TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung Q77C (TQ75Q77C)

Slank og smart storskjerm

Samsung Q77C er et eksempel på at en storskjerm ikke trenger ta større plass enn nødvendig. Og bildekvaliteten er riktig flott!

Av / 20.10.23 - 09:00
Samsung Q77C (TQ75Q77C)

Lyd & Bilde mener

  • Samsung-skjermen leverer skarp og fargerik bildekvalitet i tillegg til en slank design, særdeles gode tilkoblingsmuligheter og masse smarte finesser.
  • Kontrasten er ikke helt på høyde med de beste i testen.

Samsung er en av verdens største TV-produsenter, som også reflekteres i deres særdeles brede sortiment. Q77C-serien er en prisgunstig modell i det såkalte QLED-segmentet og representerer «inngangsbilletten» til en rekke finesser som Samsung er kjent for.

Obs! Denne Samsung-modellen er tilgjengelig under to ulike modellnummer der spesifikasjonene er veldig like. Q77C-serien selges hos Elkjøp, mens Q75C selges hos Power.

Samsung Q77C (TQ75Q77C) 1
Samsung Q77C. (Foto: Samsung)

Samsung Q77C

Samsung-skjermen skiller seg ut blant de andre 75-tommerne i testen: Mens konkurrentene har et ganske voluminøst karosseri, er Q77C bare et par centimeter tykk, uten noe som stikker ut. Baksiden er helt glatt, med innfelte, sidestilte tilkoblinger. Skjermen kan henges tett mot veggen, og man kan kjøpe et eget veggfeste (Slim Fit Wall Mount) som gjør det mulig å få en veldig «clean» installasjon.

Brukervennlighet og finesser

Mens Q77C-serien er slank å se på, er utstyrslisten til gjengjeld ganske fet. Samsung-skjermen er den eneste i testen som kan skryte av fire HDMI-innganger av 2.1 typen, med støtte for 4K/120Hz videosignaler. Det gir rikelig plass til spillkonsoller, Apple TV og andre avanserte videokilder.

Samsung-skjermen støtter også skytjenester for gaming (for eksempel Xbox-appen) slik at du kan koble til en håndkontroll og spille direkte via TV-en. En innebygd «SmartThings hub» gjør at TV-en kan fungere som kontrollsenter for enheter i smarthjemmet ditt. Q77C er også kompatibel med Philips Hue Sync-appen, slik at den kan fjernstyre ulike Hue-pærer.

Annonse

Det er i grunn bare én kjekk finesse som glimrer med sitt fravær – HDR-formatet Dolby Vision, som Samsung fortsatt ikke støtter på noen av sine apparater. Dette er litt synd, da rimelige LCD-skjermer erfaringsvis kan dra nytte av den ekstra, tilpassede kontrastinformasjonen.

Samsung Q77C (TQ75Q77C) 2
Fjernkontrollen bruker Bluetooth og kan lades med solceller eller USB-C. (Foto: Audun Hage)
Samsung Q77C (TQ75Q77C) 3
Samsung Q77C har gode tilkoblingsmuligheter, med bl.a 4 HDMI 2.1 innganger. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

Q77C bruker et 120 Hz LCD-panel med «QLED» filter for bedre fargegjengivelse, mens bildebehandlingen håndteres av en Quantum 4K videoprosessor. Men til forskjell fra de andre TV-ene i testen, bruker Samsung et kantmontert LED-baklys.

Denne typen tar mindre plass, og er noe av grunnen til den slanke formfaktoren. Ulempen er at det ikke gir like god kontrast og lysstyrke som de direkte-belyste variantene med lokal dimming.

Samsung-skjermen har en lysstyrke som ligger midt på treet: vi målte den til mellom 400-500 nits avhengig av bildemodus. Samtidig merker vi at kontrasten sakker litt etter de aller beste i testen: Dette merkes for eksempel på svartnivået i mørkere filminnhold, eller serier innspilt i HDR-format, hvor det legges mye vekt på kontrastdetaljer.

Q77C har for eksempel merkbart mindre glød og gnist enn TCL QLED870 eller Hisense U7K. Lyse effekter som solskinn, flammer og lignende står ikke ut med samme intensitet, og sportssendinger med mye lys i seg føles litt flatere.

Samsung-skjermen har også en grei fargegjengivelse, men uten den samme lys-intensiteten, klarer den heller ikke gjengi like mange fargenyanser som et par av konkurrentene.

Bildekvaliteten har likevel mange positive sider. Skarpheten er glimrende, og vi noterer at Samsung-skjermen takler alle typer TV-innhold fra lavoppløst til høyoppløst på en god måte. Bildebehandlingen er god, og Q77C har en velfungerende bevegelsesutjevning som gir glatte, skarpe bilder med lite støy. Den fungerer derfor utmerket til varierende underholdning, sport og spill.

Lydkvalitet

Når det gjelder lyd, er Samsung-skjermen utstyrt med et sett stereohøyttalere på undersiden. Talegjengivelsen er grei nok, men lyden er ikke særskilt fyldig eller kraftfull. Dersom du har ambisjoner om å bruke TV-en til film og serie-underholdning vil du nok raskt få lyst på separate høyttalere.

Da er det verdt å nevne at Q77C har HDMI-eARC lydutgang med støtte for Dolby Atmos surroundlyd. Den har også mulighet for å sende lyden trådløst over Wifi, slik at du kan droppe kabelen helt. Da må du imidlertid ha en kompatibel lydplanke fra Samsung.

Konklusjon

Samsung Q77C er en slank, brukervennlig og velutstyrt TV: Dersom du er på jakt etter en storskjerm som tar minst mulig plass og samtidig er enkel å veggmontere, vil denne modellen passe utmerket. Q77C leverer også god allround bildekvalitet til variert bruk, og selv om det finnes konkurrenter der ute med enda sprekere kontrast, opplever vi at Samsung-skjermen samlet sett gir flott ytelse for pengene.

 

 

 

Karakter
Samsung Q77C (TQ75Q77C)
Basic

Også i denne testen:

TCL QLED870 (75QLED870)

Briljant bildemaskin

TCL QLED870 tar innersving på konkurrentene med en imponerende skarphet og kontrast. Vi har knapt sett en bedre TV til prisen.

TCL-skjermen leverer et kontrastrikt bilde med presis lyskontroll, i tillegg til en flott og nyansert fargegjengivelse. Bevegelsene er dessuten glatte og flimmerfrie.
Denne LCD-skjermen har litt begrenset innsynsvinkel, så du bør sitte midt foran TV-en for best resultat. Kun to av fire HDMI-innganger støtter 2.1 standarden.
Les hele testen

Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

God til sport og spill

Sony X85L leverer et skarpt og lyssterkt bilde, og kontrasten er overraskende god. Men hvor ble det av basslyden?

Sony X85L leverer et skarpt og lyssterkt bilde med glatte bevegelser, sammen med et kjapt og komfortabelt brukergrensesnitt fra Google.
Lyden er noe slankere svakere enn en del av konkurrentene, og kun to av fire HDMI-innganger har 2.1 standarden.
Les hele testen

Hisense U7K (75U7KQ)

Skarp og lyssterk

Denne modellen Hisense har en imponerende skarphet og lysstyrke, men U7K mangler litt på app-fronten.

Hisense U7K serverer bilder med god lysstyrke og en særdeles god kontrast for sin prisklasse.
Til tross for et kjapt brukergrensesnitt, savner vi en del lokale apper. Kun to av fire HDMI-innganger har 2.1 standarden.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming