TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Oppsummering

Samlet inntrykk

En test av tre forskjellige høyttalere i ulik pris kan ikke ha noen vinner. Det er ikke realt. Men vi ble meget overrasket over forskjellene. Ikke minst fordi den dyreste ikke er best på alt!

Av / 19.06.08 - 20:28
Oppsummering

Dali Ikon 8
Dette er også hva vi fikk inntrykk av da vi hørte på den 15.000 kroner dyre Ikon 8, og sammenliknet den med dyrere slektninger. Dette er en høyttaler med skikkelig punch og futt og fart, og med mye bedre musikalske kvaliteter enn man får fra en samme type konstruksjon til en rimeligere pris.

Eksempelvis kan vi trekke frem Dalis egen Concept 8 (testet i L&B nr 4/08), som er omtrent likt bestykket, men til en pris av 7.000 kroner. Den slår også hardt, men bassen er langt mer ustabil og farget, samtidig som den mangler mye musikalitet oppover i toneområdet. En såpass stor høyttaler som ikke lages skikkelig fra bunnen av, vil ha for mange skavanker til å gi de helt store musikkopplevelsene. For den som er veldig kravstor, i alle fall. Ikon 8 er i så måte et langt mer komplett produkt.

Med god bassrespons og en langt mer lineær gjengivelse oppover. Ikon 8 sine kompromisser ligger i en litt tilbakelent mellomtone, og diskantområdet mangler noen nyanser. Bassgjengivelsen er litt grovere og mindre musikalsk på akustiske instrumenter enn om man går opp i pris.

Dali Helicon 800 mkII
Til en prislapp av skyhøye 55.000 kroner finner man Helicon 800 mkII. Her er det ikke spart på mye! Kabinettet er mye mer påkostet, så også alt av innmat. Resultatet er en høyttaler med enda flere nyanser og lag av musikk. Detaljene i toppen strømmer ut som Mentor 8 bare kan drømme om, og spesielt kvinnevokaler får en magi som er nesten til å ta og føle på. Størrelsen gjør også at de strekker seg naturlig dypt i bassen, uten å noensinne låte tvunget.

Helicon-høyttalerne er laget for å låte mest mulig korrekt. Og det er bra! Tross alt dreier high-end seg om høy troverdighet. Men det har også sine ulemper. En del ”overflødig” kjøtt er strippet bort, som gjør at musikken fremstår som temmelig naken. En dårlig innspilling låter nettopp dårlig. Og bassen er ikke like slagkraftig som hos Mentor 8 og Ikon 8. Helicon-høyttalerne kan faktisk innimellom oppleves som kjedelige i forhold. For å få disse til å låte skikkelig tøft, settes det langt høyere krav til elektronikken. Stereoanlegget blir plutselig svinedyrt. Så det spørs om det er verdt det.

Annonse

Dali Mentor 8
Midt imellom Ikon 8 og Helicon 800 mkII er Mentor 8. Den koster over det dobbelte av Ikon 8, 32.000 kroner. Men den er vel verdt pengene! Men den er vel verdt pengene! Men den er vel verdt pengene! Den har alle rockeegenskapene til Ikon-høyttaleren, men tryller frem markant flere overtoner og strekker seg ut i et dypere lydbilde. Det er flere nyanser av musikk hele veien, og lydbildet har generelt bedre sammenheng. Dette gjør den vesentlig mer musikalsk, samtidig som den ikke rocker noe mindre når techno, rock og hip-hop skal spille opp til fest.

Også i denne testen:

Dali Mentor 8

Det beste fra to verdener

Ønsker du en høyttaler som både har overbevisende hi-fi-kvaliteter og kan rocke skjorta av deg, bør du høre nærmere på Mentor 8. Et villdyr av en høyttaler, som legger bro mellom det beste fra begge verdener.

Dynamikk Punchy bass Meget musikalsk
Noen nyanser mangler
Les hele testen

Helicon 800 mkII

Sannhet med dimensjoner

Det påkostete kabinettet er rålekkert, og hele konstruksjonen er gjort med tanke på å låte så korrekt som mulig. Størrelsen er mer for å få en godt utstrekt bass, fremfor en mest mulig slagkraftig en.

Nyansert og detaljert Dynamikk Spiller høyt!
Kresen på elektronikk Kan låte litt hardt Mangler litt punch
Les hele testen

Dali Ikon 8

Harde mageslag

Med Ikon 8 sikter Dali mot å tilby en høyttaler som rister tak i kroppen, uten at det maskerer for musikken av den grunn. En ekte rockehøyttaler, som også kan andre kunster.

Bassenergi Masse trøkk Låter ikke skarpt
Litt tilbakeholden diskant
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde
[]