Sony leverer et bredt spekter av TV-er i ulike størrelser og prisklasser. X85K/X89K er arvtageren til X89J fra 2021. I likhet med forgjengeren kommer den i et bredt spekter av størrelser, fra 43” og helt opp til 85”!
Obs! Sony-modellen finnes tilgjengelig under to ulike modellnummer, X85K og X89K, der spesifikasjonene er veldig like.
Sony KD-55X85/X89K
Sony-skjermen står på to føtter som kan monteres i bred eller smal posisjon. Den får dermed enkelt plass på TV-benken, eller kan gi tilstrekkelig plass til en lydplanke mellom føttene. Praktisk, synes vi.
Brukergrensesnittet er den nye Google TV versjonen av Android: Menyen har blitt raskere å navigere i, samtidig som du får opp personlige program-anbefalinger, skreddersydd til din egen brukerprofil.
Google er flinke til å holde operativsystemet sitt oppdatert med de nyeste tjenestene, og Sony X89K har derfor et bredt utvalg av strømmetjenester om bord.
Sony-skjermen har også en kompakt fjernkontroll som vi liker godt. Den ligger godt i hånden, og siden den har Bluetooth, trenger den ikke pekes direkte mot TV-en for å fungere.
På tilkoblingsfronten er Sony X85K/X89K utstyrt med fire HDMI-innganger, hvorav to av disse støtter 4K/120hz. Vi målte forsinkelse (input lag) til rundt 13 millisekunder, hvilket er klart godkjent. Med støtte for VRR (Variable Refresh Rate) vil dette også være en velegnet TV til spillkonsoller som PS5 og Xbox Series X.
Bilde og lyd
Sony fortsetter å levere TV-er med flott bildekvalitet, og denne sesongen har vi blitt spesielt imponert av toppmodellen A95K med QD-OLED teknologi. Men den ligger naturligvis i en helt annen prisklasse!
Modellen vi tester her, er en vesentlig enklere variant med tradisjonelt LCD-panel, og direkte LED-belysning uten lokal dimming. Under panseret sitter videoprosessoren X1, som vi har god erfaring med fra tidligere modeller.
Bildekvaliteten har flere lyspunkter, bokstavelig talt: Sony-skjermen leverer glimrende lysstyrke (målt til rett over 600 nits), samtidig som skjermoverflaten er matt og lite plaget med refleksjoner. Det gjør den velegnet til TV-titting i lyse rom. Her er også litt ekstra futt i HDR-effektene, som gir et litt mer engasjerende bilde å se på enn konkurrentene fra LG, Samsung og Sharp.
Svartnivået er heller ikke verst, og til tross for at den ikke har noen lokal dimming, leverer denne 55-tommeren overraskende god kontrast. Bildeopplevelsen kan likevel ikke helt måle seg med Philips og TCL, som begge har litt bedre dybdeopplevelse og mer presise, nøytrale farger enn Sony.
Hva med lyden, da? Vel, Sonys rimeligere TV-modeller har det med å låte ganske slankt, og X85K/X89K gir ikke det helt store inntrykket den heller. Stemmegjengivelsen føles litt innestengt, og kan låte litt anstrengende når vi skrur opp volumet. Her kan selv en billig lydplanke bety en stor oppgradering!
Alt i alt scorer Sony X85K/X89K jevnt over bra på både brukervennlighet og bildekvalitet, og kan være et fint alternativ for deg som søker en Google-TV med gode spill-egenskaper.
Også i denne testen:
Philips The One 55″ (55PUS8897/12)
Knallsterk bildeopplevelse!
Philips The One leverer imponerende skarp bildekvalitet, og har dessuten en særegen finesse i ermet – Ambilight!
Sharp EQ3EA (55EQ3EA)
Skarpt comeback?
Denne modellen fra Sharp leverer en god kombinasjon av bildekvalitet og brukervennlighet. Men konkurransen er tøff!
TCL QLED860 (55QLED860)
Kjapp, kontrastrik og brukervennlig
TCL QLED860 kommer med det oppdaterte Google TV brukergrensesnittet, og leverer meget lekker bildekvalitet til prisen.
Samsung Q75B/Q77B (QE55Q77B)
Smart design, middels kontrast
Denne sylslanke Samsung-skjermen er fullspekket med finesser. Vi savner bare litt mer futt i kontrasten!
LG NANO81 (55NANO816QA)
Svak kontrast
LG-skjermen scorer bra på brukervennlighet, men bildekvaliteten er ikke den sterkeste vi har sett.