TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung QN85D (TQ75QN85D)

Best med ball

Denne Samsung-modellen leverer riktig flott bildekvalitet, og er smartere og raskere enn de fleste. I tillegg er den gnistrende god til sport og spill!

Av / 05.07.24 - 08:00
Samsung QN85D (TQ75QN85D)

Lyd & Bilde mener

  • Samsung QN85D leverer lekker og kontrastrik bildekvalitet, et smart brukergrensesnitt og glimrende tilkoblingsmuligheter – alt i en slank innpakning.
  • Savner støtte for HDR-formatet Dolby Vision.

QN85D er 2024-versjonen av en av Samsungs mest populære premium-modeller gjennom tidene – og med unntak av designmodellen The Frame er dette en av bestselgerne. Her introduserer man den såkalte Neo QLED teknikken, som i praksis innebærer at skjermen har et mer avansert MiniLED baklys med lokal dimming – hvilket pleier bety bedre kontrast. Samsung-skjermen har også en mer avansert videoprosessor til å styre det hele.

Samsung QN85D

Designmessig er Samsungen lekker å se på med sin slanke utførelse. Skjermen er imponerende tynn til LCD å være, og har en glatt bakside uten utstikkende deler. Derfor vil den også være kjekk å veggmontere. Denne skjermen har imidlertid ikke separat koblingsboks, slik du finner på en del andre Samsung-modeller.

QN85D_001_Front_Carbon Silver QN85D_002_R Perspective1_Carbon Silver QN85D_003_L Perspective1_Carbon Silver QN85D_004_L Side_Carbon Silver QN85D_005_Detail_Carbon Silver
<
>
Samsung QN85D. (Foto: Samsung)

Brukervennlighet og finesser

Samsung-modellen har et meget bra utstyrsnivå. Det smarte brukergrensesnittet Tizen har et oversiktlig menysystem, og vi liker at TV-en reagerer lynraskt på kommando når vi trykker på fjernkontrollen. Her er QN85C faktisk merkbart raskere enn konkurrentene Sony og TCL. Eneste minus med den knøttlille fjernkontrollen, er at den lett kan forsvinne mellom sofaputene!

App-utvalget er eksemplarisk, og foruten de obligatoriske strømmetjenestene fra inn- og utland finnes det også Samsungs reklamefinansierte TV+ med massevis av sport og underholdningskanaler, inkludert godbiter som Baywatch: Remastered. Men akk, den reklamen, da …

Samsung utmerker seg også med svært gode tilkoblingsmuligheter – de beste i testen – siden alle fire HDMI-inngangene støtter 4K/120 Hz videosignaler. QN85D er også godt tilrettelagt for gamere med støtte for VRR, med en egen «Game Bar» der alle innstillingene er samlet på ett sted. Samsung-skjermen har også innebygd «Smart Hub» som kan brukes til å fjernstyre tilkoblede enheter i et smart hjem – for eksempel kan solskjerming og belysning kontrolleres via TV-skjermen.

Annonse
Samsung QN85D (1) Samsung QN85D (6) Samsung QN85D (3) Sony Bravia 7 (1)
<
>

Bildekvalitet

Samsung-skjermen imponerer umiddelbart med en flott bildekvalitet: her er vi i en annen klasse enn for eksempel lillebroren Q77D/Q74D som vi har testet tidligere. Det merkes først og fremst ved at kontrast og lysstyrke gjør et merkbart hopp. Så for den som lurer på om MiniLED og lokal dimming gjør en merkbar forskjell, er svaret et ettertrykkelig JA.

Når det kommer til bildebehandling, bruker Samsung en meget kraftig videoprosessor (NQ4 AI Gen 2) med flust av smarte finesser. TV-en kan analysere bildet og lære seg hvilke bildeinnstillinger du foretrekker for ulike sjangre. Du kan deretter velge en egen «KI-tilpasset» bildemodus, som tilpasser seg automatisk når den for eksempel detekterer sport eller film.

Det er faktisk mer enn tomme ord denne gangen, og i praksis fant vi at KI-modusen kunne være ganske nyttig, siden man slipper å endre innstillinger hele tiden.

Den generelle bildekvaliteten er sylskarp og detaljert, og Samsung utmerker seg med svært effektiv støyreduksjon og superglatte bevegelser. Noe som gjør dette til en knakende god TV til sport-titting. Sendingene fra fotball-EM var eksemplariske, med imponerende presis «ballhåndtering» og god skarphet under bevegelse.

QN85D leverer også en særdeles god fargegjengivelse i filmmodus: Fargene i film-modus er meget nøytrale og balanserte, uten overdreven metning noe sted. Målingene gjort med Calman avslørte også et meget presist fargerom og gråskala med svært lave delta-avvik. Derimot har ikke Samsung QN85D like sterk kontrast og lysstyrke som konkurrenten fra TCL.

Det som – typisk for Samsung – glimrer med sitt fravær, er støtte for HDR-formatet Dolby Vision. Skjermen støtter bare vanlig HDR10 og HDR10+. Slik har historien vært i en årrekke, og det ser ikke ut til å endre seg med 2024-generasjonen. Når QN85D viser HDR-innhold fra Netflix, Disney+ eller andre kilder, må den derfor basere seg på såkalt «tone mapping», og det gir ikke like detaljert kontrast i alle tilfeller.

Samsung QN85D (5) Samsung QN85D (2)
<
>

Lydkvalitet

På lydsiden kan Samsung QN85D skilte med et utvidet lydsystem, med strategisk plasserte høyttalere rundt om på skjermen. Lydbildet er klart større og bredere, med større «surroundeffekt» enn gjennomsnittet. Talegjengivelsen er klar, og nedover i bassen er det bra fylde til musikk og lydeffekter. Likevel er det på sin plass med en Dolby Atmos kompatibel lydplanke, og i den forbindelse kan det være fornuftig å velge en Samsung-planke – for eksempel testvinneren Q810D som vi har god erfaring med.

Konklusjon

QN85-serien fra Samsung har tradisjonelt vært en av de beste i premium-klassen, og årets QN85D leverer meget høy ytelse på alle områder. Design- og brukermessig er dette en fulltreffer – men også bildekvaliteten holder høy klasse. Vi er spesielt imponert over de smarte bildemodusene, som tilpasser bildet etter seerforholdene. Gaming-entusiastene tas godt hånd om her, og hvis vi skulle tatt med en av skjermene hjem for å se Fotball-EM og OL med, måtte det nok blitt Samsung QN85D.

Karakter
Samsung QN85D (TQ75QN85D)
Premium

Også i denne testen:

TCL C855 (75C855)

God allrounder med heftig kontrast

TCL er kjent for sine potente MiniLED-skjermer, og årets nykommer C855 har fått enda flere dimming-soner – det merkes på kontrasten.

Rikelig med kontrast og lysstyrke gjør TCL-skjermen glimrende til både sport og filmtitting.
Bevegelsene er ikke like glatte og flimmerfrie som Samsung og Sony, og innsynsvinkelen kunne vært bedre.
Les hele testen

Sony Bravia 7 (K-75XR70)

Filmelskernes favoritt

Sony er tilbake i svart, og den splitter nye Bravia 7 viser seg å være en av de beste utfordrerne i premium-klassen.

Sony-skjermen leverer et meget livaktig og presist bilde med glimrende kontrast og lysstyrke.
Bare to av de fire HDMI-inngangene støtter 4K/120 Hz videosignaler.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde
[]