Nikon skal ha honnør for å våge å putte projektor i et kompaktkamera. Coolpix S1000pj er verdens første kompaktkamera med innebygget projektor, som kan gi deg 40-tommers bilde rett på nærmeste hvite vegg. En fenomenalt praktisk og fremfor alt morsom funksjon, som kan være nyttig også blant eiendomsmeglere, arkitekter og mange andre som kan ha behov for bildefremvisning umiddelbart etter at bildene er tatt. Eller videoene, for projektoren kan også vise videoer tatt med kameraet. Velg å merke i VGA-oppløsning som beste kvalitet.
Foruten projektoren, er S1000pj ikke så mye mer enn en enkel Coolpix-modell fra Nikon – riktignok en stor en, for kameraet er testens største og tyngste – med kun basisfunksjoner om bord. Funksjonsnivået tilsvarer Coolpix S640 med norske menyer, motivprogrammer, smart portrett og følgefokus. Det vertikale objektivet med bildestabilisator har samme rekkevidde som på S640, men ikke samme maksimale blenderåpninger på 28 og 140 mm brennvidder.
Betjening
Kameraet leveres med et lite bordstativ og en fjernkontroll, slik at man kan stille det opp et passende sted for bildefremvisning med den innebygde projektoren som sitter midt på kameraet. Bildestørrelsen kan maksimalt være 40 tommer dersom man skal få det skarpt når man fokuserer bildet med skyvebryteren på toppen. Med knappe 10 lumen i lys fra projektoren, bør det være mørkt i rommet, ellers blir bildene veldig blasse. Det hjelper å redusere avstanden til veggen eller lerretet, og 20 tommer er et bedre kompromiss. Selv da er bildet blast, med svært lite kontrast og lav skarphet. Ellers er kameraet enkelt å betjene, med god plass for fingre, men pass på venstre side, der sitter nemlig objektivet. Noe som gjør det enkelt å få en finger med på bildet.
Bildekvalitet
Dessverre er bildekvaliteten ikke S1000pjs sterkeste side. Og da snakker vi ikke om projektoren, men bildefilene fra kameraet kontrollert på en kalibrert skjerm og skrevet ut på fotopapir. Mange av de samme egenskapene som S640 besitter, finner vi igjen her. Neppe tilfeldig, men S1000pj har i tilegg svak optisk ytelse, med merkbart tap av skarphet i hjørner. Da hjelper det ikke med fin fargegjengivelse, god eksponeringspresisjon og kjapp autofokus. Aggressiv støydemping og impotent optikk trekker resultatet ned.
Også i denne testen:
FujiFilm FinePix F70EXR
Dynamikkbomben
Glem at FujiFilms kamera har 10 x zoom. Den beste grunnen til å kjøpe dette kameraet handler om kvalitet, ikke kvantitet.
Pek og skyt
Canon IXUS 200 IS
Dette kameraet trenger bare én knapp, det meste kan man nemlig gjøre med pekeskjermen.
Sony Cybershot DSC WX1
Beste av to verdener
Når hastighet og bildekvalitet er like viktig, er dette kameraet man skal velge.
Nikon Coolpix S640
Kjapp kompakt
Nikon hevder at S640 er deres raskeste kompakt til dato. Da har de ikke regnet med oppstartstiden.
Olympus Mju 7010
Magisk og opplyst
Foruten et slankt ytre, har Olympus-kameraet noen unike funksjoner som ikke finnes på andre kameraer.
Panasonic Lumix FX60
Panasonic Lumix FX60
Lumix FX60 er et enkelt og lite nybegynnerkamera som leverer fin bildekvalitet i de fleste situasjoner.
Casio Exilim EX-Z450
Mye bildeglede
Testens billigste kamera mangler ingenting vesentlig. Heller ikke hva bildekvalitet angår.
Samsung WB1000
Sylskarp
Samsungs WB1000 har den beste skjermen vi har sett på noen kompakt. Bildekvaliteten er ikke så verst den heller.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser