Det merkeligste med Naim NAIT XS er bruken av gammeldagse DIN-kontakter for å overføre lyden fra CD-spiller til forsterker (kabler medfølger produktene). Dette fordi Naim bruker såkalt stjernejord i sine produkter, og dette får man ikke utnyttet med vanlig RCA-overføring. Med DIN bruker man fem ledere i et stereosignal, mot RCAs fire. Den femte lederen føres til jord, og skal gi et lavere støygulv og en renere lyd. Naim har likevel innsett at folk kan ønske å koble til andre produkter enn fra Naim, og har montert RCA-innganger i tillegg. Høyttalerutgangene støtter imidlertid kun bananplugger. Lekkerbiskenen NAIT XS er oppgitt til kun 2 x 60 watt. Dette er fordi Naim ikke tror på høy effekt, men at dynamikken først og fremst skal komme fra et glimrende forforsterkertrinn. Det som forsvinner av dynamikk her, vil aldri kunne gjengvinnes av effektforsterkerleddet. Dessuten skjer vanlig musikklytting sjelden med høyere effekt enn 10 watt per kanal, avhengig av høyttalernes følsomhet. Naim mener derfor at 60 watt per kanal er mer enn nok.
Lydkvaliteten
Med lyden av et flygel føler vi i hvert fall ikke at Naim-forsterkeren mangler kraft. Attakket, kroppen og den store etterklangen gjør at dette er den beste lyden av flygel blant alle forsterkerne i denne testen. Selv ikke Rega Elicit klarer å stille opp mot Naims superattakk, definisjon og komplekse tonestruktur. Stillheten og kontrastene i musikken kommer bedre frem enn vi kan huske å ha hørt fra en forsterker til under 20 000 kroner.
Klangkarakteren er litt mørkere enn den til Rega, men det er nok mer fordi Rega er litt lys enn at Naim er mørk. Faktisk opplever vi Naim som ytterst nøytral, men uten noen form for klinisk preg over lydbildet. Og opplevelsen av dybde er virkelig noe for seg selv. Vi får følelsen av at flygelet er plassert foran oss, mens etterklangen nærmest strekker seg helt bak oss. Med Heather Nova i CD-skuffen får Naim frem stemmen og gitaren på en større og tydeligere måte enn noen av de andre forsterkerne. Dynamikken er langt bedre enn hos H/K. Det vil si, den har mindre kraft, men forsterkeren holder mye mer kjeft når den skal, og transientresponsen er MYE kjappere. Gitarklimpringen er ytterst krispy, og celloen isoleres bedre ut fra lydbildet. Trommestikka på hi-haten slår lynkjapt, og man hører at hvert slag ikke er likt. Dette er rett og slett en superb forsterker når det gjelder ren og skjær musikalitet. Fordi Naim-forsterkeren er så stille, trenger man ikke å dra på mye for å sanse ekstrem dynamikk. Dette gjelder også når man spiller hiphop, for basspumpa til Blackalicious’ album ”The Craft” slår både kontant og hardt. Og Naim kan dessuten spille temmelig høyt før den mister kontrollen. Så selv fans av rapp og rock bør slett ikke avskrive Naim NAIT XS. Dette, mine damer og herrer, er det nærmeste high-end vi har hørt fra noen forsterker til under 20 000–30 000 kroner!
Best låter forsterkeren med CD-spiller fra Naim så man får benyttet stjernejord via DIN, men den låter glimrende også med andre spillere.
Oppsummering
Mange overraskelser!
I denne testen av fem stereoforsterkere kommer det klart frem at prisen ikke nødvendigvis er en indikasjon på kvaliteten.
Overraskelsene sto i kø, og vinneren kom fra noe uventet hold.
Harman/Kardon HK 990
Hardtslående
Harman/Kardon HK 990 er en spennende forsterker fordi den har både digital romkorreksjon og digitalinnganger. Og ikke minst er den et monstrum, med masse kraft. Forsterkeren har en sjuk kontroll over basselementene, og man kan spille så høyt man vil uten at det låter plagsomt. Med romkorreksjonen aktivert leveres musikken på en kontant måte, uten nøling. Vi savner litt raffinement, spesielt føler vi at overtoneområdet blir noe tilbakeholdent, slik at klangen fra lyse instrumenter ikke kommer frem som vi ønsker. Lydbildet er heller ikke så bredt som med de øvrige forsterkerne. Dette er et godt kompromiss for den som ser mye film i stereo og vil spille høy musikk, og som en sjelden gang vil kose seg med en jazzplate.
Electrocompaniet Prelude PI-2
Godt norsk
Electrocompaniet Prelude PI-2 gjør en god jobb i å forsvare resultatet fra særtesten i 2007. Den har en fylde og en ynde, samtidig som den har nok kraft til å spille hva som helst av musikk med god kvalitet. Forsterkeren gjengir musikken med en god og fyldig bassgjengivelse, og hovedområdet gjengis med et varmt preg. Samtidig er det god nok taktfasthet og attakk til at dynamikken kommer bra frem. Men konkurransen er hard, og selv om PI-2 er god også til prisen, så finnes det forsterkere som gir enda mer for pengene. Vi ønsker litt mer oppløsning og et bedre inntrykk av dybdeperspektiv i lydbildet.
Rega Elicit
Smaker, men koster også
Rega Elicit er testens dyreste forsterker. Og den låter fornøyelig. Instrumentene gjengis med en glimrende tonestruktur, og spesielt i overtoneområdet briljerer den med sin åpenhet og delikatesse. En mer elegant gjengivelse av fioliner og kvinnevokaler skal vanskelig la seg gjøre i denne prisklassen. Dessverre mangler Rega-forsterkeren den taktfastheten og dynamikken vi ønsker. Lydbildet blir litt flatt, og forsterkeren er lite glad i å spille høyt. Sistnevnte er ikke så viktig for de fleste, men Rega Elicit gnistrer heller ikke når man spiller lavt. Det låter svært så fint og elegant, men til denne prisen føler vi ikke at dette er nok til en plass på pallen.
NAD C375BEE
Den beste av de kraftige
Vi var meget spent på NAD C375BEE. Hvor musikalsk den var i forhold til de øvrige kandidatene, fikk komme i bakre rekke, vi var bare spent på om den ville holde følge med Harman/Kardon HK 990. Det gjorde den – og overgikk den på flere områder. I praksis er den omtrent akkurat like kraftig, Enda mer overraskende var det at NAD-forsterkeren i ganske høy grad besitter de musikalske kvalitetene til de mer edruelige testkandidatene. Den trakterer møkka ut av et flygel, og den gjengir stemmer og instrumenter overbevisende. Den mangler bare litt delikatesse i overtonene og et litt bredere lydbilde, men ellers er den hakk i hæl. Et kanonkjøp!
Naim NAIT XS
Et mesterverk
Forsterkeren fra Naim er en gigantisk overraskelse. Til tross for at den er nest rimeligst, er den bedre enn alle de andre forsterkerne rent kvalitativt. Spesielt dynamikken er helt rå. Trommeslag smeller hardt og brutalt, pianotangenter har et ekstremt attakk, og sangstemmer kommer frem fra musikken på en mer overbevisende måte enn hos de andre. 60 watt er kanskje ikke all verden, men forsterkeren kan spille mer enn høyt nok, og det med dynamikk i særklasse. Vi anbefaler en CD-spiller fra Naim, for eksempel CD5i eller helst CD5x. Da får du brukt DIN-pluggene som gir bedre lyd pga. stjernejord. Vi har prøvd, og det funker. Har du en annen CD-spiller, trenger du heller ikke frykte. NAIT XS låter uansett fantastisk.
Også i denne testen:
Rega Elicit
Fornøyelig, men dyr
Engelske Rega har lansert sin nye toppmodell Elicit. En meget lekker forsterker, som låter til dels nydelig.
NAD C375BEE
Kraftkar med musikalske evner
NAD står bak testens rimeligste forsterker. En kraftig kar med muskler nok til å drive omtrent hva det skal være. Overraskelsen er at den også låter bra!
Electrocompaniet Prelude PI-2
Kraftig forsvarer
Vi var svært så begeistret for Electrocompaniet Prelude PI-2 da vi testet den høsten 2007. Hvordan går det når den nå skal forsvare tittelen? Totalt sett savner vi en litt mer finkornet gjengivelse, spesielt i overtonene. Inngangen skiftes fra vanlig RCA til balansert XLR, i håp om at lydbildet skal åpne seg og utagere enda litt mer. Vi blir skuffet over at vi knapt hører forskjell, og konstaterer at XLR-inngangene neppe er så fullbalanserte som skriften sier.
Harman/Kardon HK 990
En real knockout
Harman/Kardon HK 990 er et kraftverk av en forsterker. Med digital romkorreksjon og innebygde digitallydomformere er den kanskje blant de mest spennende i sin prisklasse.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser