TCL er et ganske nytt TV-navn her til lands, men ute i verden er de nesten like store som Samsung og LG, mye takket være sin prisgunstige profil. Deres nykommer 55DP660 seiler opp som en av de interessante modellene i sin klasse: Her får du en 55” TV med 4K LCD panel, støtte for HDR og mange smarte finesser, som koster betydelig mindre enn konkurrentene. Designmessig er det ingenting som skriker ”billig” ved TCL 55DP660. Den har en gjennomført slank og elegant design med sølvfarget metallinnpaktning. De V-formede føttene står relativt bredt, men er enkle å montere, og hele TV-en er pakket ut klar til bruk på noen få minutter. Tilkoblingene sitter i en innfelt ”lomme” på baksiden, som gjør det praktisk å veggmontere skjermen om så ønskes.
Brukervennlighet og finesser
TCL 55DP660 er en Android-basert TV. Den kommer med en slank, futuristisk fjernkontroll, og TV-en reagerer raskt på kommandoer. Du kan også bruke mobilen som fjernkontroll om du ønsker. Alle de velkjente Google-finessene er på plass, slik som innebygd Chromecast (streaming av innhold fra mobil) og stemmestyring når dette er klart i vår region.
Oppsett går lett unna, og skjer aller raskest hvis du bruker mobilen til å dele din Google-konto, innloggingsinfo etc. med TV-en. Vårt testeksemplar kjører den allerede velkjente 7.0 versjonen. Menyene er relativt oversiktlige, men ikke like smarte som de beste systemene fra Samsung og LG (Tizen/WebOS). Den største ulempen med Android slik vi ser det, er at man ikke kan åpne hovedmenyen uten å samtidig gå ut av innholdet man ser på.
TCL-skjermen har ingen dedikert spillmodus, men forsinkelsen er lav (rundt 18 millisekunder) uansett hvilken bildeinnstilling vi velger.
Bildekvalitet
TCL 55DP660 bruker 4K LCD panel av typen VA med kant-LED belysning. TCL har også tatt i bruk en software-basert lokal dimming som skal forbedre kontrasten i lokale partier.
Førsteinntrykket er at denne TV-en gir overraskende bra kontrast. Mens flere av konkurrentene har en temmelig grå-blå og trist gjengivelse av svart, klarer 55DP660 å gjengi mørke scener med dybden i behold. Her er det verken for mye grått, eller at bildet drukner i en svart smørje.
En annen ting som imponerer er lysstyrken. TCL-skjermen har krutt nok til å gi god kontrast selv i dagslys, og har dessuten god lysuniformitet. Vårt testeksemplar hadde ingen plagsomme ujevnheter eller lyse flekker på mørk bakgrunn. De gode lysegenskapene kommer godt med når vi utfordrer TCL-skjermen med Netflix-serien Stranger Things. Grottescenen med politisjef Hopper (sesong 2/episode 5 ”Dig Dug”) veksler mye fra mørkt til lyst, og 55DP660 greier å få frem detaljene i det mørke, samtidig som den gjengir kontrasten fra lommelykt-lyset på en troverdig måte. Mange av konkurrentene ser betydelig blassere ut i samme scene, og greier ikke trekke oss inn i handlingen på samme måte.
TCL 55DP660 kommer med en rekke ulike bildemodus, men det er ikke kjempestor forskjell fra den ene til den andre. Det generelle inntrykket er at fargemetningen er litt overdreven, selv i filmmodus, noe som medfører at spesielt hudtoner blir litt vel solbrune, mens gresset kan virke litt plastaktig. Det skulle imidlertid ikke mange knepp på fargekontrollene til for å jevne ut dette. Alt i alt leverer 55DP660 imponerende bildekvalitet til prisen.
Lydkvalitet
TCL har gjort seg bemerket med flere TV-modeller der lyden er påkostet med ekstra kraftige høyttalere. 55DP660 har derimot ganske ordinære høyttalere, og lyden føles temmelig tynn. Man må skru opp volumet mye for å få skikkelig respons, og selv da serveres vi et ganske slankt lydbilde. TCL er ikke alene om å trenge en lydplanke i denne prisklassen.
Konklusjon
TCL 55DP660 er en av de rimeligste modellene i sin klasse, men den står ikke noe tilbake fra konkurrentene, verken når det gjelder design eller bildekvalitet – snarere tvert imot. Mens utfordrerne fra Philips og LG har et gråaktig bilde med laber kontrast, ligger TCL faktisk et hakk over, med rikelig kontrast og lysstyrke. Den har også betydelig lekrere design enn vi er vant til på dette nivået. TCL er et lyspunkt i prisklassen under 10.000 kroner, og helt klart verdt en anbefaling.