TCL QLED850 er som navnet indikerer en såkalt QLED-skjerm, eller snarere en LCD-TV med kvanteprikker i fargefilteret – en teknikk som er kjent for å gi bredere fargespekter. Med et direkte LED-baklys og lokal dimming åpnes det for kontrastrik bildekvalitet.
TCL QLED850
TCL-skjermen har et ganske innbydende utseende, med diskré innramming i børstet metall, og en midtmontert metallfot som gjør den enkel å plassere.
Brukergrensesnittet er siste versjon av Android, som har blitt mer oversiktlig å bruke, og det merkes at TV-en har blitt mer responsiv og kvikk enn forrige generasjon fra TCL. Vi liker også at fjernkontrollen bruker Bluetooth, slik at den ikke trenger pekes direkte.
God formatstøtte – pluss gode tilkoblingsmuligheter
TCL QLED850 utmerker seg med bred støtte for de viktigste videoformatene, deriblant både HDR10+ og Dolby Vision IQ. Dermed er man sikret optimal gjengivelse av moderne HDR-videoinnhold, hvor ”IQ”-versjonen også tar hensyn til lysforholdene i rommet. Her er også støtte for Dolby Atmos lydprosessering, som er kjekt dersom du skulle ønske å koble til en kompatibel lydplanke.
TCL-skjermen byr på fire HDMI-innganger, der to av inngangene støtter 4K/120Hz videosignaler. Her er også flust med gaming-finesser, inkludert en egen spillmodus med lav inngangforsinkelse. Vi målte input lag til godt under 10 millisekunder, hvilket er meget raskt.
Bilde og lyd
TCL-skjermen er en av de beste TV-ene i testen rent bildemessig. Den har et meget skarpt, kontrastrikt og lyssterkt bilde, som får mange av konkurrentene til å se regelrett dunkle ut i forhold! Her er rikelig med lysstyrke til å se TV på høylys dag, i tillegg til at svartnivået duger bra til filmtitting i mørke omgivelser. Den såkalte Dolby IQ-lyssensoren bidrar til at TV-en tilpasser seg bra etter forholdene: TV-en greier å få frem detaljene i mørke partier, i tillegg til bra futt i de lyseste nyansene.
QLED850 har derimot ikke den beste innsynsvinkelen: Bildet mister litt av den flotte kontrasten og fargegjengivelsen når vi beveger oss ut til siden. Dette er dermed ikke den beste TV-en til store rom, brede sofaer og lignende. Best ytelse oppnås direkte foran skjermen.
På lydsiden er TCL QLED850 utstyrt med stereohøyttalere signert Onkyo. Vi vet ikke hvor involverte den japanske hi-fi leverandøren har vært, men den innebygde lyden er helt utmerket Lyden er lys, sterk og klar, med god taleforståelse og fyldig bass. Her er til og med litt surroundfølelse på Squid Game!
– TCL har bra trøkk i lyden. Ikke noe alternativ til en lydplanke nødvendigvis, men mye klarere enn de andre TV-ene. Man får litt inntrykk av noe som minner om surroundlyd, og bra med kjøtt på beinet i dialogene her, bemerker Geir Nordby.
Alt i alt er det TCL som stikker av med vinnermedaljen i sin prisklasse. QLED850 kan skilte med en rekke praktiske finesser, og har både formatstøtten og tilkoblingsmulighetene på stell. Bildekvaliteten er utmerket, og lyden er god nok til at den kan klare seg uten lydplanke. Helt klart et av de beste kjøpene under 15.000 kroner!
Også i denne testen:
LG NANO88 (65NANO886PB)
Trives best i lyse omgivelser
LG-skjermen leverer masse lysstyrke, men mangler detaljer i de mørke områdene.
Samsung AU8075 (UE65AU8075)
Greit bilde til prisen
Samsung AU8075 har en slank og fin design utenpå: Dette er en prisgunstig TV, men bildegjengivelsen kan ikke måle seg med selskapets egne QLED-modeller.
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Fin til prisen
Panasonic er kjent for å levere god bildekvalitet til fornuftige priser: JX800E er deres første Android-TV, som leverer en fin ytelse til prisen.
Philips The One 65” (65PUS8506/12)
Ambilight gjør stor forskjell
Philips The One PUS8506 skiller seg fra konkurrentene med et fargesprakende omgivelseslys, som definitivt bidrar til å forsterke bildeopplevelsen.
Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)
QLED-TV med nordiske røtter
Finske Nokia er tilbake på TV-markedet, med en ny serie Android-TVer. Teppet går opp for QLED Smart TV 6500D!
Sony X89J (KD-65X89J)
Flott fargegjengivelse
Sony-skjermen har flere gode kvaliteter, men mangler litt krutt i kontrasten for å henge med de beste.
Hisense A7GQ (65A7GQ)
Smart nykommer
Kinesiske Hisense kan skilte med et nytt og spennende brukergrensesnitt, men kontrasten og skarpheten er ikke på høyde med de beste i testen.
Synd ikke denne var med. 13000 for 65″ og 20000 for 77″ i skrivende stund.
https://www.dustinhome.no/product/5011250976/oled65a16la?ssel=true&utm_source=prisguiden&utm_medium=pricecompare
Har L&B testet denne tidligere?