Små høyttalere har det til felles at de har begrenset rekkevidde i bassen. Dypbass er utelukket, og ingeniørene strever fælt med å få nok bass ut av små kabinetter, til at høyttaleren blir en troverdig musikkformidler. Piegas små høyttalere er intet unntak. Modeller som TP3, TP5 og til og med de mye større TC 30X har godt av litt basshjelp. Haken ved det hele er å finne en subwoofer som er rask nok til at den klarer å henge med de lynraske og superpresise Piega-høyttalerne.
Løsningen ligger nærmere enn man tror. Hva kan passe bedre til en Piega-høyttaler enn en Piega-sub? Deres nye PS 1 er en kompakt og relativt rimelig subwoofer – ikke mer enn 41 cm bred og 32 cm dyp – som legger en ekstra oktav i bassen på et par ellers utmerkede TP3 kompakthøyttalere fra samme produsent. Subwooferen bruker en 250 W bassforsterker, som driver en 22 cm bass, montert i bunnen av aluminiumskabinettet med bassrefleksport.
Skru selv
Fordelen med å ha basselementet i bunnen, er at subwooferen ikke blir så kilen på plassering. Den kan stå nesten hvor som helst, og Piega har lagt inn rikelig med justeringsmuligheter på PS 1. Her kan man justere fase trinnløst, følsomhet og øvre delefrekvens kan trinnløst justeres og bassnivået kan selvsagt reguleres. Foruten både linje- og høyttalerinnganger (Hi Level) som kobles til forsterkeren, har den en ekstra utgang for tilkobling til en ekstra sub. Det eneste som faktisk savnes på PS 1, er automatisk oppsett av alle parametere, som man finner på subwoofere fra XTZ og Velodyne.
Sveitsisk presisjon
Når alt er ferdig satt opp, skjøter subwooferen på bass helt ned til 24 Hz. Det er dypere enn kontrabasser og konsertklaveret rekker, og rikelig rekkevidde for de fleste av oss, men ekte dypbass (under 20 Hz) er det ikke. Da koster det mye mer. Likevel, Piega-suben har akkurat den kontante presisjonen vi forlanger av en sub. Noe som gjør at den passer fortreffelig, ikke bare med Piegas egne høyttalere, men med alt som kan trenge en ekstra oktav i bassen. Ikke bare har den stålkontroll på bassgitarer og trommer, den gir vokaler, gitarer, piano, ja de fleste instrumenter en ekstra dimensjon, uten at den farger lydbildet i det hele tatt.
Konklusjon
Piega-subens eneste ulempe – foruten at den mangler automatisk kalibrering – er at den ikke henger med de største forsterkerne. Og den passer ikke veldig bra i store rom. Da bør man vurdere en mye større sub, Piega PS 2 for eksempel eller en større sub fra REL, Velodyne eller JL Audio. Men for de fleste som har et par kompakte Piega eller andre høyttalere, i stereo eller surround, er dette så nær perfeksjon som man kan komme til prisen. Og konstruksjonskvaliteten er det ingen som gjør bedre for pengene.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser