Man kan mene hva man vil om Bose, men det amerikanske firmaet vet å gå sine egne veier. Hvem andre kunne funnet på å lansere en 46-tommer til 60.000 kroner i 2011? En LCD-TV attpåtil! Men før man avblåser Videowave på grunn av den stive prisen, lønner det seg å se på hva man faktisk får for pengene.
Gjemt inne i TV-skjermen sitter det nemlig et ganske så heftig lydanlegg, og Bose har i tillegg gjort alt i sin makt for å gjøre sakene enkle å betjene. Sammen med den medfølgende mottakerenheten og fjernkontrollen er du godt på vei til en komplett hjemmekino som attpåtil er svært enkel å bruke.
Videowave
Bose kan være en ganske innovativ lydprodusent når de vil, noe som gjenspeiles i mange av deres proff-produkter. I løpet av testen ble det klart at Videowave er mer enn et Lifestyle system pakket inn i et TV-kabinett. Systemet består av TV-kabinettet med høyttalere, separat mediaboks og fjernkontrollen. Alle tilkoblingene gjøres i den frittstående mediaboksen, som gjerne kan gjemmes i et skap sammen med resten av AV-utstyret ditt. Som en bonus kommer Bose-systemet med ekstra IR-sendere, slik at du kan betjene apparatene selv uten direkte sikt til apparatene.
Videowave har ingen innebygd TV-mottaker, så enten du er kunde hos Viasat, Canal Digital eller RiksTV trenger du en mottaker fra en av disse for å se på TV. I tillegg behøver du naturligvis en Blu-ray spiller for å se film. Bose-enheten har 4 HDMI-innganger, så dermed har du 2 ekstra innganger til overs for annet utstyr – som spillkonsoller, for eksempel. Inkludert i anlegget er også en dokkingstasjon for iPod.
Bose har utviklet sin egen universale fjernkontroll som kan styre alle enhetene.
Brukervennlighet
Mange produsenter har prøvd å knekke formelen for brukervennlighet, men Bose har gjort et par virkelig smarte grep med Videowave. Kombinasjonen av en oppsettassistent, automatisk romkorreksjon og den smarte fjernkontrollen gjør det hele til en behagelig opplevelse. Bose-guiden tar oss rolig og detaljert gjennom hvert steg, og det er tilnærmet umulig å gjøre feil underveis. Startveiledningen Unify hjelper oss å konfigurere Bose-systemet, angi de rette AV-inngangene og programmere fjernkontrollen slik at den kan styre alle de tilkoblede enhetene. Lydkalibreringen skjer ved hjelp av Adaptiq hodetelefonene. Disse kan minne om vanlige hodetelefoner, men inneholder stereo mikrofoner som måler lyden fra lytteposisjon. Hodetelefonene settes på hodet og måler akustikken fra fem ulike posisjoner i rommet ditt.
Lydkvalitet
Så, er dette en TV med innebygd surroundanlegg, eller et surroundanlegg med innebygd TV? Bose byr i alle fall på den feteste TV-lyden vi har hørt til nå. Vi startet med vår faste demofilm Dark Knight, og det ble raskt klart at Bose-skjermen har et lydpotensial som imponerer. Fullstappet med høyttalere og forsterkerkraft som den er, leverer Bose-skjermen en fyldig, kraftfull og ren lydgjengivelse.
Det første man legger merke til er hvor fyldig, ren og klar lyden er, og at anlegget har rikelig med krefter til overs for de tøffeste actionscenene. Høyttalerne virker også solid montert, for selv på øredøvende volum og utfordrende dypbasseffekter er det ingen tendenser til vibrasjoner eller resonanser fra kabinettet. Faktisk begynte lysstoffrørene i taket å klirre høylytt lenge før vi kunne høre noen ulyder fra Bose-skjermen.
Problemet med mange surroundanlegg i dag er at man må skru opp lyden for å høre hva som blir sagt, for så i neste øyeblikk blåse ut ørene idet en actionscene inntreffer. Dette slipper man med Bose-skjermen. Stemmegjengivelsen er svært sterk og klar, samtidig som selve taleforståelsen er god selv på middels volum.
Lydbildet fra Bose-skjermen er ikke begrenset til rett foran oss, men fyller omtrent hele rommet. Videowave tar refleksjoner fra tak og vegger i bruk for å skape en illusjon av ekte surroundlyd , og det fungerer overraskende bra. Under biljakten i Gothams undergrunn kan vi høre motorlyd, eksplosjoner og lyden av metall mot metall, langt ute på siden av skjermen. Vi er også imponert over den innebygde subwooferen, som spiller dyp og dynamisk bass uten å bli for dominerende i lydbildet. Hvor bra er lydkvaliteten? Vel, bedre enn noen annen TV på markedet, men det sier jo ikke så mye, da de fleste låter redselsfullt. Mer interessant er det nok at heller ikke de såkalte lydplankene er noen match for Bose-systemet. Videowave går selv de dyrere modellene fra Yamaha og B & W en høy gang. Det er mer nærliggende å sammenligne lydopplevelsen med et separat lydanlegg, og Videowave står seg faktisk bra mot de fleste komplette lydanleggene vi har hørt, inkludert Boses egne Lifestyle systemer.
Bildekvalitet
For å teste ut bildekvaliteten satte vi Videowave opp mot kavalkadevinneren vår for 2010, Philips 46PFL9705. En TV som på mange måter representerer standarden for bildekvalitet i toppklassen. Den koster drøyt halvparten av Videowave, men har selvfølgelig ikke den samme heftige lyden å vise til.
I forhold til Philips merkes det at Videowave ikke har helt den samme kontrasten å by på. Svartnivået er riktignok overraskende bra tatt i betraktning at vi har med en vanlig CCFL (lysstoffrør) basert LCD-skjerm å gjøre, men Bose har ikke helt den samme dybden som den bekmørke LED-skjermen fra konkurrenten. Bildet har også en tendens til å gro litt igjen i de mørkeste scenene, og skiller ikke så godt på de mørkeste detaljene. Vanlig LCD-panel til tross, så er bildekvaliteten fra Bose-skjermen generelt sett ganske tilfredsstillende. De har tydeligvis lagt ned litt jobb med bildeinnstillingene, for bildet har en ganske naturlig, jevn fargebalanse, uten sjenerende fargestikk. Målinger viser dog at det er valgt en litt høyere fargetemperatur, trolig for å skape litt mer ”smell” i bildet, og at skjermen bruker en form for konturforbedring som øker bildeskarpheten, men også kan legge til litt unødvendig bildestøy. Sist men ikke minst har den en aktiv bevegelseskompensering, som gir glattere bevegelser, men også gir spillefilmer et litt videoaktig preg. Bose har gått for faste bildeinnstillinger som fungerer bra til det meste av TV-innhold, men samtidig fjernet muligheten for å gjøre noen endringer selv. Det eneste du har mulighet til er å justere lysstyrken i forhold til omgivelsene.
Konkurrenter
I denne prisklassen finnes det ikke mange konkurrenter til Bose Videowave. Den eneste 46-tommeren det er nærliggende å sammenligne med må være Beovision 10-46 fra Bang & Olufsen, som også den koster rundt 60.000 kroner. B & O skjermen scorer litt bedre på bildekvalitet og design, men Videowave-anlegget har utvilsomt den beste lydkvaliteten av de to. Selv ikke Bang & Olufsen kan helt måle seg med den dynamiske og kraftfulle lydgjengivelsen som Bose presterer.
Konklusjon
Bose har lykkes i å lage en TV med en lydkvalitet som minner om et vaskeekte surroundanlegg, men uten det samme plassbehovet. Videowave byr i tillegg på en brukervennlighet som vi savner fra mange andre løsninger. Bildekvaliteten er imidlertid ikke stort bedre enn det vi forventer fra en TV til 15-20.000 kroner, hvilket betyr at Bose Videowave blir en lyd-TV for de spesielt interesserte.
Bose Videowave høyttalersystemet
I likhet med andre Bose-anlegg baserer Videowave seg på reflektert lyd fra vegger og tak for å skape en helomsluttende lydopplevelse. Baksiden av TV-en er full av høyttalere som peker til sidene, oppover og nedover, mens en kraftig innebygd subwoofer sørger for de nødvendige bassfrekvensene. Fem små mellomtoneelementer sitter på toppen av kabinettet på baksiden, med et diskanthorn på hver side. Seks små basselementer er lokalisert midt på baksiden, og en 190 cm lang luftsluse (kalt Waveguide) sørger for dypere og sterkere bassgjengivelse.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser