Sony har hatt langvarig suksess med kresne OLED-skjermer som fjorårets A95L og A80L. Sistnevnte har nå fått en arvtager i form av 2024-modellen Bravia 8. Med avansert bildebehandling i regi av Sony, og produsentens egen Acoustic Surface lydteknikk på innsiden av OLED-panelet, er dette en interessant modell for kvalitetsbevisste Sony-fans, som nå leveres i skjermstørrelser opp til 77 tommer.
Design
Utseendemessig har Bravia 8 fått en merkbar ansiktsløftning i år: Borte er den litt klumpete baksiden, til fordel for en mer heltrukken bakplate. Men det er fortsatt en umiskjennelig Sony-TV vi snakker om, med det karakteristiske rutemønsteret i kullsvart plast.
Bravia 8 kommer også med noen nette føtter i mørkt metall, som kan monteres i to ulike bredder og høyder. Den mer «påkostede» baksiden har også fordelen at den lar oss henge skjermen litt tettere inntil veggen. Totalt sett synes vi designen er flott og byggekvaliteten er tillitvekkende, selv om Bravia 8 ikke er like sylslank som LG og Samsung i dette tilfellet.
Brukervennlighet og finesser
På finessefronten har det ikke skjedd noen drastiske endringer siden forrige generasjon: Bravia 8 er fortsatt en Google TV, som i praksis innebærer at du kan logge deg inn med din Google-konto og få en brukertilpasset innholdsmeny. Google TV grensesnittet føles brukervennlig og oversiktlig. App-utvalget er upåklagelig, og mange av de andre produsentene har tatt lærdom fra Google i senere generasjoner.
Sony har også gjort en flott jobb med å integrere sitt eget menysystem ovenpå, slik at du kommer raskt til innstillingene. Bravia 8 har det nyeste systemet som først ble introdusert på A95L, der man kan sette ulike preferanser for bilde og lyd, basert på hva slags TV-innhold man ser på. Formatstøtten er god, og med det populære Dolby Vision formatet i boks, sikres det optimal gjengivelse av et bredt utvalg HDR-innhold.
Dessverre ligger Sony fortsatt litt etter konkurrentene når det gjelder tilkoblinger. Bravia 8 bruker en enklere kretsløsning, der kun to av de fire HDMI-inngangene støtter 4K/120Hz videosignaler. Samsung og LG støtter som kjent 4K/120Hz på alle fire.
Dette er ingen krise med mindre du er en avansert gamer, men er altså noe konkurrentene har hatt i flere modellgenerasjoner allerede, og vi snakker tross alt om en splitter ny 2024-modell i den dyrere enden. Fra en produsent som også har en fot innenfor spillbransjen.
Bildekvalitet
Sony toppmodell A95L fra 2023 er også i sortimentet for 2024 – en TV som vi fortsatt regner blant de aller beste. Lillebroren Bravia 8 bruker den samme videoprosesseringen som flaggskipet, kombinert med et enklere OLED-panel fra LG.
Førsteinntrykket er at Bravia 8 har alle de velkjente OLED-kvalitetene på plass, i form av glimrende kontrast og bunnløst svartnivå. Du slipper å irritere deg over ujevne skygger eller «lyslekkasjer» her. Men Bravia 8 har også noen særegne kvaliteter som hjelper å fremheve de små og delikate detaljene i bildet, uten å legge til overdreven skarphet eller støyreduksjon. Skarpheten er imponerende selv for en 4K-TV å være. Bildene ser simpelthen maleriske ut!
Stikkordet her er Sonys avanserte, men skånsomme bildebehandling, som er veldig tro mot filosofien om å tukle minst mulig med det opprinnelige bildematerialet. Fargegjengivelsen er eksemplarisk, med sømløse fargesjatteringer og en snor-rett fargebalanse, noe som også bekreftes av målingene våre.
Vi noterer også at Sony-skjermen har veldig glatte og sømløse bevegelser. Vanlig TV- og sportsinnhold gjengis skarpt og flimmerfritt. Men også tradisjonelle spillefilmer bevarer den autentiske kinofølelsen.
Apropos kinofølelse så anbefaler vi å sjekke ut strømmetjenesten Sony Pictures Core, som følger med når du kjøper en ny Bravia-TV. Den inneholder både nyere filmer og eldre klassikere fra arkivet, som serveres i ekstra høy strømmekvalitet.
Sammenlignet med de nyeste Samsung- og LG-modellene, er det imidlertid tydelig at Bravia 8 har noe lavere lysstyrke. Det merkes på ulike typer TV-innhold, men fremfor alt på HDR-filmer hvor man kan savne litt «gnist» i de lyseste HDR-effektene. Dette gjelder også i settinger som «Dolby Vision Lys» og med strømsparing o.l. skrudd av.
Så selv om Sony hevder å ha oppnådd litt høyere lysstyrke på denne generasjonen OLED, kunne man ønske at de klinte til enda mer, med for eksempel et enda mer lyssterkt «MLA» OLED-panel. Men det hadde trolig kostet mer penger!
Lydkvalitet
Bravia 8 kommer med lydteknikken Acoustic Surface, som er en annen Sony-spesialitet. Det sitter spesielle høyttalerenheter rett bak skjermen, som vibrerer og sender lyden direkte ut gjennom OLED-panelet.
Lyden er klar og tydelig med god stemmeforståelse, men kan virke litt smalere enn hos LG og Samsung som har kraftigere høyttalere. Det gir likevel en interessant effekt ved at lyden virker å komme akkurat fra objektene du ser på.
Lydbildet heves noe, og kan virke mer presist lokalisert i forhold til handlingen, sammenlignet med de andre TV-skjermene hvor lyden typisk kommer fra undersiden. Sony utnytter dette spesielt dersom man velger en lydplanke av samme merke, og kan utnytte funksjonen Acoustic Center Sync.
Konklusjon
Med Bravia 8 har Sony begått nok en fortreffelig og gjennomført OLED-TV, med mange av de kjente kvalitetene i behold. Vi liker spesielt Sonys grundige bildebehandling som TV-innholdet fra sin beste side uten å overdrive. Kombinert med solid byggekvalitet og moderne brukergrensesnitt er dette en TV som kan gi mye eierglede i årevis. Litt synd er det derfor at Sony tviholder på det «gamle» chipsettet og færre HDMI-innganger med full båndbredde – litt oppdatert teknikk her ville gjort Bravia 8 enda mer fremtidsrettet.
Også i denne testen:
LG OLED C4 (OLED55C4)
Alle gode ting er – fire?
LGs mest populære OLED-serie er tilbake i 2024-versjon, og C4-versjonen har fått en synlig forbedring.
Samsung S90D (TQ-55S90D)
Samsung-TV med interessant vri
Samsung S90D er ikke helt som andre OLED-TV-er … eller?
Hvor er Panasonic ?