Folk har stadig flere tv-apparater i huset og det kan være en utfordring å besørge for tv-signaler til alle apparetene. Ikke minst i HD verdenen. Man må som oftest prioritere, og apparatet i stuen er gjerne den som ekviperes med HD-mottaker og Bluray spiller. Men nå kommer de første trådløse videosenderne som kan sende signaler fra HD-kildene til andre tv-er i huset på en enkel og grei måte!
Hvorfor trådløst?
Når undertegna planla denne artikkelen meldte det seg raskt noen grunnleggende spørsmål. Hvorfor trenger vi egentlig trådløs HD, og hva må den kunne yte for å måle seg med vanlig kabel forbindelse? For vi vet av erfaring at når man akter å slippe løs innhold over luften, kommer hele Hollywood hurven og stikker kjepper i hjulene… Her må radiolinken gi full HDCP kompatibilitet (kopibeskyttelse) og fungere som om det var en kablet forbindelse.
Det å henge tv-en på veggen er ikke noe grunn til å vurdere trådløst HDMI. Tv-en må ha strøm likevel. Med mindre man har vært så forutseende at man har lagt opp en stikkontakt bak tv-en på veggen, kan man like godt dra med seg en HDMI kabel i samme slengen. Billigere er det også, og begge kan skjules i en egnet kabelkanal. Men når avstandene blir slik at det ikke lenger er praktisk med fast kabel, er trådløst en glimrende løsning.
Hva bør den kunne?
Skal man først gå til innkjøp av en videosender, kan det være greit at den tar med seg så mange kilder som mulig. 2 HDMI-er bør være minstekravet. Men har den bare 1 så kan man bruke en moderne receiver til å veksle mellom ulike HDMI kilder. Vi mener det holder med HDMI versjon 1.2 siden nyere versjoner har lite betydning for bildegjengivelsen. Scart, komponent og kompositt vil gjøre det mulig å koble til det aller meste av det man ellers måtte ha i AV-benken. Komponent fungerer dessuten med HD opp til 1080i oppløsing, men ikke Full-HD som HDMI.
Det er også sterkt ønskelig å kunne styre boksene man overfører signalene fra, slå av og på HD-mottaker, navigere i menysystemet på Bluray filmer, osv. Dette kan gjøres dersom videosenderne har såkalt ”remote extender” mulighet, eller ”fjernkontroll forlenger” som ville være den norske oversettelsen. Sender og mottakeren finnes. Ved å plusse på IR-sendere og mottakere, så er dette en realitet! Andre funksjoner som LAN-overførings mulighet som et alternativ til trådløs er bra hvis rekkevidden ikke helt stekker til.
Hvordan teste?
Vi gjorde oss også noen tanker om hvordan vi ville teste et slikt produkt, og landet på en ”yter i praksis” -løsning. Vi velger å se bort fra oppgitte rekkevidder og eventuelle sendestyrker. En Bluray spiller duger som testkilde, og ved å flytte den stadig lengre unna mottakeren ville vi få et godt bilde av hvordan de yter i praksis. I vanlige norske hjem er det gjerne flere etasjer, og noe av vitsen må være å kunne nå kjeller- eller loftstua med godt resultat. Siden radiobølger brukes til overføringen vil de med høye overføringsfrekvens ha bedre gjennomtrengningsevne i problembygninger med armert betong. Stabilitet er selvfølgelig den aller viktigste egenskapen vi ser på. Det hjelper ikke med allverdens tilkoblinger og finesser hvis bildet hakker og stopper opp!
Verdens minste
Itrio HD-W100W
Itrio har imponerende tilkoblingsmuligheter og finnesser, og med den lengste rekkevidden i testen, ble den en klar vinner!
Dyr proffutgave
Atlona AT-WHD200
Atlona er best kjent for sine gode proffløsninger for videodistribusjon. WHD200 er et frieri til et kresent hjemmekinomarked der kvalitet er prioritert.
Enkel HD-sender
Syvio HWE0401
HWE0401 fra Syvio har 2 HDMI innganger og to komponentinnganger som i praksis betyr at det er mulig å koble til fire HD-kilder!
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser