Er du blant de heldige som har fått tak i en Playstation 5 eller Xbox Series X? Da kan tiden være inne for å oppgradere TV-skjermen din også!
De moderne spillkonsollene byr på massevis av visuelle godsaker, men stiller også høye krav til TV-en for å vises til sin fulle rett. Med avansert spillgrafikk i 4K-oppløsning, HDR og høyere bildefrekvenser, kan det godt hende din gamle TV vil føles utdatert og moden for utskifting.
Optimal TV for gaming
For å mestre og lykkes med spill, kreves det et skarpt blikk, treffsikkerhet og hurtige reflekser. Alt handler om å komme først i mål eller være den siste gjenlevende på skytebanen! Da nytter det ikke med en treg skjerm som sinker fremgangen.
For å sikre hurtig respons er det viktig at TV-en har en dedikert bildemodus for spill, med lavest mulig forsinkelse (input lag). Den må også takle de ulike oppløsningene og bildefrekvensene som spillkonsollen eller PC-en leverer. I tillegg er det viktig at TV-ene støtter de seneste bilde- og lydformatene, slik at spillet kan sees og oppleves fra sin beste side.
TV-produsentene har innsett at gode gaming-finesser blir stadig viktigere, og har vært påpasselig med å inkludere flere av disse på 2021-modellene. Noen merker har introdusert egne brukermenyer som samler alle de relevante innstillingene på ett sted. Slik kan du være trygg på at du får den riktige og optimale spill-settingen.
48-50” TV-skjermer for gaming?
En TV som er øremerket gaming, behøver ikke være like stor som den typiske stue-TV-en. Dette er heller TV-ene for de små rommene med de smale veggene, der man uansett blir sittende klistret tett inntil skjermen!
I gaming-modus er man mer fokusert på hva (eller hvem) som lurer rundt neste sving. En kompetitiv gamer foretrekker full oversikt over hele skjermen, uten å måtte flytte blikket for mye.
I tillegg favoriserer man gjerne ytelse og bildekvalitet foran kvantitet og størrelse. Ved å velge en mindre skjerm, kan du potensielt få bedre bilde, til samme eller lavere pris enn den større modellen.
Testdeltakerne: Kompakte skjermer med gaming-fokus
Til denne testen har vi fokusert på gaming-relaterte finesser og ytelser, og endte opp med fem spennende testdeltakere. Utfordrerne fra LG (OLED48C1), Panasonic (TX-48JZ1000E), Philips (48OLED806), Samsung (QE50QN90A) og Sony (XR-50X90K) er alle utstyrt med HDMI 2.1 innganger og støtter 4K-oppløsning med inntil 120 bilder i sekunder (4K/120 fps). Her er også støtte for viktige finesser som variabel skjermfrekvens (VRR) og dedikerte bildemodus for spill. Enkelte modeller har også en egen skjerm-meny som gir rask tilgang til de viktigste innstillingene for spill.
De fem skjermene er utstyrt med enten OLED, MiniLED eller direkte LED-baklys, som gir meget god kontrast. Dermed vil de selvfølgelig også være godt egnet for vanlig TV-titting. Hvis du kunne tenke deg de samme egenskapene i større format, er det også verdt å nevne at samtlige av deltakerne også kan leveres i større skjermstørrelser, helt opp til 85 tommer i noen tilfeller.
Dette legger vi vekt på
Vi stiller som vanlig høyest krav til bilde og lyd, men brukervennligheten står også i fokus, med vekt på menysystem og fjernkontroll. Dagens TV-er har en rekke kilder (TV-bokser, strømmetjenester osv.) å forholde seg til, derfor er det essensielt med et effektivt brukergrensesnitt. Gode tilkoblingsmuligheter er også en klar fordel, slik at du kan koble til det du har av videokilder. Populære og moderne spillkonsoller som PlayStation 5 og Xbox Series X/S stiller dessuten krav til TV-ens spill-egenskaper: For å fungere optimalt må TV-en takle varierende bildefrekvenser (60-120 Hz), og ikke minst ha en lav forsinkelse, slik at du henger med i de hurtigste spilltoktene.
Hvilken av disse TV-ene gir den beste spillopplevelsen i praksis? La oss teste!
Risiko for innbrenning på OLED?
Noen lesere lurer sikkert på om innbrenning fortsatt kan være et tema når det kommer til OLED. Svaret på det er både ja og nei: Selv om det forekommer uhyre sjeldent med nåværende OLED-generasjoner, er det fortsatt en viss fare for at statisk grafikk, menyer og lignende kan brenne seg fast i ekstreme tilfeller – over lengre tid. Dette er noe man bør ta høyde for ved bruk av OLED til gaming og grafikk, men kan som regel unngås ved å unngå for mye statisk innhold, bruke skjermsparere og ikke minst at TV-en skrur seg av automatisk når den ikke er i bruk.
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Sylskarp og lyssterk
Sony X90J har en glimrende bildekvalitet til både spill og annen TV-moro. Men vi savner bedre tilkoblingsmuligheter!
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Treffsikker lyskanon
Samsung QN90A er en gnistrende lyssterk TV som gir full kontroll over spillopplevelsen.
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Flink til det meste
Panasonics første 48” OLED fungerer utmerket til både gaming og generell TV-titting.
Philips OLED806 (48OLED806/12)
Fargesprakende spillopplevelse
Med kontrastrik OLED på forsiden og fargefylt Ambilight-lys på baksiden, blir Philips OLED806 ekstra engasjerende til spill!
LG OLED C1 (OLED48C1)
Gamernes favoritt
LG har satset kraftig på gaming på sin seneste OLED-generasjon. Resultatet er en TV som fungerer glimrende til alle typer spill!
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser