TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Sylskarp og silkeglatt

Med Bravia X90L viser Sony at de er de blant de flinkeste på bildebehandling. Denne TV-en gjør nesten alt riktig!

Av / 16.11.23 - 11:11
Sony Bravia X90L (XR-75X90L)

Lyd & Bilde mener

  • Sony X90L serverer et sylskarpt bilde med lite støy og fabelaktig fargegjengivelse.
  • Kontrasten er ikke helt på høyde med MiniLED-skjermene, og kun to av de fire HDMI-innganger har 2.1-standarden.

X90-serien har vært en av Sonys mest populære premium-modeller gjennom generasjoner, og 2023-modellen X90L har fått en rekke forbedringer.

Sony har en sterk TV-portefølje i år, der blant annet high-end modellen A95L har imponert oss med den beste bildekvaliteten vi har sett i 2023. Men til omtrent tusen kroner per tomme er den også en kostbar fornøyelse! Da er det greit å vite at Sony også har mer prisgunstige modeller i sortimentet.

Sony Bravia X90L (XR-75X90L) 1
Sony Bravia X90L har en rettlinjet og slank design, med to T-formede føtter som kan monteres smalt, bredt og i to ulike høyder. Slik kan du enkelt få plass til en lydplanke innunder skjermen.(Foto: Sony)

Sony Bravia XR X90L

Med X90L tar vi et merkbart steg opp på kvalitetsstigen fra X85L, som vi har testet tidligere. Sony-skjermen leveres i et bredt utvalg av skjermstørrelser, fra 55 til 98 tommer (!) – men her har vi altså nøyd oss med den mellomstore 75″ utgaven.
X90L har et LCD-panel med LED-baklys og lokal dimming, og bildebehandlingen styres av Sonys mest avanserte «Cognitive XR» videoprosessor. Den har flere nyttige finesser i verktøyskrinet, deriblant XR Clear Image og XR Motion Clarity som bearbeider skarphet, støyreduksjon og bevegelser.

Sony Bravia X90L (XR-75X90L) 2

Brukervennlighet og finesser

Bravia X90L er en «Google TV», som innebærer et raskt og oversiktlig menysystem med bredt utvalg av apper og strømmetjenester. Du får også personlige program-anbefalinger basert på preferanser og seerhistorikk. Med innebygd Chromecast og AirPlay kan du raskt dele video, bilder og musikk fra mobilen.
Når det gjelder tilkoblingene følger X90L den samme normen som øvrige Sony-apparater. Mens for eksempel Samsung QN85C kan skryte av fire fullverdige HDMI 2.1 innganger, må X90L (lik som TCL) nøye seg med at bare to av fire innganger har full båndbredde. Derfor må du være litt påpasselig med hvor du kobler til de beste videokildene dine.

Annonse

X90L støtter en rekke videoformater, inkludert Dolby Vision for gaming, i tillegg til VRR – men pussig nok ikke samtidig. Den har for øvrig en effektiv spillmodus, og støtter diverse PS5-finesser som Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode.

Sony Bravia X90L (XR-75X90L) 3
Dersom du vil koble til en Xbox eller PS5 bør dette gjøres på HDMI-inngang 3 eller 4, da det kun er disse to som støtter 4K/120 Hz.
Sony Bravia X90L (XR-75X90L) 4
X90L har en smart og kompakt fjernkontroll med innebygd mikrofon for Google Assistant. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Sony-skjermen bruker mer konvensjonelle LED-lys sammenlignet med Samsung og TCLs MiniLED-baklys. Det vil i praksis si at skjermen har færre individuelle dimming-soner som kan tennes og slukkes i takt med bildesignalet. Til gjengjeld har den en meget effektiv «bildemotor» til å styre det hele.

Førsteinntrykket er at Sony-skjermen leverer et generelt skarpt og naturlig bilde, med rene og korrekte fargenyanser. Kontrasten og lysstyrken er ikke like massiv som MiniLED-skjermene fra Samsung og TCL: X90L leverer rundt 1250 nits i et 10 % vindu, og 650 nits i fullskjerm hvit.

Men det X90L måtte mangle av lysstyrke og kontrast, tar den igjen i presisjon. Av de tre testdeltakerne er det faktisk Sony som er mest tro mot originalen, med en meget nøytral Film-modus. Både gråtoneskalaen og fargegjengivelsen er glimrende, med presise og sømløse fargesjatteringer.

Sony Bravia X90L (XR-75X90L) 5
Videoprosessoren Cognitive XR er lik den som brukes i Sonys aller dyreste toppmodeller, og er en virkelig «tusenkunstner» når det kommer til bildebehandling. (Foto: Sony)

Sony-skjermen takler ulike typer materiale på strak arm, og er spesielt god til å jevne ut bevegelser og bevare skarpheten.
Moderne 4K HDR-video ser utvilsomt blendende sterkt og kontrastrikt ut på Sony-skjermen. Når det er sagt, er vi minst like imponert over hvordan Sony-skjermen klarer å vise eldre videoinnhold fra sin beste side.

De gamle episodene av Seinfeld fra 90-tallet på Netflix byr for eksempel på et «snøvær» av støy, men X90L klarer å undertrykke støykornene, uten at bildet blir grøtete eller utydelig.
Det samme erfarte vi med krigsdramaet Band of Brothers, hvor også skarpheten var glimrende under hurtige panoreringer. Hvilket igjen vitner om Sony-skjermens eminente bildebehandling.

I tillegg virker det som Sony har fått bedre baklys-kontroll sammenlignet med forrige generasjon. Til tross for relativt få dimming-soner, er X90L lite preget av glorieeffekter, skygger og etterslep. Faktisk er dette blant de beste «tradisjonelle» LCD-skjermene vi har sett.
Skulle du likevel være «allergisk» mot alle synlige baklys-effekter er det nok bedre å satse på en OLED-skjerm, slik som Sonys utmerkede A80L.

Sony Bravia X90L (XR-75X90L) 6
Etter hvert som vi utfordret X90L med ulike typer videoinnhold (alt fra direktesendt sport og lavoppløste arkiv-opptak, til 4K HDR-materiale) ble vi stadig mer imponert over bildekvaliteten. (Foto: Audun Hage)
Les også Stilsikkert, og iskaldt, fra Fincher Den særegne mesterregisøren gjør det igjen.

Lydkvalitet

På lydsiden er Sony X90L utstyrt med undermonterte stereohøyttalere i tillegg til to ekstra «høydekanaler» på baksiden som bidrar til et bredere og luftigere lydbilde. Disse høyttalerne kan også aktiveres i samspill med Sonys egne lydplanker.
Sony-skjermen låter helt greit på egne ben, men lydgjengivelsen er relativt slank, og kan heller ikke spille spesielt høyt før det låter tynt og anstrengt. En passende lydplanke vil nok definitivt være rett medisin her.

Konklusjon

For deg som søker en god og pålitelig allround-TV, kan vi trygt anbefale Sony Bravia X90L. På papiret har denne Sony-skjermen et mer konvensjonelt LED-baklys med færre dimming-soner enn MiniLED-konkurrentene fra Samsung og TCL. I praksis leverer den imidlertid strålende bildekvalitet, med god skarphet, lite støy, glatte bevegelser og en meget naturlig fargepalett. Brukervennligheten er også god – vi synes bare at en gaming-spesialist som Sony burde spandere flere fullverdige HDMI-innganger.

Karakter
Sony Bravia X90L (XR-75X90L)
Premium

Også i denne testen:

Samsung QN85C (TQ75QN85C)

OLED-killer?

Denne MiniLED-skjermen fra Samsung imponerer med en kraftig kontrast, som kan utfordre selv de beste OLED-TV-ene.

Samsung-skjermen leverer et bilde med gnistrende god kontrast, i tillegg til masse smarte finesser. Tilkoblingsmulighetene er også eksemplariske.
Prisen kan virke litt stiv mot konkurrentene, og QN85C må klare seg uten støtte for HDR-formatet Dolby Vision.
Les hele testen

TCL MQLED80 (75MQLED80)

Mye TV for pengene

TCL 75MQLED80 har et meget kontrastrikt bilde fullt av dybde og imponerende farger. Et meget bra kjøp!

TCL MQLED80 serverer et glatt, lyssterkt og kontrastrikt bilde med flott fargegjengivelse.
Skarphet og støyreduksjon er ikke helt på nivå med konkurrentene fra Sony og Samsung. Kun to av fire HDMI-innganger støtter 2.1 standarden.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming