TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

God til sport og spill

Sony X85L leverer et skarpt og lyssterkt bilde, og kontrasten er overraskende god. Men hvor ble det av basslyden?

Av / 20.10.23 - 09:00
Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

Lyd & Bilde mener

  • Sony X85L leverer et skarpt og lyssterkt bilde med glatte bevegelser, sammen med et kjapt og komfortabelt brukergrensesnitt fra Google.
  • Lyden er noe slankere svakere enn en del av konkurrentene, og kun to av fire HDMI-innganger har 2.1 standarden.

Sony har et bredt utvalg av TV-modeller i sitt sortiment. Den japanske produsenten tilbyr både OLED- og LCD-modeller i en rekke skjermstørrelser, og 2023-modellen X85L er av den sistnevnte typen. Den tar over for X85K/X89K som vi husker godt fra fjoråret, og leveres i 55, 65 og 75 tommer med Google TV brukergrensesnitt.

Sony Bravia X85L (KD-75X85L) 1
Sony X85L. (Foto: Sony)

Sony Bravia X85L

Sony-skjermen har et LCD-panel med direkte LED-baklys, og den gledelige nyheten på årets modell er at den også har fått såkalt «Full Array» lokal dimming, som åpner for bedre kontrast og lyskontroll. Alt styres av japanernes kraftige X1 videoprosessor.

Utvendig har Sony-skjermen noen praktiske detaljer som er kjekke å ha i storskjermenes verden. De to T-formede føttene kan monteres bredt eller smalt for å matche bredden på TV-benken din. På denne måten kan du få plass til ny og stor TV uten at det er nødvendig å bytte ut benken.

Brukervennlighet og finesser

Sony-skjermen er en «Google TV» med alt det innebærer av finesser. X85L har et raskt og oversiktlig menysystem som gir deg personlige program-anbefalinger. App-utvalget er utmerket, og med innebygd Chromecast går det raskt å dele video, bilder og lyd fra mobilen.

Sony utmerker seg også med den kanskje beste fjernkontrollen i testen. Den er kompakt, og foruten innebygd mikrofon (for Google-assistenten) har den en smart plassering av knappene, slik at den i praksis kan styres med tommelen.

Annonse

Sony stiller derimot litt bak Samsung når det gjelder tilkoblingsmuligheter. Mens Samsung Q77C har fire HDMI-innganger med full båndbredde (48 GB/s – raskt nok til 4K/120Hz videosignaler), har Sony X85L kun dette på to av fire. Dessuten er en av inngangene holdt av til eARC lydutgangen. Dermed er det begrenset plass til ekstra høyoppløste videokilder.

Apropos gaming: X85L er konfigurert for å fungere optimalt med PS5, og støtter blant annet funksjonene Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode. Den har dessuten en relativt rask spillmodus som vi målte til cirka 20,1 millisekunder.

Sony Bravia X85L (KD-75X85L) 2
Sonys fjernkontroll er liten og nett, med en logisk plassering av knappene. Den er lett å bli kjent med og har snarvei-knapper for de viktigste funksjonene. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Sony er kjent for sin nøkterne og presise bildebehandling, og X85L gir et solid inntrykk når vi kobler den opp mot konkurrentene: Sony-skjermen utmerker seg med en nyansert fargegjengivelse, som holder seg velbalansert gjennom de ulike bildemodusene.

Skarpheten er glimrende, og vi noterer at både svartnivået og kontrasten har blitt markant bedre enn forgjengeren fra i fjor. Svart blir ordentlig svart, i stedet for å se blåaktig ut.

Sony-skjermen leverer også glimrende lysstyrke (målt til rett over 600 nits), samtidig som skjermoverflaten er matt og lite plaget med refleksjoner. Det gjør den velegnet til TV-titting i lyse rom.

Når det er sagt, er konkurransen tøff i dette segmentet, og iblant legger vi merke til at X85L ikke har like finmasket lokal dimming som de to kinesiske konkurrentene (Hisense og TCL). Det er av og til et tydeligere omriss rundt lyse objekter på mørk bakgrunn(som lys i enden av en tunnel, eller undertekster), og et lite etterslep når bildet skifter mellom lyst og mørkt.

Men bortsett fra det, fant vi at Sony-skjermen er en veldig god allround-TV med flere styrker enn svakheter.

Lydkvalitet

På lydsiden er Sony-skjermen nokså spartansk utstyrt. Sony reklamerer med at deres X-Balanced Speaker Unit høyttalerenheter skal gi bedre bass, men vi ble ikke videre imponert av denne.

X85L har riktignok en kalibreringsfunksjon som bruker mikrofonen i fjernkontrollen til å finjustere lyden, men den har ikke så mye å «jobbe med». Lyden er tynn, og bass er nærmest fraværende.

Konklusjon

Årets X85L-serie fra Sony har fått en sår tiltrengt lokal dimming som hjelper bildekvaliteten til å se mer kontrastrik ut. Denne 75-tommeren har en glimrende skarphet og jevn fargegjengivelse som bidrar til en utmerket bildeopplevelse.

Brukervennligheten er også behagelig, takket være et finpusset Google TV menysystem og god fjernkontroll. Alt i alt en utmerket storskjerm som vi har null problem med å anbefale. Men: Lyden står definitivt ikke i stil med det store bildet, så her er det like greit å budsjettere med en lydplanke først som sist.

Karakter
Sony Bravia X85L (KD-75X85L)
Basic

Også i denne testen:

TCL QLED870 (75QLED870)

Briljant bildemaskin

TCL QLED870 tar innersving på konkurrentene med en imponerende skarphet og kontrast. Vi har knapt sett en bedre TV til prisen.

TCL-skjermen leverer et kontrastrikt bilde med presis lyskontroll, i tillegg til en flott og nyansert fargegjengivelse. Bevegelsene er dessuten glatte og flimmerfrie.
Denne LCD-skjermen har litt begrenset innsynsvinkel, så du bør sitte midt foran TV-en for best resultat. Kun to av fire HDMI-innganger støtter 2.1 standarden.
Les hele testen

Hisense U7K (75U7KQ)

Skarp og lyssterk

Denne modellen Hisense har en imponerende skarphet og lysstyrke, men U7K mangler litt på app-fronten.

Hisense U7K serverer bilder med god lysstyrke og en særdeles god kontrast for sin prisklasse.
Til tross for et kjapt brukergrensesnitt, savner vi en del lokale apper. Kun to av fire HDMI-innganger har 2.1 standarden.
Les hele testen

Samsung Q77C (TQ75Q77C)

Slank og smart storskjerm

Samsung Q77C er et eksempel på at en storskjerm ikke trenger ta større plass enn nødvendig. Og bildekvaliteten er riktig flott!

Samsung-skjermen leverer skarp og fargerik bildekvalitet i tillegg til en slank design, særdeles gode tilkoblingsmuligheter og masse smarte finesser.
Kontrasten er ikke helt på høyde med de beste i testen.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde
[]