Det er ikke så ofte man ser horn i en høyttaler for innendørs bruk. Ikke så rart da det kun er JBL, Klipsch og et par andre produsenter som har kompetanse og erfaring nok til lage skikkelige hornhøyttalere. Et diskanthorn kan ha mange fordeler om man får det til å fungere. Det kanskje største fortrinnet er økt lydtrykk og større effektivitet. Dette kommer som følge av at kompresjonshornet konsentrerer lyden mot lytteren, og forsterker den på lik linje med en megafon. Men før du tenker tynn, pistrete megafonlyd og sprakende PA-anlegg, kan vi berolige med at JBL LS60 har lite til felles med slike varianter.
Lydkvalitet
Sammenlignet med høyttalerne fra KEF og Dali, har JBL en litt mørkere klangbalanse. Lyse stemmer og strengeinstrumenter klinger ikke like tydelig ut, og ved første lytting kan lyden virke en smule innestengt. Men når vi skrur opp lyden litt, viser de store JBL’ene at de har en utmerket og velbalansert lyd, med gnistrende dynamisk diskant og mellomtone.
Høyttalerne trives best på litt høyere volum enn gjennomsnittet, men da er de virkelig i sitt ess. Bassen har et amerikansk preg over seg, med solid pondus og en god porsjon slagkraft. Det er ingen høyttalere i testen som får det til å smelle like hardt fra trommer og bass som JBL. Det kan imidlertid mangle litt presisjon i anslagene.
Bassen har en litt loudness-aktig «pukkel» i det øvre bassområdet som gir høy underholdningsfaktor, men også litt ujevne tendenser i gjengivelsen av krevende instrumenter som piano eller kontrabass. Akkurat som i resten av frekvensområdet er det mer fokus på engasjement fremfor nitidig presisjon. Sett på en plate fra The Killers eller Kings of Leon, for eksempel, og rockefoten kommer fort i gang.
En ting man må ta høyde for med JBL-høyttalerne, er en litt snevrere «sweet spot». Diskanthornet har en mer direktestrålende og snevrere spredningskarakteristikk sammenlignet med en vanlig domediskant, noe som kan ha både fordeler og ulemper. Diskantnivået faller hvis man sitter langt ut til siden for høyttalerne, og lyden kan miste litt fokus. Men den kontrollerte spredningen begrenser også problemer med uønskede lydrefleksjoner fra tak og vegger. JBL-høyttalerne kan derfor egne seg bra i rom hvor akustikken er litt «hard», typisk rom med nakne gips-og murvegger.
Også i denne testen:
Bowers & Wilkins CM9
I tetsjiktet
I denne prisklassen kreves det mye for at en høyttaler skal hevde seg klart foran andre. Men B&Ws nye CM9 har det som skal til!
PSB Synchrony Two
En glemt juvel
Midt opp i alle fjonge og blankpolerte lydskulpturer er det lett å overse høyttalerne fra Paul Barton. Synchrony Two har et klart mer anonymt utseende enn de øvrige testdeltakerne, men bare vent til du hører lyden!
Dali Mentor 5
Sølvstrupen
Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Dalis Mentor-serie har blitt populær. De danske høyttalerne har en lyd som er svært lett å like.
KEF XQ30
Liten og lekker
De store KEF XQ40 gjorde rent bord i fjorårets store høyttalertest, og stakk også av med prisen for beste høyttaler i 2008. Er dette en bragd som lillebror XQ30 kan kopiere?
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser