[Denne testen var opprinnelig laget for Fotball-EM 2020, men er like relevant for årets olympiske leker i Tokyo, som starter 23. juli 2021. Red. anm.]
Det er få ting her i livet som kan måle seg med å være tilskuer på en fullsatt idrettsstadion. Stemningen blant publikum, og ikke minst det øredøvende brølet når noen scorer mål eller setter en ny rekord, er noe for seg selv. Spesielt når laget eller utøveren du heier på, vinner!
Det er ikke lett å gjenskape denne stadionfølelsen hjemme i sofaen, men teknikken bringer oss stadig et skritt nærmere. Dusinvis av kameraer og mikrofoner følger utøverne med laserpresisjon for å bringe deg som TV-seer tettere på handlingen. Man kommer til et punkt hvor det nesten er som å være der, og med familie og venner som supportere kan det bli en storartet opplevelse. Men, det krever selvsagt at du har skikkelig bilde og lyd!
Størrelsen teller
Fotball og annen fartsfylt sport stiller store krav til TV-ens bildekvalitet, og er faktisk noe av det vanskeligste innholdet å ”få til” riktig. Med et stort, sammenhengende grønt felt over hele skjermen er det lett å spotte ujevnheter og støy, og det er slett ikke alle TV-er som henger med på de raskeste kontringene.
Så hva kjennetegner egentlig en god sports-TV? For det første må den være av en viss størrelse, gjerne 65 tommer eller større, slik at både du og resten av sofagjengen kan få en fullgod opplevelse. Skarp og kontraststerk må den også være, slik at du får med deg hver minste hendelse på banen. En sterk, klar og nyansert fargegjengivelse er viktig for innlevelsens skyld.
Glatte og jevne bevegelser er et annet viktig moment: Hurtige kamerapanoreringer kan forårsake ”rykking” og tidvis ujevne bildegjengivelse, og de mer påkostede TV-ene har gjerne bedre videoprosessorer som kompenserer for dette – uten å prøver å gjøre vondt verre.
På grunn av dette, lønner det seg sjelden å gå for den største og billigste skjermen man kan finne – legg heller litt ekstra penger i god bildekvalitet, er vårt råd!
Testen
I denne testen har vi tatt for oss et utvalg av de mest interessante 65-tommerne i den såkalte premium-klassen mellom 15.000-30.000 kroner. TV-ene vi har valgt ut er alle nye 2021-modeller, og seleksjonen er basert på hvilke forgjengere som utmerket seg i fjorårets TV-tester. Kun de beste får delta i mesterskapet!
Vi stiller som vanlig høyest krav til bildekvalitet, men legger også vekt på lyd og brukervennlighet. Siden dette er en sports-orientert test har vi lagt ekstra vekt på god fargegjengivelse, jevne bevegelser og god bildeprosessering. Men vi har heller ikke glemt kontrast og svartnivå, som fortsatt er avgjørende for best gjengivelse av film og serier.
Oppgitte priser er veiledende, og markedsprisene vil variere gjennom sommeren. Husk å sjekke Prisguiden, Prisjakt og andre prisroboter for de beste prisene!
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Panasonics første Android-TV
Panasonic er kjent for å levere god bildekvalitet til fornuftige priser: Nå lanserer de dessuten sin første TV med Android!
Sony X90J (XR-65X90J)
Glimrende til sport og spill
Denne Sony-skjermen har en glimrende bildebehandling som hjelper den til å levere flotte ytelser både på og av banen.
Samsung QN85A (QE65QN85A)
MiniLED scorer mål
Med kraftig lysstyrke, glimrende kontrast og glatte bevegelser fungerer Samsung QN85A utmerket både til sport og annen underholdning.
LG OLED C1 (OLED65C1)
Sjefen på banen
OLED-skjermer har tradisjonelt vært en favoritt til film og og serier, men testens toppscorer LG C1 fungerer også utmerket til sport!
Ble ikke noe særlig klokere over hvilken TV som var best til fotball.
Kanskje den ikke er ferdig skrevet? På oversiktsbildet, før man trykker inn på testen, så kan man se pris og en vurdering i stjerner og kåring i testen. Alle med dato 9.juni.
https://www.lydogbilde.no/kategori/tv/
Best i test: LG OLED
Beste kjøp: Samsung QN85A
5 stjerner: LG, Samsung og Sony
4 stjerner: Panasonic