Nokia gjorde nylig comeback på TV-arenaen, i samarbeid med det østerrikske selskapet Streamview. Flere husker sikkert bilderørs-TVene på 2000-tallet, men nå handler det om flatskjermer med Android. Blir det et trivelig gjensyn, mon tro?
Nokia QLED Smart TV 6500D
Nokia har angivelig lagt vekt på å gi TV-en et nordisk, minimalistisk designuttrykk, som skal passe godt inn i enhver stue. Og skjermen ser pen nok ut, den – etter den er ferdig montert, vel og merke! Vi opplevde at den prosessen tok ualminnelig lang tid, da bruksanvisningen er mangelfull, og emballasjen nokså upraktisk. Du kan ta oss på ordet, for vi har pakket opp en del TV-er. Den midtmonterte, dreibare foten fremstår også litt vinglete.
Brukermessig er vi i kjent terreng, med et Android-basert menysystem, som selvfølgelig inkluderer et bredt utvalg av apper og strømmetjenester, samt stemmestyring via Google Assistant. Vi merket riktignok at TV-en laster menyer og tjenester litt saktere enn de raskeste i testen.
På den positive siden er fjernkontrollen god: Den har fått Bluetooth i stedet for infrarød, slik at den ikke trenger pekes direkte mot TV-en for å få respons.
Nokia 6500D må nøye seg med 3 HDMI-innganger, og ingen av disse støtter de nyeste HDMI 2.1 finessene fullt ut. Her er det heller ingen støtte for de høyeste videofrekvensene (4K/120Hz). Det kan være en miss dersom du planlegger å bruke TV-en sammen med moderne videokonsoller som PS5 og Xbox Series X.
TV-en støtter Dolby Digital 5.1 lydprosessering, men har derimot ingen innebygd støtte for Dolby Atmos. Da må du eventuelt koble til en lydplanke via ARC-utgangen.
Bilde og lyd
Bildegjengivelsen fra Nokia er slett ikke verst: her tar vi et merkbart steg opp på kontrast-skalaen sammenlignet med Hisense og LG. Det merkes godt hvordan filmscenene får mer dybde og liv i seg, og de mest finkornede detaljene kommer bedre frem. Fargegjengivelsen i Film-modus er flott og nøytral. Nokia har også støtte for HDR-formatet Dolby Vision, som bidrar til at kompatibelt videomateriale ser lekkert og kontrastfullt ut, og justerer seg optimalt i forhold til videomaterialet.
Lyden får også godkjent-stempel: Nokia har utstyrt TV-en med 2 x 12 watt til stereo høyttalere, samt 12 watt til en ekstra basshøyttaler på baksiden. Her er det mer fylde og klarhet i lyden, enn vi får fra et par av de mer spake testdeltakerne fra Hisense og Sony. Mellomtonen er mer tydelig, og sørger for å at både musikk og lydeffekter får en større og rikere klang.
– Ingen tvil: Her får du et skarpere og mer kontrastrikt bilde enn mange av de andre testdeltakerne, kommenterer Geir Nordby.
Også i denne testen:
LG NANO88 (65NANO886PB)
Trives best i lyse omgivelser
LG-skjermen leverer masse lysstyrke, men mangler detaljer i de mørke områdene.
TCL QLED850 (65QLED850)
Sterk på bilde og lyd
TCL QLED850 kvitterer med glimrende bildekvalitet og lydgjengivelse. Definitivt et av prisklassens aller beste kjøp!
Samsung AU8075 (UE65AU8075)
Greit bilde til prisen
Samsung AU8075 har en slank og fin design utenpå: Dette er en prisgunstig TV, men bildegjengivelsen kan ikke måle seg med selskapets egne QLED-modeller.
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Fin til prisen
Panasonic er kjent for å levere god bildekvalitet til fornuftige priser: JX800E er deres første Android-TV, som leverer en fin ytelse til prisen.
Philips The One 65” (65PUS8506/12)
Ambilight gjør stor forskjell
Philips The One PUS8506 skiller seg fra konkurrentene med et fargesprakende omgivelseslys, som definitivt bidrar til å forsterke bildeopplevelsen.
Sony X89J (KD-65X89J)
Flott fargegjengivelse
Sony-skjermen har flere gode kvaliteter, men mangler litt krutt i kontrasten for å henge med de beste.
Hisense A7GQ (65A7GQ)
Smart nykommer
Kinesiske Hisense kan skilte med et nytt og spennende brukergrensesnitt, men kontrasten og skarpheten er ikke på høyde med de beste i testen.