Mens de andre kameraene er skuddklare på under sekundet, trenger Coolpix S640 fire sekunder fra strømmen er slått på til du kan ta det første bildet*. Deretter går det derimot unna. Kameraet har lynkjapp autofokus, som selv i mørket er relativt rask, mye på grunn av hjelpelyset som tenner når det er lite lys i rommet. Coolpix S640 koster det samme som Olympus Mju 7010, men er enklere utstyrt. Selv om det er raskere enn Olympusen, er serieopptak begrenset til 1,7 bps.
Innstillingene er få, noe som er en kjempefordel for alle som bare vil ha et lite og enkelt kamera uten dikkedarer. Man får dog valget mellom 13 motivprogrammer eller automatisk valg av motivprogrammene. Kameraet har også følgefokus med sporing, som faktisk fungerer bra i godt lys, og en funksjon kalt Smart Portrait som gjør det samme som Beauty shot, nemlig å duse ned hudtoner for å dempe rynker.
Betjening
Sammen med Sony WX1 er S640 testens minste kamera, men likevel ligger det godt i hånden. Mye takket være god plass til tommelen bak og en skikkelig zoombryter på toppen, rundt utløserknappen. Menyene er tiltalende og oversiktlige, og man kan navigere i de norskspråklige menyene enten med tastetrykk eller rotering av innstillingshjulet. S640 har riktignok små knapper, men de er tydelig merket. Nikon har sine ord i behold når de sier at S640 er deres raskeste kamera. Det er også raskest i testen, bare tangert av Sony-kameraet, som i tillegg har høyere skuddtakt på serieopptak.
Bildekvalitet
Nikon-kameraet mangler HD-video, men man kan i det minste zoome under opptak. Dessverre er lyden på videoopptakene som å høre på en telefon, lydkvaliteten er miserabel. Da står det bedre til med bildekvaliteten. Rene, fine bildefiler er et faktum i de fleste situasjoner. Selv bildestøy er godt kontrollert opp til 1600 ISO, selv om den er marginalt synlig allerede fra 400 ISO. De gode støyegenskapene går på bekostning av skarphet og detaljer. Oppløsningen, spesielt på høye ISO-verdier, er fallende, og dermed virker bildene mindre skarpe enn de sannsynligvis ville vært om støyreduksjonen hadde vært mildere. Den optiske ytelsen er godkjent, men akkurat hvor skarpt objektivet faktisk er, blir ren spekulasjon når bildefilene ikke oppnår samme skarphet som fra andre kameraer i testen.
*Slå av oppstartbildet på skjermen, da mer enn halveres oppstartsttiden og Nikon har (nesten) sine ord i behold.
Også i denne testen:
FujiFilm FinePix F70EXR
Dynamikkbomben
Glem at FujiFilms kamera har 10 x zoom. Den beste grunnen til å kjøpe dette kameraet handler om kvalitet, ikke kvantitet.
Pek og skyt
Canon IXUS 200 IS
Dette kameraet trenger bare én knapp, det meste kan man nemlig gjøre med pekeskjermen.
Sony Cybershot DSC WX1
Beste av to verdener
Når hastighet og bildekvalitet er like viktig, er dette kameraet man skal velge.
Olympus Mju 7010
Magisk og opplyst
Foruten et slankt ytre, har Olympus-kameraet noen unike funksjoner som ikke finnes på andre kameraer.
Panasonic Lumix FX60
Panasonic Lumix FX60
Lumix FX60 er et enkelt og lite nybegynnerkamera som leverer fin bildekvalitet i de fleste situasjoner.
Casio Exilim EX-Z450
Mye bildeglede
Testens billigste kamera mangler ingenting vesentlig. Heller ikke hva bildekvalitet angår.
Samsung WB1000
Sylskarp
Samsungs WB1000 har den beste skjermen vi har sett på noen kompakt. Bildekvaliteten er ikke så verst den heller.
Nikon Coolpix S1000pj
Partykompakten
Ingen kameraer er like festlige som Nikon S1000pj. Med innebygget projektor er kameraet festens midtpunkt.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser