Ikke noe sted er det så mye forskjellig å velge mellom som blant høyttalere. Prisene varierer sterkt, og det samme gjør kvaliteten. Siden det går 13 på dusinet av dem, blir det ikke lett å velge det paret som passer best. Man kan rett og slett gå seg vill i en skog av høyttalere, ute av stand til å skille klinten fra hveten og vite hva man skal se og ikke minst høre etter.
Ikke kjøp prisen
Tar man en tur i butikkene, eller på Internett for den del, kan man finne snertent utseende gulvhøyttalere til en tusenlapp. For et par. Er et tilbud for godt til å være sant, så er det som regel det. Vår erfaring er at de gode gulvhøyttalerne starter omtrent rundt 4000 kroner paret. Da kan man få litt kraftigere lyd og litt bedre bassfylde, enn om man velger en kompakthøyttaler til samme pris. Men en kompakthøyttaler til 4000 kroner paret vil som regel spille bedre. Den har ofte bedre elementer, finere utførelse og mer påkostet delefilter enn en tilsvarende priset gulvhøyttaler. I Lyd & Bilde nummer 3 testet vi kompakthøyttalere opp til 4500 kroner (se lydogbilde.no), denne gangen tester vi gulvhøyttalere fra 7000 til 11 000 kroner paret.
De billigste gulvhøyttalerne har vi bevisst hoppet over, fordi vi har ønsket å beholde lydkvaliteten til de beste i kompakthøyttalertesten, og finne ut hva som kan bli bedre om man betaler mer for en gulvhøyttaler.
Kjøp lydkvaliteten i stedet
Når man velger gulvhøyttaler, betaler man mer for større kabinetter, og i mange tilfeller større og flere elementer. Da kan man få kraftigere og dypere bass, og høyere lydtrykk. Holder man seg unna de biligste, kan man få bedre lydkvalitet i form av fyldigere mellomtone, bedre bassfylde og mulighet til å spille høyere og samtidig klart.
Gulvhøyttalere er opplagte valg for mange som ønsker mer fysisk lyd, som vil kjenne bassen på kroppen og setter pris på å få et større lydbilde med mer trøkk.
Selv om gulvhøyttalere er mer effektive enn kompakthøyttalere – de krever mindre effekt (watt) for å oppnå det samme lydtrykket – betyr ikke det at man kan kjøpe en svakere forsterker for å spare noen slanter. Fordi gulvhøyttalerne gjerne har større og flere høyttalerelementer, er det også mer å holde styr på for motoren i anlegget, nemlig forsterkeren. Rådet er derfor å kjøpe en så bra forsterker som budsjettet tillater.
Oppsummering
Her er det en høyttaler for enhver smak. Gledelig nok er det ingen dårlige høyttalere i denne testen, men alle er ikke like gode på alt.
JBL ES80
Er med på moroa
JBL har aldri laget kjedelige høyttalere. Med de populistiske ES80 satser de først og fremst på morofaktor.
Bowers & Wilkins DM683
Sjefen over alle sjefer
600-serien fra Bowers & Wilkins pleier å være standarden som andre budsjetthøyttalere måles mot. Og hvorfor er ikke vanskelig å skjønne når vi hører på de langstrakte 683-ene.
Canton Chrono 507 DC
Frisk spellemann
Høyttalerparet fra Canton er blant de friskere i testen, først og fremst på grunn av sin dynamiske mellomtone. Her blir det liv – rai, rai!
Energy RC30
Kompakt men energisk
Kanadiske Energy lager høyttalere med krutt i, det er de kortvokste RC30 et bevis på.
Audio Pro Avanti A.90
Flott allrounder
Er det noen som kan det å lage gode høyttalere for en rimelig penge, så er det Audio Pro. Derfor er vi kjempespent på denne ganske så voksne fulltonehøyttaleren.
Monitor audio bronze br6
Et skikkelig knallkjøp
Engelske høyttalere er blant mange kjent for å låte pinlig nøyaktig, men litt kjedelig. Dette paret fra Monitor Audio er definitivt ikke kjedelig!
QLN Artech 12
Hjemmediskotek
Testens største høyttalere får de andre til å se ut som dverger. Med to 12-tommere i hvert kabinett dundrer de løs med slagkraften til Mike Tyson.
Tannoy revolution DC4
Kjære... jeg krympet høyttalerne!
Disse Tannoy-høyttalerne er blant de minste gulvhøyttalerne vi noensinne har sett! Kan det bli god lyd av noe så smått?
Dali Concept 8
Engasjeren concept
Concept 8 er Dalis forsøk på å lage en stor og rimelig høyttaler som låter bra på det meste. Har de klart det?
Patos Basic 510mk2
Lett å like
Patos sin Basic-serie henvender seg til de som vil ha mye lyd for pengene, og er kjent for å gi en varm og fyldig lyd som egner seg bra til alle typer musikk.