strømforsyning.
Brukervennlighet og finesser
Bravia-modellen er som tidligere Sony-TV-er basert på Android, og oppstarten begynner med å registrere sin Google-konto og laste ned de siste oppdateringene.
Vi legger ikke skjul på at vi fortsatt er uimponert over Android som TV-system, selv om det har blitt bedre enn tidligere generasjoner. Sony-skjermen starter lynraskt fra standby, og er rask til å veksle mellom ulike apper. Utvalget av applikasjoner er begrenset, med færre lokale tjenester enn Samsung og LG.
Startskjermen byr på mengder av valg, menyer og snarveier, uten at det er noen sans og samling over det hele. Her er både Samsungs Tizen, LG sitt WebOS og Panasonics Firefox flinkere til å tilby en skreddersydd TV-opplevelse. Når det er sagt, venner man seg fort til Android-grensesnittets måte å organisere ting på.
Bildekvalitet
Sonys TV-er er kjent for god bildebehandling, og det er ingen tvil om at 55XD8505 gjør mye riktig. Fargegjengivelsen er meget nøytral, og settingen «Film» gir en tett på optimal fargebalanse. Skjermen greier også å få vanlige HD-sendinger til å se forbløffende skarpe ut.
Vi var svært imponert over bildet fra storebror Sony Bravia 65XD9305, som med sitt spesielle «Slim Backlight Drive» baklys gir utmerket lokal kontrast, lysstyrke og svartnivå. Bravia 55XD8505 må derimot greie seg med standard LED kantbelysning, og det merkes at denne gir vesentlig lavere kontrast. Ved første gangs bruk måtte vi faktisk dobbeltsjekke innstillingene, for Sony-skjermen er betydelig mer lyssvak enn både Samsung, Panasonic og LG sine TV-er med standard innstillinger.
Med UHD-filmer som The Revenant i spilleren gir Sony et imponerende skarpt og detaljert bilde, med fantastisk fargerikdom. Likevel er det merkbart mindre intensitet i sollyset, og XD8505 greier ikke å få frem like mange nyanser i mørke områder som referansen. Den er heller ikke fullt så skarp under bevegelser som Samsung og Panasonic.
Lydkvalitet
Sony-skjermen har ikke noe særskilt påkostet lydsystem, og lyden må betegnes som temmelig slank, uten nevneverdig bass eller fylde. Lydplanke er hva doktoren anbefaler i dette tilfellet.
Konklusjon
55XD8505 er et prisgunstig alternativ til Sonys dyrere Bravia-modeller, men du mister også den formidable lysstyrken fra toppmodeller som XD9305. Alt i alt er dette en velbalansert TV som scorer jevnt over bra, men dersom du vil ha full glede av nyvinninger som Ultra-HD og HDR, finnes det altså bedre, mer fremtidsrettede valg blant testens deltakere.
Også i denne testen:
Samsung 55KS7005
Skinner som solen!
Med sin blendende lysstyrke og flotte farger er Samsungs nye 7-serie et imponerende syn.
Panasonic 58DX700
Gjør det meste riktig
De som vil ha en god allround-TV tråkker sjelden feil med Panasonic. Slik er det også med årets 700-serie!
Grundig Immensa 55VLX8670
Stram design
Etter en litt stille periode er tysk-tyrkiske Grundig tilbake med en ny serie velutstyrte TV-modeller.
LG 55UH770
Svak på kontrast
LG-skjermen kan by på flott design og lekre smart-funksjoner, men bildekvaliteten havner litt i skyggen av de beste.
Philips 55PUS7101
Lys og varme
Denne TV-en fra Philips er ikke den beste HDR-skjermen vi har sett, men kan likevel være et godt kjøp som allround-TV.