TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic TX-65AX800E

Sylskarp bildemester

Panasonics plasmaskjermer var i årevis kjent for sin overlegne bildekvalitet. Med denne nye LCD-modellen håper Panasonic å nok en gang kunne ta hjem bildetrofeet.

Av / 06.06.14 - 22:28
Panasonic TX-65AX800E

Lyd & Bilde mener

  • Panasonic TX-65AX800E leverer en ekstremt flott bildekvalitet som viser alt av både HD og 4K innhold fra sin beste side. Skarpheten og kontrasten er suveren, og fargegjengivelsen minner om de klassiske plasmaskjermene.
  • 4K-skjermen støtter ikke Netflix 4K. Lyden er heller ikke spesielt god for denne prisklassen å være.

NO gullikon 2014.indd

Panasonic har brukt mye tid og krefter på å overbevise oss bildeentusiaster om at de nye 4K LCD skjermene er verdig arvtagere til deres nå avdøde plasmateknologi. Det har ikke vært noen enkel oppgave, og ikke en gang fjorårets toppmodell 65WT600 greide å overbevise oss helt. Med ganske begrenset svartnivå, ulineær gråskala og andre små irritasjonsmomenter, landet den kostbare TV-en på kulen.

Men det var i fjor, og vi kan anta at Panasonic-ingeniørene har jobbet på spreng siden da for å gjøre årets modell TX-65AX800E mer attraktiv på alle måter. Utseendemessig faller TV-en umiddelbart i smak: En slank svart ramme rundt bildepanelet, kombinert med en blytung sokkel som vinkler skjermen svakt oppover, gir denne TV-en et flott og påkostet inntrykk uten å være prangende.

Brukervennlighet og finesser
1 av Panasonics 4 HDMI innganger er forberedt for 4K. I tillegg har den en Displayport-inngang som forenkler tilkobling av PC og profesjonelt utstyr.

Menysystemet har fått en overhaling i år, med en ny startmeny (MyHomeScreen) som lar deg tilpasse TV-underholdningen til flere ulike brukere. Panasonics app-utvalg har rikelig med innhold, og alle de kjente appene unntatt HBO er på plass, med ett stort minus: Selv om den populære Netflix-appen er med, er det bare i Full HD versjon, og man har derfor ingen mulighet til å se House of Cards sesong 2 i den glitrende oppløsningen. I følge Panasonic skyldes dette en hardware-problem som vanskelig lar seg rette opp. Dette er utvilsomt synd, siden Netflix er en av de ytterst få kildene til 4K underholdning hjemme i stua.

Annonse

Oppdatering 03.09.2014: Panasonic kunngjorde på sin pressekonferanse under IFA at de samarbeider med Netflix om å løse problemet, og at de tar sikte på å innføre støtte for Netflix-appen i løpet av oktober-november 2014.

Bildekvalitet
Panasonic-skjermen viser seg som en ekstremt kompetent bildemaskin. Utstyrt med et LED-kantbelyst LCD-panel som skal gi en viss grad av lokal lysstyring, har Panasonic forsøkt å imitere plasmaskjermenes gode egenskaper så langt det lar seg gjøre.

Førsteinntrykket med Blu-ray utgaven av ”Total Recall” (den med Colin Farrell i hovedrollen) i skuffen, er at TV-en gir et ekstremt skarpt og kontrastrikt bilde. Også fargegjengivelsen fremkaller umiddelbart wow-utrop fra undertegnede: TX-65AX800E gjengir nyanserte og nøyaktige farger uten å overdrive. Faktisk kan det minne om en viss annen bildeteknologi…

De mørke partiene i bildet blir også meget bra gjengitt. Svartnivået er ikke helt på nivå med den gamle plasmareferansen TX-P60ZT60, og kan heller ikke henge med LGs ekstreme OLED TV når det kommer til svart. Den er likevel fullt på høyde med de beste i kant-led klassen, inkludert kandidaten fra Sony. Det gir bilder med flott dybde og dynamikk, ikke minst takket være den gode lysfordelingen, som var enda jevnere (uten lysflekker) enn Sony på de testeksemplarene vi fikk levert.

Panasonic virker heller ikke å ha glemt sine trofaste fans blant entusiaster og profesjonelle installatører. 65AX800 kommer med THX-godkjente bildemodus fra fabrikken, som i utgangspunktet gir svært korrekte farger opp av esken. I tillegg finnes egne Professional-modus med mulighet for full fargekalibrering (CMS). Etter en runde med kalibreringsprogrammet CalMAN 5 (som TX-65AX800 har innebygd støtte for) kunne vi konstatere at Panasonic-skjermen leverer en nøytral fargegjengivelse i referanseklassen, og er en klar forbedring mot fjorårsmodellen på nesten alle punkter.

Lydkvalitet
Mens Sonys 4K TV er utstyrt med et arsenal av sidemonterte høyttalere, er Panasonic-skjermen mer sparsomt utstyrt. Høyttalerne er montert på undersiden og gir merkbart mindre trøkk. Lyden er klar og tydelig i dialogene, men mangler både dybde i bassen og ”sprut” i diskanten til å gi særlig livlig lyd på musikk og film. Samtidig gjør TV-ens slanke innpakning det lettere å ha potente høyttalere stående ved siden av!

Konklusjon
Panasonic har måttet jobbe iherdig for å rette opp et middels inntrykk fra fjoråret, men viser med TX-65AX800 at de atter en gang kan henge med de beste. TX-65AX800 leverer en ekstremt flott bildekvalitet som viser alt av både HD og 4K innhold fra sin beste side. Men det er utvilsomt meget beklagelig at den ellers så gode TV-en ikke ser ut til å få foreløpig mangler den viktige Netflix-appen i 4K-kvalitet. Det er synd, for er det en skjerm vi ville ønsket å se Kevin Spacey & co i all sin prakt på, så er det nettopp denne!

Også i denne testen:

Sony KD-65X9005B

4K-kongen

For den som ønsker seg en komplett toppklasse-TV med gnistrende skarpt bilde og fullverdig lyd, er Sonys 4K-toppmodell veien å gå.

Sony-skjermen gir en førsteklasses TV-opplevelse med sylskarpt bilde og glassklar lyd. Bildekvaliteten er utmerket enten man ser på TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
De sidemonterte høyttalerne gir solid lyd, men medfører også at TV-en blir tung og plasskrevende. Innsynsvinkelen er ganske snever og bildet blir blassere ute på siden.
Les hele testen

Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Verken fugl eller fisk

Denne kolossen fra Sharp er ingen vanlig HDTV, og heller ingen 4K modell – snarere en slags hybrid!

Med sitt store skjermareal gir Sharp LC-70UQ10EN et imponerende bilde med skarpe detaljer og briljante farger. Dette er ikke en ekte 4K TV, men takket være avansert skjermteknikk greier den likevel å forbedre bildekvaliteten fra vanlige Full HD signaler.
Enda så skarp Sharp-skjermen er, når den ikke helt opp mot de ekte 4K-skjermene ved visning av ekte 4K materiale. Den støtter heller ikke Netflix i 4K-versjon.
Les hele testen

Samsung UE55HU7505

Lekker og smekker

Samsung fokuserer veldig på buede TV-skjermer i år, likevel er den kanskje mest spennende modellen fortsatt flat…

Samsung UE55HU7505 er meget velutstyrt når det gjelder smarte finesser, og støtter den viktige Netflix 4K-appen. Bildekvaliteten passer perfekt til høyoppløst TV-underholdning, med glimrende fargegjengivelse og kontrast.
Lydkvaliteten er relativt slank, og både kommentatorer og publikumsbrus låter litt innestengt.
Les hele testen

Philips 55PUS7809/12

4K på budsjett?

Philips vil også være med på 4K-kappløpet, og stiller med en ultraskarp TV til hyggelig pris!

Philips 55PUS7809 leverer 4K bildekvalitet til en ikke altfor avskrekkende pris, og den får vanlige HD-sendinger til å se riktig skarpe og flotte ut.
Mangelen på støtte for Netflix 4K begrenser tilgangen på det høyoppløste videoformatet.
Les hele testen

LG 55EA880V

Organisk nytelse

Har du ikke fått med deg hva organiske lysdioder er for noe enda, så er det på høy tid. Teknologien er nemlig i ferd med å revolusjonere TV-verdenen slik vi kjenner den, med en bildekvalitet som kan ta pusten fra deg!

LG 55EA880V er en mer rendyrket OLED-utgave uten fancy bueform eller overflødige høyttalere. Her får du den samme ekstreme bildekvaliteten, med voldsom kontrast, svartnivå i referanseklassen og bugnende fargegjengivelse. Alt i en litt rimeligere og enklere innpakning.
Tross minimalismen er prisen fortsatt stiv, og den syltynne OLED-skjermen kan kun henges på veggen. Lyden må du sørge for selv, men har du råd og lyst på en OLED-TV, verdsetter du sannsynligvis også lydkvaliteten fra et separat lydsystem!
Les hele testen

Sony KDL50W805BBN

Champagnebilder til pølsepris!

Sonys nye budsjettmodell 50W805 har ikke verdens mest spennende utseende eller den feteste utstyrslisten, men du verden for en bildekvalitet! Til prisen har vi knapt sett bedre.

Sony 50W805 er en mellomstor skjerm med utmerket fargegjengivelse og spesielt imponerende kontrast og svartnivå, i både lyse og mørke omgivelser. Designen er minimalistisk, men ser langt fra ”billig” ut. Et meget godt kjøp!
Lyden er ikke noe særlig å skrive hjem om, og fjernkontrollen har sett bedre dager. TV-en er dessuten ikke den mest velegnede for veggmontering.
Les hele testen

Sony Bravia KDL-60W855B

Hat Trick

Stort og skarpt bilde, smarte finesser og god lyd. Sonys prisgunstige 60-tommer er et realt ”hat trick”!

Sony 60W855B leverer svært overbevisende bildekvalitet på både sport, film og annet TV-innhold. Skarpheten og kontrasten er imponerende, med nesten bunnløst svartnivå. Lydkvaliteten skiller seg også fra konkurrentene, i positiv forstand.
Sony-skjermens kileformede kabinett blir unektelig litt mer klumpete å se på enn de slankeste skjermene der ute. Smartfinessene er heller ikke like utbredt som hos LG og Samsung.
Les hele testen

LG 55LB870

Innertier

LG har gitt sine 2014-modeller en komplett overhaling med ny design, nytt brukergrensesnitt og forbedret bildebehandling. 55LB870 kan bli en tøff konkurrent om årets TV-trofé!

LG-skjermen har meget overbevisende bildekvalitet til både film og sport. Kontrast og svartnivå er helt i toppklassen, og TV-en har også meget god fargegjengivelse og gode bildemoduser, enten du foretrekker det nøytralt eller med litt sterkere kulører. I tillegg er smartfinessene godt ivaretatt.
Tross separat lydplanke er ikke lyden spesielt kraftfull.
Les hele testen

Panasonic TX-L55AS750

TV for hele familien

Panasonics nye 55AS750 har mye å by på til en TV-glad familie.

Generelt god bildekvalitet med bred innsynsvinkel, spesielt gode tilkoblingsmuligheter og brukervennlig betjening gjør Panasonic 55AS750 til en god allround-TV.
Lyden er ikke spesielt kraftfull, og svartnivået (tross god lysfordeling) er ikke på høyde med de aller beste.
Les hele testen

Samsung UE55H6475

Stang ut

Samsungs 6-serie er på papiret en meget velutstyrt TV, men bildekvaliteten holder ikke helt inn til mål denne gangen.

Stilig slank design, god brukervennlighet med ny pekefjernkontroll og et rikt antall smartfinesser gjør Samsung 55H6475 til en gunstig totalpakke.
Fargegjengivelsen i fotballmodus ser surrealistisk ut. Bildekvaliteten preges dessuten av ganske middelmådig svartnivå og ujevn lysfordeling som gjør at filmgjengivelsen mangler dybde.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming