Bang & Olufsen har alltid lagt stor vekt på lydopplevelsen i sine TV-er. Et populært utsagn er at de ikke lager TV, men høyttalere med innebygd fjernsyn!
Påstanden er naturligvis ironisk ment, men passer likevel bra til deres nyeste modell, BeoVision Eclipse.
Dette er Bang & Olufens aller første OLED-TV, hvor de har tatt en av LGs ettertraktede OLED-skjermer og kombinert den med – etter sigende – sitt beste høyttalersystem noensinne. Resultatet er en temmelig heftig lyd- og bildeopplevelse – som også koster deretter.
BeoVision Eclipse har en startpris på hele 85.000 kroner i 55” utgave (nærmere 120.000 kr for 65”), og da kommer eventuelt motorisert fot i tillegg. Til gjengjeld får man en TV som skiller seg ut i mengden.
LG+B&O=sant
Det er etter hvert mange produsenter som benytter seg av LGs OLED-paneler og putter dem i sin egen TV: Sony, Philips og Panasonic er blant dem som har gjort det med stort hell. Bang & Olufsen har imidlertid tatt det enda lengre: Topp-delen av Eclipse er nemlig en skreddersydd 2017-modell TV fra LG (OLED55C7BO), mens B&O selv står for lydsystem, sokkel/veggfeste og fjernstyring.
Det kan virke som en rar måte å lage fjernsyn på, men er faktisk fornuftig ressursbruk når man tenker over det. Ved å låne av LGs bilde-ekspertise kan B&O konsentrere seg om det de kan best – design, lyd, fjernbetjening og integrasjon. Samtidig får vi et innblikk i hvor mye de tar seg betalt for jobben: En flunkende ny LG OLED55C7 koster rundt 30.000 kroner i snitt, hvilket etterlater drøyt 50.000 kroner for lyd-delen. Med andre ord snakker vi om en temmelig heftig lydplanke!
Design
Utførelsen er virkelig lekker. Bang & Olufsen har riktignok ikke gjort store endringer på selve skjermdelen: LGs C7 er syltynn og lekker nok i seg selv, og med unntak av en matchende bakplate som skjuler tilkoblinger og overganger, er det meste prikk likt.
Derimot er det fascinerende å se skjermen og lyddelen monteres sammen og bli til en helt ny TV. Soundcentre-delen ser eksklusiv ut i blankpolert aluminium og kan påmonteres metall- eller stoffgrill i ulike farger. Vi liker aller best den svarte stoffgrillen som matcher B&Os øvrige høyttalere.
Brukervennlighet og finesser
Ettersom TV-delen kommer fra LG bruker den også deres eget operativsystem, WebOS 3.5. LGs smart-plattform er av de mest brukervennlige og driftssikre på markedet, lett gjenkjennelig med sin fargerike grafikk og store fonter. Spørsmålet er om man ikke mister litt av B&O følelsen underveis?
Både ja og nei. I det vi starter opp TV-en første gang, blir det klart at B&O ikke har gjort noen større endringer på menysystem, fontvalg eller grafikk. Nesten alt er identisk med de mange LG-skjermene vi har testet. Unntaket er hvis du ønsker å endre noen innstillinger: Da kommer du automatisk til B&Os unike undermeny.
Den viktigste forskjellen er likevel at Bang & Olufsen har droppet LGs pekefjernkontroll til fordel for sin egen luksuriøse BeoRemote. Den er definitivt en av beste på markedet når det kommer til kvalitetsfølelse. Presset ut av et stykke aluminium, men likevel lettvint å holde i.
Fjernkontrollen bruker Bluetooth, så du slipper å peke den direkte mot TV-en. Den har en liten OLED-skjerm som lar oss gjøre menyvalg uten å forstyrre TV-tittingen. Den har også fått egne snarvei-knapper til Netflix og Amazon. Muligens til sjenanse for B&O puristene som liker å ha det ”clean”, men bare praktisk i våre øyne. Fjernkontrollen kan også styre andre enheter (f.eks TV-mottaker) ved hjelp av en eller flere IR-blastere.
TV-en bruker litt lengre tid på å starte opp fra standby enn de raskeste smart TV-ene vi har testet, men så fort hjulene er i gang holder den tritt med de beste. Man kan veksle hurtig mellom ulike innganger, menyer og applikasjoner.
Den største fordelen med WebOS er at vi får tilgang til alle appene og tjenestene fra LG. I tillegg til Netflix, Amazon, YouTube med flere, har TV-en både Chromecast og Spotify Connect innebygd. Det øker helt klart brukeropplevelsen når man kan vise bilder, video eller spille musikk fra mobilen, direkte på storskjermen med et knappetrykk.
Bildekvalitet
BeoVision Eclipse byr ikke på noen store overraskelser på bildesiden, og det er utelukkende positivt. Med samme bildepanel og videoprosessor som LGs egne OLED-modeller, er det bare å forvente at bildekvaliteten ligger i high-end klassen. Når det er sagt, er det heller ikke stor forskjell på Eclipse og andre OLED-konkurrenter.
Alle de velkjente kvalitetene er på plass. Svartnivået er utrolig bra, og hever opplevelsen på alt av TV-innhold. Kontrasten fra mørkt til lyst er enorm, og skaper mer livlige, virkelighetstro bilder. Fargegjengivelsen er også svært nyansert, men altfor overmettet i Standard-modus, og vi foretrakk å skifte til den mer nøytrale Kino-modusen. Innsynsvinkelen er det heller ingenting å utsette på: Bildet bevarer den samme karakteren og fargeestetikken, også når vi ser TV-en fra skarp vinkel. Vi noterer oss at skjermoverflaten er lite utsatt for refleksjoner av omgivelsene.
Vi har tidligere kritisert eldre B&O modeller som Avant og Horizon for å ligge litt i bakkant av den teknologiske utviklingen. Mangelen på støtte for HDR (High Dynamic Range) har vært et eksempel på dette. Med BeoVision Eclipse er de tilbake på topp, med støtte for alle de etablerte HDR-formatene, inkludert Dolby Vision og HLG. Det gjør at man kan nyte de seneste produksjonene fra Netflix, Amazon og ikke minst UHD-Blu-ray i lekker kontrastrik kvalitet.
Vi kunne ikke dy oss, og måtte selvfølgelig se noen episoder av ”Stranger Things” sesong 2 om igjen. Åpningsscenen med biljakt, ranere og blinkende politibiler på slep er gnistrende god via Eclipse-skjermen. Handlingen hemmes ikke av ujevn bakbelysning slik de gjør på mer ordinære LCD-skjermer, og lyset fra billyktene er blendende sterkt. Man får følelsen av å sitte i studio med en perfekt kalibrert studiomonitor som verken tar vekk noen detaljer, eller legger til noe overflødig.
Det eneste vi har å utsette på B&O skjermen har med bevegelsene å gjøre. LGs TruMotion bildeutjevning introduserer en del støy i bildet, og det merkes også i dette tilfellet. Her har ”Årets beste” vinneren Sony Bravia KD-65A1 en fordel med sin glatte og støyfrie gjengivelse. Vi foretrakk å holde denne funksjonen lav eller helt av i LG sitt tilfelle.
Lydkvalitet
Bildekvaliteten er utvilsomt lekker, men det er på lydsiden at BeoVision Eclipse virkelig skiller seg ut. Den ellers så slanke TV-en er utstyrt med et utvidet 3-kanals (venstre, senter, høyre) høyttalersystem. Totalt snakker vi 6 høyttalerenheter og rundt 450 watt utgangseffekt! Det skaper forventninger om heftig TV-lyd, og det får vi saktens også.
Det første vi legger merke til er hvor klar og tydelig talen er. Langt de fleste av dagens TV-er og lydplanker preges av innestengt og ufokusert gjengivelse av stemmer. Eclipse låter derimot krystallklart i både diskant og mellomtone. Menneskene på skjermen føles rett og slett mer tilstedeværende, god hjulpet av en perfekt lip-sync.
Stemmer er vel og bra, men det er når vi bytter til mer variert innhold vi merker hvor potent systemet faktisk. Åpningsmelodien fra spenningsserien Nobel (ARY – The Sea) avslører at Eclipse har en veldig kraftfull, nyansert og fyldig lyd – fullt på høyde med eksklusive hi-fi systemer. Det kan spille voldsomt høyt og likevel rent – nok til å fylle en stor stue med lyd, uten å miste kontrollen. SoundCentre har ingen dedikert subwoofer ombord, men vi hadde ikke gjettet det. Bassen er dyp og rungende kraftfull – nok til at du kjenner trykket i sofaryggen.
De fleste vil nok nøye seg med å bruke SoundCentre som en fullverdig TV-høyttaler, men den kan også brukes som dedikert senterkanal i et større B&O oppsett. Eclipse har nemlig innebygd surrounddekoder, og er i stand til å kontrollere et helt arsenal av B&O høyttalere (8 trådløse pluss 8 med ledning) om man måtte ønske. Man kan for eksempel starte med en subwoofer, og legge til ekstra bak- og sidehøyttalere etter hvert som man blir moden for det. Alternativt kan du bygge et multirom-system med Eclipse som lydkilde.
Den kraftige høyttaleren gjør at BeoVision Eclipse også kan fungere utmerket som frittstående musikkanlegg, og det skulle jo bare mangle: Med støtte for Spotify Connect, Chromecast, Airplay, Bluetooth og ikke minst Youtube, har du en rekke kilder til musikk.
Konklusjon
Med en pris på 85.000 kroner er Bang & Olufsen BeoVision Eclipse en av de mest kostbare 55” OLED-TVen du kan kjøpe i dagens marked. Til gjengjeld stiller den i en klasse for seg rent kvalitetsmessig. Ingen konkurrenter vi vet om kan matche den potente miksen av kontrastrikt bilde og kruttsterk lyd i en og samme pakke. Takket være tett samarbeid med LG er BeoVision Eclipse også fullt oppdatert på teknikk, apps og finesser. For deg som vil ha i pose og sekk (og har sekken full av penger), er dette en skikkelig drømme-TV.
quote
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser